Ahojte chcem sa opýtať ako ste riešili situáciu, ak ste neboli nábožensky vychovávaný, teda veríte v boha ale nechodíte do kostola ani to nemáte za potrebu, ani svadbu neplánujete v kostole a už vôbec sa nedržíte zásad najprv svadba potom deti, práve naopak, plánujete bábätko bez svadby pretože tá pre vás nie je taká dôležitá, avšak pri každej návšteve svokrovcov nepočúvate nič iné iba boh, boh a boh a kedy bude svadba a mala by byť svadba a zas boh...Ako im vysvetliť že svadbu nechceme tak skoro a v kostole už vôbec nie, aj ked oni toho vedomí sú, pretože som im to od začiatku tvrdila, nech sa ma nesnažia meniť no pri každej návšteve je to o tom istom. Ocitli ste sa aj vy v podobnej situácii? Potom tam človek chodí s nechuťou...
ale však ja s priateľom vieme, že svadbu nechceme mať v kostole ale na matrike, jemu je to jedno kde v podstate by bola, len svokrovci resp. svokra to nemôže prehltnúť že v kostole svadbu mať nechcem, proste chceme si urobiť ako my dvaja uznáme za vhodné len vždy ked som u nich nepočúvam o inom len o bohu a svadbe v kostole a už ma to naozaj unavuje, ako im vysvetliť že tak to nebude ako chcú oni, bez toho aby som ich príliš zranila?
@vvia
@annairamm im to nevysvetlíš a v tomto smere nebudeš mať nikdy pokoj 😒 záleží na postoji tvojho partnera a je na ňom,aby im on toto vysvetlil,ale ak je typický chlap,tak sa do toho nepohrnie a skôr zaujme stanovisko-nejako bolo,nejako bude /si ja myslím/,je to ich syn a priamo proti rodičom nepôjde....asi by som volila radikálny rez-jedenkrát presne poviem ako to s našou ne/svadbou bude a že to nebudete s nimi riešiť a prehováranie nepomôže..tvoj partner vtedy samozrejme musí stáť pri tebe....nevidím však vaše budúce vzťahy ružovo,presne kvôli tejto nezhode a ak prídu deti a budeš chcieť mať normálne vzťahy babkovci-vnúčatá,tak to tiež bude problém..dosť realne vidím možnosť,že rodičia budú do syna tolko hučať,až ťa prehovorí na nejaký kompromis
@janinah no on ma pozná vie, že mňa neprehovorí ani keby hučal dva roky a zas ja rešpektujem ich vieru ale nech mi to nepripomínajú vždy ked som u nich pretože toľkokrát som im povedala svadba bude neskôr a je nám jedno či skôr prídu deti ale svadba pred deťmi určite nepríde a nebude ani v kostole pretože by som sa tam necítila dobre, bolo by to pre mňa ako za trest stáť v kostole, jednoducho sa zosobášime na matrike a pokoj svätý ani oslavu nechceme, oni o tomto mojom názore vedia no aj tak si hustí svokra vždy svoje zakaždým čo som tam, ona je straaaašne zlatý a dobrosrdečný človek nikomu by neublížila a vie že ja som voči nej vždy úprimná to som jej na začiatku povedala nech si vyberie čo chce mať či dokonalú nevestu ktorá bude na jej názory vždy pritakávať ale popri tom si myslieť svoje alebo budem k nej vždy úprimná aj ked sa jej to páčiť nebude, samozrejme zvolila úprimnosť čo som rada pretože ja čo na srdci to na jazyku len nič iné nikdy neriešime iba svadbu, deti, zásnuby a kostol. a mne to strašne ubližuje pretože ako sa snažíme tak sa snažíme bábo sa nedarí ...
podla mna to budete mat stale o tom istom... 😉 Bud sa s tym zmierit...alebo...neviem,tazko radit...
