Muž ma finančne týra

4. sep 2024

Sme manzelia uz 4 roky a mame 2 male deticky. Aj napriek tomu ze bola uplne ina dohoda o financiach, nas zacal muz vydelovat, o spolocnom ucte nechce ani pocut a posiela len malu ciastku na chod domacnosti/pre deti.
Ked mu poviem ze potrebujem nejaky extra vydavok (chcem kupit ortopedicke topanocky, potrebujeme nieco do domacnosti) tak mi povie ze co som si nenasetrila a ze mam dat mladsie dieta do jasli a zacat pracovat ak sa mi zda ze mam malo penazi.
Ked pridem s vacsim vydavkom tak ma rovno vysmeje ze minam na hluposti a on sa na tom podielat nebude (napriklad nove autosedacky, lebo tie provizorne co mame uplne stroskotali na crash testoch a jednemu je uz mala), ale dokonca aj ked nakupujeme potraviny spolu pozera do kosika a pyta sa "na co ti je syr platkovy aj blok?" "Preco potrebujes sunku?" "Ten toast je o euro drahsi ako minule, kup rozky"
Pritom on zaraba naozaj slusne.
Ked som mu povedala ze uz takto neplanujem zit, odpoved bola "tak odid a som zvedavy ako to zvladnes ked pojdem do zahranicia a uplne prestanem prispievat"

Ako by ste postupovali?
Tiez by som chcela poprosit tie ktore mate s tymto skusenosti, riesili ste veci pravnou cestou a ak ano kolko to trvalo a ako to prebehlo?

crazy_cat_lady
4. sep 2024

mrzi ma tvoja situacia, zvlastne je, ze sa zacal takto spravat len nedavno (teda nebol asi takyto cely cas, inak by si si s nim nerobila asi druhe dieta). sprava sa kazdopadne ako chrapun, lebo vie, ze si na MD/RD a ma ta v hrsti co sa tyka financii. neostava ti nic ine, asi to len chvilku este pretrpiet a ked sa bude dat, dieta dat do jasli/skolky a ist pracovat. a rovno ho aj kopnut do zadku. panko si mysli, ze ked bude v zahranici, tak nebude moct prispievat? ked sa rozvediete, tak bude musiet platit alimenty.

urcite by som to potom riesila rozvodom/pravnikom.

drzim palce 🙂

zojazoja
4. sep 2024

Ze keď prestane prispoevat😀 srandista. To bude jeho zákonná povinnosť prispievať výživné. Aby nebol prekvapený, že bude ešte vyššie než to čo ti dáva teraz. Len sa ho neboj.

anjelicek26
4. sep 2024

Tak inak ako do jasli a ty do prace toto nepojde. A pritlacit ho k plateniu vyzivneho, pekne ak mas moznost si odkladaj jeho doklady o prijme, tito vydrbavaci spravia vsetko ,len aby nemuseli platit... a nie, tym, ze utecie do zahranicia sa plateniu nevyhne... urady si ho najdu, staci sa na urady v konkretnej krajine obratit, v nemecku mu to pekne vyrataju podla Düsseldorfskej tabulky + pridavky na deti ti budu chodit, len mu odporuc, ze budes rada, ked pojde... zacne ti chodit aj danovy bonus, ked budes pracovat ty a s detmi sa odstahujes...

A nie, takto zit ani nahodou... neviem, ako mate vyriesene byvanie, ale zavolaj rodicom, vysvetli im situaciu a ze ich docasne potrebujes, kym budes mat jasle a nabehnu prve vyplaty.

maciatkolulu
4. sep 2024

Úprimne by ma viac ako toto všetko mrzelo to,že ten muž ťa nemiluje,nejako neverím,že sa začal chovať takto zrazu. Hold.... Výživné na manželku počas trvania manželstva,ale ako to celé je,to musíš s právnikom. A naozaj,žiť s človekom,ktorého súdnou cestou donútia prispievať na vlastné deti domácnosť a manželku je dosť sila.

lily246
4. sep 2024

To je chrapúň, až mi zle z neho prišlo. Jednoznačne si nájdi dobrého právnika a poraď sa. Odkladaj bločky a faktúry od všetkého. Keď pýtaš peniaze, rob to cez správy, aby bol dôkaz, že nechce živiť vlastné deti. 🤢A nakoniec, nedokázala by som milovať muža, ktorý by sa ku mne a k deťom takto správal. Zhnusil by sa mi.

anjelicek26
4. sep 2024

Ono tam je to "zacal", vacsinou to chlapi robia, ked maju nejaku bokovku, ktoru tiez potrebuju spolufinancovat a zrazu im to nevychadza 🙄 Hlavne ked nechce ani pocut o veciach ako spolocny ucet a tak dalej...berie manzelku a deti zrazu ako bremeno.

stanulienkat
4. sep 2024

Ste spolu LEN 4 roky. Nie UZ 4 roky. Rychlo po sebe 2 deti. Keby ste sa dlhsie spoznavalu, mozno by si s nim nemala ani 1.

ivuska027
4. sep 2024

Požiadaj o výživné na seba a deti. Aj za manželstva je to možné. Známa to tak má.

