Náladová svokra

veronika773
14. jan 2013

Ahojte....chcem sa s Vami, maminy, poradiť a posťažovať sa...moja svokra je neskutočne náladová, bývame s nimi zatiaľ len tri mesiace, ale počas tohto obdobia som sa naplakala ako za celý život nie. Po svadbe sme bývali u mojich rodičov, kde sme mali vlastnú kuchyňu. Samozrejme boli tam chvíle aj také, aj onaké. Veď pod každou strechou sem-tam zahrmí, ja to chápem. A za ten čas sa svokra chovala super, bola milá, nestarala sa do nás, nestarala sa mi do výchovy malej. Gratulovala som si ako som ja vyhrala. No všetko sa zmenilo, keď sme sa k nim nasťahovali, úplne bez dôvodu sa so mnou prestala rozprávať, jeden deň všetko v poriadku, na druhý pobehuje ako fúria. Párkrát do mňa už aj nakričala, na čo som ja ostala na ňu pozerať so slzami v očiach a vybitými dychom... večne mi berie malú na ruky a natriasa ju a pobehuje s ňou, aj keď som povedala, že si to neželám, aby nebola rozmaznaná, keď je manžel-jej syn, doma je úplne iná, tiež sa so mnou nebaví, ale aspoň po mne nezazerá... Svokor je v pohode, ale ona je ako Božie dopustenie, ja sa necítim v ničom vinná, žeby som jej nejak ublížila...Dôvod, pre ktorý sme sa sem sťahovali je, že ideme stavať na jar dom u nich v dedine a že tu má manžel prácu. No keď si predstavím ešte dva-tri roky takto trpieť, neviem neviem ako vydržím....poraďte ako sa mám k tomu postaviť.

princeznicka3
14. jan 2013

trpezlivost,zatat zuby a ist dalej.nic ine ti ako tak citam neostava.podnajom by vas financne zatazil a to si pri stavbe domu nemozte dovolit zrejme.pevne nervy

katkaseiner
14. jan 2013

Nemyslim to vobec v zlom, ale aj rodicia aj svokrovci su najlepsie ked su minimalne na konci ulice. S nasimi velmi dobre vychadzam, ale zit by som s nimi uz nedokazala. So svokrovcami teda uz vobec nie. Jednoducho je to minimalne generacny problem. Bud si zvyknes alebo utecies. Ak sa da, skuste si prenajat nejake mensie byvanie niekde nablizku. Viem ze tam byvate iste aj preto, aby ste zbytocne neminali ked aj staviate, ale nevidim to velmi pozitivne co sa tyka dlhodobeho pohladu. Drz sa

jaruska8
14. jan 2013

@veronika773 Presne, verím, že je to z finančného hľadiska výhodné, ale to je, ako tak vidím, jediné pozitívum. Dokonca aj moja svokra hovorí, že mladí majú žiť sami. 😒
Buď proste sklopíš zrak alebo to bude ťažké. Mm si to hovoila? Čo takto si to vydiskutovať?? Opýtať sa, či si nečo neurobila, za čo sa hnevá? Už je na dôchdku?

baryana
14. jan 2013

@veronika773 dve zeny v jednej "kuchyni" nikdy nebudu spolu vychadzat. mozu spolu akokolvek vychadzat pred tym. to je proste fakt, s ktorym nic neurobis. bud sa podriadis svokre, kedze ste u nich, ale rataj s tym, ze to urcite zasiahne aj do vasho vztahu s mm, alebo ako hovoria ostatne, radsej prenajat nieco male, a zit v klude a pohode. ved s jednim mimi sa to este da vydrzat nejaky cas.

sissy27
14. jan 2013

@veronika773 no je to tu omieľané stále dookola, ale... oni majú niečo roky zaužívané, nejaký spôsob života a potom jedného dňa prídeš ty aj s malým dieťaťom a ste tam, 24hod denne, 7 dní v týždni, neodíde po pár hodinách ako predtým, zrazu je všetko inak, nemajú svoje súkromie a možno aj ona si predtým predstavovala, ako to bude super, keď budete pod jednou strechou, ale realita je iná... drobec si isto sem tam poplače cez deň aj v noci (nehovor mi, že tebe taký nočný plač znie ako rajská hudba), zrazu nie je všetko na svojom mieste ako bolo 30 rokov a pre ňu ako staršiu osobu vôbec nemusí byť ľahké sa prispôsobiť...ty sa o drobca staráš tak ako je v tejto dobe normálne, ona by najradšej, keby bolo po starom... ja mám so svokrovcami naozaj veľmi dobré vzťahy, nemám im čo vytknúť, ale bývať by som tam išla len naozaj v krajnom prípade a na krátku dobu... teraz nezostáva nič iné, len zaťať zuby a vydržať, poskytli vám strechu nad hlavou,kým si postavíte svoje a potom sa tie vzťahy isto vrátia do pôvodných pekných koľají...

