Muž trávi každý večer na počítači

31. okt 2022

Baby, je normálne aby muž každý večer trávil čas sna Pc ? Fakt nerobí nič iné,uspi dieťa a supnide zapnúť Pc a hra sa tam furt tú istú hru, keď mu dám dačo robiť(,riady,prádlo,ošúpať zeleninu,nakrájať) tak je ofucany že to musí robiť furt ale urobí,keď dieťa plače,tak tiež ofucany vstane a ide k nemu ho nakŕmiť. Mne to príde akoby sa fucal že ho vyrušuje pri hre. A zanedbáva aj spánok pre to, kedysi chodil spať o 10 tej večer aby sa vyspal,dnes už aj o 12 tej a vstáva o 5:30. Mne to príde už ako závislosť. Aj som sa dnes urazila,lebo som mu povedala že idem spať,lebo ma to už takto nebaví a on nič,sedel si tam ďalej. Keď mi na to niečo poviem,tak sa ofuci zas. Pritom keď sme spolu chodili,tak mal aké plány,že budeme spolu hrať spoločenské hry,čítať si spolu (hovorí o sebe že má rád knihy,ale nečíta vôbec ale na knihy minie aj 100 eur mesačne,taktiež na časopisy míňa a ani to nikdy nečíta,nevidela som ho). Proste o sebe hovorí ako má xy koníčkom a vždy skončí pri Tom Pc,na ostatok iba míňa peniaze a nič nerobí s tým. Ako prestáva m to baviť, čo mám robiť ? (Aj vždy hovorí ako sa teší keď deti podrástli a bude hrať tu hru s nimi, ale mne sa to ne0aci a nedovolím to). @

viestta
31. okt 2022

Neviem koľko je na tom pecku, ale zapája sa aj do domácich prác, aj do starosivosti o deti. Niektorí chlapi nedajú ani to. Dudre, no tak.dudre. Každý sme nejaký. Keď ideš spať a chceš aby šiel s tebou, povedz mu to. Chlapi sa nedovtipia, chlapi potrebujú instrukcie

autor
31. okt 2022

@viestta no od 20:30 do 24:00, potom ide spať, a vadí mi to,lebo keď od neho niečo chcem tak frfle . A keď som mu povedala že mohli by sme si zahrať niečo,aj konkrétne návrhy na spoločenské hry,tak len,že aj jeho to napadlo ale nič viac,iba cumel do Pc. Ale musím uznať o deti sa stará, bez mobilu,Pc, tv, okolo domu robí ,len toto ma sere

zmrzlinka2021
31. okt 2022

A rozprávala si sa o Tom s manželom?

autor
31. okt 2022

@zmrzlinka2021 áno rozprávala, ale vždy to na deň dva zmení, samozrejme nasraty a zas sa vráti k tomu. Keď som mu dačo na to povedala, tak mi povedal že som ako jeho mama,ja tej to vadilo,vypol to a šiel čítať knihu. A o dva dni zas tá hra.

viestta
31. okt 2022

Nájdi si aj ty večerného koníčka.

autor
31. okt 2022

@viestta predstav si že mám, len je to také smutné že sere na mňa a ani keď mu dačo rozprávam to nedokáže vypnúť a pocuvat, proste ma vtedy nepočúva, len sa tvári že počúva, zatiaľ čo ja ho počúvam a snažím sa ho vypočuť keď chce niečo povedať.

eva193
31. okt 2022

Ahoj, normalne sa s nim dohodni ze napr bude na pc napr len tri dni v tyzdni takto vecer , ostatne dni ocakavas ze budete travit spolu pri filme hre atd...allebo ak chces ty robit svoje a ide ti len o to aby on travil cas inak tak to potom neviem , treba mu len vysvetlit (vtedy ked nebude hrat) co to pre teba znamena a ze si pripadas zle ked ta nepocuva ked mu nieco hovoris a len pozera do pc

cherry_cherry
31. okt 2022

No normalne to nie je. Chapem isty unik z reality, vypnutie, apod., ale to nemoze ist na ukor rodiny. Ja osobne by som to netolerovala a mala s nim pokec o tom, ze teda nema 12 rokov, ma tu zenu, male deti a musi byt telom aj duchom pritomny. Je proste dospely chlap a ta rodina ho potrebuje a ten cas co venuje pocitacu moze vyuzit ovela lepsie a v konecnom dosledku sa aj lepsie bude citit. Lebo sediet 4 hodiny vecer za compom a o 5 hodin vstavat, tak to musi byt dost rozbity.

