Ahojte. Ťažko sa mi píše, neviem čo mám robiť, či tomu dať šancu a veriť alebo je to nikdy nekončiaci kolotoč utrpenia. Mám priateľa, chodili sme spolu 3 roky, z toho rok sme sa pokušali o bábätko. Vedela som o ňom , čo sa alkoholu týka že si dá s kamarátmi cez víkend , ako partia, nič výnimočné, no ako normálny mladí ľudia. Neriešila som to. Potom keď som zostala tehotná, prišiel bývať k nám lebo ja bývam len s ocom vo veľkom dome. Polku domu odkupil aby nám dali hypotéku, ktorú sme brali na to aby sme si dom mohli prerobiť a vyplatiť moju rodinu. Vsetko bolo fajn prvých 11 mesiacov a potom som si postupne začala všímať že je divný ale keďže má aj cukrovku tak som to pripisovala tomu. Divný v zmysle že veľa spal, mal kŕče do nôh, bol ako keby oťapeny. Potom postupne som začala nachadzat fľaše. Hneď som sa ho na to opýtala a vraj to tu nechavaju robotníci ktorý nám prerabaju. Zhltla som mu to až kým som ho jedného pekného dňa neprichyrila. Začali sľubu, že on už piť nebude. Odvtedy pije skoro každý deň ale vždy mi sľúbi že nebude. Už neviem čo mám robiť .ale vidím že to chce riešiť , berie lieky na zníženie chuti na alkohol.
Take lieky existuju ?
A to si necitila z neho alkohol?
cukrovka a alkohol?
Uz pri nadpise som vedela odpoved- nie, nezmeni.
@july0 áno psychiatrička mu predpísala jednu na noc a potom také ktoré má brať 3 krát denne po dve. Sú to tabletky na zníženie chuti len. Že ak sa po nich napije tak by mu malo byť zle.
@marca12 on, keďže má tú cukrovku mal vždy taký "acetonovy " dych. A nechcela som tomu veriť že by pil. Veď máme zdravé malé dieťa, mal prácu...
@sella38 bohužiaľ, ani ja som tomu nechcela veriť, kým som ho nenačapala ako si leje. A potom som už vedela že tie fľaše patria jemu.
Tie lieky su samo o sebe na figu borovu, alkoholizmus sa liekmi vyliecit bohuzial neda. A clovek co pije potajomky a pije kazdy den uz alkoholik je. A alkoholizmus je choroba, ina cesta ako odvykacka neexistuje a je to beh na velmi dlhu trat. Slubovat moze aj tebe aj sebe ale to nestaci. Radim ti aby si sa k tomu postavila velmi radikalne uz v zaciatkoch, bud sa bude liecit alebo pride o rodinu. Laska nelaska, mysli na svoje dieta a nedovol aby vyrastalo s alkoholikom 🙏
Toto sa nedá len tak zmeniť. Musí to chcieť v prvom rade. Uvidíš sama, ber to s rezervou, lebo pri ľuďoch ktorí majú problém s alkoholom nie je pravda všetko, čo vravia, sľubujú. Tiež mám s tým skúsenosti.
@cefka29 no však práve. Nechcela som aby to zašlo až tak ďaleko že mu budem musieť povedať : buď ja a malý alebo liečenie. Ale inak sa nedá. Mne už nechutí ani jesť, každý deň sa bojím či si dá alebo nie. Agresívny nebýva ale nemám rada už keď vidím na ňom že si dal. Ani spolu nespime, vravím on to ma zdravotne veľmi zle, má cukrovku je na inzuline a ešte ma aj začínajúcu cirhozu. Má úplne zakázaný alkohol :( neviem prečo to stále robí
To by bol veľký zázrak, keby s tým prestal. Ale dala by som mu šancu, s tým, že ihneď poriadne liečenie, nie len ambulantne.
ak uz ma abstaky krce a neviem co vsetko tak to je na tom zle ... nech ide na liecenie .. ak ta miluje nech ti prepise dom -aby si neskoncila na ulici ..alebo s alkoholikom do konca zivota ...
Buď rázna, musí to riešiť, nespoliehaj sa na jeho sľuby - je to závislosť.
Ale rátaj s tým, že aj keby sa mu podarilo prestať, bude abstinent do konca života a je veľmi ľahké spadnúť do toho znova.
A vsak pri cukrovke a cirhize, daj mu este rok a zdedis jeho cast domu. Aj ked- zla burina nevyhynie.
Pošli ho na odvykačku a nech ide následne aj dobrovoľne na liečenie, kým ťa ešte ľúbi. Lebo ani sa nenazdáš a čoskoro bude ľúbiť viac fľašku ako teba (možno už aj teraz to tak je). Len veľmi málo ľudí si vie "pomôcť samo". Ešte máš na to páky. Postupom času budú stále slabšie a chuť na alkohol silnejšia.