euka210
14. jan 2013

my sme teraz od zimy u svokrovcov, ale mame 2 kuchyne...to bola moja podmienka 🙂
Treba sa s nou otvorene porozpravat, urcit si hranice, a tvoj mm nech je jasne ze pri Tebe ako opora.

ankaevka
14. jan 2013

@veronika773 zlá situácia, veľmi dobre poznám...mi sme najprv 4 roky bývali s mojimi rodičmi v 3 izbovom byte a potom ďalších 7 u svokra, kým sme postavili dom a ako tak to dnu zariadili aby sme mohli ísť bývať do vlastného...sústavné hádky kvôli financiám a výchove s mojimi rodičmi, mm to už nemohol vydržať a tak som súhlasila aby sme sa odsťahovali...no a u svokra (plus slobodná mamička švagriná a slobodný švagor) nastala ďalšia kapitola môjho života...psycho teror, znova hádky pre financie..užila som si toho dosť....hlavne sa treba s mm o všetkom rozprávať a nad veľa vecami len pokrútiť hlavou a nebrať si to veľmi k srdcu...možno by bolo dobré pohovoriť si so svokrou čo sa jej nepáči, veľa starších žien si myslí, že prídeš na to sama čo si spravila (poznám to podľa mojej mamy)....dobré by bolo keby ste mali samostatnú kuchyňu spojenú s izbou

irriss
14. jan 2013

@veronika773
menopausa... 😉

damiankad
14. jan 2013

presne pre toto som nechcela ísť bývať k svokre hned po svadbe...ja som tvrdohlavá a svojská a v jednej kuchyni s mojou maminou som mala problém vydržať...a tak som mm prehovorila, aby sme si urobili poschodie u nich a máme všetko sami. A som spokojná...ja ked som len ku svokre došla už bolo zle...ako ty vravíš jeden deň tak a druhý inak...len moja svokra sa na to aj lieči 😠 ale aj ta..absolútne sa nekontroluje a nablačí po mne ja k po sopľavom decku pre blbosť...a na druhý deň donese nové periny..chápeš?? do riti by som ju nakopala...už som jej xy razy povedala že je to posledný raz ..že nie som sopľavý sopliak...a ešte mi povie že som drzá...a pri tom s rozčuluje len preto že nemám požehlené, že nie je jeden deň umyté schodisko...a to tu býva, len necelý rok...mm mi najskôr neveril že či si nevymýšľam...ale raz som naschváľ schody neumyla a mm bol doma ..svokra si myslela že robí a spustila rev..ste mali vidieť ked tam nabehol mm 😀 😀 😝 Odvtedy si môže vrešťať koľko chce...mám dve uši... 😝 😀
A hlavne sa jej nedaj ! Povedz jej svoj názor a neustále jej opakuje, čo si nepraješ! My tiež chceme stavať a každé euro je dobré, ale sme s povedali, že čert ber 5000 eur a spravili sme si radšej takto bývanie..síce, si stará vždy dačo nájde...už to neberem vážne a pomáhami to..hlavne už toľko nerevem ...

irriss
14. jan 2013

Chyba je podle meho v jedne veci...

t.j.
mit rodinu by clovek mel mit az kdyz je schpen se osamostatnit...

