Ahojte, prišla som sa sem asi vyplakať alebo neviem vlastne čo.
Strašne som smutná, keď čítam niektoré diskusie tu ako pomaly každá z vás (nezávidím iba konštatujem) býva v doma s xy izbami alebo byty 3i+. Ja som si doteraz myslela, že sa so snúbencom nemáme zle. Mám 25, snúbenec 27, žijeme v Bratislave v takom tom tom "dvojizbáku", kde máme oddelenú spálňu a potom veľkú obývačku s kuchynským kútom. Tento rok sme chceli kupovať byt s plus mínus rovnakou dispozíciou. Byt ktorý má obývačku a dve oddelené izby si v žiadnom prípade nebudeme môcť dovoliť.
Neviem, či žijem odtrhnutá od reality ale to naozaj majú všetci 3+ izbové byty? Ako sa to pre boha dosiahli, poraďte.
Kúpili byty x až xxxx rokov dozadu , alebo vyssi príjem aby im vysla hypo na byt aky chcu 🤷♀️..a úprimne ba je extrémne dráha...takze 3izbak v Snine a v ba je rozdiel
A bud rada ze mate 🙂 a vôbec z toho nebude smutná...sú rodiny kde 4 dospeli, 2 malé deti a 3 psy žijú na 18m2
Byvas v Bratislave, vies ake su ceny, poviem ti tak, tam si aktualne 3i moze dovolit len naozaj vysoko nadpriemerne zarabajuci par. Mimo BA su ovela nizsie ceny nehnutelnosti. A par rokov dozadu bolo byvanie v BA ovela dostupnejsie.
Ako sme dosiahli? Odsťahovali sme sa z bratislavských kralikarni😂
Ale teraz vážne.Nemozes porovnávať 2 mladých ľudí s rodinou,kde sú 2- 3 deti,pes,mačka,rybičky.To sú úplne iné nároky na priestor.
Ak v BA, tak kupovali 10-15-20r dozadu a nie teraz ked tieto bratislavske 'dvojizbaky' idu po 230tisic.
Netrap sa tym, teraz nie je uplne idealna doba. Ak ste spokojni a vyhovuje vam to, tak cakajte. V takomto mini bytiku kludne par rokov vydrzite aj s dietatom a potom budete riesit dalej. + teda ste velmi mladucki, mate cas. Neporovnavaj
Mozno nemaju 25 a 27 rokov, ale po 40tke, nebyvaju v BA, ale v Rimavskej Sobote, nepracuju ako ucitelka a murar, ale pravnicka a lekar...zbytocne zavidis, na vas vek sa mate dobre...my tiez mame 3i v BA, sme v podobnom veku ako vy, lenze mame stabilnu a dobre ohodnotenu pracu + nebrali sme hypo pri tychto 4-5% urokoch, atd...
no určite nemáme 25 rokov 🙈 dajte tomu ešte 10-15 rokov a potom napíš 😉
my sme este vystihli relativne dobre ceny bytov, kupili sme novostavbu 3 izboveho bytu v BA pred tromi rokmi za 158 tisic 🙂 teraz zato clovek nekupi pomaly ani jednoizbak :D
Dosiahli sme to tak, že sme museli pracovať, a veľa šetriť, a potom vziať vysoký úver, a zaviazať sa platiť 30 rokov, tiež si určiť lokalitu, kde sme ochotní ísť, koľko dochádzať, čo vsrtko pre to obetovať.
My sme donedávna boli v podnájme a už máme vlastný dom, kúpili sme starý, prerobili ho. Ale manžel teda musí aj do času obetovať rodinné pohodlie, kým sa ja rozbehnem poriadne v práci po rodičovskej.
My sme vyrastali v 3izb byte s rodičmi a 3 súrodencami. Teraz mam 3 deti a mame 4izb dom, plus kuchyňu. Pri 3 deťoch si neviem predstaviť bývať v 2izb byte. Ak plánujete len jedno, úplne vám to stačí.
Takto v bratislave su na m2 najdrahsie prave tie dvojizbaky (startovne byty) priplatis 15tis./20 tis A mas trojizbak z ktoreho sa uz nemusis stahovat do vacsieho ak pridu deti
Na váš vek je vlastné bývanie skôr rarita, väčšina mladých býva s rodičmi alebo v podnájme.