30katrusa40
4. sep 2024

O výživné môžem požiadať aj keď ste svoji. Zavolaj si na úrad práce. A bude platiť ešte aj na teba.

alenah31
4. sep 2024

Odkáž ho na Zákon o rodine. Okrem toho, že je už aj na SVK - bohužiaľ - čím ďalej tým bežnejšie - žiadať o výživné na deti počas trvania manželstva rovnako sa postupuje aj v prípade manželky.
Vo vzťahu medzi manželmi totiž existuje vzájomná vyživovacia povinnosť, ktorá vzniká uzavretím manželstva a zaniká smrťou jedného z manželov alebo rozvodom. Zásadne teda trvá počas celého manželstva a bez ohľadu na to, či manželia spolu žijú, alebo nie, vyžaduje sa, aby mali rovnakú životnú úroveň. Ak manželia neplnia svoju vzájomnú vyživovaciu povinnosť dobrovoľne, manžel/ka sa môže domáhať návrhom na súd určenia vyživovacej povinnosti voči manželovi. Tento návrh možno podať jednak vtedy, ak na strane jedného z manželov existuje sociálna odkázanosť - tvoj prípade, si predpokladám na RD, ale aj vtedy, ak je spravodlivé dorovnať ich rozdielnu životnú úroveň. Prejavuje sa tu teda zásada solidarity, ktorá nepripúšťa, aby sa jeden z manželov dostal do nevýhodnejšieho postavenia napríklad v dôsledku starostlivosti o domácnosť alebo deti.

maminkadeticiek
4. sep 2024

Sviniar,ma inu,s tym pocitaj.Poziadaj o vyzivne v manzelstve,ihned a zvaz aj podanie ziadosti o rozvod.Toto sa nevyriesi,s tym nepocitaj.Kolko maju deti?Pozri ak nad 1 rok vrat sa do prace ale opusti ho.

brendaa
4. sep 2024

Vie tvoj muž koľko stoja jasle, a či majú vôbec voľné miesto? Kto to bude platiť?...
Od kedy toto vydeľovanie penazí, trvá?
Kúpi ti niečo, ako riešite Vianoce a narodeniny?
Deťom niečo len tak kúpi pre radosť?

matkahelka
4. sep 2024

V prvom rade, neverim, ze chlap sa takto zacal spravat zo dna na den. Taketo drzgrosske typy su priehladne uz na tretom rande, kedy nedokazu zaplatit 20 eurovu veceru a potrebuju, aby si kazdy zaplatil za seba. to je presne ten signal, kedy to zeny velkodusne prehliadaju a hraju sa na samostatne a emancipovane.
K veci- zadaj do hladacika, najdes tu uplne rovnaku diskusiu asi spred roka. Chlap lekar, s prijmom okolo 3000€, zena doma s 3 malymi detmi. On 2-3x rocne zahranicne dovolenky s kamaratmi, ona s detmi doma, lebo to su jeho peniaze. On luxusna kozmetika a drahe hodinky, ona 5€ leginy z pepca. Tiez ho dala na sud pocas manzelstva, ak si dobre pamatam, na 3 male deti mu sud vymeral 500€. Potom uvazovala aj o rozvode, ale dalej uz nepisala, ci to posunula.

hellwant
4. sep 2024

Zvláštna je pre mna 1 vec, akosi casto - keď spolu ziju, ci sa dvaja zoberu - sa tu stava, ze vsetko ok, ale akonahle pridu deti, chlap hovori zene nasetri si ; zas potrebujes peniaze, ved som ti dal ; preco nevies vyzit atd.
To akoze ziaden naznak dovtedy nebol?
Taketo 100% obraty sa nemôzu tak casto stavat, jasne, ze sa stanu, ake tak casto? Musia tam byt ruzove okuliare na ociach zeny a nevidi jeho charakter , alebo sa presviedca, deticky ho zmenia. 😥

stanulienkat
4. sep 2024

@matkahelka drvivá väčšina žien má tieto signály dopredu mať prečítané. Len mnohé sa ulakomia, alebo nerozmýšľajú nad antikoncenciou a po pár mesiacoch vzťahu si urobia deti a potom sa čudujú...

