Baby, nemozem spat, pretoze stale rozmyslam nad tym ako svokra sa do vsetkeho stara a moj muz ju v tom nedokaze uzemnit, aby respektovala. Stali sa teraz urcite veci, muzovi som to vravela, ze sa.ki to nepaci, a on to proste necha tak. Napisali by ste mu odkaz ako sa cititie ?
Toto som sa teraz v noci vypisala zo svojich pocitov. Ale neviem, ci to nechat tak alebo mu to napisat na papier ze nech si precita. Rozpravat sa s nim o tom asi v momentalnej situacii nechcem, nemam na to naladu a asi by to aj tak nedopadlo nijak. Asi viac sklamana a nahnevana som na muza ako na svokru.
Nie, nepísala by som mu odkaz, ale rovno by som sa s ním porozprávala. Bývate spolu so svokrou? Alebo máte vlastný dom, byt?
U nas tiez rozpravanie k nicomu neviedlo, lepsie u nas funguju spravy cez viber. Nie z mojej strany, ale z jeho, nejako to lepsie chape ked si to precita. Ale zas neviem ci to co potrebujes ty poriesit bude mat takto efekt nejaky.
Napísaa by som všetko na papier, pockala den- dva, prečítala by som si to znova. Keby ma to stále trápilo a nevedela sa s ním o Tom porozprávať, dala by som to precitat manzelovi.
Asi by som mu to napísala. Buď na papier, alebo sms, mail, FB, hocičo...
Ja si tiez vzdy pisem svoje pocity, ked mam problem. Velmi mi to pomaha ujasnit si ako veci vlastne su a ako ich vnimam.
Akokolvek sa na muza hnevas, vyhod z prispevku tieto vety:
"Ale co ma hneva viac, a je to smutne, ze muz, manzel si to nevie vybavit a necha to tak. Nestoji v tomto pri svojej zene" Namiesto toho povedz: "Potrebujem aby si ma vzdy podrzal a stal pri mne."
Ak chces aby nepresiel do protiutoku a ostala z toho hadka, hovor v celom prispevku len a len o sebe. Ziadna kritika na jeho osobu.
Mne su tieto problemy so svokrovcami nepochopitelne. Ja by som sama povedala svokrovcom co sa m nepaci a co nechcem aby robili v mojom dome. Ak by ma muz nepodporil a bol ticho, velmi by ma to trapilo, ale aj tak by som si trvala na svojom. Ine by bolo, keby muz isiel proti mne a otvorene sa postavil na stranu svokrovcov.
@patus_2 vlastny. A nazivo sa bpjim, ze by to preslo do obvinovania a to nechcem
@pininka1 preco myslus ? Zle napisane ?
@andreatytler dakujem za radu. Pozmenim to. Nechcem aby toskoncilo protiutokom.
A preto muzovi, a nie svpkre, lebo ja jej aj poviem, a ona to spravi potom ked tam niesom, ked je muz sam. Neni na jej strane, ale nic jej nepovie, a tak akoby daval tichy suhlas
Viac krát keď sme mali vážnu krízu, som mu písala.. viem lepšie vyjadriť svoje pocity keď mam čas premýšľať čo ako poviem.. a on si to mohol prečítať viac krát.. v písanom nevyrusuje krik, plač a tak sa človek vie viac sústrediť na samotný problém... To že mu napíšeš nevylučuje že sa spolu aj neporozpravate.. takže áno, napísala by som mu všetko čo má ťaží..
@jana_eyre_2 dakujem. Preane to mam aj ja
A mimochodom ak mu chces napísať, tak by bolo vhodné rozpisat to.. takýto list musí mať nejaký úvod, musí obsahovať to, čo si vážis, aby to nebolo len o stazovani, potom rozpísaný samotný problém a ako záver navrhnutie riešenia, očakávanie čo urobí muž a ocenenie že sa snaží, alebo bude snažiť.. aby to nebolo pochopené zle..
Napísať? To je také detinské.preco ženy stále bojujete s matkami svojich mužov? Nechápete,že ajnona je žena jeho života???? Prečo to staviate do roviny bud ja alebo ona???Serte na nu.A pre tie,.co ste sa.rozhodli bývať s.rodicmi...mate.na výber, odstahujte sa.
osobne by som kludne nechala, nie je to detinske, pretoze niekedy sa s clovekom mozes rozpravat aj tristo krat a je to ako hadzat hrach o stenu,..mozno sila pisaneho slova nieco pomoze, za vyskusanie nic nedas.
@jana_eyre_2 vdaja za radu, popracujem na tom. Chcela som.jasne a strucne len problem
@akbara77 prepac, byvame sami. A nebojujem s nou, chcem a snazim sa normalne vychadzst. Ale snad mam pravo aby sme vo vlastnom dome, mohli rozhodovat my a nie aby sa do toho jiekto staral a robil veci poza, lebo uzna za vhodne.