drake122
31. okt 2022

A akú hru hrá? Však načítaj si o tej hre ako skončí, prezraď mu to a potom ho už nebude baviť keď bude vedieť koniec🤣

pinkgirl
31. okt 2022

Byť rodičom či manželom nie je práca od - do. Áno nech sa zahrá, ale nie 7večerov v týždni. A jediné čo ti ostáva je predebatovat to s ním, opakovane, zdôrazniť že už nie je slobodný mládenec, má deti a povinnosti.... a teda aj ty sa kľudne môžeš asi podľa jeho vzoru každý večer o 18tej zbaliť a ísť na 5-6 hodín preč z domu, len tak - ako by sa cítil on? opýtaj sa na to! Sakra, máte spolu rodinu, ak s tebou a deťmi nechce tráviť čas, tak prečo sa ženil, hm???!

sszuzu8
31. okt 2022

Môj keď hrá hry tak telefonuje s kamarátmi hrajú nejako spolu. Prídem surovo za ním a toľko do nich hustim ze to vypnú 😂 osvedčilo sa mi toto

autor
31. okt 2022

@eva193 pracujem.po večeroch,párkrát do týždňa, čiže ok, nech hra vtedy, alebo sa venuje svojim koníčkom. A zvyšok nech trávime spolu. Ale ja keď dačo čítam zaujímavé, napr dáky článok o výchove a chcem mu to ukázať,že je to zaujímavé,odbije má že on nemá.cas čítať to,pritom je to na 10 minút a mohlo by nám to pomôcť lepšie vychovávať deti a potom tri hodiny ,ak nie viac, z vecera zabije tou hrou.No uvidíme,zajtra mu to poviem,či to bude mať efekt.
A áno,je nevyspaty, potom zaspí pri hre s deťmi, ale ráta s tým že cez víkend dospi. Aj dnes ešte hraje, a ráta s tým že ho necháme s deťmi spať,že ja sa postarám a on sa vyspí.

autor
31. okt 2022

@drake122 no táto hra nemá.konca, je to trápny farming simulátor ,kde to je stále.o tommistom,takéto hry som hrala keď som.mala 12 na FB čo bolo to zvieratko alebo farma. Cítim že on mi už nemá čo dať, že v tých rozhovoroch zaostáva,lebo proste ja sa veľa vzdelavam,čítam články,knihy na rôzne témy,podcasty a on ma proste svoje názory ale.argumenty na to nemá a ani nechce rozširovať svoje obzory,či už v oblasti zdravia,výživy,športu a inych. Hnevá na to hlavne v tej výchove, že tak robili rodičia a tak budem aj ja (pritom jeho mama a vrchol jej výchovy bolo ho dať na detskú besiedku k evanjelickom, iné nespomína ako pozitíva výchovy).pre Pc a hranie hier nedokončil vysokú školu, a ak to takto pôjde ďalej,asi pre Pc a hranie hier krachne naše manželstvo.

autor
31. okt 2022

@sszuzu8 to už som robila aj ja x krát,že rypem doňho,ale efekt to má.na ten večer akurát a tiež má.nebavi ho furt rýpať, veď nemá 12 ale 30 , tak by mal sám vedieť čo chce a čo nie.

akvi
31. okt 2022

Najprv si ujasni, čo ti vlastne vadí, či to, že hrá ( ak by si každý večer 4hodky čítal, tiež by ti to vadilo?). Alebo ti vadí, že je zduty, keď má niečo spraviť , alebo ti vadí, že "sa ti nevenuje". No a podľa toho rieš. Lebo darmo on zmení pc za čítanie, keď tebe vadí, že sa ti nevenuje.

cherry_cherry
31. okt 2022

Tak ak pokial kvoli hraniu hier nedokoncil skolu, tak asi nie je o com. Je celkom evidentne, ze ma na tom vybudovanu zavislost. Skus sa s nim fakt porozpravat, bez nejakych vycitiek, scen, povedat ako sa ty citis a ako to ovplyvnuje vasu rodinu, ze ti na nom zalezi a ze vidis, ze to ide od 9 k 5... Ale ak ma na tom silnu zavislost, tak bude potrebovat asi aj odbornu pomoc. Mozno mozes aj ty za niekym skocit a porozpravat sa, moze ti dat okrem ineho aj rady ako s manzelom kominikovat.

