Muž si odmieta zobrať voľno v práci

8. dec 2022

Ahojte, prosím mali ste niekto skúsenosť ako ste riešili keď si váš muž odmietol brať voľno v práci? Deti boli plánované a že bude takýto som fakt netušila pretože predtým s dovolenkou problém nebol. Má problém aj s dovolenkou aj s OČR … vraj kvôli mojím vymýšľancom si on brať voľno nebude. Ale ja tiež potrebujem ísť raz za pol roka niekde (otrasné viem) a pri deťoch potrebujem tak 3x za pol roka aby bol. Dovolenku bol s nami 4 dni.

Neviem už ako to budem riešiť, teraz som na rodičovskom, ale čo bude keď budem pracovať? Deti nám nemá kto prizrieť.

kristinapetronela
8. dec 2022

Poznám taký prípad ...muž v práci alebo akože v práci tým myslím s kamarátmi a žena len doma ,lebo hneď je zle keď chce ísť pracovať ...to by nemal taký voľný život ☹️

0silvia0
8. dec 2022

Ty chces ist na dovolenku s nim ci bez neho? Prizriet znamena postrazit?

marzuz89
8. dec 2022

Zalezi, aky je dovod. Ked idem k lekarovi, manzel vzdy zostane doma. No v zivote by som nechcela aby zostal z prace doma kvoli tomu, ze ja chcem ist na nechty, vlasy, masaz, niekam s kamararkou a podobne. Toto su podla mna tie "vymyslance", kvoli ktorym ma pravo byt nahnevany a volno si nevziat. Ak potrebujes vybavit lekara a on nie je ochotny, to je ine a velmi by som bola sklamana.

klarolinne
8. dec 2022

Chápem, že si chceš oddýchnuť, máš na to samo právo a aj to potrebuješ. Deti sú aj jeho. Takže tú dovolenku muža chápem, že chceš aby ste boli chvíľu spolu ako rodina. Ale prečo by mal ísť na OČR, to mi príde nezmyselné. Ak si doma na RD, žijete kvázi z jedného platu, je naozaj nezmysel aby šiel na OČR s dieťaťom. Iné je, ak by si bola chorá ty, samozrejme.

liljana
8. dec 2022

Teraz si na rodicovskej, tak si asi nechce palit dovolenku "len tak", ked vas zivi z jedneho platu iba on. Zalezi na dovode, preco chces, aby zostal s detmi doma. Ak si ma on zobrat dovolenku a zostat s detmi doma, aby si sla na tyzden s kamosmi na chatu, tak prilis pozitivnu odozvu necakaj. Na dovolenku by ste mali ist spolu. Problem by bol, keby bolo treba zostat doma s chorymi detmi a ked budete obaja pracovat. To by bol divny muz, co sa odmieta starat o svoje deti. A dovolenku si raz vycerpat musi aj tak.

kluska
8. dec 2022

ked si doma na rodicovskej, staras sa o chore deti ty, muz ma byt v praci. Jedine keby nahodou deti ochoreli tak, ze mas ist s nimi do nemocnice alebo fakt ze nieco velmi vazne, tak ok. Lebo poznam aj taku babu co je doma s detmi, starsie ako 3 roky a ked jedno bolo chore, tak muz zostal doma aby ona mohla ist s tym druhym do skolky, na kruzok a podobne. Dovolenka je nieco ine, na tom by som trvala.

kluska
8. dec 2022

ked potrebujes nieco vybavit 3x za pol roka, tak si to nejako zariad, nejaka kamoska, rodina alebo opatrovatelka.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veroniak12
8. dec 2022

Ako tiez sa mi to nie ze nevidi, ale nepacilo by sa mi to. Ako ked uz dovolenka, tak by som bola rada ja napriklad za to, ak by sme sa niekam vybrali alebo podobne

andrejkaadrian
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ljzozv
8. dec 2022

baby to úplne vážne vám príde ok, že muž nie je ochotný cca trikrát do roka si zobrať voľno v práci, aj keby to bolo na úplnú pip pip? To fakt žena musí všetko odložiť a zabudnúť na všetko a zostávať len s deťmi? Bavíme sa o voľno trikrát do roka, nie o každotýždenných manikúrach a spol...
autorka daj viac príkladov, lebo takto si len môžeme domýšľať ako to je u vás.
S tou OČR majú baby pravdu, že ak ty si doma s deťmi , tak načo očr si má brať.. Hoci by som vedela pochopiť, ak sú deti viac choré za sebou, tak by bolo fajn mať občas pomoc od muža, že by zostal doma na očr... a mama by si mohla trocha vydýchnuť, lebo muž ide do práce a doma možno neprehodí krížom slamky.. a matka musí byť k dispozícii 24 hodín deťom a keď sú choré permanentne, tak to vie vyčerpať, ale voľno nemá ďalej žiadne...
toto si treba ale vydiskutovať doma a dala si málo informácií, aby ti vedeli baby viac poradiť.

