Muž mení svoje nároky

17. sep 2023

Zdravim,
Neviem si už sama rady. Situáciu popíšem v krátkosti. Mame vyše 3 rocneho syna, ktorý mal teraz nastúpiť do skolky. Zaskolkovanie však nezvládol je veľmi rozumný múdry kludne dieťa. Veľmi však naviazaný na mna. Donedávna dojceny. V skolke odmietol pit jest tým pádom ho vylúčili. Pre nás to bol sok. Hlavne pre muža ktorý nezvládol pohľad že sa maly trápi. Každopádne vec sa ma tak že ja pracujem popri malom z domu na plny uvazok čo sa ale dlhodobo zvládať nedá. Vypoved už som mal pripravenú uprosili ma však kým nenájdu náhradu. Ďalej muz bol nedávno povýšený kým nemal tolko zodpovednosti pomáhal s malym a domacnostou na 150%. Teraz vsak tlači na mna aby som dala vypoved lebo jemu sa po praci nechce ešte robiť v domacnosti keďže ja popri praci a malom nestíham vsetko. Otázka je kam sa pohnúť ďalej. Muz mi začína kafrať do veci v ktorých ma vždy podporoval. Po najnovšom už aj keď šoférujem ma sprosté reči. Jednoducho sa mení a ja neviem ako to stopnut. Nikdy nechcel mal napecene. Teraz keď vidí že makám v praci dobieham po večeroch zahlási že by si dal niečo napecene. Akože nemám problem ho s tým niekam poslat. Ide vsak o to že sa bojim čo sa z tohto vykľuje. Zmena sa deje posledných par týždňov …

dskjhfdlkdjhl
17. sep 2023

Tak mu povedz toto, co si sem napisala a jeho sa spytaj, co sa deje.

syslik81
17. sep 2023

tak najdite opatrovatelku .. ty budes pracovat a aj muz a dieta bude tiez v pohode

januska12323
17. sep 2023

Všetci ste vyčerpaní. Nič sa nedá robiť na 100% a už dupľom nie 2 veci naraz. Dieťa nezvládlo ani doobeda ostať v škôlke? Keď nie v tejto hľadajte druhú škôlku.

0silvia0
17. sep 2023

Chce napecene, lebo chce zdoraznit tvoju "nutnost" (v jeho ociach) aby si zostala doma.

sissy27
17. sep 2023

Podla mna bol muz v hlave nastaveny na to, ze maly pojde do skolky, ty normalne do prace, dva prijmy, atd.
Zrazu je to inak, ty si jednou nohou bez prace, v jeho ociach si nezvladla situaciu so skolkou a on teraz aby sa staral o financie aj nadalej aby si sa ty mohla mojkat so synom a este ti on ma pomahat…
Co ste urobili pre to, aby maly skolku zvladol? Lebo asi vam ho nevylucili po jednom dni…

sasa1310
17. sep 2023

v prvom rade by som hľadala náhradnú škôlku, lebo toto tvojmu synovi nebude do budúcna absolútne prospievať. Takáto naviazanosť na matku. A teda do vyše 3 rokoch dojčiť.....

mondolina
17. sep 2023

cvičí s tebou dieťa, cvičí s tebou muž.
presaď si to čo potrebuješ ty a nie len ostatní.

rebrambora
17. sep 2023

Ano, ak obaja pracuju, starostlivost o dieta a domacnost ma ist na polovicu.
Ale teraz pohlad z druhej strany. Ak ste boli dohodnuti tak, ze ty ostanes na materskej, potom syn pojde do skolky a obaja zacnete pracovat a kvoli tebe udanym dovodom to nevyslo, tak muz nezmenil svoje naroky, ale ty si nedodrzala dohodu.
To nie syn nezvladol nastup do skolky a netrapi sa, to ty si ho nezvladla pripravit a sposobila si vsetkym trapenie.
Cize co si si navarila, to mas. Byt na mieste tvojho muza, tiez by som bola nasrata. Nezvladnut zdrave dieta za 3 roky, nepochopitelne, ale stane sa.
Ale nepriznat si to, mysliet si, ze dieta a ja som stredobodom vesmiru a obvinovat vsetkych okrem seba, je dost velky hardcore.

zuza265
17. sep 2023

Aj mna zaujima to vylucenie. Nejak rychlo to cele prebehlo
Plus su ine moznosti ako pisali baby - opatrovatelka. Alebo napr sukromna skolka na pol dna? Mozno casom na cely.
Muz podla mna tiez nezvlada takto situaciu ma stresy a ma toho vela. Vtedy clovek vybuchne na kdeco - aj na to co predtym bola pohodicka

mooonika1975
17. sep 2023

@sasa1310 preboha, do 3 rokov dojčiť, to čo už je za matka ??? 😨 Ja som do 3,5 roka, v 5tich išiel do škôlky , vôbec mu škôlka nechýbala.