Hovorila by som rovno so svokrou, nechcela by som aby muz bol "uzemnovac" vlastnej matky.
Ono to casto tak byva ze jedna nieco chce, povie chlapovi nech to s tou druhou vybavi a chlap nevybavi lebo poprve nechce robit rozhodcu medzi mamou a manzelkou a po druhe casto s tym co ma vybavit nesuhlasi len to priamo nepovie lebo nechce byt v pozicii "kto je viac zena ci mama"..
Tazko takto z naznakov vyrozumiet o co vlastne ide. Ci o to ze "dava heru namiesto masla" alebo ze ti prerovnala skrine podla seba.
A mmuz sa niekedy zastal, teba vas ako rodiny ci vzdy mame pritakal a teraz je to uz neunosne?
Njn. Ja ked neviem nieco vypovedat,napisem list.
ano napísala. pri písaní sa človek vyhne afektu a urážaniu + treba si myšlienky usporiadať a dať ich na papier. Ak niekto nechce počúvať, treba skúsiť napísať.
@akbara77 jeho matkou zostane navždy ale rodinu tvorí muž, žena a deti, tu už svokra miesto nemá, detto riešiť niekomu chod domácnosti, výchovu.....
@patus_2 @akbara77 ono je naozaj pre niekoho napísať list, ako konfrontovať niekoho slovne. Napíšeš, prečítaš si to, opravíš, lepšie sformuluješ....a až potom odovzdáš. Ale pri rozprávaní tam vkladáš moc emócii, ktoré je ťažko ovládať. Takže napíš list, viackrát prečítaj, vcíť sa aj do jeho možných pocitov, a daj mu to keď budeš s vysledkom spokojná. Aby necítil nejakú nenávisť (voči nemu, alebo jeho matke), ale aby pochopil, že chceš od neho podporu, a od svokry dodržovať súkromie.
To je vec ktoru netreba riesit len s muzom ale aj so svokrou, to sa len dohovorom podla mna nevyriesi
@akbara77 detinske je, ked chlap v 30.rokoch pocuva svoju matku a nevie sa zastat nazoru svojho a svojej partnerky.
Matka urcite nie je na cely zivot zenou svojho syna, taketo zmyslanie je velmi zvratene…
Ja len k tymto vsetkym diskusiam o svokrach ( kedze este nie som, ale raz urcite budem ) :
Spravajte sa ku svojim svokram tak, akoby ste chceli, aby sa raz spravali manzelky vasich synov k vam. Nechcite, aby sa vasi muzovia spravali ku svojim matkam tak, akoby ste nechceli , aby sa raz vasi synovia spravali k vam.
Mne tieto jednoduche myslienky vzdy pomahali a aj pomahaju vidiet situaciu pod inym zornym uhlom 🙂
chápem, čo tým myslíš... my s mužom, keď komunikujeme z očí do očí a ide o nejaký problém, tak zvyčajne to skončí hádkou, plačom, výčitkami.. lepšie si vieme vydiskutovať veci, keď si o tom píšeme.. znie to detinsky, ale je to tak.. vtedy nepodliehame emóciám, neútočíme na seba, nikto sa nerozplače.. takže rob tak, ako tebe najviac vyhovuje
@jennky13 no na margo svokier, aj pre nich plati, nech sa spravaju tak ako by chceli aby sa.ich svokra spravala k nim....aj ked oni uz to zazizili a mali by vediet ake toje
a vies aky mala ona vztah so svojou svokrou ?
Ak chces menit nejaky vztah , tak zmena musi zacat od teba- toho druheho zmenit nevies.
Su samozrejme situacie, kde musi byt jasne polozena hranica , ale v 80 % ide o zabomysie vojny mdzi svokrou a nevestou a vitazom nie je nikdy ani jedna strana.
Odkaz nie, toto su veci, ktore podla mna si treba vyrozpravat narovinu. Otvorene a z oci do oci, aspon teda u nas to treba riesit tak, aby bolo dobre 🙂
Nemam rada ked sa niekto stara do domacnosti a nerespektuje pri tom ani len zakladne poziadavky. Ale co ma hneva viac, a je to smutne, ze muz, manzel si to nevie vybavit a necha to tak. Nestoji v tomto pri svojej zene. Ja za tebou stojim. Ocenila by som, keby si to vedel dat do poriadku, teraz sme my rodina a mali by sme jeden za druhym stat, ze ked nieco poviem mal by si zariafit aby to druhy respektovali, a nie dovolit aby si robili podla seba ako oni uznaju za vhodne, v cudzej domacnosti.