@vvia dakujem pekne, máš úplnú pravdu, my našťastie u nich nebývame tak aspoň to, že tá návšteva občas sa dá prežiť ale byť každo denne v tom prostredí, tak to radšej nie
@nela82 zmieriť sa dá ale ide to na nervy už časom stále o tom istom dookola
@vvia priateľ je veriaci ale len tak že občas ide do kostola a to je všetko, nezáleží mu na svadbe ani na tom kde by sa odohrávala
vies,ono to je tazke co sa tohto tyka 😒 Oni si myslia,ze takto by to malo byt,ako zili oni a stale ziju...a vy zase mate iny nazor na to vsetko...vsak im skuste povedat,aby uz dali pokoj a ze casom mozno aj to pride...len zatial to nechcete riesit...vies,dajte im chrobaka do hlavy 😀
@annairamm takyto panbozkari si povedat nedaju.je mozne, ze sa urazia, budu nadavat a nezmieria sa s tym.ak su to vsak rozumni ludia, ktori maju radi svojho syna, budu nakoniec rozhodnutie respektovat.necakaj od takychto ludi ze jednoducho akceptuju svadbu mimo kostola alebo deti pred svadbou. Moja rada ale znie- urobte to, co chcete vy dvaja a na nikoho sa nepozerajte! Ak si nechas kecat do svadby, potom bude svokra nutit ku krstu, potom ku prijimaniu, k navsetve kostola s vnucatami, bude sa kaslat do vychovy. Je to vas zivot a vasa buduca rodina, a preto nerobte ustupky nikomu.
@vvia si trochu mimo v tom, ze neveriacemu je jedno Kde bude svadba. Ja by som svadbu v kostole povazovala za urazku mojej viery (alebo neviery, ak chces) a v zivote by som na taketo divadlo nepristupila, pretoze institucia cirkvi, jej system, vystupovanie a sviatosti..vsetko to sa mi hnusi od zakladov ( napriek tomu nemam nic proti viere-nech si kazdy veri,comu chce)
Ak možem reagova!!! Nehnevaj sa ale svokrovci majú pravdu!!!. Možno si nebola vedená ku kostolu a viere. Je pravda,NIEKEDY!!!,že tííí čo chodia do kostola musia byť dobrí ludia všetci máme svoje chyby.Ale zapamätaj si ,že tam kde niet Boha niet ani Lásky Nechceš svadbu v kostole??No asi preto, lebo nemáš o tom vedomosť .Vieš aká užasná je svadba je v kostole?Ked Ťa Tvoj ocino privedie k oltáru za sprievodu užasého organu?A potom slub,že tvoj manžel bude slúbit ,že Ti bude verný a že Ťa nikdy neopusťiii ani v šťasti ani v nešťasti atd a potom Ti to na krížiku odprisahá,A to sa všetko spečati A ešte ,vieš obrad robí kńaz ,ktorý je vysvätený a je kňaz naveky a keď Ťa osobaši primátor alebo nejaký poslanec ten je volený len na niekolko rokov Akože sú to tiež ludia,ktorí majú právomoci to hej a určite chodia aj do kostola NIEKTORííííí Popremyšlaj a choď si niekedy pozriet sobáš v kostole Tvojíí svokrovci by sa trápili veď vychovali syna vo viere aj vy budete chciet mať deti potom ich treba okrstit niekedy by ti to môhli vytknuť,že nežijú kresťanskej viere Naozaj Boh je láska dáva lásk a Panna Mária vie dávať užasné dary len sa treba prihovoriť a ďakovať za všetko Ty môžeš ďakovať,že ti svokrovci vychovali syna a tvojho budúceho manžela Pohovor si aj s priateľom naozaj KDE NIET BOHA LÁSKY NIET je to len chvilková vásen Držím palce A teraz je moderné mať svadbu v kostole
@tea333 S tym kostolom to obcas aj tak byva, ze sa robi dvojaky subas: veriaci prisaha na Boha, neveriaci na svoju cest. Aspon tak som ja mala, mali sme svadbu v evanjelickom (ktory je benevolentnejsi). V takomto pripade to moze byt neveriacemu jedno (alebo skor, potesenie, ze pre partnera spravi to, po com mu srdce tuzi 😉 )
@annairamm k je to tvojmu priatelovi jedno, kde bude svadba, ty sama pises,ze veriaca nie si, tak nevidim dovod pre svadbu v kostole
@tea333 nemas pravdu ani ty, pre veriaceho je svadba jednou zo sviatosti. My sme tiez zmiesane manzelstvo, manzel neveriaci, ja veriaca, manzel je pokrsteny a ma aj sviatost oltarnu - teda prijimanie. Ja som trvala na tom,ze svadba musi byt v kostole, bol s tym oboznameny od zaciatku, odkedy sme sa spoznali, vedel , ze som veriaca, ze je to pre mna dolezite, aby bol nas zvazok specateny pred Bohom. nenamietal a prisposobil sa. Chodil so nou aj na nauku, kde bol zase oboznameny s tym,ze ja preberam aj zodpovednost za vieru nasich deti. Krst deti pre neho uz nebol dolezity, ale ja som zariadila a trvala na nom. Pre mna to dolezite bolo. Nakoniec sa zucastnil aj sam a povedal,ze to bolo pekne.