zuza265
17. sep 2023

@mooonika1975 ako nemusi chybat. Ked mas moznost byt doma a zhodli ste sa na sposobe vychovy tak ok. Nie kazdy ma take moznosti🙂 a hlavne aj dieta neokusi ani nevie ci by tam bolo rado. Neda sa to skatulkovat ani tak ani tak…

sulejmanka
17. sep 2023

@sasa1310 strašne však? Do troch rokov dojčiť. Aj ja som syna tak dlho dojčila a narástlo mu tretie ucho.

mooonika1975
17. sep 2023

@zuza265 piše, že do budúcna to jeho dieťaťu nebude prospievať, že nechodi do mš, preto pišem, že mš nie je zazračna inštitucia, kde sa dieťa meni na niečo iné, sem tam je to "odkladacie" miesto . Doma som mu dokázala dať omnoho viac.

zuza265
17. sep 2023

@mooonika1975 ms mu da NIEKTORE veci, kt mu doma nedas. A plati to aj opacne

sasa1310
17. sep 2023

@mooonika1975 tak v tomto prípade to tomu dieťaťu absolútne neprospelo a nastal druhotný problém aj v rodine, keď dieťa ostalo doma. Každý je spokojný ináč. Ja by som riadne zakrpatela, keby som ostala doma 5 rokov. Dieťa sa potrebuje učiť aj odlúčiť od matky

mooonika1975
17. sep 2023

@zuza265 pouč ma prosim, čo ? A verim, že nepovieš socializaciu, kedže doma nežijeme v bunkri

nominativ
17. sep 2023

Tiez ma zaujíma, ako prebiehala tá adaptácia a to vylúčenie. Totiž, minimálne prvy deň idú deti na hodinku/dve a následne je to už škôlka od škôlky iné, ale podľa mňa už žiadna škôlka nejde okamžite na celý deň.

Dieťa má v materskej škole desiatu, obed, olovrant. Raňajkuje doma. Deti, ktoré nejedia nemôžu byť na celodennej dochádzke (logicky) ale ak sú na poldennej kdesi od 8 do 12, tak žiadne neumrie a dá sa vlastne dlhodobejšie riešiť tento problém.

Takže za mňa buď ako rodič nehovoríš celkom pravdu a adaptacne problémy boli aj o inom...alebo je to naozaj zvláštnym prístupom materskej školy. A ak je to materskou školou, tak by ma zaujímalo, po koľkých dňoch sa MŠ rozhodla pre vylúčenie bez nejakého predošlého riešenia problému s rodičmi, keď to bol taký šok. Lebo prešli dva týždne, u nás niektoré deti ešte ani nespali a jedlo je pre deti veľký problém a blok, je to klasický, úplne klasický problém pri adaptácii...

mooonika1975
17. sep 2023

@sasa1310 tak niekto rastie a niekto zakrpatie, nechápem, prečo by som mala zakrpatieť ? Mali sme milion aktivit , samozrejme som bola s dieťaťom, nie služka doma, domácnosť je niečo, čo bolo druho -treťoradé. Keď si pozrieš program Montessori škôlky, vidiš, že tam sa snažia robiť s deťmi všetko, to čo robime doma, teda u niekoho je to držať mobil a dať decku do ruky a u druhého je to variť s dieťaťom, isť s nim na vylet, aktivity s nim robiť rôzne.

mooonika1975
17. sep 2023

@nominativ ale ide na celý deň, dokonca sa to odporúča, aby to dieťa nezaživalo šoky dvakrát, trikrát, lebo si to veľmi dobre pamätá, kedy pride mama , že po desiate, po obede, či po spani. Na trikrát adaptácia, je to dosť problem.

deedol
17. sep 2023

nas syn v 3,5r tiez zle zvladal adaptaciu v skolke, doteraz chodi na pol dna (ma 5,5r), a nebol jediny, takze by som neutocila na autorku, ze nieco nezvladla. skratka su deti spolocenskejsie a menej spolocenske, extrovertne/introvertne, naviazanejsie aj menej naviazane. na druhej strane celkom nechapem pristup skolky, alebo teda nemame vsetky info. aj u nas v skolke boli v triede minimalne dve deti, ktore niekolko prvych mesiacov (nie tyzdnov!) nic nejedli a nikto ich za to nevylucil. jeden sa potom rozjedol, druhej tusim dokonca mama nieco nosila, alebo jej vybavila upravene obedy (napr. cestoviny bez stavy a pod.). a to je obyc statna skolka.

