Muž podpichuje syna, že si vybral zlú vysokú školu

6. sep 2023

Syn ide zajtra na zápis VŠ. Vybral si technickú fakultu, strojárstvo odbor automobilová doprava. Podľa opisu bude môcť navrhovať, kresliť v model. programoch atď.
Dnes sa na tom pochytili s manželom, on ho zvozil ako si mohol toto vybrať, sú to len sladké reči a reálne bude pracovať v závode 12 hodinovky za minimálnu mzdu..
Reálne neviem, či má muž pravdu alebo nie, syna podporujem a nech robí to, čo ho baví ale naozaj nepotrebuje ing titul za pás (ako to muž nazval)

janaolas332
6. sep 2023

Tak ešte otázne,či dokončí školu,bude ho to baviť...a podobne.

beata_k
6. sep 2023

Mam v rodine strojara. A ani omylom nerobi za pasom. Realne navrhuje stroje a ze sa mu dari dobre 😉

ada309
6. sep 2023

Muz ma z velkej casti pravdu... potom je aj hrstka ludi,ktory sa vysplhaju trosku vyssie.. a takto to funguje na akejkolvek VS, len mala cast vystudovanych sa uchyti v obore..

deti95060810
6. sep 2023

nepoznám vš strojára čo robí za pásom...

kvet123ka
6. sep 2023

Určite nebude za pasom... Tam sa nenavrhuju modely. Tam sa montuje

autor
6. sep 2023

Samozrejme závisí to aj na ňom, či ho to bude baviť, či to nebude flákať, celkovo ako sa ujme a uplatní. Ale v podstate ako je vyššie spomenuté, na hociktorej VŠ môžeš vyštudovať a nakoniec nerobiť v odbore.
Muž to skôr myslel tak, že reálne také veci robiť nebude za predpokladu, že všetko pôjde tak ako má, s jeho titulom môže ísť max za pás..ako keby stavebnému inžinierovi povie, že môže ísť max robiť na stavbu s tým vzdelaním (fyzickú prácu)

marianarem
6. sep 2023

Vsetko, co pisu v tom opise, sa syn naozaj bude ucit. Co.uz bude potom robit, to je na nom. Ak je sikovny a skolu nepreflaka, tak moznosti bude mat urcite ovela lepsie, ako pracu za pasom.

pbra40
6. sep 2023

Podla mna velmi dobry odbor. Zalezi na aky smer sa vyberie, lebo ten zaber je velmi siroky.
Od technologii na udrzbe (inzinier udrzby, velmi ziadane programovanie strojov a robotov), od navrhovania procesnych tokov (procesny inzinier), rozne konstrukcne mechanizmy (stroje, motory, na zaciatok lahsie logisiticke voziky a prepravne balenia).
Urcite sa neboj, vyuzitie je velmi dobre. Uvidi na skole, ktorym smerom ho to bude tahat. Len si z praxe dovolim dodat, ze urcite nech sa uci cudzi jazyk (najlepsie anglicky), lebo len v kombinacii s cudzim jazykom a vie zamestnat do stredneho manazmentu a vyssie. Drzim palce a nech sa synovi dari 👌

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domiklik
6. sep 2023

A čo by si tvoj manžel predstavoval aby jeho syn robil? Ak je tvoj syn šikovný, vie jazyk, práca ho baví, určite nebude robiť z pádom a už vôbec nebude zarábať minimálnu...

h2
6. sep 2023

@ada309 Tak s týmto absolútne nesúhlasím! Aj keby nerobil v odbore, tak určite nebude vyštudovaný strojný inžinier robiť vo fabrike za pásom 12-tky za minimálku!

oblecenie99
6. sep 2023

@ada309 osobne nepoznám žiadneho strojara, ktorý by robil (iba) za pásom.

slovakboy
6. sep 2023

Závisí na ňom či bude chcieť robiť to čo študoval. Muz veľmi zle na syna ide. Teraz ho nesmie demotivovať. Nie je to ľahká škola a bude potrebovať motiváciu v čase keď sa bude učiť na ťažké skúśky. V Nemecku ho vezmú vsetkymi desiatimi. Aj tu na Slovensku sú firmy s vlastným vývojom. schaffler KM alebo Continental majú obrovské vývojové tímy. Aj Bosch na východe Slovenska a v Košiciach. Vyspelé krajiny potrebuju kvalifikovanú pracovnú silu ako soľ a hlad po nich len narastá. V Nemecku je v každej dedine nejaká strojárska firma a zamestnávajú tam kopec nekvalifikovaných ľudí alebo im dávajú rýchle školenia cielene na ich výrobu. Dlho sa to tak ťahať nedá. Syn nech si to obľúbi je to krásny odbor. Môj syn už navrhuje časti áut a je spokojný. Ja sám som konštruktér. Je super vidieť reálne fungovať niečo, na čom máš autorstvo alebo podiel práce. Teraz je to všetko v tímoch. Prečo si tvoj muž mysli to čo si myslí? Akú inú alternatívu má? Nech chlapcovi neberie nadšenie. Netreba sa nechať znechutiť. Nebude z toho boháč, ale bude slušne zarábať a to je niekedy lepšie ako zarábať veľa.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana121212
6. sep 2023