autor
31. okt 2022

@akvi mne vadí,že skrz Pc a hry prestáva myslieť na ostatok,zanedbáva sa, či už spánku sa to týka, ďalej začali problémy s rukou, nemal by ju namáhať a aj tak sa furt hra, potom stále počúvam že je tučný ako by mal cvičiť a zas ak zapne hru,tak to už nič neurobí v ten deň, mesačne 150 eur vyhodí na knihy,časopisy a hovno z nich, spoločenské hry detto, chces mu dačo povedať ,ukázať nech si prečíta a on na ani 15 minút čas, sťažuje sa že sa nemá kedy oholiť fúzy , kedy potriedit fotky ,kedy xy činnosti , sťažuje sa ako deti skoro ráno vstávajú, ako neskoro chodia späť a zas nič nestihne a potom ho vidíš pri tej hlúpej hre sedieť tri hodiny ? Toto mi vadí asi, asi chcem aby robil niečo zmysluplné, keď už do to vraža peniaze, aby sa staral o seba a svoje zdravie a aby to neprerástla casom do závislosti ako môžem aj tu čítať. Keďže kvôli tomu bol schopný nedokončit školu, lebo 8-9 hodín hral.

autor
31. okt 2022

@cherry_cherry ja si tiež myslím že je na Tom závislý, lebo ak ho vyriešim nech ide čosi urobiť tak vidím aký je zduty lebo ho ruším a bude moct menej hrať. Každý večer tá istá scéna pri upratovaní riadov,že akokeby nemal on inú robotu,on nemá čas sa s týmto zabávať a stále to robí iba on. Aj to že keď sú deti hore sa nehráme na Pc,mobiloch, to som zaviedla,lebo myslím že aj toho by bol schopný, keď hral počas obedného spánku deti ,cez víkend,tak tiež nevedel kedy dosť, deti hore ale až na moj príkaz to vypol. Nepotrebujem aby ho deti videli za tým sedieť, mám dvoch chlapcov a nechcem aby im šiel v tomto príkladom.

akvi
31. okt 2022

Stále si nepomenovala, čo presne ti vadí. Moces sa v kruhu myšlienok a hnevu, zúfalstva a pod. Potrebuješ pomenovať jasne, čo ti vadí. Pomôžu ti otázky, ktoré som naznačila vyššie. Skús zastaviť tok myšlienok a skutočne sa zamyslieť. Pretože takto budeš proste len nasratá. A potrebuješ to aj jasne komunikovať smerom k mužovi. Pretože ak na neho vychrlis všetko, čo aj tu píšeš, on sa akurát tak zduje a absolútne nebude chápať, čo po ňom chceš. Tak isto zmeny sa robia oveľa ľahšie, ak sú postupné, čiastkové, po malých krokoch.

cherry_cherry
31. okt 2022

@akvi dovolim si nesuhlasit. Myslim, ze celkom jasne vyjadrila, ze jej vadi, ze prilis vela casu travi za pocitacom, nasledkom coho sa nevenuje jej ako manzelke, sebe ako cloveku a rovnako detom. Jednoducho pocitac vytlaca rodinu a aj jeho vlastnu osobnost. Z mojho pohladu by ako hladat jednu konkretnu vec, ktora jej vadi (lebo je evidentne, ze jej vadi cele spektrum veci, ktore jeho hranie na pocitaci ovplyvnuje) bolo lepsie vyjadrit smerom k manzelovi podporu. Ze ho lubi a zaroven potrebuje a chyba jej. Ze ho potrebuju deti, ze s nim chce travit cas, rozpravat sa s nim. Skratka, ze je uzitocny a potrebny. Viac ako v tej hre. Ale stale, ak je to uz fest zavislost, tak potrebuje odbornu pomoc. A to obaja, on ako zavisly a ona aby ho pochopila a dokazala s nim konstruktivne komunikovat.

autor
31. okt 2022

@cherry_cherry presne si to vystihla,presne to mi vadí. Ďakujem za podporu. Len ak on nebude chcieť nič riešiť,tak je to zbytočne no. Uvidíme.

akvi
31. okt 2022

@cherry_cherry súhlasím s vyjadrením podpory smerom k mužovi. Zároveň fakt vidím autorkino príliš veľké nasratie na vsetko. Myslím si, že pomenovať problém je veľmi dôležité. Ide o to, čo píšem v úplne prvom komentári. Ak by si 4 hod. čítal, je to ok? Ak by s radosťou pomáhal, stačí to? Ak by sa s ňou 2x do týždňa hral spoločenské hry, bude spokojná? Ak by sa 2 večery do týždňa staral o deti, bude to stačiť? Pretože stále z jej vyjadreni nie je jasné, čo je výsledok. Aj muž má právo na svoju zábavku. Zrušiť mu hranie na pc len preto, že to nepovažujem za "zdravé"? Muž je dospelý, má právo si vybrať, ako bude tráviť čas. Jasné, že nie je ok, ak ona je v tom celom nešťastná, ale nemôže očakávať, že kôli nej zruší svoju záľubu. Obmedzí, to áno, vyhradi si čas na deti, na domáce práce, na spoločné večery, samozrejme. Ale práve preto treba mať jasno v tom, kde je problém.