Ale je to problem, protoze vetsinou clovek - hlavne chlap mysli jinak..a necim jinym..a pak je z toho nejen generacni problem..ale mnohdy i rozvod..
jen kvuli casovemu nedomyslenemu a nepromyslenemu prubehu 🤐

p.s. Ja bych take nechtela mit doma nevestu a povazuju se za velmi otevreneho cloveka..ale doma mit nevestu NECHCI..ato plati i v opacnem smeru..ani ZETE doma NECHCI..
ale rada je uvitam KAZDOU nedeli "na obed"a postaram se o vnouce kllidne 7 dni 24 hodin ....ale kazdy ve svem... 😉

bubbles
14. jan 2013

najskor podobrotky, vydiskutovat podmienky spolocneho nazivania..
a ked nezaberie, tak natvrdo - zamykat sa, chodit vela von na prechadzky, vyhybat sa jej..

lujza123
14. jan 2013

@veronika773 ako moze byt take male dieta rozmaznane s nosenia? Babetka tak objavuju svet, v urcitom veku nosenie doslova potrebuju

cawes
14. jan 2013

@lujza123 neviem ake stare ma dieta zakladatelka temy, neviem ake stare dieta mas ty ale nesuhlasim s tebou. A poviem ti aj preco, teraz to vidim na mojom malom. Boli sme mesiac na Slovensku, jasne babicky len nosit na rukach, vsetci ho len nosili nikto ho nenechal ani 10 minut sameho. Podotknem ze pred odjazdom sa maly rano zobudil a hodinu hodinu a pol sa sam vyhral, potom dostal papat pomojkali sme ho a potom zase sa vyhral hodinu sam, to iste po obede, jednoducho vzdy som mala cas navarit, vsetko porobit, poupratovat dokonca som pri nom piekla. Ano aj sme sa hrali a chodili kocikovat. Teraz som 2 den doma a nie som schopna vylozit jeden kufor lebo stale chce len na ruky, alebo aby som sedela pri nom. Jednoducho dieta neni hlupe a velmi rychlo chape rozdiel medzi rukami a tym ze by sa mal zahrat sam.
Som zasadne proti tomu aby mi babicky brali deti na ruky. A ked som bola doma aj som sa pohadala kvoli tomu. Je to moje dieta, moja vychova. A nebudem pocuvat o par mesiacov ze ako si si ho naucila. No ja som si ho nenaucila kedze ja ho na ruky neberiem

veronika773
autor
14. jan 2013

@jaruska8 áno s manželom sa o tom rozprávame, povedal, že sa o tom s nimi porozpráva, ale mám pocit, žeby som si to potom len ja zlýzla. Tiež ho to trápi, hneď na mne vidí, keď sa zase niečo stalo. A nie je na dôchodku, opatruje moju postihnutú švagrinú, je doma už 22 rokov, asi preto je taká, už sama sebe vadí, ale to ju neospravedlňuje, to jej nedáva právo sa takto ku mne chovať.

veronika773
autor
14. jan 2013

@katkaseiner no to je pravda, keby je možnosť tak by som najradšej bývala aj 100 km od jedných aj druhých.. 😒 ...a áno samozrejme je to aj kvoly tomu aby sme ušetrili čo najviac peniažkov.

veronika773
autor
14. jan 2013

@baryana to más pravdu, už teraz sa to odráža medzi nás, ja som z toho nervózna a odventilujem sa na mm. Podnájom zatiaľ riešiť nechceme, ani sme sa o tom ešte nebavili, nakoľko sa snažíme čo najviac ušetriť na stavbu.

alka221
14. jan 2013

@cawes suhlasim, lenze.. kazda babka sa ohana s tym ze je babka.. 😕 ako keby to bolo nejake pravo na nosenie dietata na rukach 😅

mladi ludia maju byt sami, zit odzaciatku sami, a tiez myslim,ze mnohokrat taketo spoluzitie konci rozvodom..
toto je generacny problem, viem,ze prachy sa vam zidu,ale nebolo by lepsie najst si nieco male aspon docasne? 😝 ked budete takto zit, zacnete sa hadat, vsetko sa skazi,a mnohi ani stavat nezacnu 😀

veronika773
autor
14. jan 2013

@sissy27 presne si to napísala ako to je, ja viem, že aj im sme nabúrali už zažitý cyklus, ale aj tak sa cítim dotknutá, kedže sa na mne vyvršuje, keď je nahnevaná a na mna určite nie...A čo sa týka malej, tak áno samozrejme sem-tam si poplače ako deti, ale nemám pocit, žeby jej toto vadilo, ku malej sa správa pekne, niekedy až primoc.

