Muž ma vyčerpáva

21. nov 2021

Pekny vecer. Mozno mi poradite, ako zit s takou osobou. Moj muz ma fyzicky aj psychicky vycerpava. Podla neho mame pekny vztah a je normalne, ze mi svojim spravanim napriklad pokazi den, aj ked to napriklad urobil ci povedal nepravom a nenechal si to vysvetlit. Ja citim opak, vnimam, ze nas vztah je zalozeny na nepriamej umere, cim viac sa snazim zlepsovat ako zena, matka....tym sa on menej snazi byt dobry muz. Vytraca sa ucta, citim stale cim dalej ironicke az satiricke poznamky, nepoznam pochvalu, neznosti ci prekvapenia. Fungujeme mechanicky a na moje emocne prosby mi odpovie, ze je to detinske, hlupe a trapne. Citim sa ako zena 60+, ktora ma z manzelom odtocene roky a riesia iba to, co bude na obed. Snazim sa v domacnosti, mam tu system ako nikdy predtym, nemam kopy pradla, veci mam zorganizovane (vramci moznosti nasho byvania), stiham pripravovat jedlo (uz rok pracuje z domu takze celodennu stravu jemu aj dietatu). Posledne ma pochvalila aj svokra, ze to tu dobre funguje. Uvedomujem si, ze do toho nedavam 100%, ale verte mi, kebyze ich dam, onchce 110%. Uz neriesime to, ci mam navarene, uz riesime to, ze jemu toto nechuti alebo prestalo chutit (co sa dozvedam po rokoch) a ze on chce iny obed nez co som pripravila. Nevadi mi, ze doma nepohne prstom (ani nevyhodi obal od keksika, neodnesie ponozky, nic...). Ma svoju pracu, exterier, ja mam domacnost (+pomaham mu s jeho pracou co sa ten zakaznickej stranky tyka, pripravujem faktury, objednavky atd)..... vadi mi, ze sa zameriava na moje chyby, na malickosti a chce odo mna napravu ci pokanie bez toho, aby si on raz priznal hoci aj hrubu chybu (napriklad ze mi vynada za nieco, co som neurobila alebo to pochopil inak). Damy, som unavena..... naozaj padam na hubu a caka ma druhy porod. Asi som si ho rozmaznala, ale to citove ochladenie, smiech ked placem od zufalstva. Najhorsie je, ze pri sebaobranovani klame a prekruca veci, ktore sa nestali, pouziva argumenty stylu "vsetko, nikdy, stale", ale nevie vymenovat jednu realnu vec a ked uz, je to nieco na styl -
Dnes rano si dlho spala (ano, spala, pretoze som celu noc pracovala na jeho veciach, ktore nutne potreboval a isla som spat o 3,4 rano).
Lezala si tu a neupratala (ano, lezala, pretoze som v 1.trimestri iba zvracala, aj cistu vodu a isla zo mna zlc, nevedela som zit - ale on tu pracu nespravil, neopral, neupratal....iba okomentoval, ze som to neurobila ja a uz obhajobu odo mna nebral).....pritom sam ma miliardu chyb, na ktorych ani nechce pracovat ☹ caka ma druhy porod a kazdym dnom je to hadam horsie. Vysnival si zenu, ktora neexistuje? Co s takym muzom, ktory nevie byt sebakriticky a zaroven je prenho pol hodinova komunikacia so mnou trapna a strata casu?

koniarova
21. nov 2021

Nič. Nemôžeš si. Buď sa s tým zmieriš,alebo odídeš. Jeho nezmeníš. Len seba a svoj postoj.

autor
21. nov 2021

Este by som rada dodala, ze sa mu snazim ukazovat pozitivne veci, brat to s kludom a humorom. Ale akonahle zacnem, tak bud vela rozpravam, alebo sa nad tym privelmi pozastavujem. Jednoducho nemozem povedat, ze dnes bol krasny vecer, tato vecera bola skvela a super som si oddychla. Pre neho je to proste jedlo, ktore zjedol a hotovo. Strom je strom, hory su kopce... nevie sa nad nicim pozastavit, potesit sa z niecoho. Ked sa tesim, aka je dcera sikovna, tak co sa tolko rozplyvam, proste tancuje, kresli...normalna vec. Mna potesi aj pekne upratana kuchyna alebo hodina osamote, aby som si vklude navarila. Jeho nepotesi ani drahy dar, uz len z principu, lebo som minula peniaze....a tento bol drahy, tamten zas lacny a setrim na nom....☹

autor
21. nov 2021

@koniarova
Je mozne, zit v takto citovo chladnom vztahu? A je vobec mozne, ze sa clovek takto zmeni?
Ked sme spolu zacinali, nevedela som nic. Tesil sa, ze som zapla pracku a od samej radosti si aj pozehlil. Nevedela som varit....teraz varim, peciem, staram sa..... a je to ovela horsie, nez boli tie prve roky ked nam stacilo, ze chodime do prace, mame byvanie a radoval sa, ked som bola ochotna raz do mesiaca vsetko na komplet vypucovat....