syn je dospely a vybral si skolu. Tvoj muz mu mohol poradit vtedy, ked sa davali prihlasky a nie ho zvozit den pred zapisom... Na Slovensku su aj fabriky, kde ludia pracuju 8h denne a maju vyrazne viac ako minimalna mzda ale strojara som tam nestretla. Mozno nebude navrhovat modely ale existuje vela profesii, ktore moze robit a aby ho tam zobrali, tak musi mat technicke vzdelanie. A prave strojarina je preferovana. Ale musi vediet jazyky, idealne anglictinu a nemcinu

pbra40
6. sep 2023

A len dodam, ze som si na margo tvojho prispevku otvorila profesiu, zadala procesny inzinier a nastupny plat pre Absolventa sa pohybuje od 1.300/1.600 eur (zalezi od kraja)

h2
6. sep 2023

Pán manžel a otec má čo vyštudované? A čo reálne robí? Lebo teda vypotiť takúto sprostosť sa len tak niekomu nepodarí. A ešte si svoje "múdrosti" nechal na deň pred zápisom. Prečo sa nevyjadril pred tým, ako si syn podal prihlášku? Nie, že by teda mal právo do toho dospelému synovi kecať.

janaolas332
6. sep 2023

A aj keby ho to bavilo za pásom,hlavne že on bude spokojný...podľa mňa sa nad tým veľmi zamyslate,nech študujete,uvidí čo a ako,možno po prvom semestri zistí,že ho to absolútne nebaví,bude chcieť ísť do zahraničia,nájde si frajerku, zistí že chce byť učiteľ napr. Tiež som pred VS a po VS mala iné očakávania ako je a bola realita (iné priority,záujmy, náplň práce...).

h2
6. sep 2023

@jj298 Veľmi by som na tvojom mieste prehodnotila slovo "hociktorý" v tvojom príspevku.

autor
6. sep 2023

Jeho sen je venovať sa autám, navrhovanie, modelovanie, inovácie a pod. Mužové vyjadrenie pôsobilo, že jediné čo bude mať spoločné s autami je montovanie dielov v závode..
Manžel je elektrikár

olimuc
6. sep 2023

Poznala som par chalanov z STU a teda robili aj 12 hodin ale nie za pasom, ale vo vyskume v BMW v Mnichove … to bola ale len prax, po skonceni sa osamostatnili a pokracovali tam ale za uplne iny plat … ale ano makali. Takze ak da plynulu AJ a ako bonus NJ ma super sance. Len aby mu tvoj manzel nakoniec nezavidel, ze sa pohne za hranice “okresu”… syna podpor a manzela posli spat.

autor
6. sep 2023

Tak ono sú 12ky a 12ky, známy je stavebný inžinier a robí od nevidím do nevidím ale je to úplne iné ako robiť za tým pásom tie 12ky

h2
6. sep 2023

Manžel je elektrikár znamená čo? Čo má vyštudované? Čo robí v práci?

slovakboy
6. sep 2023

@jj298 ako môže inzinier zarobiť menej ako robotník? To len v Rusku tak ešte majú, ale aj oni už pochopili že kvalifikácia je vzácna a niečo stojí. Áno nástupný plat absolventa VŠ môže byt nižší ako skúseného robotníka, ale rýchlo pôjde hore keď začne podávať výkon. Prvé tri roky sa absolvent VŠ vo firme len učí.

autor
6. sep 2023

Elektrikar😃😃 dobre, že nie elektrina.. 🤦🏻‍♀️

h2
6. sep 2023

To, že stavebný inžinier robí od nevidím do nevidím, je jeho voľba a určite to má krásne zaplatené. A celkom určite sa nebavíme o tom, že fyzicky maká na stavbách.

oriesocek
6. sep 2023

Poznám viacero vš strojarov a ani jeden nerobí za pásom. Švagor vyštudoval strojarinu a hneď po vš sa zamestnal v USA v Detroite, kde dizajnoval autá (niektoré diely z celku, keďže na projekte robí veľa ľudí, potom robil v nemecku rovnako dizajn pre automobilky). Druhý svagor je strojar a navrhuje vo firmách rozne diely, kontajnerové zostavy, atď...

autor
6. sep 2023

@h2 áno presne, on robí od nevidím do nevidím lebo ho to baví a nie preto lebo nemá na výber a toto je podľa mňa tá priorita. Ak robíš to čo ťa baví tak 'nemusíš pracovať'

apolka77
6. sep 2023

@jj298 nehnevaj sa ale riadnu blbosť si napísala.