veronika773
autor
14. jan 2013

@ankaevka tak ty si si tiež užila svoje...ja dúfam, že za dva roky budeme sami, keby sa to dá, presťahovala by som sa aj na hrubú stavbu...a kuchyňa?...tak to by sa asi nedalo, máme dve izbičky v podkroví, kde nie je žiadna prípojka...a je potrebná ta kuchyňa, stále mám pocit, aj keď si to už asi namýšľam, že keď si idem niečo vziať do chladničky, každý na mňa pozerá, akoby som im to posledné brala z hrnca...potom som už precitlivelá a domýšlam si.

veronika773
autor
14. jan 2013

@irriss vek na to má,...a hlavne to chovanie... 😅

irriss
14. jan 2013

@veronika773

takze: kdyz to shrneme..a spocitame..
soucet je jasny..
NEMUZE ZA TO a opet je vinikem MATKA priroda... 😀 😎 🤐 😔

veronika773
autor
14. jan 2013

@damiankad tak v mojom prípade až takéto extrémy nie sú, ale tiež to nie je med lýzať keď sa idem naraňajkovať a ani na pozdrav ma neodzdraví...ale ako to tu čítam, asi mi nič neostáva len zaťať zuby a slušne jej povedať čo sa mi páči a čo nie.

veronika773
autor
14. jan 2013

@lujza123 áno,viem že dieťa potrebuje nosenie, ale keď mi už nijako inak nechce ani zaspať len hojdaním na rukách, nakoľko ju to naučila moja podarená svokra.

veronika773
autor
14. jan 2013

@cawes presne to je aj náš prípad...ja som niekoľko krát povedala, že si neželám aby bola malá na rukách, ale darmo...jej fráza: PRASAŤU MÚKU,DIEŤAŤU RUKY...pochopíte?

veronika773
autor
14. jan 2013

@alka221 to asi nebude náš prípad, aj mm sa už hrabe do vlastného...ak by sa to stupnovalo a už fakt nedalo vydržať a prišlo k obrovskej hádke, asi by sme nanajvýš upustili od stavby a kúpili nejaký byt a okamžite sa odsťahovali preč.

veronika773
autor
14. jan 2013

@irriss samozrejme...každá zlá svokra prechádza menopauzou..: 😅 ...len či sa aj my nevesty dočkáme obdobia, keď ich to prejde.

irriss
14. jan 2013

@veronika773
no ja se obavam, ze i dobre svokry prochazeji menopausou... 😉

a nejen svokry..ja mela predcasnou ve 30ti a muzu Ti rict, ze jsem si uzila a okoli taky... 😅

Kolik je svokre??

cawes
14. jan 2013

@alka221 moja mamka a aj svokra sa tiez takto ohanaju, ale ja sa ozeniem ze ked chcu byt teda babky a chcu ho nosit nonstop na rukach tak potom mozu kludne prist do svajcu za nami a mozu ho tam nosit a venovat sa mu lebo ja nemam cas 24/7 maleho mat na rukach. to si potom rozmyslia ci ho nosit alebo nie.

cawes
14. jan 2013

@veronika773 co? tak to je mi fraza teda. No urcite moje dieta moje pravidla ked ich niekto nebude akceptovat tak k nemu nepojdem. to som povedala aj mojej mamke bud bude robit ako poviem ja alebo pridem az ked bude chodit a bude mat 3 roky

dais
14. jan 2013

@veronika773 nuž, si v ich dome, takže ťažko môžeš očakávať, že budú platiť tvoje pravidlá. Jeden múdry človek mi raz ohľadom svokry povedal, že z veveričky psa neurobíš. Čiže netreba od nej čakať že sa zmení, pokým budete u nich bývať, zrejme to bude peklo. Keď ti vadí, že nosí malú, treba jej vždy malú jemne odobrať z rúk a ísť si po svojom. Bolo by dobré keby aj tvoj muž pochopil a uveril ako sa k tebe správa. Ty si ho poznáš najlepšie tak to skús nejak vymyslieť ako na to. U nás stačilo aj také že počul že "tatinkovi to nepovieme" od detí, ktoré ony zas opakovali od babky. Tak sa vytočil, že aj dva dni vkuse som mohla predtým rozprávať ako nie je dobre pre deti čo ona robí, on to síce uznal ale neriešil. Ale stačila jedna takáto vetička, " ktorá zo mňa robí debila pred deťmi" ako sa vyjadril a bol hneď pripravený si to s ňou vybaviť. Ale fakt je ten, že si u nich doma a nie oni u teba :(