Acetonovy dych z cukrovky??? Pokiaľ viem acetonovy dych = pečeň zničená alkoholom. Opravte ma ak sa mýlim.
Jedine liečenie
@aandrea9 aj pri cukrovke smrdi dych a moc po acetone.
Univerzálna odpoveď na otázku "Myslíte si že sa zmení?"
Je. "Nie"
Liecenie a psychoterapia( s liecbou u psychiatricky by to malo pomoct), tie krce mozu byt kludne z dia, alkoholizmus zas ako psychicky problem, mozno spojeny prave s tymto ochorenim. Podla toho co tu pises, ak bol dych acetonovy dych uz predtym, cukrovku absolutne nema pod kontrolou, nestara sa o dobru kompenzaciu, z toho moze vyplyvat vsetko toto co popisujes, cez krce, depresie, unavu, nechut.... musi to riesit komplexne. Urcite to potrebuje ultimatum
Tak ako píše Monika nadomnou, ak mal / má aj acetonovy dych, tak cukrovka nie je dobré liečená a pomaly ho zabije. Kombinácia alkoholizmu a cukrovky urobí to isté a ešte rýchlejšie. Cukrovkár so správne nastaveniu liečbou acetonovy dych nemá. Je tu ale možnosť, že to nikdy acetonovy dych nebol a on ti to takto ospravedlňoval, alebo si si to tak ospravedlnila sama pred sebou. Viem, ako dokážu klamať a aj ako ťažké je ich obviniť bez pochybností, že má človek pravdu... Niekedy si človek pripadá že sa mu to určite musí len zdať, že zase pil, že už jemu samému z toho prepína.
Ak pije napriek tým liekom, je to brutálne. Môjmu tatovi ostalo zle len pri pohľade na alkohol, keď ich bral. Ak je tvoj ochotný a schopný zniesť násobne horšiu a dlhšiu opicu, len aby si každý deň dal, tak to ambulantne podľa mňa nepôjde.
A psychiater s liekmi, to je slabota na takýto prípad... Tam treba oveľa viac, on je závislý a už navždy závislý bude a ak si tu závislosť nenahradí niečím iným, nikdy sa z toho nedostane. Na to treba silnú vôľu, sebazaprenie a ideálne komunitu ľudí ako on. Stretnutia AA (anonymni alkoholici) vedia ľuďom dosť dobre pomôcť, ak tí ľudia pomôcť chcú. Ale v tomto prípade asi naozaj až po liečení na nejakej klinike.
Môže, ale len vtedy, keď bude on sám chcieť. Len preto, že to po ňom vyžaduješ ty, sa nezmení určite. Poznám vyliečeného alkáča, ale pre liečenie sa rozhodol sám, lebo si uvedomoval problém. Na druhú stranu, viem o násobne viac, ktorí sa nezmenili. Takže takto - šanca je, ale pravda, nie je veľká.
Vieš, keď samotný zdravotný stav ako cukrovka a rozpadajúca sa pečeň nie sú pre neho motiváciou ťažko niečo riešiť.
Viem aké to je, stále obavy či pije ...
No on keď nechce nič nezmozes.
Je to kruté,, zachvilu bude v hrobe a ako to uz niekto písal zdedis ten podiel domu ...aj ked nechápem prečo ste do toho nešli spolu keď máte aj dieťa.
Vládze chodiť do práce?
Nechapem, ze proste clovek si neuvedomuje ako tym skodi sebe a svojej rodine, toto ma stale tak nejako dokaze prekvapit a zamrziet zaroven.
Presne tak, tiez nerozumiem takychto ludi, ktory si evidentne narocny ublizuju, zle dopadne ak sa nebude liecit.
Nie nezmeni a ste si dojebkali poriadne zivot...uz ani vyhodit ho nemozes ak sa zhorsia vztahy, ako vlastnik ma polku domu...to ako vas preboha tak napadlo? A nehovor, ze laska nebeska, lebo uz teraz je to alkoholik a bude to len horsie a horsie.
Keď ma cirhozu nepije pár mesiacov.Teraz, keď je na liekoch pije?nech ide na liečenie a musí byť blázon, keď pije pri cukrovke.Budes to mať ťažké veľmi ťažké...jedine, že ho osvietil, že to má zratane
si si istá že to bol acetónový závan z cukrovky ? neslope on náhodou celý váž vzťah a takto si to ospravedlňoval ?
Stále ho ľúbim, ale najhoršie na tom je že keby sa to zvrátilo , nemám kam ísť, keďže toto je môj dom a polka je už majetkovo jeho. Nemôžem ho ani vyhodiť.