Narcistický rodič - skúsenosti

16. mar 2022

Ahojte mate niekto skúsenosti s narcistickými rodičmi? Mám podozrenie,že moj otec by mohol byť narcistický no nemám sa komu s tým zdôveriť :(

jumama
16. mar 2022

Toto by mal milujuci rodic hovorit dietatu a takto sa k nemu spravat:
- som rada, ze si sa narodila
- si dobry clovek
- milujem ta taku aka si, a vzdy budem na tvojej strane
- mozes za mnou prist kedyklvek sa citis zle a zranena
- k tomu, aby som ta chranila a milovala, nemusis byt perfektna
- som v pohode so vsetkym, co citis
- vzdy ta rada vidim
- ak sa hnevas, nedovolim, aby si ublizila sebe alebo niekomu inemu
- mozes sa mylit, chyby nas ucia
- mas pravo ma poziadat o pomoc
- mas pravo na vlastny nazor
- si potesenim pre moje oci
- mozes si zvolit svoje vlastne hodnoty
- mas pravo vybrat si priatelov a nemusis mat kazdeho rada
- mozes sa citit zmatene a rozporuplne a nemusis na vsetko vediet odpoved
- som na teba pysna

Ak citis, ze niekde to vo vasom vztahu s otcom neplati, moze byt aj narcisisticky. Moze naprilad byt jeho laska a vztah k tebe podmieneny vykonom, vitazenim, dobrymi znamkami.... inak ta tresta nazaujmom, alebo neustale kritizuje, nedovoluje urobit ani najmensiu chybicku, nedovoluje ti mat vlastny nazor... Napis, co konkretne ta trapi.

timing
16. mar 2022

Opis ako sa k Tebe sprava, lepsie sa bude diskutovat. Kvoli comu si myslis,ze je narcisticky?

autor
16. mar 2022

@jumama V podstate ani nemá prehľad o mne. Nevie o mne nič. Jedine veci o com sa spolu rozprávame sú len zákazy a príkazy. Nic viac. Všetko rieši krikom. Vždy keď zakričí tak ma až strasie a chytajú ma úzkosti. Už sa ani necítim dobre doma a preto radšej chodievam k babke. Mam 17 rokov. Správa sa ku mne akoby som mala 10 a nedovolí mi dospieť. Cítim ako mi nedovolí byť dospelou. Všetko musí byť po ňom. Vždy. Moja mama je s ním už veľmi dlho no odkedy s nim začala chodiť odvtedy ju len manipuloval a moja mama bola len psychicky v riti. Nič mi nedovoľuje, všetko kontroluje, kričí, nemôžem si presadiť svoje lebo ti to nedovolí. Ani moja mama. Aj keď sa ma snaží zastať zaziape po nej nech je ticho. Nedokáže človeka pustit k slovu. Kontroluje aj moju mamu. Vždy to robil. Ani ona si nemôže presadiť svoje. Ani ona sa moc necíti dobre. Vždy keď s mamou chceme niekam ísť na nejaký vylet tak musíme klamať. Vždy klameme a hľadáme vyhovorky inak by sme nikdy nič nedocielili. Nedovolí ani jej ani mne. Čím viac cítim k nemu akoby odpor. Nezaujíma ma. Nie v zlom. Prebúdza v človeku pocity viny a toho,že robí niečo zlé. A ja sa občas cítim ako taký bezbranny človek lebo aj keď budem mať 18 rokov môžem si maximálne pískať. Jemu je to jedno. Nic sa nezmení tym że budem dospelá. Rovnako sa bude správať. A ja sa bojím presadiť si svoje. A v poslednej dobe mam strašnú chuť ujsť preč a začať žiť. Chcem si užívať ale vždy keď si užívam niečo, mam v sebe pocit akoby si nezaslúžim užívať si a mam v sebe blbé pocity. Oveľa mladšie deti majú dovolené viac v mojom veku ako ja. Už ma to nebavi. Toľko možností by som mala v živote... napríklad cestovanie. Strašne chcem cestovať. Nemôžem. Nemôžem ani s mamou. Nemôžem nič. Všetko mi zatrhne. Občas sa mi stáva,že sa pri chytím,że môjho otca ľutujem a začnem premýšľať, że možno nie je taký zlý.... Ale potom si spomeniem na to všetko ako som sa kvôli nemu trápila.

laladua
16. mar 2022

Mne to skor pride ako manipulator, nie narcisticky. Ale tak to je asi uhol pohladu. Ono pri tomto nemas moc co urobit, akurat sa odstahovat ked budes dospela aby si si mohla zit zivot podla seba.

timing
16. mar 2022

No pozri sa. Jeho nezmenis, ma taku povahu. Vacsinou si ludia privlastia vzorce spravania z detstva. Tvoj babka a dedko aku povahu mali? Ak podobnu, napriklad dedo drzal babku na "uzde" a babka bola ticho,tvoj tato to berie rovanko. Ine nepozna len toto.
Co si chces presadit u neho. On Ta ma stale za svoje dieta, on to vidi inak ako rodiciach inych deti - mladsich ktorych spominas,ktore maju dovolene viac. Ja som dcera policajta a dospievanie bola tak isto prikazy, zakazy. On vedel viac ako ja neskusene dievca. Bal sa,drzal na uzde. Moj nazor bol pre neho detsky aj ked som mala 19. Bola som nevypocuta. Chces cestovat? Cestuj. Nic Ti v tom nebrani a ani otec. Chod studovat ci pracovat do ineho mesta,statu.. Chod kam chces ak si veris a si zodpovedna. Ty nemusis byvat s otcom este 50 rokov. Ty mas zit svoj zivot po svojom. Ak si schopna sa sama zivot ,osamostatni sa. Podnajom,zdielany byt. Obklopis sa ludmi,ktorych tvoj nazor bude zaujimat.

marzuz89
16. mar 2022

Taki rodicia ti "nedovolia" vlastny nazor, su z toho hotovy, ked nejaky (opacny od nich) mas a prezentujes ho, manipuluju, teba aj poza tvoj chrbat. Akoze chvalenim teba chvalia predovsetkym a vzdy len seba, o teba nejde (samozrejme ze si dobre zmaturovala, lebo ved JA som ta tak vychovala, aby si pristupovala k skole zodpovedne.. Samozrejme, ze toto a hento, lebo JA... Ja ja ja).

A kazdemu hovorit, ako by si bez NEHO nic v zivote nedosiahla. Nic co mas by si nemala bez NEHO. Bez hanby to kazdemu hovori a snazi sa o tom presvedcit hlavne teba. Nevadi, ze si si pracu nasla sama, manzelstvo je take ake je vdaka tebe a partnerovi, deti si si tiez porodila sama, hypoteku platis sama. Ale! "Bezomna si nic"!!!

A manipulovanie, nekonecne manipulovanie. Stazovanie sa kamaratom, aka si nevdacna dcera.

A k tomu v case fejsbuuukov sebaprezentacia ako ten najdokonalejsi rodic, ktoreho dieta je nevdacny fracek... Lebo JA JA JA.