Ahojte, asi sa potrebujem len vypísať, prípadne zistiť, či má niekto rovnaké problémy.... Prišli sme pred rokom o bábätko po dlhom frustrujúcom snažení. A potom to všetkom, prišlo ako keby uvedomenie, keďže som ostala PN a potom išla na čas na úrad práce. Vždy som mala vyšší príjem, ako môj muž, a nikdy som s tým nemala problém. Počas tohto obdobia mi príjem klesol. Nebola to úplná katastrofa, avšak nebolo to dosť, aby sme to poriadne nepocítili. Teraz znova pracujem znova zarábam viac, ale o ďalšom snažení, môžem akurát tak snívať, vzhľadom na finančnú situáciu, ktorá by nebola dobrá aj počas MD, nieto ešte ak by som chcela byť doma aj počas RD. Je mi z toho veľmi ťažko, cítim úplnú beznádej a mám pocit, že som sa voči mužovi úplne zablokovala. Párkrát som vybuchla a vykricala mu to, keď stále riešil, čo mi je a ako ma chápe, že som smutná. Inak sa o tom nedokážem rozprávať. Avšak nič nerobí preto, aby sa to zmenilo a niekedy si hovorím, že mu vyhovuje, že to takto dopadlo. 😢
Kks dievca, matersku budes mat vyssiu ako cisty plat, nieco si aj usetris, na rodicovskej sa mozete po case prestriedat..moj otec zarabal vzdy bud rovnako alebo menej ako moja mama, aj dochodok ma nizsi a nikdy a tym nemali problem. Su spolu 45 rokov. Ak to je inak dobry muz, chces si znicit vztah kvoli peniazom?? Ozaj?
Je to málo informácii. Veľký nepomer k tvojmu platu? Má aj iné možnosti, vie sa uplatniť v niečom inom? Nechce sa mu alebo nemá na výber?
@doriiis zarobi menej ako ja tak, ako som napísala. Keď pracujeme obaja žijeme si pomerne v pohode, ako priemerné slovenské domácnosti, keď príde nečakaný výdavok, čo asi poznáme všetci, tak nás to nepoloží. Ale stačil polrok doma, niekoľko takých nečakaných výdavkov a keby som nenastúpila do práce nemáme čím kúriť ďalší rok, to len pre príklad.
To je kolko? A tvoja mzda? Ved pises anonymne...
Tak ono vieš autorka.Ak vypadne jeden príjem tak je namieste aj prekopat svoje priority a znížiť nároky.Lebo žiť s jedným príjmom tak,ako sa žilo s dvomi je nemožné.
Nemáte čím kúriť? Akože drevo,či plyn?
Ale to nie je nič výnimočné. Máme sa fajn, pretože obaja pracujeme. Ak jeden bude mať problém, mäme problém, nebude to stačiť, jeden to neutiahne.
Ako prepáč.. keď nezarába menej ako 700-800e, tak musite pekne z dvoch platov vyzit. Mozno len minate na hluposti a on vobec nezaraba zle. Len mas mozno vysoke naroky.
Ale väčšina má problem vyžiť z jedného platu. Ja, keď som išla na matersku, mala som našetrené a všetko som si financovala ako dovtedy. Veď aj ty si odkladaj z vyplaty, teraz aj ten rodicak je pomerne vysoký. Za mojich cias tých 200 eur bola tragedia
@dadis ja si práveže nechcem ničiť vzťah, možno som to len potrebovala vypustiť, alebo počuť možno nejaké postrehy na toto moje vnímanie, od tretej strany. Sama viem, že to nie je v pohode z mojej strany. Naozaj je to psychicky náročné, keď sa roky nedarilo, potom zrazu zázrak, a človek keď si myslí, že už je za vodou lebo druhý trimester, tak zrazu nebije srdiečko.Možno keby to šlo do extrému, že naozaj nemáme a nemám možnosť robiť, tak by sa vyhecoval. Má vyššie vzdelanie ako ja, akurát je vyberavý, nočné nie, krátky dlhy týžden nie, víkendy nie, práca s ľuďmi nie a podobne. A aj jeho vyjadrenia po tom boli také, že ďalšie nie aspoň teraz, ako keby mu to takto čiastočne vyhovovalo. Ale vzhľadom na to ako nám to dlho trvalo a máme obaja potvrdené problémy, pri ktorých je isté že tak skoro sa to asi nepodarí, mám 34 rokov, naozaj sa nechcem začať snažiť niekdy po 40.
tak ty po MD do roboty a on nech ostane na RD a stará sa o dieta ked ty zarábas viac.