laurika1432
4. sep 2024

Dosť smutné, ako niektorí chlapi riešia domácnosť, mne to normálne hlava neberie. Ak by sa mi toto dialo, tak normálne by som asi aj uvažovala, či s takým človekom vôbec má zmysel byť.

zuzanapjat
4. sep 2024

@hellwant predpokladam, ze niektore zeny si neuvedomia, ze chlap je držgroš ked su bezdetne, pretoze proste zarobia samé a pretože náklady na rodinu nie su take vysoke ako po narodeni deti a ked sa zene znizi prijem. Ale su aj takí, ktori nemaju problem financovat dovolenky s manzelkou ci partnerkou, ale maju problem davat tie peniaze na deti... je to divne ale je to tak. Asi preto, ze z tej dovolenky maju uzitok a z topanok pre deti nie.

tiezjedna
4. sep 2024

obrátila by som sa na súd

autor
4. sep 2024

Moja situacia je velmi komplikovana, zalozila som temu aby som sa popytala na financnu stranku

No aby som odpovedala
1) na rozvod sa chystam ked budem mat poriesene ine okolnosti, len to potrva a rozmyslam co dovtedy, preto tato tema 😅
2) muz ja s velkou pravdepodobnostou psychopat/narcis, tito ludia sa dokazu pretvarovat az kym si nie su uplne isti ze ten druhy nadobudne pocit ze nema kam utiect, u nas to bolo do druheho tehotenstva, bohuzial
nemozem hovorit za vsetky zeny co sa na toto na mk stazuju, ale u nas to bolo tak

@crazy_cat_lady
@anjelicek26
@maciatkolulu
@lily246
@stanulienkat
@matkahelka
@hellwant
@zuzanapjat

alickapusinka
4. sep 2024

Obratila by som sa na súd a žiadala ako píšu žienky o výživne aj na deti aj na teba ako manželku.Aj ak ste manželia súd schvali že aby dával výživné,Podaj a že nebude prispievať ON je na to veľmi krátky na to sú súdy.Tu bolo aj viac takých hrdinov ako je ten tvoj a nakoniec odišli z dlhým nosom.Len návrh daj.

tomasisa
4. sep 2024

@ivuska027 aj moja svagrina to urobila, a bol to zaciatok konca, existuje vyzivne na manzelku a aj deti, ziskala vela EUR, ale sa jej malilo, a nakoniec aj tak odisla od mojho brata (vsetky 3 dievcata chcu byt s otcom), a autorkin text mi prisiel ze storka z obchodu je o mojej svagrine, ze to ona pisala, teda uz byvalej...pozname len prispevok autorky, a muz sa mohol zacat spravat takto prave preto ze autorka nam nie vsetko napisala...ani nemohla v kratkom prispevku...nie sme s nimi v domacnosti tak to moze byt uplne inak...
mozne je ze autorka plytva jedlom, je mozne ze malu chybicku na sedacke vidi a chce novu, ze proste na to ze je ,,doma,, a nezaraba prilis rozhadzuje, na druhej strane si moj brat nemusel brat hypo a postavil rodinny dom, zrglos akoby niektore povedali, ale potom sa svagrine vyberalo nie take kachlicky,take dvere ale take onake a makove...
Autorka:samozrejme ze mozes poziadat o vyzivne na manzelku a separe na deti, ale nemyslim ze Vam to vo vztahu pomoze...ty ale asi nechces zit s muzom co si nechce zivot uzivat a jest co na teba z pultu zmurkne. Ak budes aka si on sa nezmeni to mi ver...lepsie to uz nebude...ale skusit to mozes

barborachors
4. sep 2024

@stanulienkat presne a potom su tu este take tie rádoby zlatokopky, co si chcu chlapa zaistiť deckom, same nemaju ani vindru a potom na MD plaču, ze muz malo vydeľuje. Nie je vobec nic neobvykle ze chlap sa po deťoch/svadbe zmeni resp ukáže pravú tvar a zena sa nestačí diviť s kym zije… a ano, ani ziadne redflagy byt nemusia.

