Dobry den. Mam otazku kde a ako ste poistene aj s detmi ak muz pracujuce vo svajciarsku samozrejme je aj tam poisteny. Ja aj deti trvaly tu na svk. No v dovere ma nechcu poistit vraj musime byt s manzelom vo svajciarku. Cakame dalsi prirastok a ja potrebujem chodit na kontroly no momentalne som bez poistenia pretoze som sa prestahovala sem zo zahranicia kde som si platila poistenie sama. Viem ze vela muzov pracuje v zahranici aj vo svajciarsku pride mi to zvlastne ze by cela rodina mala byt poistena tam. Este dodam ze manzel tam zostava este 3 mesiace potom sa vracia naspät. Budem vdacna za akekolvek vase osobne skusenosti a fakty nie dohady ci domnienky. Vopred dakujem.
Je kludne mozne ako krajna moznost, ze do navratu manzela na sk, budes musiet byt samoplatca. Tieto medzistatne poistenia su vzdy komplikovane, treba ich zdlhavo vybavovat a dieta nepocka.
Ako si bola doteraz poistena vo Svajciarsku? Ked ta VZP tiez odbije, treba zavolat na poistovnu vo Svajci, co dalej. Ti povedia, co bude dalej. Pre nich je porod na sk lacnejsi, ako u nich.
Som vo Švajčiarsku a áno, mali by ste byť poistení tu, hoc tej logike sama nechápem. Ale vyžaduje sa to presne ako ti povedali.
Skus zavolat do VZP, ked ta v Dovere odbili. VZP je statna,. Dovera je sukromna. Dovera samozrejme nema zaujem za minimalne poistne znasat vysoke naklady spojene s porodom, ked tvoj muz pracuje v zahranici.
V krajinach EU plati formular E106, ktory sa vybavi v krajine prace. Na zaklade toho formulara vystavi VZP karticky detom a manzelke. Svajciarsko je pridruzena krajina, ale nie je v EU. Treba zistit.
Zalezi, ako ma ktora krajina nastavene poistenie. V nemecku,... napr. je manzelka aj s detmi poistena cez manzela. Ale na Sk mam dojem, ze zdravotne pocas materskej plati stat. Poistenie nebezi cez manzela.