autor
31. okt 2022

@cherry_cherry keď sme spolu chodili,trávili sme čas inak, snažil sa,aj veľa rozprával o idealoch,ako je zazrty do ekológie,chodili sme aj na ekkofesty, ako si budeme spolu čítať a modliť sa,spievať si (sme veriaci) ako budeme xy veci,ale boli to len slová, keby viem že presedi za Pc celý svoj voľný čas,tak si ho asi nevezmem,teda silno by som premýšľala nad tým. Pre mňa je to obdobne ako alkohol,tiež to berie toho človeka od rodiny,ničí ho to. Len si to ten človek tak neberie. Len teraz keď sú už deti,tak čo a tým, rozviesť sa ,no neviem či to je dôvod na rozvod , treba na Tom pracovať ,o deti sa pekne stará, ľúbia ho ale ja neviem,aj honludim ale má to ničí toto vidieť a prežívať. Teraz ani spať nemôžem kvôli tomu. Si častokrát hovorím že samej by mi bolo lepšie, aspoň by som sa netrápilo,o deti sa postarám aj sama a aj financie by boli ok.len to nemôžem urobiť kým nevyskúšal všetko čo sa da

autor
1. nov 2022

@akvi tak takto: chcem aby sa venoval aj iným svojim záľubám ,o ktorých tak veľa rozpráva, lebo dávať do toho 150 eur mesačne len preto aby to zvádzali v skrini je zbytočne a vieme tie peniaze využiť aj inak.
Za druhé, nech sa stará aj o seba,ide v normálnom čase späť,nech cvičí počúva lekárov že nemá ruku namáhať, a iné,nie je ok ak zaspí keď stráži deti,veď sa im môže dačo štát,majú dva roky, nie je ok ak v robote 10 hodín za Pc, ruku namáhať,má začínajúci karpalny tunel a on zas doma na Pc, a tiež len priberá, nesutale sa sťažuje aký je tučný a nič nerobí preto. Ak sa o seba nebude starať skončí na PN, ak nie id a zas to bude mať vplyv na našu rodinu po finančnej stránke.
A tiež ak mu ja aj navrhnem že mohli by sme si zahrať,kuknúť dačo,tak by mohol aspoň na tú hodinku,dve sa mi venovať, pokecať spolu a tak,veď to není každý večer v týždni, proste aj toto nebude mať pozitívny vplyv na náš vzťah ako manželov, cítim že sa odzudzujeme a ja môžem okadit nejaké vtieranie sa jemu,ak to nemá efekt.
Takze tieto veci by mali byť v rovnováhe, aj si zahrať, aj sa venovať iným koníčkom,aj sa venovať sebe a aj mne .

cherry_cherry
1. nov 2022

@akvi uz chapem, co sa snazis povedat. Myslim si, ze mas pravdu, mal by byt pomenovany vysledok, alebo predstava ako by chcela aby to fungovalo. Zaroven vsak, tym, ze pre autorku to prerastlo do silnej averzie asi uz len k tomu, ze muz si sadne za pocitac a muz sa evidentne napriek jej nespokojnosti nevie vzdat xy hodinoveho hrania na pocitaci, tak by potrebovali ako par odbornu pomoc.
Pre autorku: manzelska poradna nie je to ziadna hanba ani zlyhanie, moze vam to naozaj velmi pomoct. Niekedy si nevieme ujasnit, co presne po partnerovi chceme, pre neho to moze byt necitatelne. Rovnako ty a ani on nemusite uplne chapat, ako sa ten druhy citi a co preziva. A terapeut aj vie nasmerovat dalej, pomoze pochopit aj vlastne pocity a zaroven umozni tomu druhemu bezpecne komunikovat jeho potreby a pocity. A tiez, ak zisti, ze manzelove spravanie ma naozaj prvky zavislosti, tak ho vie nasmerovat na ineho odbornika.
A tiez ta zaroven chapem, ze si v tazkej situacii, ze ta to asi nesmierne vytaca, ked vecer, co vecer sada za ten pocitac aby tam pestoval virtualnu zeleninu. A myslim si, ze je velmi pekne, ze sa snazis pomoct a vyskusat vsetky moznosti. Drzim vam palce a dufam, ze aj manzel bude chciet na vasom vztahu pracovat.

