Muž - pomáhanie

19. jan 2022

Dobrý deň. Idem ku Vám s prosbou o názor. S mojím mužom sme spolu už niekoľko rokov, máme spolu 2 malé deti do 3 rokov. Pracuje vo viac zmennej prevádzke. Ja verím, že to má náročné, ale myslím si, ze aj ja s našimi deťmi a jeho psom to nemám ideálne. On keď chce si pospí hocikedy. Pochopím po nočnej že spí, viem pochopiť, aj keď si ľahne pred nočnou, ale on spí aj po ranných, aj pred poobednou. Keď ráno vstane (cca o 9tej), tak následne ide spať ešte okolo pol 11tej. Furt argumentuje, že ja tomu nerozumiem, a že ak chcem aby sa mu niečo v práci stalo, tak nemusí spať (je to menší psychicky nátlak pre mňa). S deťmi sa väčšinou hrá tak, že sa po ňom volajú, čo sa týka aktívneho hrania, keď je doma tak max. 10 minút. Aj to neviem ci áno. So synom sa nerozpráva, nečítajú si knižky. Nechodí s deťmi von. Sem tam doma navarí, tak 1x za 2 tyzdne. Ale i ak nič. Neupravené, aj keď vie ze kým deti poslúchajú a ja stíham. Tak sa snažím o celú domácnosť postarať. Keď ho poprosím aby povesal/zvýšil prádlo, tak on to nevie. Ale keď mu poviem ze to stačí len dat na posteľ na kôpku, že ja si to spravím potom už sama. Ani to sa mu nechce. A co sa týka jeho psa. Kúpil si ho ešte pred naším vzťahom. Je to nevychovany miš maš. A aj to mu je za veľa, aby snim chodil von. Ku deťom ani ku staršiemu synovi v noci nevstane, aj keď ho poprosím ze by mi to pomohlo, keď je doma

autor
19. jan 2022

A ešte ku tým nociach. Ku deťom nevstane, aj keď ho prosím, ale so psom v noci vypadne von aj o 3tej ráno. Nechce sa mu, ale v noci na neho energiu nejde. Ja som už veľmi vyčerpaná. Malo spím, cítim sa slabá... neviem dokedy to takto zvládnem ťahať. A nútiť ho do niečoho? Tadiaľ cesta nevedie.Ospravedlňujem sa za gramatické chyby, písala som to na mobile.

liljana
19. jan 2022

Tak par tyzdnov per iba sebe. Nauci sa prat, aj skladat. Alebo nech si raz v tyzdni na pranie zavola maminku, ked ho nenaucila prat. Nech za neho rovno aj povysava. Ked je to jeho pes, nech sa o neho stara, inak ho das prec.
Kto si zvykol na pohodlie, vzdy sa bude branit pre neho nepohodlnej zmene.

dadis
19. jan 2022

Uz si tu pisala, ci?

autor
19. jan 2022

@dadis nie.

autor
19. jan 2022

@liljana tak doma (u mami) mal na Ružbachy ustlané. Ešte v 30tke mu mamička vyvárala. Prala, chodila a zhanala jeho špinavé veci.

saxana000
19. jan 2022

A predtym aky bol ked ste nemali deti?robil nieco doma alebo tiez len spal?
To ze je stale ospaly moze byt prejav nejakeho ochorenia alebo je proste hnilak od kosti.

liljana
19. jan 2022

Tak mu raz v tyzdni zbal spinave veci do uzlika a posli na navstevu domov. 🙂

ckocka
19. jan 2022

Práca na zmeny môže človeku úplne rozhodiť spánkový cyklus. Takže to dospávanie možno reálne potrebuje.

autor
19. jan 2022

@saxana000 no len v sobotu ak nebol v robote upratoval pravidelne. Ale tak mačku vykladať. A varieval si, vtedy Ale cvičil tak preto.

