Ahojte mam 21 rokov som vydatá a mam ročnú dcéru a teraz 2 mesačne dvojičky. Moje detstvo nebolo jednoduché vychovala ma babka pretože moja mama sa nikdy nevedela postarať o deti. Pred 11 mesiacmi porodila dievčatko. Samozrejme že ani o to sa nezvládla postarať nemá kde bývať( u mňa byť nemôže pretože neviem s nou vyjsť) tak sa rozhodla odísť do čiech za priateľom( na ubytovnu) samozrejme bez svojej dcérky. Povedala že ju da do domova. Na čo som jej povedala nech sa neopovazi zbali si veci a malú nech nechá u mňa. Čiže momentálne mám doma 4 deti ale to mi vôbec nevadí. Začali sme s manželom riešiť náhradnú starostlivosť cez súd a mnoho ďalších veci okolo maličkej. Momentálne žijeme ešte v prenajatom byte keďže hypotéka ešte nie je možnosť. Ja by som sa ale rada opýtala možno skúsenejších žien ktoré si niečím podobným prešli. Keďže malinka ostala bez mami bez otca a začala rozprávať chodiť. Už brble mama tata keďže mam aj ja vlastnú dcérku a ta už nás vola mama tata začala aj ona mam obavy bojím sa ze sa matka raz vráti bude chcieť ju späť a malinka si na nás zvykne ako na rodičov. Neviem ci keď mi hovorila mama mam reagovať alebo ju upravovať aby ma volala menom. Netuším 🙂 som rada ze ste si to prečítala a za vás názor budem hrozne rada. Ďakujem
pre tak mladú babu ťažká skúška... nie skúška, život. Neviem, či si si niekedy predstavovala, že sa tvoj život vyberie takýmto smerom... v tvojom veku sa dievčatá venujú škole, kariére, nie trom, či štyrom deťom. Tvoj život asi nebol taký ľahký, ako by si si zaslúžila. Neviem, akú školu si ukončila, určite si však mala školu života. Určite si zodpovednejšia ako tvoja matka. Neviem, koľko detí mala... ale chvalabohu za teba. Si skvelá, obdivujem tvoju voľbu a entuziazmus. Veľmi držím palce, aby to aj tvoj manžel videl rovnakými očami ako ty... nie dnes, časom 🙂
Az ma mrazi pri čítaní... nerieš mamu, doriešte si potrebné veci okolo dievčatka a žite si svoj život... podľa môjho názoru, ona nebude chcieť dievčatko naspäť, možno sa sem tam nárazovo objaví a to bude všetko...ja osobne by som ju nechala, nech vas vnima ako rodičov, načo jej motať hlavičku a trápiť ju tým, aby vás volala inak ako vase spoločne deti..na to, aby vedela, ze si jej sestra je casu dost , ked bude veľká...
Drzim ti palce a mas moj velky obdiv 🍀👍
@10zabka predstavovala som si ze budem mat raz veľkú rodinu a pokojný harmonický život 🙂 keď som skončila strednú školu nad vysokou som už neuvažovala 🙂 a tak prišlo jedno dieťatko a ďalšie dve 🙂 no moja mama porodila 4 deti a asi 3 dala na interrupciu. Ďakujem pekne za všetko 🙂
@macekovam tiež sa bojím a snažím sa to vybaviť dosť ma to štve ze to trvá už 3 mesiace ale nemám inú možnosť. Bojím sa že príde a zoberie si ju síce neviem kam ale kým niesom jej zákony zástupca tak sa trasiem každý deň. Mala je už členom našej rodiny a nedokážem si predstaviť že by si ju zobrala.
@suzitok ďakujem pekne 🙂 tak ju nechám nech nás teda vola mama a otec. Keďže ste to viaceré poradili. Ja som sa len cítila divne keďže aj okolie nám vravelo že matka a otec sú len jedni že nemáme to dovoliť aby nás volala mama otec. Ze by to nebolo fér. Zabudli však na to že jej matka ju chcela dať do domova lebo jej na nej nezáležalo
Aké okolie? Ono ju nevychováva, tak nech sa vám do toho nepletie. A pokiaľ ide o "jednu" mamu, pravda je taká, že rodičmi sú tí, ktorí sa starajú. Ona môže byť biologická matka, ale ty budeš naozajstná. Veď to by ani pri adopcii nemali "nárok" na takéto oslovenie?! Najviac sa do takýchto vecí starajú tí, ktorí by sa v živote o cudzie dieťa nepostarali.
@8mi8 treba to doriešiť súdnou cestou aby ste boli oficiálne zákonní zástupcovia....súd zároveň určí matke platiť výživné.....nie že dieťa vypiplete a mamička sa po 3-4rokoch vráti a bude ho chcieť späť - preto súdna cesta....rovnako ak by sa dieťaťu čokolvek stalo lekári môžu zdrav.stav riešiť len so zákonným zástupcom dieťaťa, rovnako v budúcnosti škôlka, škola.....