akvi
1. nov 2022

@cherry_cherry Nevieme, či autorkin muž je závislý, aj keď to na prvý pohľad tak môže vyzerať. Lebo to, že robí vkuse niečo, to ešte nemusí byť závislosť, môže to byť proste činnosť na "zabite času", "prežitie" prazdnych dní. Možno má muž depresiu, nie je schopný nič zmysluplné robiť a autorkino rypanie a výčitky tomu nepomáhajú. Môže byť xy dôvodov. Čo je isté, muž musí byť veľmi nešťastný, keď sa uchyľuje k tomu. A v tomto momente je nešťastná už aj autorka a máš pravdu, že už si možno nebudú vedieť pomôcť sami. Ja by som to každopádne ešte skúsila, po malých krokoch zmeniť tento stereotyp a možno sa aj muž otvorí a povie, čo ho vedie k tomu, že uniká k PC.

jan510
1. nov 2022

inak toto som zazila, pocas vztahu v ten moj veľa cital, bol rozhladeny a potom ho vsetko prestalo bavit, sedel len na gauci a roloval fb. Keby aspon niekomu pisal ale nic len roloval cele dni ked priisiel z prace. A ja zas milion zalub, chcela som aj konstruktivne rozhovory, no tym ze rapidne zlenivel tak proste stracal rozhlad. Prve roky vztahu skvele, a potom len fb a nic ani knihy ho nezaujimali ani hobby proste totalne zmena. U nas to slo k rozchodu, lebo ja potrebujem chlapa co ma taha dopredu, vieme sa porozpravat, ktory ma prehlad je scitany a pod. Takze nemusi byt zavisly len chapem ze zrazu zmena k cloveku bez zalub. Ja som mala jasno co chcem a akeho cloveka chcem. Tiez ma ani nepocuval ked som nieco hovorila, milion rozhovorov a nic nepomohlo. Ono nemusi to byt zly clovek, len ku mne sa nehodi taky typ. K nejakej inej co jej nevadi ze nema ziadne hobby a je pasivny by bol idealny partner 🙂 Takze aj u autorky to vnimam podobne. Neviem u toho mojho preco taka zmena nastala ci sa len tie prve roky pretvaroval predo mnou,alebo ci proste vekom to tak nejako u neho zakrpatelo

cipina
1. nov 2022

Tak ja Ti uplne rozumiem, kedze sme to mali podobne. Hry boli pre neho unik z reality (oddych od prace, od povinnosti atd). L spolocenskym hram som ho musela dokopavat, driemalo sa mu pri tom, hici pri pc bol uplne culy. Tiez ma to sralo, ze tolko casu travi na pc a hra debilne hry, aj ked bolo dieta hore a tiez som nechcela, aby ho tam videl, ze takto travi svoj volny cas.
U nas sa to riesilo razne - predal pocitac. Bol zduty, ze to robil kvoli mne (pritom sam to navrhol, ze aby travil cas inde). Nuz, teraz travi cas na mojom malom notebooku, ale ovela menej, a hlavne ten ntb sa vypne a odlozi sa zo stola a nevidno ho. Aj to ma stvalo, ze ten pocitac bol velka opacha s obrim monitorom uplne som bola alergicka na to. Ale stale sa toho nevie uplne vzdat.
Co tym chcem povedat je, ze on sa asi uplne nezmeni, zvlast, ked to funguje takto niekolko rokov 💁Ale myslim, ze by bolo fajn mu to povedat, co citis, a ak citis, ze by to mohlo smerovat ku koncu vztahu, tak aj to, mozno sa potom spamata.

dkethe
1. nov 2022

Je normalne zavisly od pc hier. Je to velmi jednoduche. Ja som tak ficala za mlada na niektorych. Zoo tycon by som si kludne zahrala zas 🙈 ale viem ako by ma to pohltilo a kolko casu to zozerie, tak radsej ani nezacinam.
No len to si musi sam uvedomit. Zial, ty ho nepresvedcis

pipistrel13
1. nov 2022

to nie je konicek,to je zavislost
a vobec nechapem ako niekto moze povazovat za normalne hrat denne 4h hry...
technika ma sluzit nam,nie my jej
pre mna subtie hry vo vseobecnosti netolerovatelne u dospelych muzov a u deti tiez,ale to si uvedomujem,ze budem musiet do istej.miery asi povolit,i ked budem robit vaetko pre to aby mali o to co najmensi zaujem