Mate to super a este treba pozerat na metraz, nemas sa nad com trapit!
Je ine mat dvojizbak o rozlohe 60m2 a ine o 45m2. A ine mat 3iz pri letisku/v DNV ako mat dvojizbak v Ruzinove 🙂
sice nie BA ale SE, ale s priatelom sme si prvy byt kupovali ked som mala 24, on 26 - 2izb. 57m2. Vtedy nas vysiel nejakych 38tis, mali sme uver, platy nic moc. Ako isli ceny bytov hore, dali sme refinanc, za peniaze navyse kupili pozemok vo vedlajsej dedine. V 2021 sme zobrali uver na dom, stavali sme svojpomocne a od 12/2023 byvame v dome. Tento rok sme byt predali za 80tis. Ale tym, ze sme ho refinancovali kvoli stavaniu, tak suma bola uz inde od zaciatku. Vyplatil sa uver na byt a zvysne peniazky pouzijeme na dorabky okolo domu. Medzitym uz mame aj 10 rocnu dcerku. Neboj, chce to cas. Niekto napriklad zdedi nieco, pripadne podnika. My sme take stastie nemali, vsetko sme museli dosiahnut vlastnymi silami, ale o to vacsiu to ma pre nas hodnotu a viac si to vazime.
Samozrejme, budte radi, ze mate vobec nejake to svoje vlastne byvanie, pretoze aj to je pre niektorych v dnesnej dobe nerealna predstava. Ale je pravda, ze byty boli kedysi lacnejsie, no nemozne to nie je ani teraz. Chce to asi poobzerat sa po lepsej praci alebo inej, lacnejsej lokalite.
Nežijeme v Bratislave, máme približne toľko rokov ako vy a žijeme v malom 2i, ktorý nemá ani 50m2 🙂 nie si sama
Dosiahli to skorším narodením alebo horšou destináciou na bývanie :D
Vobec sa nemate zle! Presne som to nedavno vysvetlovala mladsej kolegyni (kupili byt, splatka hypo zoberie cely jeden plat), ze sa nemoze porovnavat s nami staršími. Pred 10rokmi sme boli na tom uplne rovnako, kupili sme byt a hypo a byvanie zozrali 1 celu vyplatu (kupili sme 3i, Ba, na novostavbu sme teda nemali, prerabka zozrala uspory a rok sme nemali kuchynu). Este pred 5rokmi som dostavala rodicak 220€! Jasne,ze sme ochkali a zavideli,ked starsi kolegovia okolo pomaly vyplacali zvysky hypo. No za tie roky sli platy vdaka bohu hore a teraz je nasa splatka za hypo smiesna oproti inym. Ver,ze o par rokov to bude aj u vas tak.
...uz len fakt, ze v tomto veku byvate v byte bez dalsich 2-3studentov v mini izbach a mate svoju domacnost a sukromie je v BA uspech... V 25r bezne koncia ludia VS a rozkukavaju sa kam v zivote dalej.
nie, nezijes odtrhnuta od reality. Este si zijete dost dobre, na to ze ste v BA. A popravde, ver ci nie, velakrat nie je tym zenam s velkymi domami co zavidiet.. mne chyba ten nas dvojizbak... :DD (my sme mali 1+1(prerobena na prechodnu izbu)+kk. S kludom sme tam vedeli fungovat aj s dietatom. Problem bol jediny a to ten ze 2 ludia na homeoffice a chore dieta, boli sme ako sardinky... keby sme nemuseli riesit ze v obyvacke musi byt aj pracovna dost pohodlna, a hracky, a detto v spalni nieco, nebol by problem.
Ďakujem vám. Fakt tu nechcem vyplakávať, lebo viem, že sú ľudia, ktorí sa majú horšie ako my. Som z toho len smutná, lebo vždy si poviem, že sme dvaja ITčkari, obaja sme robili celú vysokú školu snúbenec dokonca 2 roboty aby sme si čo najskôr mohli zobrať hypo a mali niečo vlastné. Plat by ani nebol problém, skôr tých 20% z ceny nehnuteľnosti. Na ten 2i by sme mali na 3i už nie. Príde mi, že sme obaja veľa obetovali tomu aby sme mali vlastné bývanie (odkladanie prakticky všetkých peňazí, žiadne dovolenky, nič) a aj tak všade len čítam ako "dvojizbák", "však tam sa nezmestíte".
