S priateľom máme 4 mesačnú dcérku a mesačne platíme nájom 500 s inými poplatkami 700 plus plná nádrž mesačne 800 no mame možnosť ísť do vlastného domu(môj tato ma dom a chce nás tam pustiť) kde treba toho veľa prerobiť natiahnuť steny, vybetonovat podlahy proste je to stary dom už po prarodicoch co by ste mi odporúčali ísť tam a pomaly to robiť aj s malou? mame tam kde spat sú tam aj gamatky takže teplo by bolo aj sprchac tam je, záchod.. nemáme inak kam ísť alebo mame tu platiť??
Ak odporúčate pôžičku alebo úver tak nikto nám ju nedá už sme sa boli pýtať.
@deti95060810 zatiaľ 800 a 400 rodičak
@lisacka1 nezabúdaj, že aj v dome budete platiť energie. Stojí to za zváženie, ale poradila by som sa s niekým ohľadne kalkulácie, čo všetko treba porobiť, koľko to bude stáť a záležalo by mi na Tom, či si viete niečo spraviť svojpomocne alebo nie. Potom by som vypočítala +/- dobu, koľko to bude trvať a či ste ochotní do toho ísť (rataj že to bude 2x tak dlho, ako vypocitaš🤷) ale určite by som počkala do jari a dovtedy za dohodnutých podmienok prepísala dom na Vás. Lebo inak investujete do otcovho. Aj medzi vami sa môže všeličo stať. Susedia takto začali prerábať dom:strechu vymenili, okná, čističku, podlahy, kachle kúpili a susedova mama nakoniec odmietla prepísať, tak sa odsťahovali a postavili si svoj nový dom inde. Jediné čo si mohli zobrať boli tie kachle☹️ a keď sa tete niečo stane, dediť bude so sestrou napoly
Tebe môže byť jedno či platíš nájom alebo prerábaš cudzí dom, ani jedno ti nepatrí. Starý dom zhltne oveľa viac peňazí ako si teraz myslíš. Bývať tam môžete ale nič nerob kým nebude aspoň časť na teba.
@januska12323 presne tak, v nájme máte aspoň komfort a čas pre seba. Pri prerábke chlap stále nemá čas ak vo voľnom čase prerába a ty budeš striehnuť na dieťa aby si neublížilo a žiť v neporiadku, v horšom pripade ešte robotníkom vyvárať. Neidealizuj si to, viem o čom hovorím ☹️ ak si s tým ok, stojí to za to.
Ak by ani nebol na vaše meno tak ani náhodou by som neprerábala a hlavne keď nemáte možnosť pôžičky /hypo a máte veľmi veľmi malé príjmy z ktorých vám pomaly nič neostáva. Aj keby ste platili "len" energie, benzín, potreby pre vás a dieťa a stravu tak vám ostane možno pár stoviek mesačne , z toho starý dom neopravíš ani za 30 rokov.. My sme rozmýšľali jednu dobu od deda odkúpiť dom ale keď sme si dali naceniť koľko by stála prerábka domu plus odkúpenie (kvôli vyplateniu otca a súrodencov a to nám dali fajn cenu ) tak nám vyšlo že by nás to vyšlo ešte drahšie ako novostavba a to bol hrubý odhad , reálne povedali že by to mohlo v konečnom dôsledku byť ešte aj omnoho viacej. 3 roky by som počkala v podnájme a až začneš pracovať radšej vzala hypo na svoje
@samimami777 jasne chápem len ja mam sestru a keď ja niečo také navrhnem tatovi vždy mi povie "ved koho to bude len vaše" len naozaj môže sa niečo stať a investujeme a nič
Najhoršie kšefty sú z rodinou. Nebude to vaše dáte do toho kopec peňazí. Nikdy nevieš čo sa môže stať nedajbože sa otcovi môže niečo stať človek nikdy nevie preinvestuješ tam peniaze a sestra povie daj mi polku a vymyslím si hej že neprerobený je 70 tisíc eur prerobený ma vyše 100 tisíc to som si vymyslela. A TY s opraveného domu kde mu stúpla hodnota budeš musieť sestru vyplatiť s polky trhovej ceny. Môže si otec rozmyslieť opravíš bude chcieť predať bude potrebovať peniaze. Nikdy by som do ničoho nevrážala peniaze len tak ak to nie je moje. Ale to som ja a TY si urob po svojom ale pokiaľ by som to nemala na papieri že som majiteľka alebo spolumajiteľka žiadne peniaze by som do toho nedala. Ved práve ako TI otec ved to potom bude vaše áno tvojej sestry a tvoje ak to budeš chcieť cele polku jej budeš musieť vyplatiť.