Ono si treba uvedomit ze ostat doma s dietatom 3 roky bez prijmu je naozaj “nadstandard” ktory mozes ale nemusis vyuzit. Materska je vo vyske platu (ak nie vyssia) takze toto obdobie nerataj ako financne narocne + mas prispevky pre tehotne a prispevok pri narodeni. Vies ako je nastaveny system, dieta sa tiez nenarodi zo dna na den tak troska financnej gramotnosti a pripravim sa na obdobie s jednmy primom + rodicak.
To mi je luto s tym babom. Povedz mu, ze necakajte, ktovie kedy sa dalsie babo podari, mozno o mesiac mozno o dva roky. Vzdy sa da najst popri RD brigada. Neboj, zvladnete to a zatial si pomalicky odkladajte.
Škoda, je to náročné pre vás oboch. Možno len potrebuješ tú frustráciu zo straty preniesť na niečo iné. A možno by ste mohli skúšať ďalej vzhľadom na tvoj vek, ale nefixovať sa na to. Ak sa zadarí, super, ak nie, život týmto nekončí, nekazte si ho ešte inými problémami, ak reálne nie sú.
@stanulienkat áno z dvoch platov vyzijeme. Nároky vysoké nemám. Pre seba kupujem len nevyhnutné veci, nechodíme na dovolenky, nestravujeme sa v reštauráciách. Pre bábätko by som nepotrebovala všetko nové, neuznávam také vyhadzovanie penazi. Opravujeme starší dom a platíme hypotéku. Ten dom bol sen muža a keďže nie sme ani jeden z nejakých majetných rodín, všetko ťaháme pomaly sami, čo výplaty pustia to si dovolíme prerobiť. Keď sa niečo pokazí napríklad kúrenie pokazilo, museli sme do toho vraziť všetko.
Pozri sa, nikde nie je pisane, ze musis zostat doma s dietatom 3 roky. Ak nemate dostatocnu financnu rezervu a nechces sa vzdat komfortu 2 platov, tak sa po case vratis do prace a dieta pojde do jasli. Moj muz tiez zaraba menej ako ja, ale nikdy som mu nic podobne nevycitala. Este ocenis, ze nepracuje nocne ani na zmeny, ze ti bude k dispozicii, ze po praci bude moct "prevziat" stafetu a byt s dietatom zatial co ty si budes moct oddychnut alebo v klude si spravit nieco doma. Niektori tuto moznost nemaju.
na to je potrebne si urobit rodinny rozpocet kolko na co ide penazi a kde sa da usetrit a kde neda. Myslim, ze ked ma VS, tak asi 700e nezaraba. A pri dvoch platoch predsa musite si aj nasetrit...ked nedokazete usetrit a odlozit cast penazi, tak asi mate vysoke vydavky. Poznam rodiny...4 deti za sebou, zena na RD 9r+, maju 1 prijem, hypo s tym, ze si postavili dom a akosi v pohode ziju.
Alebo ako pisu baby, po MD moze ist na RD manzel ako to mal moj brat, lebo svagrina ako lekarka musela naspat do ambulancie.
Možno je naozaj rád,že teraz chvíľu nebude dieťa,možno si aj potrebuje vyčistiť hlavu a oddýchnuť,nie je to len žena čo stratila dieťa,ale aj ten chlap,vieš aké to muselo byť pre jeho,koho bolela strata dieťaťa a ešte aj tvoja bolesť,jemu asi nik nepomohol a nepovedal mi ,že vie ako sa cíti
Ja som tiež zarábala viac ako muž . Keď som išla na rodičovsky tak som popri ňom išla na polovičný úväzok naspäť do práce a s manželom sme sa striedali pri dcére . Nikdy mi to však absolútne nevadilo že zarába menej . A ani to že musím naspäť do prace . Chceli sme obaja babetko a takto sme sa dohodli že to spravíme . Dcéra uz ma 12 rokov ja som na rodicaku zase a muž už zarába lepšie a viac tak som ostala na materskej .