medyna
8. dec 2022

pozadie toho celého nepoznáme, možno si fakt zobral muž dovolenku a žena si vyrazila z kopýtka, tak sa naštval, kto vie ... ale určite jeden- dva dni dovolenky by ho nezabili , hádam by to prežili aj v práci ....

mila23
8. dec 2022

@kluska ale co ked autorka potrebuje obehat svojich lekarov - to ma tahat dve deti so sebou? nemoze ich ten den postrazit doma muz?

viestta
8. dec 2022

@medyna aj keby si isla zena "vyrazitt z kopytka" a on bol doma s detmi nevidim na tom nic zle. Deti su rovnako jeho ako su to deti matky. Matka ma rovnaky narok obcas vypnut ako muz. Matka ma rovnaky narok pobehat po obchodoch, uradoch, doktoroch sama bez deti ako ma muz. Muz ma pracovnu dobu 40 hodin tyzdenne, + narok na dovolenku, paragrafy a POCR, matka na materskej, rodicaku ma pracovnu dobu 24x7. Kurna, vsak aj otec je tiez rodic. Rovnaky rodic ako matka. Nevidim najmensi dovod aby sa nepostaral o deti a domacnost vtedy ked je matka mimo domu. Uloha otca nie je limitovana len na splodenie a nosenie vyplaty. Aspon u tych zodpovednych to tak nie je.
Len tak mimochodom, v dnesnej dobe ti normalni a zodpovedni otcovia vyberaju aj otcovsku dovolenku, aj matersku, niektori ostavaju aj na rodicaku, nemaju problem vybrat dovolenku a starat sa o deti v case ked matka potrebuje vypnut a zrelaxovat, vyberu OCR aby sa postarali o svoje vlastne chore dieta alebo manzelku.

medyna
8. dec 2022

@viestta to je jasné, ale tak povedzme si, nie všetci chlapi sú tolerantní a ideálni, je toho plné fórum ....

viestta
8. dec 2022

@medyna ano, ale zena si ma spravit doma poriadok. Hned na zaciatku.

medyna
8. dec 2022

@viestta ešte doplním, teda, aby nedošlo k zbytočnému nedorozumeniu, mňa o tom nemusíš presviedčať, môj muž chodí s dcérou po lekároch, berie si voľno, ked je chorá, chodí na očkovania, lebo ja neznášam krv . ALE - v okoli sú aj muží, ktorých ani NEHNE, taká je realita, ja si nič neidealizujem ani nesúdim, tak to skrátka je

viestta
8. dec 2022

@medyna moj tiez mal zo zaciatku take zvratene predstavy. Bolo mu vysvetlene kde je sever. Teraz zoberie aj OCR, aj na pandemickej bol cez koronu on, aj k lekarovi s nim zajde, aj syna "postrazi" a nielen ked som v robote, aj ulohy napise, aj navari a nakrmi ho.

medyna
8. dec 2022

@viestta tak to je super, ale to si ty a tvoj muž, autorka to má zrejme inak, musí si to vyriešiť sama, možno sa jej muž potrebuje prejavovať ako "mačo" a ona nech sedí doma s deťmi, kto vie, akú má povahu ... a k téme, nie, nie je z môjho pohľadu normálne, že nechce ostať pár-krát s deťmi, keď manželka nemôže, a viac sa k tomu nemám čo vyjadriť, do ich vzťahu nevidíme

viestta
8. dec 2022

@medyna ale ak to ma autorka inak, tak vsetko je v jej rukach. Ona musi muzovi vysvetlit co obnasa uloha otca, ked mu to samemu nedochadza. Vyplakavat na MK jej nepomoze.

