Znaky narcistickej svokry:
1) nerešpektuje vaše hranice - žiadne (psychycké ani fyzické).
2) využíva vaše deti len keď sa jej to hodí
3) nechce vám pomôcť - ak potrebujete pomôcť, nikdy nemôže, z dôvodu že stráženie vnúčat znamená pre ňu bezcenný čas, pretože nik o tom nebude vedieť a ona predsa hľadá okamžité uznanie, alebo satisfakciu.
4) má svojho favorita medzi vnúčatami - dáva mu oveľa hodnotnejšie dary k sviatkom, ostatným vnúčatám kľudne nekúpi žiaden darček.
5) kritizuje váš štýl výchovy - ona vie najlepšie čo je dobré pre vaše dieťa a nielenže zasahuje do vašej výchovy, ale ona dokonca ide proti nej.
6) Naschvál opomína vaše úspechy- zmetie zo stola celé vaše vzdelanie. Napríklad povie, že ona nemala také šance ako vy, alebo bola príliš šikovná študovať…
7) otvorene vás kritizuje pred vašim partnerom- nielenže vie najlepšie čo je dobré pre VAŠE deti, ona má ešte aj svoj názor o vašej osobe. Nikto nie je hoden ich vzácneho syna/dcéry… a nenechá si to pre seba…
8) všetky rodinné udalosti sa nakoniec točia okolo nej-
či už ide o narodeninovú oslavu vášho dieťaťa, alebo vaše výročie svadby, ak je vaša svokra narcistická, tak či onak ukradne vašu veľkú chvíľu pre seba. Na vašej svadbe si môže dokonca obliecť bielu, alebo priviesť všetkých svojich priateľov na párty vašich detí. V každom prípade bude hviezdou.
9) je patologickou klamárkou- a nikto okrem vás si to ani nevšimne.
10) reaguje prehnane a oháňa sa, ak nedosiahne svoje- premýšľali ste niekedy o nominácii svojej narcistickej svokry za „najlepší dramatický výkon v bežnych životných situáciách“? Všetci v každodennom živote predsa musíme robiť kompromisy, no narcisti nie. Buď bude po jej, alebo nič iné.
11) chodíte okolo nej po špičkách- výsledkom je, že vy a vaša rodina teraz šliapete po škrupinách, kedykoľvek je nablízku. Zmenili ste dramaticky svoje správanie, aby ste jej vyhovovali? Alebo jej robíte výhrady, ktoré by ste neurobili pre nikoho iného, vrátane vašich detí?
12) uprednostňuje jedného súrodenca pred druhým- narcisti sú od prírody manipulatívni a dostanú to, čo chcú, akýmikoľvek potrebnými prostriedkami. Hovorí vaša narcistická svokra o vás za chrbtom súrodencom vášho partnera a osočuje vás? Dozviete sa od ostatných členov rodiny, že vás všetkých ohovára?
13) neustále vyvoláva konflikty- niektorí ľudia sú pohodoví, spoločenskí a vychádzajú väčšinou s každým. Iní však spôsobujú drámu a konflikty, kamkoľvek prídu. Narcistické svokry radšej spôsobia scénu a budú stredobodom pozornosti, aby dostali to, čo chcú, než aby mlčali, aby udržali pokoj.
14) žije sprostredkovane prostredníctvom vašich detí-
narcistické svokry vnucujú deťom svoje túžby pod zámienkou, že vedia, čo je pre VAŠE deti najlepšie.
Možno kúpi vašej dcére hodiny baletu, hoci vaše dieťa sa o balet nezaujíma, ale svokra si to želala v detstve. Možno vás nabáda, aby ste vaše deti zapísali do jej starej školy, alebo ich oblieka do šiat, ktoré sa jej páčia, ale nehodia sa vašim deťom.
Čo robiť? - držať jednotne spolu ako rodina, nedovoliť svokre sa infiltrovať medzi vás a rozbiť vašu rodinu. Jej Syn/ dcéra nemôže nikdy dovoliť vstupovať do vášho vzťahu.
- pamätajte źe problém je ONA nie VY
- nastaviť pevné hranice, zamknúť dvere (navždy) ak je to nevyhnutné. Komunikovať jej hranice jasne a nedovoliť, aby ich prekročila.
@10zabka vidno že si to nezažila. https://www.learning-mind.com/narcissistic-moth...
nezažila, máš pravdu. A keby som to zažila a chcela o tom napísať, neskrývala by som sa za anonym, tomu ver.
a skopírovlo mi to 2x, takže druhýkrát som to zmazala. To len na vysvetlenie.
keď si prejdeš takýmto životným pekom, možno pochopíš. Text je pre ženy, ktoré si to zažívajú doma s deťmi. Zdrž sa komentovania
napísala si verejne, takže odpovedať môže každý, kto si to prečíta. Napísala som svoj názor a nič takého, čo by sa ťa mohlo osobne dotknúť. Písala som pod vlastným nickom, s fotkou.
@10zabka každý koho sa téma týka lebo ju źe zažil, nie každý kto sa v texte našiel a bojí sa odhalenia ;).
je mi ľúto, že si nebola dosť silná a verím, že keďže to zdieľaš, už si 😉
@10zabka ty aký máš problém? Môžem si uverejniť čo chcem a ako chcem. Dovi dopo a staraj sa o seba láskavo, aby si náhodou nebola jednou z tých hore spomenutých čo rozbíjajú rodiny a zostáva po nich smútok detských duší.
Neobsahuje tu zabku a radšej si precitaj par jej komentov v iných témach. Ona nie je narcista, keby ju čítaš, vieš.
To je priserna skupina ľudí ake nemusíš pršať oheň a síru- ved ona ti fakt nič zlé nenapisala. Ja ti uolne verím, že si alebo si bola s nervami v prdeli. Mame to v rodine, viem o com píšeš. Ale tam sa musí postavit manžel a vyčistiť takym rodičom žalúdok ci uplne zrušiť kontakt.Je to mnohokrat na terapie, lebo to dospelé dueta je väčšinou "pokazene" vplyvom výchovy narcistu.
Ty tu síce môžeš písať ale na youtube je to perfektne vysvetlené, a môžeš si tiež o tom popocuvat. Tak isto aj iní, no nie kazdy ma gule postavit sa rodičom a zaradiť no kontakt.
Radsej budu trpiet a držať hubu pre "pokoj v rodine".
mrzí ma, že si to nepochopila. Ja som z tých, ktorým rodinu rozbili. Nebola to však svokra. Pred rokmi som o tom písala. Viac sem nenapíšem, nemusíš na mňa útočiť. Prajem ti veľa síl zvládnuť všetko, čím si prechádzaš.
@10zabka ja nechapem, preco cloveku, ktory sa mozno chcel len vypisat pripadne otvorit oci ludom, ktori svoj problem nevedia identifikovat, vycitas, ze pise anonymne. Aky by v tom bol rozdiel, keby pisala pod svojim nickom, bola by pointa zrazu ina, bola by tam pre nas ako citatelky nejaka akoze pridana hodnota? Co navyse by sme mali z toho, keby sme videli, ze to pisala jozka1224?
Mala som ( takú svokru ) - pomôže separé
Ja mam taku mamu
@10zabka aj ked nastavis anonymitu, tak je to anonymne, lebo vzdy moze mat autor ine meno nez realne
Tak toto si ako vystihla... Fu... Presne do bodky
píšeš knihu? Chýba autor. Anonymné témy by som zrušila.