Pokial nema exekucie a nemina peniaze na blbosti typu krcma, stavky, cigarety tak by som nemala problem ze zaraba menej ako ja. Vytvorte si rezervu a ako pisala baba vyssie, materska je dnes slusna suma + kocikovne a pridavky.
Treba si sadnúť a otvorene mužovi povedať co ta trápi. Ja ta úplne chápem, tiež by som bola flustrovana keby som sa bála finančnej neistoty počas materskej. Nie som zástancom toho, že muž má živiť ženu ale proste nech si hovorí kto chce čo chce, je úloha muža postarať sa o rodinu, kým musí ona zostať doma pri deťoch. Ja osobne som toto ale riešila už predtým ako som sa rozhodla, s kým si spravím deti...
@ka_ty2 bože máte môj obdiv, že ste to takto ustáli. Ja mám možno aj problém z detstva, že ma desí predstava, žeby to naše dieťa nemalo to, čo potrebuje. My sme neraz ako deti hľadali po vreckách zatúlané drobné, aby sme naškrabali aspoň na chlieb a ďalej by sa dalo veľa takých situácii opísať. Naozaj som si pred tým niečo také nepripúšťala, ani som sa nad tým platovým rozdielom nezamýšľala, kým sa toto všetko nestalo. A keď vravím že som mu to párkrát vykričala, tak doslova 2x keď sa to vo mne nakopilo všetko, lebo vždy keď mi je smutno ( a to nevyrevuvam a podobne, len som proste zamyslená, ticho a potrebujem, aby mi dali všetci pokoj), tak sa v tom začne rýpať a hovorí veci, ktoré podľa neho pomáhajú, ale mne je len horšie. Ja potrebujem aby sa k tomu nejak jasne vyjadril alebo mal aspoň nejaký reálny plán. Ale keď na to príde reč, samé vyhýbavé odpovede.
@niekto2hy 🤣🤪
Mne je v tomto trochu mužov ľúto. Majú obrovskú zodpovednosť- uživiť rodinu. Musí to byť obrovský stres celý život. Cely zivot sa očakáva od muža že bude dobre zarábať a finančné rodinu zabezpečí...
Lenže nie každý môže byť podnikateľ, politik, IT.... niekto musí aj učiť, robiť úradníka, smetiara, ...
Mali by si takí muži hľadať skromnejšie partnerky?
Ja by som na tvojom mieste zvazila jednu veľmi dôležitú vec - aký je manžel? Ak by stal za to, ak by ma miloval, fungovala medzi nami iskra, rozumeli by sme si, vážil by si ma, nikdy by na mňa nezvysil hlas, každý deň by som sa pri ňom cítila milovaná a cítila by som v ňom oporu, ...tak by som sa uskromnila aj v 2i byte aj s tým ze k moru pôjdeme raz za 10r.
Taky muž by mi zato stal.
Ak nestoji za nič, tak ako sa hovorí, radšej plakať v novom porsche ako v starej Felícii 😆😆😆
Keď porodiš môže po.par mesiacov ostať doma manžel, keďže ty zarábať viacej, alebo?
U nás to tak bolo a vôbec sme tým netrpeli, naopak, nevyhorela som z rutiny plienky, sporák, práčka a manžel si vytvoril úžasné puto k synovi a dcére.
Takže sme z toho profitovali obidvaja 🙂
Tu mi skôr vadia tie " výhovorky" ohľadom výberu práce. Bola son dvakrát vydatá, obidvaja manželia zarobili menej ako ja. Ale prvý bol snaživý, pracovitý, a ten druhý "nedoniesol ani korunu", obyčajný príživník, celú domácnosť, a ešte aj jeho dieťa som financovala ja. Tak tu vidno ten rozdiel, aj keď obidvaja zarobili menej ako ja. A druhý má úplne finančne zruinoval. Takže nemusí chlap zarábať " milióny", ale už žiadnemu chlapovi nekúpim ani kávu. 🍀
Tlacis na pílu.V prvom rade sa upokoj.Stres Ti určite nepomôže.Treba to nechať na prírodu, alebo ísť k lekárovi.
@simona20201309 Máš svätú pravdu
Plne d Tebou súhlasím.
Ako čo? On nezarába vôbec nič?