Ahoj. Mám rovnaký vek ako ty aj s priateľom, bývame v BA. Bývame v podnájme tiež sami, máme pekné bývanie s balkónom, tiež rovnaký byt ako vy a relatívne v centre. Tiež zvažujeme kúpu bytu. No šetríme každý cent ako sa hovorí. A asi si na to ešte 2-3 roky počkáme, obávam sa. No makáme, ako sa len dá, ja mám 2 práce a priateľ robí všetko preto, aby mu zvyšovali plat, čiže sa vzdeláva a maká na sebe.
Ja verím v to, že aj nám sa podarí bývanie, možno na začiatok 2izb., a časom niečo väčšie. 🙂
Myslela som, ze ste aspon ucitelsky par, ktory by mal dovod vyplakavat nad vyplatou a bytom, ale 2 ITckari? 😀
Preboha, prečo by ste sa ako 2 mladi ľudia nezmestili do 2i? Ja vo vašom veku som bývala s frajerom v 1 izbe v zdieľanom byte. Dnes mám niekoľko nehnuteľností a v zásade na výber, kde budem žiť. Neboj sa, chce to len čas a trpezlivosť..
Tak mame 40r s muzom obaja on karieru, ked sme brali hypo na 3i v BA tak mal 100% krytie. Ja som vsak kupila este za slobodna ako 30 rocna 3i ziline za 53tis 😂 co hodnotim ako kupu storocia kedze teraz ten byt ide po 170tis. Cize neporovnavaj sa, v nasom veku ked budes tiez mozes toho vlastnit viac alebo nieco vacsie. Ale je to nieco za nieco. Proste sa musi niekto.riadne.otacat doma. Rozmyslame kam davame prachy, setrime atd atd. Ani jeden z nas nedostal od rodicov nic. Napr sme nemali velku svadbu...nechodime k moru kazdy rok (ale to preto ze s malymi detmi sme ok aj na svk dovolenke).
a naco by vam dvom bolo viac izieb? skor by som sa sustredila na to, ze ked budete mat vacsie deti, bude ten aspon trojizbak treba a nie teraz posudzovat, ci zijete dost 'na urovni' vzhladom na vase povolania a platy..
Jasne, ze sa zmestite do dvojizbaku. Ska preco nie. My sme s manželom, ked sme spolu len chodili mali jednu izbu a zmestili sme sa. Popravde teraz to nechapem ze ako ale zmestili. Neporovnavaj sa. A hlavne nie na socialnych sieťach. Podla mna sa vobec nemate zle. Sak nie kazdy moze a chce mat dom alebo obrovsky byt. Nehnutelnosti su drahe hlavne a uroky stupli. Teda teraz neviem ako to je ale ked sme si brali my par rokov dozadu tak to bolo nieco uplne ine. Cize ano my mame 3i s dvomi balkonmi v Ba ale ceny boli ine a uroky boli ine. A aj tak to nebolo lahke a ani neni. A zas tiez sme si nezobrali neviem ako zariadeny ale starsi byt nie povodny ale starsi. A postupne na nom robime. Vela veci sme si porobili sami dvaja a postupne a aj tak neni vsetko hotove 🤷♀️tak isto aj svadba a dovolenky. Tiez rozmyslame kam dame peniazky. takze tak. Tak prosim nemaj hlavu v smutku. Aj ked rozumiem ti. Aj ja niekedy mam ze uz by som chcela to mat vsetko hotove alebo dom a tak ale zaroven som na nas neskutocne pysna co vsetko sme uz zvladli.
sta mladí ľudia - to je úplne OK
my kým sme mali vlastný dom tak sme bývali u mojich rodičov so 4 deťmi ... ale radi na to s mm spomíname.
Podla mna na to ze ste este mladi, je 2 izbovy byt super .... ja som v 25 este len skolu skoncila 😀
Ako smw to dosiahli? Odstahovalu sme sa na Oravu🤣🤣🤣