bluka2
21. nov 2021

Tvoj system "ako nikdy predtym" má bohužiaľ jednu zásadnú chybu a to tvoj muž v ňom. Máš toto za potrebu? Že čím viac sa snažis, tým viac je pako. Čo keby si sa nesnažila a trochu aj žila život robenia veci pre neho? Bolo by doma peklo? Inak narcis nebude?
Osobne to odhadujem tak, že čím skorej sa dopracujes ku koncu, tým to bude lepšie pre teba čo sa týka následkov na psychike

bluka2
21. nov 2021

A kedy sa to teda zmenilo? Resp. kedy začal ukazovať svoju "druhú" tvár?

bluka2
21. nov 2021

Prečítaj si to po sebe, ako by to písala iná žena. Alebo tvoja dcéra, keď je dospelá. Čo by si si pomyslela, čo by si si poradila?

kajulna
21. nov 2021

Veľmi si ho rozmaznala. Má všetko na čo si zmyslí. Už nemá po čom túžit, všetko berie ako samozrejmosť. Treba mu ukázať asi, že nie všetko sa samo urobí a robiť zo seba slúžku. Keď potrebuješ ľahni si a kašli na to čo potom povie, aj tak to nemá zmysel sa trhať a robiť všetko keď si to neváži. Užívaj si tehotenstvo a čas strávený s dcérou a teš sa s maličkosti a naňho sa vykašli nech si frfle koľko len chce. Ak sa mu nepáči má ruky zdravé a môže to urobiť podľa vlastných predstáv. Začni život žiť a nie len prežívať.

liusa82
21. nov 2021

Nôž sa mi vo vrecku otvára pri takýchto diskusiách kde chlapi majú ženy len za nič alebo za služky ešte ako za starej doby, ženy všetko oni nič.To je to ako si si ho naučila tak ho máš.To nemyslim teraz v zlom a on to zneuživa.Musiš byť viac rázna.To mňa by mal mať za ženu taký nevdačnik by kakal kolomaž

bluka2
21. nov 2021

@liusa82 presne, tiež ma to nahnevalo normálne. Čo si to dovoľuje. Ale on podľa mňa nie je úplne v poriadku, kvôli tomu, že ju akože trestá. Tichom, nemôže rozprávať, nemôže sa tesit, musí mať úplnú kontrolu. Proste akoby sa ju snaží zničiť. A to nerobí tvoj partner, ale skôr nepriateľ

cefka29
21. nov 2021

Je mozne zit v takom vztahu? No pokial ma clovek aspon stipku sebaucty urcite nie. Pan manzel je manipulator ako vysity, to by chcelo asi zazrak aby sa uvedomil a zacal to riesit. Ale pokial budes len ticho trpiet a skakat pankovi kolo zadku ziadne zazraky necakaj. Prides mi ako sikovna inteligentna zena a verim ze naberies silu to riesit ♥️

lukina20
21. nov 2021

Autorka, klobuk dole, ze si v tehotenstve vydrzala byt do 3-4 rano hore a robit mu kvazi sekretarku a napriek tomu, si dnes rano vstala a poriadila si domacnost...
ked ta este aj svokra pochvali, tak tu na MK by si dostala asi ine ovacie od nas 🙂...
ale k veci. po porode ad manzelska poradna, alebo zbalit si 5 svestiek a odist bars aj k rodicom...
nemyslim si, ze tu by jeden uprimny rozhovor pomohol... vy ste uz v stadiu kedy mozno by nepomohlo ani 10...

amelie2017
21. nov 2021

Manipulator ako vysity. S takym clovekom by som nezila. Vlastne ani nezijes, prezivas. Prajem ti vela sil, aby si to zvladla a vela sil, aby si ho raz zvladla opustit a zacala zit. Nerada radim rozchody len tak z fleku, ale toto je psychicke tyranie.