autor
19. jan 2022

@ckocka pri deťoch mam aj ja rozhodný rytmus, a nemôžem dospavat

autor
19. jan 2022

Aj teraz. Bola som od 5tej hore z mladším synom, uspala som ho okolo 9tej a namiesto toho aby kuz povedal, nech si ľahne, že on bude so starším synom zaspal. A to ma už 6ti deň dovolenku

saxana000
19. jan 2022

Nachystaj mu psa aj deti a oznam mu ze ide s nimi von lebo mas robotu doma ktoru s nimi nepravis.koniec feudalizmu nastava delba prace.ak nepomoze pomoz si sama.je moderna doba nemusis byt otrokom domacnosti.existuju spotrebice ktore ti ulahcia pracu.na dlazky roboticky vysavac na pradlo susicku na riady umyvacku.. Venuj sa detom ty.on sam bude potrestany casom sa mu to vrati deti ho nebudi respektovat ani citova vazba tam nebude asi nic moc..

domireb
19. jan 2022

@dadis čo čítam,veľa žien má rovnaké príbehy. Muž k ničomu, nestará sa, deti narobiť, to hej, ale starať sa, už nie,zvyknú akurát tak pindať po žene. Príbehy sa tak často podobajú jeden na druhý

darca85
19. jan 2022

Ahoj u nás to bolo podobne ako píšeš stále len spal v kuse unavený, deťom sa venoval tak ako tvoj . U nás to bolo nonstop za čo sme sa vadili že nič nerobi nevie si po sebe spratať deťom sa nevenuje a len spi aj vikendy. Tiež mám dve dcéry. Prišla korona obe deti doma a teda sú dosť náročné 7a 4 momentálny vek . Ja som vtedy tiež už bola aj psychicky z toho unavená, muž sa dožadoval sexu na čo som mu povedala že nemám náladu ani chuť a tým to začalo. Prišiel s tým že to chce skončiť že on nebude ženu prosiť o sex, rozprávať sa o tom nechcel takze ja som si začala vybavovať veci a keďže sme bývali v tej dome v Nemecku minuly rok na Vianoce som sa s deťmi odsťahovala na Svk on ostal v Nemecku a teraz riešim rozvod. Nepochopím takýchto chlapov. Myslieť si te ist do prace je ich celoživotná úloha.

tncka
19. jan 2022

Uz dnes min.2ha tema o hnilom chlapovi. Kde na tieto skvosty chodite mile zeny?!

amelia89
19. jan 2022

Mna to mrzi ale toto je o povahe toho chlapa. Ak to v sebe nemá- nemá v sebe kusok hanby sa takto chovat,vazit si svoju zenu,starat sa o deti ktore su jeho a o domacnost v ktorej zije aj on je to tazko. Prestavit tu jeho mysel ze praca nie je vsetko je tazko pretoze je to lenivy chlap.
Chlap musi ist do manzelstva s tym ze ste rovnocenny partneri- ty pracujes cely den a je to narocne ako fyzicky tak psychicky, to vie kazda mama ale vie to aj kazdy poriadny otec ktory svoju zenu vidi.
Moj muz mi 1000x povedal ze je to makacka s detmi ale robime vsetko spolu a schvalne nepisem ze mi “pomaha” pretoze to je nasa spolocna praca- nasa rodina.

liljana
19. jan 2022

Ty si doma s detmi, on chodi do prace a zabezpecuje financie. Ocividne si kazdy z vas mysli, ze je prepracovany, unaveny a je toho na neho v jeho oblasti privela. Mali by ste sa porozpravat a skusit sa navzajom ocenit, co robi jeden a co druhy. A dohodnut sa, ako moze jeden druheho odlahcit a pomoct.
Pisala si, ze ked bol sam, tak upratoval raz v tyzdni, v sobotu. Tak sa dohodnut, ze tento zvyk obnovit. Nenahanaj ho zbytocne do upratovania kazdy den.

nelinka888
19. jan 2022

O takýchto veciach sa treba porozprávať. On pokiaľ nevie aká si očividne vyčerpaná tak samému mu to asi nedocvakne. Skúsila by som keď tak presne prať a podobné veci robiť iba sebe a deťom a on nech si odvykne od mamahotela.

liljana
19. jan 2022

Vacsina zien podcenuje muzsku pracu, zarabanie penazi a naopak, muzi podcenuju tu zensku, deti a domacnost. Ake su narocne zistia obaja, ked sa muz ma sam popri praci postarat aj o deti. A zena, ked zostane sama, ze okrem toho co uz mala, ze bola s detmi doma, ma navyse sama uzivit seba aj deti.