@majocak vieš čo nikdy som po svadbe netúžila a o takej už vôbec nie kde ma bude viesť otec ku kňazovi čo káže o niečom o čom ani šajnu nemá, stáť tam dve hodiny a počúvať ho...na matriku prídem, popočúvam chvíľu, podpíšem sa a adios na večeru a domov, nič viac, v kostole som bola na sobáši sesternici a veru mi stačilo tej ceremónie už som sa len modlila kedy odtiaľ odídem a bude pokoj , vieš a deti okrstíme len ak bude priateľ chcieť ale nech nečakajú že budem s nimi chodiť do kostola alebo im robiť birmovku ...naša rodina nikdy nebola k tomuto vychovávaná a tu sme a sme dobrí ľudia, ja nepotrebujem kostol k tomu aby som verila, verím aj bez toho , ale samozrejme ti dakujem za tvoj názor, každý máme ten svoj
v ziadnom pripade by som sa neprisposobovala svokrovcom, ale ak je sobas v kostole - teda sviatost manzelstva pre jednu stranu - pre jedneho z partnerov dolezity a druha strana s nim zase naopak nesuhlasi, tak tam by som si ja osobne rozmyslela, ci ist do zvazku s takym partnerom. Takyto rozdiel vo viere a neviere by sa odzrkadloval pocas celeho suzitia a narobil by vela problemov.
@zuzana76 je skvele ze ste sa dohodli a ze tvojmu muzovi jedno ci budu vase deti vychovavane vo viere alebo nie, ja by som vsak na svadbunv kostole nikdy nepristupila ampravdupovediac by som si ani nevzala veriaceho, pretoze je to uplne proti kojmu presvedceniu.takze som pisala o tom, ze nie kazdemu neveriacemu je to jedno a je ochotny sa prisposobit. Poznam okrem seba hned niekolkych ludi, ktori su takinako ja. Ja by som netolerovala ani krst ci chodenie do kostola mojich deti.
@jaya47 ano, pre ludi ktori to toleruju je ok. .
@zuzana76 verím v boha ale nebola som vychovávaná k tomu aby som sa chodila modliť do kostola, proste verím po svojom a takto mi je dobre, priateľ od začiatku vedel ako to je a vždy súhlasil na matrike svadbu mať pretože on sám nemá tie ceremónie rád, najradšej by sa zosobášil šiel na večer a domov s tým súhlasíme obidvaja, len je ťažko o tom presvedčiť svokrovcov... ale ako oni sú strašne zlatí nenútia, vedia aký mám na to názor len niekedy to človeku príde ľúto že to nerešpektujú či dokonca spomínajú to pri každej návšteve
Neznamená,že svadba v kostole zaručuje 100% manželstvo Niekto sa sobaši v kostole len preto lebo to naozaj chcú rodičia alebo chcú mať OK matriku hej ale podla Boha aj treba žiť však som napísala kde niet Boha niet lásky no treba rešpektovať ASPON aj nejaké Božie prikazania Ale nikto neni bez chybyčky toto je silná tema Ak sa sobaši niekto v kostole len s nejakeho rozmaru lebo sa mu to pači tak to nie lepšie nemať svadbu v kostole a zbytočne neotravovať knaza No a neveriaci si najskôr musi urobiť spominanú matriku a potom sa môže sobašit v kostole bolo by dobre kedy sa aj podla toho žilo
@majocak nik nežije 100% podľa prikázaní to sa jednoducho nedá, a za to, že nie som krstená, že nechodím do kostola nemusím byť zlým človekom, niekedy sú takýto ľudia lepšími ako tí čo sedia v kostole non stop, ale vravím, podľa mňa by to malo byť tak ,že ak ide o našu svadbu sami by sme mali rozhodovať a neprispôsobovať sa niečomu alebo niekomu nasilu, len občas som už naozaj unavená z tých istých otázok ☹