lenkakravcova
4. sep 2024

"Že čo si si nenasetrila?"
V takých situáciách si hovorím, že vďaka Bohu za islam, kde ma muž povinnosť plne živiť svoju rodinu (manželku a deti).

kristinka92
4. sep 2024

Aky vek majú deti? Na pár dni do prace keby ides, nevedela by mama postrážiť? Napríklad keby ides len na 2-4hod do prace, nemuselo by možno dieta ani do jaslí. Neviem ci tam kde byvas sú štátne jasle.
Koľko ti prispieva? Mimochodom keby ides do prace- daňový bonus na dve deti bude teda 200€, prídavky 120€, rodicak 480€ a máš nárok na vyzivne na dve deti a na seba. To už máš slušnú sumu a ešte k tomu plat! Ak si mysli že zdrhne do zahraničia a nebude platit nič tak ma smolu, dokonca mu môžu aj zadržať vodicak ak nebude platit. Takze nenechaj sa týrať, skôr ty máš na vrch. To už je ozaj choré aby ti muž plátkový syr a šunku vyčítal. Ešte aby jedlo pre deti ti vyčítal a nemali ste poriadnu autosedacku…nemám slov. Hanba takým chlapom.

maciatkolulu
4. sep 2024

@lenkakravcova aj na sk kantu povinnosť. Pokiaľ je žena z nejakého dôvodu vyradená z procesu zadávania peňazí. Ani v moslimskych rodinách to nefunguje ako ioslicek otras sa. Aj moslim vie ženu vydelovat. Tu nepíše autorka,že nemajú čo jesť a podobne. Inak to,čo píšeš vyznieva ako o familii z bahrajnu l,ale nakoniec máš pravdu,taký moslim,sa musí postarať o všetky svoje manželky,čo na sk už žiaľ nie je. Tzn.keď si nájde chlap milenku-druhu ženu,zväčša sa vykasle na prvu,všakže? Ťažko sa mu aj 100eur na dieťa platí. To máš fakt pravdu ,moslim musí všetky svoje oficiálne drahé obhospodarit. 🙃

zuzanapjat
4. sep 2024

@lenkakravcova to nie je o Islame, ale o charaktere toho muza a o tom ake hodnoty maju manzelia a ako im to spolocne vyhovuje. Na to, aby sa chlap rozhodol plne zivit svoju rodinu moze byt pokojne ateista, krestan, alebo judaista. Ak chlap sa rozhodne neživit svoju manzelku a deti, na to je zakon, aby ho prinutil. Co sa stane ak sa tak rozhodne moslim? Kto ho prinuti? A čo mu hrozi? Ohovorenie komunity?

autor
4. sep 2024

@tomasisa velmi ma mrzi co sa stalo tvojmu bratovi, preto rozumiem aj tvojmu tonu 😅
No myslim si ze uzivat si zivot cez ortopedicke topanocky alebo autosedacky ci nebodaj platkovy syr je trosku prehnane tvrdenie...
Aby som uviedla na pravu mieru, tieto sedacky kupovala moja mama 🙂 ako rezervne do svojho auta keby nieco....muz jej ich zakazdym bral ked sme potrebovali previezt deti a raz ich uz proste nevratil, no ked som videla crash testy *kludne ti mozem poslat link jak toho panaka v autosedacke omlatilo o vsetky strany 😅* tak som si povedala ze naozaj treba normalne kupit, aj muzovi som to ukazala a on mi zadrel ze "ved je mala sanca ze havarujeme"
Topanocky, oblecenie, dokonca aj sladkosti pre deti sme kupovali s mamou este z toho co som mala nasetrene pripadne ona nieco prispela, teraz uz nemoze tak je to tazsie
Chapem ze su aj zeny vyslovene na peniaze, ale mne nejde o luxusne dovolenky ci nechty, ja chcem proste pre deti nieco lepsie ked na to tie financie tam su a bohvie kam kazdy mesiac chodia...

autor
4. sep 2024

P.s. ako sladkosti rozumej babylove tycinky z dmky, lyo ovocie a spol

simsalabim
4. sep 2024

@lenkakravcova netahaj ten islam sem... toto naozaj nezavisi od viery. Aj u nas je uzakonene, ze manzelia maju mat rovnaky zivotny standard. Toto je tom, ci je chlap chrapun....

tomasisa
4. sep 2024

autorka preto som pisala ze je mozne ze....a nie ze to tak je lebo nepozname cely pribeh...drzim palce nech Ti to uz dopadne ako kolvek, nech dietky netrpia....my zeny sme silne bytosti a vela toho zvladneme