osky
21. nov 2021

Mas brucho za rovno nosom a koli jeho praci ides spat o 3 ????????
A pankovi sa este nepaci????
Hm...
Ukazujes mu,ze v podstate si schopna vsetko zvladnut.
Skusa,kolko este unesies.
Vela zien sa snazi byt perfektnych v manzelstve a chlapi si potom na ten full service rychlo zvyknu.
Mala som podobnu tendenciu.
Ale po cca 2 rokoch som si uvedomila,ako moj muz spohodlnel.
Predtym v pohode uvaril,ale ja so svojim blbym nazorom ze muz do kuchyne nepatri,som mu to skratka zatrhla.
Natierala som mu chlieb maslom,chystala jeho pracovnu tasku....
Az kym sa ma raz v lete na dovolenke jeden znamy neopytal,ci mu to aj pozujem...😅
Vtedy som si uvedomila,ze som ozaj blba..
Nova kuchyna nestoji za to,aby som do nej muza nepustila lebo nedajboze nieco rozbije.
Nohavice,ked si ich zavesi ako obesenca,tak si ich proste take oblecie...
Ked si neda ciapku,tak proste je to jeho problem,rovnako ako ked si nieco zabudne,lebo ja mu uz veci nechystam..
A dokonca v domacnosti pomaha ,ked treba.ziadne take,ze celkom nic.
Varenie-maval take muchy,ze hento sa vari takto a toto inak....ok.
Ked ti nechuti,mame aj chlieb....

Prosim ta,hlad na seba a ukaz mu,ze ty bez neho prezijes.
On bez teba asi nie.
Ukaz mu,ze si clovek a nie robot na baterky.
Ukaz mu,ze ked ti lasku neda on,najdes ju niekde inde-nesed len doma!!!!/tym ta nenahovaram na inych muzov,myslim skor kamosky,pribuznych a pod /
Len nechapem,ako si mohla s takymto sebcom spravit druhe dieta.
Mna keby chlap takto buzeroval,by som ho nemohla ani vidiet,nieto s nim este intimne zit....

21oktober
22. nov 2021

jediná cesta ako vrátiť muža do koľají , slušne mu povedať nech si " naserie " a poslať ho kadeľahšie . Stačí párkrát nenavariť , neožehliť mu . Úplne by som skončila s pomáhaním jeho práci , ako čo si o tretej ráno mu robiť ešte niečo ? Zajtra mu jednoducho nenavar, košele mu daj na posteľ neožehlené a každý večer si ľahni s dcérou . Na jeho debilné kecy sa len usmej .Aj keby si sa rozkrájala stále bude málo , alebo to mohlo byť inak alebo neviem čo . Je potrebné sa vrátiť späť do doby kedy to fungovalo a teda kludným rozhovorom tento typ chlapa nevrátiš.
Moja kolegyňa keď ju muž naserie alebo ho potrebuje zrovnať, začne varit veci ktoré on nemá rád , ale ona s deťmi áno . Takže sa točia v prívarkoch , fazuli, šošovici , francúzskych zemiakoch , vývaroch atď. Vždy sa celá rodina dobre naje , okrem neho .

andreatytler
22. nov 2021

Jaj moja zlata... preco sa tak velmi snazis ked vidis ze z toho nie je ziadny osoh? Kazdej zene tu je uplne jasne ze uz davno si mala seknut s tym snazenim a dat mu pekne vyzrat jeho zle spravanie. Nielen si poplakat, ale sa aj pekne nastvat a uzemnit jeho nevhodne spravanie. To ze ti kritizuje varenie sa malo stat ida jedinny raz. Mala si mu spravit taky cirkus, ze by si to druhykat uz nikdy nedovolil. O tych reciach ze neupratujes uz ani nehovorim. Zabojuj za seba zena. Nedovol mu aby sa k tebe takto spraval.
Predpokladam ze cakas, ze clovek ktory ta miluje by sa k tebe nikdy takto nemal spravat a teda by tam nemala byt potreba sa branit. No to je v idealnom vztahu. Realita je castokrat ina. Ludia maju vselijake blbe vzorce spravania naucene od rodicov alebo nejake problemy a kompenzuju si to na ludoch ktorych v skutocnosti lubia. Zaujimalo by ma aky vztah mali tvoji rodicia, alebo aky si mala vztah k rodicom. Velakrat, ked sa zena takto privelmi snazi, tak je tam urcita trauma vo vztahu k rodicovi, alebo mali rodicia podobny nefunkcny vztah.

bluka2
22. nov 2021

@andreatytler super napísané. A aj jej dcéra vidí, že mama je slúžka.

kudyca
22. nov 2021

Ahoj autorka, citim s tebou.
V tejto chvili mam pre teba skor tip ako radu.
Toto pomohlo mne zorientovat sa v zivote:

https://m.youtube.com/channel/UCxqyP_9xTgXuAsar...