stanzi
8. dec 2022

Som uprimne prekvapena z niektorych odpovedi. Zeny, a no a co ak by autorka chcela aby si zobral den volna, nech ona moze nachvilu vypadnut? Zena na RD nema snad pravo ani na trochu oddychu? Alebo to ma riesit opatrovatelkami (=cudzimi ludmi), len aby pana velkomozneho nahodou neotravovala? Preboha ved to od neho nechce kazdy tyzden, pisala ze sa to je cca 3x za pol roka 🙄
Autorka, nedaj sa, nechces od neho nic nenormalne. Ako pisala @viestta, treba mu vysvetlit kde je sever, inak to bude len horsie (napr ked sa vratis do prace…)

viestta
8. dec 2022

@stanzi ja tiez zasnem, z niektorych odpovedi. Niektori muzi zaspali niekde vo feudalizme, ale ze im to tolko zien aj schvaluje a dokonca su schopne pohorsovat sa nad zenami, ktore toto beru na urovni doby v ktorej ziju, to ma dost prekvapuje

misinka20
8. dec 2022

@viestta A práve to tak dnešní muži majú, lebo toto ich správanie im je tolerované... raz sa niekde vyjadril aj nejaký muž, že keby sa v práci priznal, že pomáha žene, že by sa mu muži a dokonca aj ženy smiali, hneď by bola neschopná lemra lenivá... lebo žena ako sa vydá a má deti sa stáva nesvojprávnym otrokom, ktorý má držať hubu a krok lebo pán vesmíru ju predsa živí (aj keď to čo tu čítam už aj to len pár výnimiek)... ona je matka a nemá právo na sekundu voľna, na také vymýšľanie ako kaderníčka nech ani nepomyslí... a čo sa týka žien tie sú tak hnusné jedna k druhej, že úplne žasnem ako môže takto žena, matka, ženu úplne zvoziť a dourážať pod obraz boží... žijeme v divnej dobe...

toskanka
8. dec 2022

@autor Nečítala som celú diskusiu, možno sa to už niekto pýtal.... Píšeš, že s vami dovolenkoval 4 dni. Na aký účel si on berie dovolenku v práci? Čo vtedy robí? Je mimo domu? Ako trávi svoj voľný čas? V tomto by mala byť rovnováha medzi manželmi.

shinon258
8. dec 2022

Tvoj muž robí 7 dní v týždni 12 hodín denne?
@viestta ale načo si on bude brať očr/dovolenku v práci, keď autorka je na rodičaku. Ak si chce vyhodiť z kopýtka ako to ty píšeš, nech ide po jeho robote nie. Či ty si tiež berieš dovolenku v robote keď ideš ku kozmetičke/kaderníčke alebo ideš keď máš voľno. Je iné čo sa týka lekárov alebo nejakých vážnejších vecí - na to je očr, dovolenka

viestta
8. dec 2022

@shinon258 neuveris, ano, ku kadernicke idem ked mam dovolenku. Sice vacsinu dovolenky minam na kadeco ine, ale ja som vzala aj dva dni dovolenky iba a len na to aby som sa vyspala, pretoze som to potrebovala. A moj si zobral dovolenku ked som si na rodicaku sla "vyhadzovat z kopytka". My sa dokazeme dohodnut aj o tom, ze jeden z nas si zariadi den podla svojho a sam, bez druheho, bez nas vsetkych. Tym ze sme spolu a mame dieta neprestali sme zit aj vlastny zivot. Navzajom si to akceptujeme, vieme sa podporit a neberieme take "dni po svojom" ako neprekonatelnu tragediu.

kluska
8. dec 2022

@mila23 sak jasne, ze jeden den je ok, ale podla mna tu neide o jeden den. Ked jej muz bol len 4 dni na dovolenke, tak asi tie dni vycerpal uz niekde. Ktovie ako to medzi nimi je.

kluska
8. dec 2022

@stanzi ale jasne, ze ma pravo si odpocinut a vypadnut od deti, ale to moze kludne spravit aj ked je muz doma po praci alebo cez vikend. Muz ma tiez povinnost v case praci byt v tej praci. Po praci sa maju spolupodielat na starostlivosti o dieta a o domacnost. Ale zase zalezi od konkretnych manzelov ako to maju zauzivane. Je v poriadku ak sa obaja dohodnu a idu si podla seba, ale v poriadku nie je ak jeden mysli tak a druhy inak. Pokial jej po praci muz pride domov a pomaha jej so vsetkym, kde je problem? Ved su aj taki co ani prstom nepohnu, nie to si este zoberu v praci volno. A tiez som bola tak ako ona sama na vsetko, bez rodiny a muz ked bol doma mi hovoril, chod kde chces, odpocin si.

kluska
8. dec 2022

a samozrejme, ze je v poriadku aj ked muz si zoberie volno v praci z akehokolkvek dovodu, pokial obaja s tym su za jedno

slavaf
8. dec 2022

@kluska Len 1 otázka - tie deti sú jeho alebo rodiny, či nebodaj kamošky?