Náboženstvo

18. feb 2024

Ahojte. Neviem ani ako pomenovať túto tému, a nechcem ani aby sa tu zvrtla buŕlivá diskusia, naozaj poprosím slušne. Sme veriaca rodina a máme 6 ročného syna, ktorý teraz v septembri nastupuje do školy. Do kostola nechodíme, moji rodičia aj svokrovci áno. My s manželom veriaci sme, ale naozaj priznávam úprimne, do kostola sa nám nechce a na cirkev máme vlastný (negativny) názor . Deti pokrstené máme. Ide o toho nášho 6r syna. Absolútne odmieta modlitby (na Vianoce pri stole, večerné..), bojí sa farára, miništrantov..(keď nám aj prišli vysvätiť dom) on nám skoro infarkt dostal, plakal vo svojej izbe - naozaj sa bál🫣 teraz nás čaká v lete sestrina svadba, samozrejme v kostole a on už teraz stresuje, ako tam nepôjde, a normálne vidíme že začne byť nesvoj keď sa bavíme o kostole. Je to veľmi vnímavý , živý , múdry chlapec, nič zlé s kostolom spojené nemá, nič sa nestalo, nikto ho nestraší a podobne. A vysvetliť si proste nedá že je to v poriadku a nič sa mu tam nestane keď to “pretrpí” …No a teraz keďže nastupuje do školy- rieši sa náboženstvo a Etika … a on nechce ani počuť o náboženstve, on tam chodiť nebude a zas doma cirkus …
Ako by ste to riešili vy? Ja som chcela aby šiel na náboženstvo a spravil si aspoň prvé sväté prijímanie, potom už nech sa rozhodne ďalej sám- už bude viac múdrejší..no nútiť ho nechcem a keď vidím aký mu to spôsobuje stres tak už dupľom nie. Muž má nestranný názor ˇ, jemu to je jedno. A že ako chcem ja tak tak spravíme ….Další môj problém sú rodina-moji rodičia a svokrovci,keď sa dozvedia že sme ho dali na etiku, to bude brutáálny oheň na streche 🙄áno, viem,že mi to môže byť jedno, ale predsa … ďalšie naše dve deti, chodia občas do kostola s babkami, oni sú spokojné…

doriiis
18. feb 2024

Čo chces preboha riešiť?Tvoj syn ti jasne povedal čo chce a nechce a jasné ti to jeho správanie dáva najavo.Ako môžeš uvažovať vôbec nad tým,že TY chces niečo,čoho sa tvoj syn boji?
Aké aké predsa? Názor tvojich rodičov a svokrovcov je pre teba dôležitejší ako pohoda a volá tvojho dieťaťa? Prosím ťa,spamataj sa
Celý tvoj opis vašej ,,viery" je absurdný, pokrytecky

minka201
18. feb 2024

Ahoj, mne sa nezdá, že by za tým strachom ozaj nič nebolo. Skúsila si sa s ním o tom rozprávať. Pýtať sa ho, z čoho konkrétne má strach, nepríjemné pocity?

13uzivatelka11
18. feb 2024

Sama si si odpovedala. Nechceš ho nútiť keď vidíš aký má z toho stres. To sú tí dáke reči rodiny prednejsie ako jeho psychická pohoda a celkovo jeho názor?

pribinak
18. feb 2024

Prečo sa boji? Takýto hystericky prejav musí mat nejakú príčinu, sa mi nechce veriť že je to len tak

viestta
18. feb 2024

Daj ho na etiku, je to male dieta, na co by si mu sposobovala stres. A so starymi rodicmi si to vydiskutujte vy, vy ste dospeli, zvladnete to. Len kvoli tom, ze sa bojite hadok v rodine budes traumatizovat dieta?

minka201
18. feb 2024

@doriiis Tebe sa zdá normálne, že má 6 ročné dieťa infarktové stavy, keď vidí farára a hrôzu z kostola? Keby jej povie, že ho to v kostole nebaví, tak je to iné, ale on sa toho vyslovene desí.

autor
18. feb 2024

@pribinak no keby som to nezažila tak tiež si to myslím, no naozaj nič NIČ sa nestalo … on sa inak ničoho nebojí, až veľmi smelý je, v škôlke ho chvália,je priebojný, veľmi bystrý ..len proste ten kostol 🙈

doriiis
18. feb 2024

@minka201 ....prečo to píšeš mne? Mne sa skôr zdá nenormálne,že autorka vôbec uvažuje nad náboženstvom v tomto pripade

petronellla87
18. feb 2024

Ja si pamätám ten oheň na streche keď sme povedali že nechceme krstiť a nechceme ani svadbu v kostole. U nás máme také porekadlo že každé 💩 smrdí 3 dni. Už si príbuzní celkom zvykli že my sme tí neznabohovia s nepokrstenymi deťmi 😁 odvahu žena, zvyknú si aj vaši že syn nechce chodiť na náboženstvo.