Odporucam ti uvod a urcite si pozri 6., 7. a 8my diel Varovne znaky v chovani.. Tieto info su len a len pre teba, pokial sa v tom najdes, studuj viac a neries tuto temu s nim.
Tieto typy maju vzorce spravania jeden od druheho ako cez kopirak a kazdy vzdor, kazde nie a kazde stop nam daju pocitit a vyzrat.
Pokial bude citit, ze chces zo vztahu von, je mozne, ze bude zrazu pozorny a mily - nejaky cas, aby ta opat dostal do toho stavu, v akom ta mal doteraz.
Super by bolo najst si terapeuta / psychologicku.. pripadne su aj nejake OZ venujuce sa na svk tejto teme, ale v malom.
Ak budes chciet a potrebovat, s kludom mi napis do spravy 😇

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aaao
22. nov 2021

A preco sa snazis byt dokonala? A preco sa obhajujes ked nieco nie je hotove? No tak nie je upratane, nechcelo sa mi. Drahy moj mas s tym problem? Tak zdvihni rit a uprac ty. Nechuti ti co som navarila? Tak si natri rozok alebo uvar. Problem nie je muz ale ze si nevazis sama seba.

mabenn
22. nov 2021

Nechce sa mi to cele docitat, ale akonahle sa potrebujes "snazit", nieco nefunguje a nie je to prirodzene ani udrzatelne.

michaela_murinova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
22. nov 2021

Autorka uvedom a pripusti si realitu - si obet emocneho nasilis. Tvoj manzel je manipulator a pravdepodobne ma poruchu osobnosti.

Viem ake je tazke nieco take pripustit s uvedomit si to, ale urob to, predychaj to a navstiv psychologa pripadne aj psychiatra - poradia ti ako s takym clovekom "pracovat", ako komunikovat, ako sa nezblaznit.

Potom bud bude mat manzel zaujem to riesit a pristupi ns terapiu alebo v ramci svojho psychickeho zdravia budes musiet odist.

Ano krute, ale bohuzial realita, viem o com pisem.

domi835616
22. nov 2021

Chyba v nas (nie vsetkych) ženách je ta ,ze sa snažíme byt dokonalé. Chceme aby naš manzel,partner bol na nas hrdý ,aby nas miloval a vážil si nas.A sme ochotne tomu obetovať všetko. Cvičíme aby sme boli krasne,chudé aj ked padame na hubu od únavy,varíme len aby ON nebol hladný, lebo ved vela pracuje a zarába (pre seba samozrejme uvaríme ine,lebo naše jedlo by mu nechutilo a my si potrebujeme udržať postavu alebo ju aspoň dostať do pôvodnej formy aby mal krasnu zenu ,aby mal upratane ,postarané o dieťa.Aby všetko fungovalo nie na 100% ale minimálne na 150% a keby to šlo mozno aj viac.A co z toho.Prestanu si nas vážiť.Maju blbé komentáre, pripomienky ku všetkému.Cim viac sa snažíš, tým budeš horšia.
Všetkým som si prešla. Pomáhala som so všetkým len aby bol spokojný a šťastný a mal rodinu a zenu ,ktorú si vysnival.A JA????Ked som chcela ja niečo po com som túžila,to uz nie.Presne ako ty píšeš.Preco lezim, preco som nestihla upratať, preco tamto a hento.A to mam 3 deti.Pri každom som sa trápila,ze koľko som pribrala a ci sa mu budem páčiť...Teraz som si povedala,ze chcem ďalšie. Mam 3 dievcata a chcela som chlapca. A aj ho mat budem. Uz zachvilocku.Je mi úplne jedno ,ci som pribrala uz 20kil (ako pri kazdej),ci sa mu pacim alebo nie.Vcera som dostala pochvalu ,ze mam zadok velky ako brucho.🙂.Iba som sa zasmiala.Nestihla som upratať...Predtym by som si nohy polamala len aby mi nemal co vytknúť.Teraz...moj mily.Nepaci sa ti,chod von,alebo uprac. A treba si nájsť jeho nedokonalosti a vyčítať. Ja viem,ze človeka to unavuje.Ze by chcel iny vzťah.Ze nam je to ľúto,ze nas nepochvalia takmer za nič ale to su chlapi.Cest výnimkám..Proste prestať riešiť co si mysli on a venovať sa sebe.Ked sa mu nepáči...jeho problém. Ty sa sustred na babatko.Bud šťastná a aby aj babino bolo.Na chlapa nehlad.Strata času a energie.😀