autor
19. jan 2022

@domireb veru. Aj čo mi dadiss dala diskusiu podobnú pod príspevok. Nerozumiem prečo sa chlapi tak zmenili. Keď vidím aký je môj otec ci moj svokor. Je to neporovnatelne

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadis
19. jan 2022

@liljana Ja muzsku pracu nepodcenujem. Sama robim na pozicii, kde je vacsina muzov. A ostala som sama a da sa to zvladnut aj bez muza (aj ked ten moj v domacnosti "pomahal" - aj navaril, aj nakup, aj upratovanie). S terajsim priatelom nebyvame spolu, ale ak aj ano, tak nebudem mu robit "tackarku", budem ocakavat do spolocnej domacnosti aj jeho prinos. Vo svojej domacnosti vsetko zvlada sam, okrem zehlenia. Takze bude mat menej prace on i ja..

pininka1
19. jan 2022

Prave preto by som nikdy nechcela jedno dieta po druhom. Treba si aj to zvazit, kto ma ake zamestnanie. Moj muz robi 24ky mimo domu a domov soferuje 220km, preto sme aj chceli aby medzi detmi bol aspon 4 rocny vekovy rozdiel, kde uz starsi bol samostatnu, zvyknuty v skolke a narodil sa druhy.

martina1201
19. jan 2022

Vyzerá to tak, že nemáš doma 2 deti ale 3 deti. Na deťoch ste sa dohodli? Alebo len sa zadarilo? Lebo toto vyzerá ako keby chlap sa rozhodol absolútne sa nezucastnovat spoločnej výchovy. Už si sa s ním rozprávala o Tom, že tiež to nemáš ľahké a deti sú oboch a nie len tvoje? Že tiež si potrebuješ oddýchnuť, lebo sa niečo môže stať tebe alebo deťom ak ich neustrazis? Zjavne si myslí, že žena sa pôrodom stane strojom na zotrvacnik. Jasné, že nechceš aby sa niečo v práci stalo ale hádam ani on nechce aby sa niečo stalo tebe, či hej? Buď sa dohodnete na kompromise a väčšej pomoci alebo ak máš možnosť odísť niekam cez jeho voľno tak to urob. Odíď na celý deň a noc a nech sa postará a potom zistí aké je to náročné a že ani pre teba to nie je med lízať. Urob mu šokovú terapiu.....

petamich
19. jan 2022

@domireb nuz ale vo vacsine pripadov musime uznat, ze na vine sme si sami - jednak je ten chlap lenivy uz pred detmi, tak neviem co cakaju, ci ho osvieti alebo co, zena sa rada hra na super-matku, gazdinu, milenku a potom sa cuduje, ze nepomaha alebo pred manzelstvom poskytuje full servis a panko ani prstom nepohne a potom sa neskor cuduju co to - holt ako si to na zaciatku nastavime tak mame 🤷‍♀️ a po desiatich rokoch uz tazko pride zmena

autor
19. jan 2022

@liljana je rozdiel upratať decku izbu a 4i byt

autor
19. jan 2022

@liljana ja ho práveže prosím len vtedy keď očividne nestíham, cítim sa zle, je veľa starosti o deti. Inak sa ho snažím co najmenej zaťažovať domacnostou. Len akoby to nechcel vidieť. Žena sa má vedieť postarať akoto že iné to zvládnu a ty nie

autor
19. jan 2022

@martina1201 prvé bolo dohodnuté pri druhom mi zlyhala antikoncepcia. Chcel aby som išla na potrat na začiatku. Ale ja by som to nedokázala. A áno rozprávala. Nech si uvedomi co všetko robím aj ja. A nebodaj deti niečo robia zle, tak zase som zlá, však predsa ja s nimi trávim najviac času tak akoto že som im ešte nevysvetlil co nemajú robiť? Stačí ze udem na hodinu do obchodu a už musí spať lebo bol s deťmi a je unavený

petamich
19. jan 2022

a to sa zazracne zmenil? pred detmi sa aktivne staral o domacnost a bol pozorny, nechal ta oddychovat a po detoch je ako vymeneny? no pochybujem 🤷‍♀️ tak sa teraz necuduj, ze zrazu ho neosvieti a nebude sa starat, ked doteraz mal full servis