Muž príde z práce a stále pozerá do mobilu

26. jan 2023

Zaujíma ma ako ste riešili keď vás muž prišiel s práce a je neustále na mobile. Fakt ma to začína štvat. Už aj keď chcú niečo deti. Dám im mobil alebo upozorní ich že potrebuje mať kľud.

katka5161
26. jan 2023

skusila si sa s nim porozpravat?

kvetinka75
26. jan 2023

ak nezabral rozhovor, sprav párkrát to isté, nič uvarené, upratané, iba mobil.

martinmmartin
26. jan 2023

Tak ocividne unika pomocou mobilu do svojho sveta kde sa nemusi konfrontovat s niecim co mu ide na nervy a je jednoduchsie pre neho pred tym utekat ako to riesit.
Teraz musis zistit o co presne ide inak sa nepohnete.
Mozno zistil ze rodina a decka niesu az take terno ked opadne prve nadsenie z noveho, mozno si sa zmenila ty, mozno kedpride domov nic (pre neho) pekne ho tam neccaka tak proste pocka kym moze ist spat.....moze to byt hocico ale musite zistit ze co aby sa s tym dalo pohnut

viestta
26. jan 2023

@martinmmartin co pekne by malo muza cakat doma po navrate domov? Uved priklady, rada sa necham poucit. Pretoze ho tam caka jeho rodina, jeho deti, jeho manzelka. Tym by sa mal venovat, nie unikat do virtuality. O tom, ze ho tam caka aj jeho domacnost a cinnosti s nou spojene hadam ani netreba specialne pisat, pretoze Samo vsetko neurobi, mal by sa na chode domacnosti podielat aj on, nie unikat do virtualna.

petricka22
26. jan 2023

Kazdy je unaveny z prace, chce mat svoj klud, vylozit nohy a zrelaxovat sa, no ak su deti, treba sa im venovat, treba pomoct v domacnosti a nemoze to tahat vsetko jeden. A ty si stroj? Ty nepotrebujes svoj klud? Urcite rozhovor, slusne mu vysvetlit, ze ste v tom spolu. Ak nepomoze, tiez by som som skusila podobnu techniku ignoracie jeho osoby. No je to riziko v tom, ze ak by to dlhsie trvalo, mozete sa jeden druhemu odcudzit. Asi mu treba na zaciatku vysvetlit, preco ho ignorujes, aby nemal pocit, ze ta nezaujima a aby to hned nemal ako zamienku k horsim veciam…

tosomja
26. jan 2023

Napíš mu sms, že ste vedľa neho a radšej sa chces rozprávať, ako písať. 🙄

queen_mary
26. jan 2023

@martinmmartin preboha to je aka analyza 🤣

Autorka, tvoj muz je zavisly na telefone tak ako kopec inych kudi. Dajte pokec, nech si pozrie v telefone svoju digitalnu pohodu. Ked si to spocita tyzdenne, kolko je na telefone, mozno sa nad tym zamysli.

Pripadne by som sa dohodla, ze ked pride ok, nech si oddychne, precita na smartfone co je nove, a potom ked tak az vecer pred spanim.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
potomka
26. jan 2023

Nic ineho ako rozhovor. Treba mu povedat, ze ti to proste vadi a vzdalujete sa od seba, takze by bolo na case s tym proste nieco spravit a mal by teda cas na mobile obmedzit a venovat sa tebe a detom

martinmmartin
26. jan 2023

Ja viem ze sa to zle cita ale je to bohuzial neprikraskena realita vo vela rodinach. Evolucne niesme vybaveni na to ze sme zavrety v jednom priestore s jednou manzelkou a deckami . Tradicny zivot desattisicrociami overeny je zit v komunitach ktrore su sebestacne co sa tyka vychovy deti, obstaravsnia obzivy, starostlivosti o starych s pod.
Nuklearna rodina je vymysel poslednej milisekundy vyvoja ludstva a niektori ludia ( muzi aj zeny) to proste nezvladaju a ani nevedia preco

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petricka22
26. jan 2023

@martinmmartin kazdy dospely clovek nesie nasledky za svoje rozhodnutia. Ak si zalozil rodinu, tak za to nesie zodpovednost, aj ked nic nie je take ruzove, ako si to predstavoval. Neospravedlnuje ho ani tvoja evolucna teoria. Ak je nejaky problem, ak clovek citi frustraciu, tak nech ten problem riesi a nech pred nim neuteka mimo realitu.

martinmmartin
26. jan 2023

@elizabet173 Suhlasim s Tebou, aj zeny svoju situaciu velakrat nezvladaju, a niesu naozaj vo svojich zivotoch stastne napriek tomu ze maju rodinu. Spolocnost ich ale nuti potlacat taketo myslienky za kazdy cenu pod hrozbou oxnacenia za zlu matku . Nic to ale nemeni na situacii ze nuklearna rodina je pre vacsinu ludi co tak ziju stres na urovni podvedomia ktory sa prejavi u kazdeho inak a u niekoho mozno vobec ked je vytrenovany tieto veci potlacat za kazdy cenu

martinmmartin
26. jan 2023

@petricka22 Ano mas pravdu, sme zodpivedny za svoje zivotne volby. Lenze su situacie ked ta tvoje okolie tlaci robit rozhodnutia o ktorych si presvedceny ze su spravne ale realita je ina. Lenze ty vdaka tomu ani netusis ake mas moznosti volby a vidis iba volbu jednu a tak si myslis ze tato volba je jedina spravna.
A ano, ak je problem treba ho riesit a presne to sa snazim povedat. Na to aby sa riesil musi sa najprv zistit co presne ten problem je a to bez prikraslovania a ruzovych okiliarov.
V modernej dobe nieje az tak vela Tabu ako kedysi ale niektore nam ostali . A jedno z najvacsich tabu je povedat ze mat rodinu nieje az take terno ako sa cakalo.