nevenka
22. nov 2021

Toto je psychicke tyranie, zena. Ako vysite. Nemas ziadnu sebauctu? Nikto, naozaj nikto a ziadna "laska" by ma nedonutila, tehotnu do noci robit chlapovi papiere a este potom keby rano takto hundral, to by bola konecna.
My, ked sme sa vzali, a zacali spolu byvat, az po svadbe, siel manzel do roboty a ze ci mu neurobim desiatu. Ze ocko mu robieval (u nich robival desiatu vzdy ocino, lebo mame sa rano dvihal z jedla zaludok, ani neranajkovala)...A ja mu na to, prepac, ale ja nie som Tvoj ocko. A robil si desiatu sam. Stalo sa parkrat, ze som mu spravila, ked nestihal a mne sa dalo. A teraz mame 3 deti, noci mavam divoke, lebo drobca kojim a ked nahodou babo vstane rano o pol 8, no tak uz je syn do skoly nachystany, aj s desiatou. No opovazil by sa ma budit alebo hundrat, ze lezim...! Nastastie je normalny. Tento Tvoj hrdina je neskutocny despota, prepac. A ze ani s dietatom nepomaha? Neokupe, neprebali? No budes to mat tazke s 2 detmi, budes padat na hubu a on bude komentovat? Bude a podla mna Ta to prestane raz bavit a odides. Skor ci neskor...😪

misickaa4
22. nov 2021

Podla mna uz ide o nejaky typ psychickeho tyrania. Nenechaj sa znicit...neviem kolko ste spolu, ale pochybujem, ze u takehoto je mozna naprava...

ildiko36
22. nov 2021

Aj mne môžeš napisať ip keď sa chceš porozpravať, nieco podobne som prežila

halci
22. nov 2021

Tomuto sa hovori psychicke nasilie. Ktore je porovnatelne s fyzickym, ak nie este horsie. Je to strasne cosi, to citat. Ja osobne by som to nevydrzala.

luccija
22. nov 2021

Nikdy my nebude nic dobré a nároky budú stúpať.Ty sa budeš snažiť o to viac len nech je spokojný, príde ďalšie dieťa nároky stúpajú...az sa úplne psychicky položis
Zmeniť sa musíš ty.Uz Ta tak zmanipuloval, že si ako tehotná robila dlho do noci a on spal a ešte Ti vytkol dlhší spánok.Davaj pozor už ste za nejakou hranicou za ktoru ste sa mali dostať
Ty nie si povinná spĺňať jeho vrtochy a dokazovať svoju cenu

nttnnt
22. nov 2021

A ty si sprosta ? To sa inac neda opytat ty co chces skolabovat ? Cakas dieta tak sa spamataj… takeho parchanta by som hnala takym fofrom zeby si videla ako by zacal makat aj upratovat. Nechuti ti toto nechces? Zer hovno…chlap si dovoli to co mu dovolite vy u mna by nepochodil jedina primitivna poznamka od takej hnidy lenivej co doma pratom nepohne, co nic nepomoze dostal by na tu nevymachanu hubu zeby ho pretocilo a este mu do 4rana makat na jeho veciach aby ti povedal ze si vyspavas no ja mam dost hned z fleku by mu letela na papulu

elizabet173
22. nov 2021

mňa už ani nebaví to 150. krát písať. PREČO to vlastne robíš?! Čakáš uznanie, ktoré aj tak nikdy nepríde, tak sa na ti vykašli! Má poznámky k jedlu? Že chcel niečo iné? Zajtra mu dám na lístočku telefónne čísla, nech sa páči donáška. Robiť v noci? Si normálna? Prepáč, ale žiješ taký, život, aký si zaslúžiš. Tvrdé slová, viem. Ale keď si neváži žena sama seba, nevážia si ju ani iní. Alebo sa zmeníš a ani vo sne ťa nenapadne ťahať všetko na 110%, ale budeš spokojná a šťastná, aj keď to bude na 80%, alebo ži takto ďalej, všetci okolo teba to budú brať ako normálne, že ťaháš ako kôň, všimnú si ťa až keď skolabuješ. Pri vete - nevadí mi, že si muž po sebe ani papierik neodnesie mi dvíha tlak do závratných výšok.