Pri čakaní na rozsudok občas pomôže predbežné opatrenie ... rozhodnutí o zverení dieťa do starostlivosti druhého z rodičov alebo iných osôb ... sú tam kratšie lehoty na vydanie predbežných opatrení , kým sa to upraví rozsudkom
@8mi8 klobuk dole pred vami 🙂 ja osobne zastavam nazor, ze otec a mamka nie su ti, ktori slodili alebo porodili, ale ti, ktori sa kazdy den staraju, zaujimaju, hladkaju,mojkaju, vstavaju kazdu noc ked treba... Ostatni su len "darcovia" 😉 Takze sa tym vobec netrap, sestricke to neskor vysvetlis, ked bude starsia a urcite to pochopi 🙂
Ste v prvom rade skvelá. Nech vás oslovuje tak , ako si ona vyberie. Mama a ocko. Keď bude staršia , vysvetlite jej to.
@8mi8 to maličké babo nerozumie,kto je jeho mama a otec,preto mu nemôžeš odoprieť hovoriť tebe mama.Teba považuje za mamu,ty ho vychovávaš.Jak bude veľké,potom mu môžeš povedať pravdu,ale ty si jeho pravá mama teraz.Tak ho nechaj ,nech sa teší z toho ,že akú ma super mamičku,ktorá ho zahŕňa láskou.Píšem tie slová,ale až srdce mi zoviera
@8mi8
Ahoj. My máme doma dieťatko z detského domova v pestúnskej starostlivosti a teda je tiež "šanca", že raz sa vráti do bio rodiny. Prešli sme cez UPSVAR prípravou na náhradnú rodinnú starostlivosť... a tiež nás to dieťatko volá mama a oco... na príprave nám psychologička hovorila, že okolo jeho 3. roku mu postupne formou rozprávky máme začať naznačovať, že nie sme jeho biologický rodičia a postupne ho proste oboznamovať s touto skutočnosťou, vždy primerane jeho chápaniu.
Takže ročné bábätko budeš iba zbytočne pliesť, keď tvoje deti vás volajú mama a oco a jej to budete zakazovať, narobíte tým viac škody ako osohu. Iné by to možno bolo, keby ste nemali doma svoje vlastné deti, tak by ste tvoju sestru učili hneď od začiatku, aby vás oslovovala vašimi krstnými menami.
Ale podľa mňa, kašlite na rečičky okolia, vaša rodina, vaše pravidlá.
A inak k tomu rozhodnutiu súdu, že vám zamietli predbežné opatrenie - každý sudca v tejto republike si zákony vysvetľuje inak... nám chvála Bohu schválili predbežné opatrenie a dieťatko nebolo v ohrození života, malo sa ako v bavlnke v profesionálnej rodine, kde ho ľúbili ako vlastne dieťa. Takže bojujte.
A mimochodom, neviem o akú formu náhradnej starostlivosti ste požiadali, ale informuj sa na vašom UPSVAR, či náhodou nemáte nárok aj na nejaké fin. príspevky na starostlivosť (resp. budete mať, ak ju vám súd zverí).
Pozri aj tu
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
@miriam439 ďakujem pekne 🙂 ešte by som sa rada opýtala nežiješ v strese keď je možnosť že sa vráti do biologickej rodiny? My riešime formu náhradnej rodinnej starostlivosti poradili nám tak na Upsvar. Na finančne prostriedky budeme mat nárok až po rozsudku 🙂 a to nám pomôže tiež sociálna pracovníčka
@8mi8 My sme mali deti, polosiroty, v pestúnstve. Ich otec sa síce zo rok snažil dostať ich späť, ale keď sa mu to do troch rokoch od ovdovenia nepodarilo (bol by získal nielen ich sirotské, ale aj vdovecký, tam je časový limit), vykašlal sa na to. Nebála som sa toho, že odídu, to by si musel naozaj inak usporiadať svoj život a to nie je také jednoduché. Len tie jeho reči okolo deťom ubližovali.
@8mi8 v prvom rade ti chcem vyjadriť svoj obdiv , máš 21 rokov a doma v podstate 2 krát dvojičky a ako vidím tak to zvládaš. V tomto veku by som to neriešila, ona zatiaľ nevie či si jej matka alebo nie, berie ta ako blízku osobu . Čo najskôr si porieš náhradnú staristlivosť a nech je sestra u vás . Tvoja mama je jedna z tých žien ktorá deti mat nikdy nemala.
Je veľmi fajn že si sa na ňu v tomto smere nepodala.