petricka22
26. jan 2023

@martinmmartin mozno v minulosti boli ludia tlceni spolocnostou do nejakych “spravnych” rozhodnuti, ako je napriklad rodina pokope aj ked je tam nevera, alkohol a pod. Ale dnes si kazdy clovek robi co chce, kazdy ma na vec svoj vlastny nazor, aj ked sa problemu nerozumie. Dnes sa uz ani matka karieristka neodcudzuje za to, ze sa o rodinu stara muz. Kazdy to ma doma tak, ako si to nastavi…

martinmmartin
26. jan 2023

@petricka22 Nie vzdy. Prehlasit o sebe ze moje rozhodnutie mat rodinu bola moja najvacsia chyba sa aj dnes rovna socialnej samovrazde

jaskolka
26. jan 2023

@martinmmartin a co by ho tam malo čakať? Holá krásavica pri tyci? Alebo plná chladnička studeného piva a deti si ženou zamknuté potichu v izbe aby ho náhodou nerusili?
On sa potrebuje zrelaxovať, lebo maká v robote.. A žena sa ma kedy zrelaxovať? Ona nemaka? Uistujem ta, že byť doma s deťmi je drina tiež a to 24/7bez nároku na dovolenku.
Kľudne to môže byť opačne muž príde, žena vezme mobil a uniká do virtuálnej reality. To sa bude tomu chlapovi páčiť?

martinmmartin
26. jan 2023

@jaskolka Ani to mozno nepripustas ale vlastne spolu suhlasime. Uvedom si prosim ze hovorim presne to iste co ty. Clovek potrebuje mat miesto na svete v ktorom mu je dobre, kde rozumie tomu kam jeho snaha smeruje, kde vidi ze jeho praca ma vyznam a prinasa nieco pozitivne. Muz aj zena. Inak nezazivvas nic ine iba frustraciu.
Manzelka v tomto pripade je asi tak isto na tom ako manzel lenze ona si nechce alebo nemoze dovolit zo svojej situacie utiect a to je tiez chyba v tomto pripade.
Jediny sposob ako z toho von je problem bez prikraslenia pomenovat a identifikovat
Ak by manzelka bola stastna a vyrovnana tak aj manzel mozno bude a naopak. Lenze tento bludny kruh sa misi niekde radikalns preseknut

petricka22
26. jan 2023

@martinmmartin ano, lebo deti nie su veci a rodic za ne nesie velku zodpovednost. Clovek je ale predsa nastaveny od sameho pociatku vekov sa rozmnozovat.

martinmmartin
26. jan 2023

@petricka22 budem teraz velmi kontroverzny aleprosim o strpenie.
To ze dieta je naurovni maleho bozstva je tiez moderny vymysel. Evolucne mas mat co najviac deti aby sa do dospelosti prebijovali max 10% najuspesnejsich . Inak nebude fungovat prirodzeny vyber a rozmnozovat sa bude kde kto.
Ak mas dieta iba jedno dve a tieto celou svojou energiou zakazdu cenu dotlacis do dospelosti branis prirodzenemu vyvoju. Co ak tvoje dieta cislo 8 by bolo daleko schopnejsie ako to co mas ako prve? Nikdy sa to nedozvies.
Ale tu myslim uz odbacame od temy

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinmmartin
26. jan 2023

@elizabet173 Dovolim si tvrdit ze tvoji stari otcovia a ich rodicia mali ovela viac moznosti ventilovania ako tu nas modelovy manzel. Zili v blizsej komunite ktora im poskytovala moznost oddychu od rodiny prirodzenym sposobom. Decka isli hromadne vo vlastnej rezii niekam k potoku a neotravovali doma nokoho cele dni v kuse. A tym padom rodicia mali ovela viac moznosti na psychohygienu

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petricka22
26. jan 2023

@martinmmartin myslim, ze
@elizabet173 to zhrnula vystizne. Je to lenivost a sebectvo.
Psychohygiena rodicov? 😀 v kazdej dobe boli problemy, v kazdej dobe bola zodpovednost za rodinu a deti. To, ze bola pomoc s detmi, ved to sa deje aj dnes, stare mamy pomahaju stale. A je len na tebe, ci svoje deti vedies k samostatnosti, alebo sa stanes ich otrokom. Vypiplat ale musis kazde jedno, tak ako aj pred stovkami rokov…

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinmmartin
26. jan 2023

@petricka22 Nesuhlasim s tou lenivostou a sebectvom. To su velmi jednoduche skratky ktore nikomu nepomozu a autorke uz vobec nie.
Ono to manzelove spravanie mozno neje pricina ale dosledok ich problemov a pricinu musis hladat tam kde naozaj je. Su tito rodicia otrokmi vladtnych deti? Ak ano preco?

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinmmartin
26. jan 2023

@ninka297 Nie, zase jedna nebezpecns a pohldna skratka. deti na vine niesu, skor sposob ako rodicia vidia vedenie rodiny A nepomer medzz tym co im rodina dava a co im berie, a to u obidvoch rovnak
o. Je mozne ze obidvaja robia niekde chybu, mozno iba jeden....ale to uz nezistime, to je iba na nich ale bez toho aby naozaj zistili co sa naozaj deje sa nepohnu.