@annairamm Aby sme sa my vyhli všetkému tomuto, tak sme sa jednoducho zobrali na matrike a boli sme tam len my dvaja a naši svedkovia. Ostatní sa to dozvedeli až po tom, keď sme boli svoji 🙂
A čo zmohli? Nič 🙂 A my dvaja? Sme spokojní a šťastní aj bez ich súhlasu 😅
Súhlasím s Teou v tom, že ja ako nekatolíčka (nechcem povedať neveriaca, pretože jediné v čo neverím je akákoľvek cirkev) by som svadbu v kostole asi neprehrýzla. Mám na to svoje dôvody a považujem ich za rovnako dôležité ako sú tie, pre ktoré človek v cirkev verí. Pri partnerstve je to iba o dohode. Ak v tom máte obaja jasno, nuž sa budete musieť naučiť asi s takouto výčitkou od svokrovcov žiť. Ver, že nebude posledná- prídu deti, rozdielne názory na výchovu, presadzovanie si svojich pravidiel.... A súhlasím ešte, že treba mať svoje vlastné pravidlá, pretože inak naveky bude určovať váš smer niekto iný. Dobrú radu prijať, tú s ktorou sa nestotožňujete prepočuť.
A ako píše Majocak, ďakuj svokrovcom, že ti vychovali "manžela" a Bohu za to, že mu dal slobodnú vôľu a tebe šancu "prevychovať" si ho 😀 Držím palce v čo najbezbolestnejšom riešení 🙂
@annairamm v tom pripade nemas co riesit. akceptuj nazory svokrovcov ale riadit sa nimi nemusis. oni uz svoju svadbu mali. vy si ju zariadte ako vy chcete. ako pisala zuzana 76 ak by aj priatel trval na cirkevnom a bol by aktivny katolik tak by to ozaj mohol byt aj do buducna problem, ale ked mate na to rovnaky alebo podobny nazor tak to proste neries. len si vopred vyjasnite otazku aj vychovy deti. krst, prijimanie, ucenie...
@majocak u civilneho obradu sa tiez prisaha a nevestu tiez privadza otec a moze hrat hocico.nez budes ostatnych poucovat, ze nemaju vedomost, nastuduj si prv o com vlastne pises.na margo tvojho Niet lasky kde niet Boha by som ti len zagratulovala k tvojej viere.obmedzenej, netolerantnej, ktora vybera kto je elita a ma pravo na lasku a ludi nesudi podla toho, ako sa v zivote spravaju, pretoze ti dobri su len v kostole a ak nahodou nievo spachaju, mozu si kupit odpustok a odmodlit si hriech.Svadba pred bohom je navzdy, ale veriaci rOvnako ako neveriaci chodia na civilny sud kvoli rozvodom.
my sme na tom podobne. ja katolicka, manzel neveriaci. vedeli sme to od zaciatku a tak ako ja akceptujem to ze on je neveriaci tak on musel akceptovat to ze ja som veriaca. co sa tyka svadby tak bola v kostole. preco? pretoze pre veriaceho ina alternativa neexistuje a neveriacemu to moze byt jedno. ved ci na budove budes mat napisane matrika alebo kostol ti jedno moze byt. on akceptoval to ze pre mna je kostol dolezity a ja som akceptovala to ze pre neho nie je a nenutila som ho pokrstit. svadbu sme mali bez prijimania, cize vyzerala ako na urade ( prijimanie som mala osobitne vecer pred svadbou) ziadali sme o dispenz a bolo. v nedelu ja idem do kostola a on podla nalady. musel akurat suhlasit s vychovou dietata ako katolici. ak sa nebudete akceptovat nebude to fungovat. hladajte kompromisy. vies kolko sme si toho vypoculi ze to nebude fungovat? ze nech si veriaci hlada veriaceho a opacne? my sa ale akceptujeme... napriklad vianoce post- vianocna kapustnica sa vari s masom ale ja si maso nenaberiem iba kapust, jeho zase neobmedzujem. akceptujem jeho a on mna a kazdopadne konecne rozhodnutie je na vas a nie na rodicoch