13uzivatelka11
18. feb 2024

Inak môj názor, za ktorý mi tu asi veľa ľudí vynada, ale nech, ale prvé čo mi napadlo je, že ma nejakú traumu z týchto vecí z minulého života. 🤷‍♀️ ak by si to chcela v budúcnosti nejako riešiť, ak na to nezabudne a neprejde to

autor
18. feb 2024

Ach,mate pravdu, veruže..nemám ani nad čím uvažovať … nebudem ho trápiť, rozhodne sa v dospelosti s tým sám ako bude pokračovať.. bude na etike a hotovo

zuwa78
18. feb 2024

Začnite od seba(rodičov)...do kostola sa vam nechce....na cirkev mate vlastny nazor.....načo ste ho davali potom krstit?....a teraz sa diviš že odmieta modlitby a boji sa kňaza......rodičia maju ist prikladom....inač nezvladne pristupit k prvemu sv.prijimaniu....

nelca84
18. feb 2024

Ja neviem nad cim vlastne rozmyslas, ked tam nechce, tak tam nechce. Do viery sa neda nutit. Akurat vybudujes u neho este vacsi odpor. Nie som veriaca a ani keby sa stari rodicia na hlavu postavili, tak by ma do nabozenstva ani prijimania nedonutili.

autor
18. feb 2024

@nelca84 áno, veru máš pravdu…nemala som si ani nad tým lámať hlavu… je už rozhodnuté a keď opäť príde táto téma doma, jasne a stručne všetkým vysvetlím a aj synovi, pekne mu poviem že je to jeho rozhodnutie a do ničoho ho nútiť nebudeme♥️

doriiis
18. feb 2024

Inak existuje aj fóbia zo svatskych veci a kňazov....volá sa Hierofobia

minka201
18. feb 2024

@doriiis Ty si vybehla na autorku, že čo chce riešiť, keď jej dal najavo, že nechce chodiť do kostola... Podľa mňa to riešiť treba.. Nehovorím, že ho musí dať na náboženstvo... Nebolo by dobré zistiť príčinu a snažiť sa ju nejako riešiť? Autorka píše, že jej sestra bude mať svadbu v kostole... tak automaticky tam pôjde celá rodina... A malý čo? Bude stáť o ulicu ďalej s mamou, lebo sa bojí? Keby má to dieťa hrôzu napr. z obchodu, tak by si to neriešila?

zuwa78
18. feb 2024

Este ma napada, skus mu citat detsku bibliu.....

deti95060810
18. feb 2024

mne by bolo ľúto aby nešiel aspoň na prvé sv. prijímanie... takže by som ho prehovárala na to náboženstvo a p. farárovi povedala čo je vo veci - snáď by pochopil.
my sme tak isto ako vy s mm, ale naše deti majú všetko čo majú mať. .... samozrejme teraz už do kostola ani nevkročia.

stanislavicenka
18. feb 2024

@autorka paneboze🤦
A preco by map chodit na nabozenstvo? Lebo ty chces, aby mal prijimanie? 🤦
Uvedomujes si, ze ta etika uci uplne rovnake veci deti ako to nabozenstvo akurat bez tych rozpravkovych pribehov? A co sa stane, ked nebude mat prijimanie? Predpokladam, ze nic

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanislavicenka
18. feb 2024

@minka201 ano, tak bude. No a co? Ci tam bude totalne nariekat, len aby tam bol? 🤦
Ja rozmyslam, zeny, ci aj vas moze niekto dodnutit k niecomu, co nechcete. Alebo to robite iba detom, lebo su (zatial) slabsie🤦

temperity
18. feb 2024

Preco ked mate vlastny (negativny) nazor na cirkev si k sebe domov volate cirkevneho predstavitela na cirkvou stanoveny obrad vysvatenia?

doriiis
18. feb 2024

@minka201 ....moja odpoveď bola skôr venovaná tomu náboženstvu,že čo chce riešiť ak jej syn povedal,že nechce ísť.
Strach z bežných veci a strach z kostola sú podľa mňa dve odlišné veci.Zatial čo ten obchod bude v živote ešte asi potrebovať navštíviť,kostol nie.

janulik2008
18. feb 2024

Ak nechce ísť, daj ho na etiku ;)

frantisska
18. feb 2024

Ja si myslim že sviatosť Eucharistie aj tie ďalšie môže kľudne aj v dospelosti ak bude chcieť. Keby ste ho teraz dali, to by ste s ním museli chodiť na prípravu do kostola. To tak nefunguje, že dam ho nech ma aspoň prijímanie ale my do kostola nechodíme. Načo? Zvlášť keď tam nechce chodiť. Babky to prežijú.

minka201
18. feb 2024

@stanislavicenka Ja netvrdím, že ho majú donútiť, som proti nútení, ale že by bolo dobré zistiť príčinu jeho strachu a to, či sa s tým dá niečo spraviť. Nemusí chodiť so kostola ani na náboženstvo ale ak sa dá jeho strach zmierniť, pomohlo by mu to do budúcna.

doriiis
18. feb 2024

@minka201 ...ty bežne nútis hocikoho nasilu robiť veci,ktorých sa boji a nepotrebuje ich?

januska12323
18. feb 2024

Daj na etiku. Skúsila by som riešiť jeho výstupy, to nebude len tak.

minka201
18. feb 2024

@doriiis Precitaj si môj komentár vyššie.

doriiis
18. feb 2024

@minka201 ....no tak ocinko alebo niekto dospelý proste ostane s dieťaťom mimo kostola.Co je na tom nenormálne?Preckaju obrad a na hostinu sa pripoja k rodine.Normalna vec