@syslik81 presne máš pravdu súhlasim s tebou na 100% percent.
@lisacka1 na toto by som sa nespoliehala s vlastnej skúsenosti, manželova krsna mama si kúpila dom vedľa nás furt hovorila ako dom ostane môjmu mužovi a našim deťom . Potom ako zomrela sme o dedičskom konaní ani len nevedeli len zrazu sme videli ,, nových,, susedov. Vieš ako sa hovorí čo není na papieri ako by nebolo...
@lisacka1 máš sestru. Čiže ak otec zomrie, dom zdedíš so sestrou. Takže nie, kým dom nie je iba tvoj, neinvestovať nič. Taktiež súhlasím s tým, čo píše
@tradaaa a
@samimami777 nemáte peniaze, čiže ako budete financovať prestavbu. Po kúskoch dlhé roky, všetko bude robiť muž, čiže všetok voľný čas sa bude venovať domu a nebudete tráviť spolu čas. Choď do práce, urobte niečo s príjmom, nech si môžete zobrať hypotéku na vlastné. Ak je dom v takom stave ako píšeš, budete potrebovať peniaze takmer ako na novostavbu domu. Úplne zlý zlý nápad.
Prestavba starého.domu v takomto stave sa nedá robiť za súčasného bývania tam. Ak je to strary dom bez podláh, je možné že je vlhký (kľudne sa to objaví po tom co tam začnete byvat).. treba riešiť všetko... steny, izolácie, strechu, okná...A podlahy, kúrenie, rozvody všetky... to je proste ako novy som vybudovať...
Všetko.ostatne prerábanie za behu budete zase o.chviku prerábať... hlavne ten interiér. Neviem ci vy ste mali hneď na to naraz.to.opravit. rozmyslite si to, nie je to.lacne a hlavne ľahké. A s bábätkom.
@lisacka1 V zime by som neriešila nič, autorka. Ak tato chce, nech ti dom prepíše, aby si robila na vlastnom. Následne sa rozhodneš čo a ako. S bábätkom by som teraz neriešila, je dosť možné, že sú všade plesne a podobne.
@beata_k iba ta kusok poopravim-nie stovky ale tisicky eur. Sami sme kupili starsi domcek pred 3rokmi. A este sme sa nezastavili. Ako urobili sme tu fakt kopu roboty- ale keby sme to mali vsetko spocitat….
A to autorka ma ozaj velmi nizky prijem nato aby tieto rekonstrukcie zvladli ☹
Takze nie. Na teraz tento dom pre vas nie je vhodny…
Jedine ze bude na vas pisany a zacnete si to tam-ozaj mravčimi krokmi prerabať. I ked zrejme nie je začo ☹
Išla by som tam v 2 prípadoch.
1.Ak by otec prepísal dom na mňa. Vtedy by som ho aj prerobila.
2. Ak by to bolo lacnejšie ako súčasný podnájom. Ale vtedy by som tam nerobila nič. Brala by som to iba ako podnájom. Popritom šetrila a poobzeral sa po niečom inom, najlepšie vlastnom.
Inak - len by som doplnil, ze este aj pohlad tvojho priatela. Ten v ziadnom scenari neziska nic, iba kopec roboty pocas vikendov a po praci + ma financovat prerabku. Ak by ste to naozaj zvazovali, tak sa treba dohodnut s otcom na darovacej zmluve, do diskusie zapojit aj sestru (ako bude vysporiadana, aby si si neznicila vztah s nou). Plus dohodnu s priatelom, kto a ako bude financovat preparabku, atd.. postupoval by som velmi opatrne, lebo taketo horucou ihlou site riesenia vedia napachat do buducna velke skody.
Je tu nedávna diskusia, kde sa pani pýta, ako doriešiť kúrenie, lebo prerobili starý dom a ako vymenili okná a prišli mrazy, tak sa im urobila v dome zadarmo parná sauna. Z okien sa dá voda žmýkať, v rohu spálne čierna pleseň. A keď jej ľudia písali, koľko by stálo len TOTO doriešiť, tak mi aj za ňu prišlo zle. Ľudia, čo idú do prerábky starých domov si podľa mňa málokedy uvedomujú, čo to všetko obnáša a že sa to často nedá robiť v štýle kúštik po kúštiku, lebo to môže odpáliť aj takto (a to je iba blbý príklad s oknom), na to musíte mať naozaj veľa financií a dobre si rozmyslieť, ako a s čím začnete. Určite do toho nechoďte. A najmä teraz na zimu.
aký máte príjem?