lucka_ke
17. sep 2023

neviem prečo tie útoky na autorku, môj syn tiež škôlku nezvládol a to som ho nedojčila 3 roky ale len dva, nie je každé dieťa rovnaké a nie každé to zvládne bez problémov, že ráno zakýva mamke a ide s úsmevom do triedy, my sme sa trápili od septembra do decembra, potom bol viac chorý ako zdravý tak som ho na polroka odhlásila a znova išiel ako 4ročný, to už zvládal oveľa lepšie aj keď škôlku ako takú nikdy nemal rád, lebo ich nútili poobede spať a on doma spať nezvykol - prácu som riešila formou HO, zvládala som dieťa, prácu aj domácnosť síce s vyplazeným jazykom, ale nejako sme to zvládli, mňa ale muž podržal a pomáhal ako mohol

nominativ
17. sep 2023

@mooonika1975 chcela by som konkrétny príklad vidieť, ktorá MS to v roku 2023 odporúča a používa tento postup. Áno, u nás tiež niektoré deti spali už tretí deň... Ale je to celé individuálne. A to my máme ešte veľmi rýchlu adaptáciu.

mooonika1975
17. sep 2023

@nominativ a ja zase vidieť mš, ktorá štátna, toto nerobi ...

messalina
17. sep 2023

@mooonika1975 si predstav ze u nas adaptacia trva cely mesiac! Prvy tyzden - najprv s rodicom hodku, potom sam 1,5-2hod
Druhy tyzden aj obed, po nom hned domov spat
Treti tyzden obed so spankom, po spanku o 14tej hned domov
Stvrty tyzden moze ostat do cca 16tej, teda cely den
A toto vsetko ak to ide cele dobre, ak nie, este sa to predlzuje..

kandelabra
17. sep 2023

A mna zaujima, co ma spolocne, ze rodina, teda hlavne matka, ma problem zvladnut HO, dieta a domacnost na 100% - co samozrejme problem je a treba to dajako poriesit, aby sa dalo vsetkym spokojne existovat - s tym, ze muz ma zrazu maniere, kafre zene este aj do soferovania a zrazu, ked vidi ze ma zena roboty nad hlavu, ma este poziadavky, aby mu doma napiekla? Ovalit panvicou po hlave a nech sa nauci normalne na rovinu komunikovat, ze s cim ma problem a hladat spolocne riesenie.

sasa1310
17. sep 2023

@mooonika1975 ja som nenapísala, že ty máš zakrpatieť. Napísala som, že JA by som zakrpatela.

mooonika1975
17. sep 2023

@messalina dobre, tak poviem, som učiteľka, a keď som povedala, že majú prisť pre dieťa skôr, lebo však celý dEň, tak na mňa vyvalili oči, že čo od nich chcem. Niektoré doma na materskej a dieťa v mš do 4, od prvého dňa. Takže ja také empatické matky ťažko hľadam, ani jednu som zatiaľ nevidela, ako sa tu prezentuje. Ja som bola citlivá, moje dieťa išlo v 5tich a to len na 3 hodiny. Doma som sa mu venovala omnoho viac. Iba jedna chcela na obed prisť, to som jej vyhovorila, že je lepšie dieťa nechať pekne si ten proces celý prejsť a naozaj tak bolo, žiadny probllem. Inak všetkýchy 20 deti je od rana do poobedia, ani jeden živáčik nechcel adaptáciu, hodinovu, dvojhodinovu a neviem akú.
A adaptácia je 3 mesiace.

drake122
17. sep 2023

No, ešte štastie, že do jeho 18tich narodenín si prestala dojčiť. Na vysokoškolskom internáte by to bolo zložité pokračovať v tom...🙄

mateson
17. sep 2023

Videla som matku, ktorá dojčila škôlkara v šatni.

miadi
17. sep 2023

Ze napecene by si dal panko nech si teda napece alebo kupi napečene. Ozaj hlada ako ta zhodit . Dlhodobe kojenie je super vec. To len na Svk je moda ta za to odsudit ze co si to za matku. Mega drzy koment . 🤨si super mama . Problem je tvoj muz. Moje deti boli tiez dlhodobo kojene a naviazane no u nas statna skolka zacina tak ze musi mat ten rok dieta 4r. ( v skolke sa nespi ucia sa a hraju) chodila som s dcerou a ( teraz so synom) do detskeho centra kde sa deti hraju socializuju len rodic tam musi byt.. a teda uplne v pohode zvladla skolku uz druhy tyzden v nej si nasla kamosky a rada tam chodila. Tvoj muz by ho mal brat cez vikend na par hodin bez teba von. Alebo si najmite nejaku pani -aby si stihala pracu aj kolace piect .
@drake122 Trapny koment uplne zbytocne zhadzujes Sam seba.