Muž je závislý od nakupovania

17. apr 2023

Ahojte, co mam robit s muzom. zacalo to v decembri, no muz nakupuje spolocenske hry. v decembri to bola hra za 20 eur, no v januar do teraz uz za to vsetko utratil vyse 700 eur. peniaze by sa nam zisli do domu. aj som sa s nim dohodla ze len jednu hru mesacne, ale zrazu je to aj 5-6 a posledna mesacna suma bola 300 eur nakoniec (za marec). ale ked ideme do obchodu tak len narieka ake drahe su potraviny,aj minule ked sme boli na vylete, ze nech si nezvykam, lebo na to nebudu peniaze stale.

tiezjedna
17. apr 2023

tak nech hrá doma hry a ty nakupuj po svojom😉

mikadooo
17. apr 2023

@tiezjedna fúha... A to aj hráte tie hry??? To aké spoločenské hry sú také drahé? Či niečo som nepochopila? Neviem čo s tým. By som mu na výlete povedala, že on by si mal odvykať toľké prachy za hry utratiť a možno sme mohli mať namiesto jedného výletu aj dva. A ak s tým neprestane, tak on si svoje prachy premrhal na hry, takže láskavo nech vyberá to pivo z nákupného vozíka, lebo žiaľ potraviny sú drahé a vďaka jeho hrám nemôžeme predsa rozhadzovať v obchode...

autor
17. apr 2023

@mikadooo no hry stoja tak 40 eur priblizne, tie lacnejsie 20 a ma aj taku za 120.
a hrame, ale tak zahras raz a potom to stoji, niektore sme este ani nehrali.
a vdaka toto skusim nanho v obchode, ked si bude kupovat nejake mlsky. fakt tam neminame az tak vela, ale ako je ta inflacia, tak mam pocit ze velky nakup je skoro dvakrat taky drahy ako pred dvoma rokmi a to potom pri pokladni narieka kolko zas minieme a potom v draciku slahom ruky minie 100vku lebo chce hru.

autor
17. apr 2023

@tiezjedna nakupujem po svojom, len takymto pristupom zachvilu nebudem mat za co nakupovat.

tiezjedna
17. apr 2023

nevidím iný sposob než rozumný dohovor, keď nezaberie ten, tak ostrý dohovor

autor
17. apr 2023

@tiezjedna aky ostry dohovor ? uz som mu to vysvetlovala, zapisujem si vsetky vydavky, tak bol zhrozeny z cisla co utratil a aj tak tento mesiac zas nakupil uz za 160 eur. vysvetlila som mu to, povedal ok. kazdy mesiac max jedna hra, cca 40 eur prezijem ale nie take palky.

popoluskaxy
17. apr 2023

Prepáč, ale aké hry? To reálne nemáte nič iné na práci, len zahrať sa spoločenské hry? A každú chvíľu inú, lebo tá predošlá už nie je zaujímavá? Viem, že to nakupuje manžel, ale s kým ich hrá? S tebou? Myslela som najskôr, že je to vtip… neviem si predstaviť mať chlapa s potrebami dieťaťa.
Skús mu navrhnúť, že sa musí najskôr zbaviť tých hier, ktoré nehrá (napr. na bazosi) a točiť už len tie peniaze, za ktoré ich predá. To nie je životná potreba kupovať spoločenské hry. Zahrajte sa meno, mesto, zviera, vec alebo hádaj, na čo myslím. Aspoň ušetríte😉

sovica
17. apr 2023

Mňa by teda zaujímalo, aké hry kupuje? A s kým to hráte a ako často? Sami dvaja, s deťmi, s kamošmi...?

lindous
17. apr 2023

Ja mu trošku rozumiem, tiež máme radi hry, k tomu rozšírenia, vie to ísť do peňazí... ale teda odtiaľ potiaľ, toto je fakt dosť...Odkiaľ ste? Sú miesta, kde je kopa hier a je možnosť prísť si zahrať alebo dokonca si hru požičať... ja poznám len v BA, ale pravdepodobne bude niečo také aj v iných väčších mestách... prípadne nájsť partiu, rovnakých nadšencov, každý má niečo iné, môžete hrať spolu, nech nemusí všetko čo chce skúsiť rovno kupovať..

autor
17. apr 2023

@popoluskaxy kazdy piatok/sobotu si zahrame hru, niekedy ide s kamosmi hrat k nim alebo aj solo hry hra. mame male deti, tak s nimi nie, ale vravi ze to bdue aj pre nich ked vyrastu. uz som mu navrhla daco predat, co len stoji u nas, ale nie, raz to budeme hrat. a hej je to take absurdne, no rposte sa to hanbim aj doma povedat rodicom napr ze zas kupil daku hru, lebo mi je to trapne uz.

autor
17. apr 2023

@lindous ano to viem ze je take daco, ale nie v nasom meste. uz som zistovala. a to ze si s niekym zahra hru nech nemusi kupovat, zapaci sa mu a uz ju kupuje, lebo aj on musi mat doma, lebo vsak nebdue zavisly na "jozkovej"hre ale musi mat vlastnu aby si ju mohol zahrat ked ma chut

popoluskaxy
17. apr 2023

Uff, no takto to poviem…uhráme sa k smrti… ako povedal Dušek. Je to zvláštny svet/ľudia. Možno ho zobrať do lesa alebo dať mu kosu do ruky a hneď by prehodnotil svoje potreby. Ale chápem, že to môže/te vnímať úplne inak. Tak držím palce, aby to nebola predzvesť inej závislosti a aby ste udržali rodinný rozpočet v medziach základných potrieb. A ešte otázka: koľko ma muž rokov?

autor
17. apr 2023

@popoluskaxy 36. no najprv kupoval knihy, to nebolo take zle, to max 30 eur-40 (kupoval cez online antikvariat) aj ke dich nikdy necital, proste len ore pocit ze ich ma. fakt 90%kniznice je jeho z toho precital asi 10 knih. ale toto co ho teraz chytilo je mordor.on ma akoby nejaku potrebu nieco zbierat a hromadit (zbiera este ine pikosky, naor noviny ked vyhraju slovaci nejaky sport, sleduje potom tie preteky,zapasy a nahrava to a uklada na diskoch). vtedy som si povedala zeok, ma to ako zalubu sledovat sport, ale teraz dkaedy mam pocit ze to ma nieco so psychikou asi, lebo toto mi uz nepride normalne (sme spolu manzelia len 5 rokov)

autor
17. apr 2023

@popoluskaxy ale inak ma aj ine konicky, chodi von na bike, hra s as detmi , pracuje okolo domu a tak. len toto po veceroch ked deti pospia tak vacsinou sa dacomu z toho venuje co som vyssie opisala (hy, kuka sport a tak).

tykat
17. apr 2023

Zacni ich predavat, dve tri schovaj a neskor predaj 😁 povedz mu ako malemu decku ze moze mat doma 5 spoloc.hier, dalsiu kupi ked nejaku preda. Ked ju nepreda on tak ju predas ty. A peniaze si nechaj 😉

tykat
17. apr 2023

Och citam dalej... noviny, disky...toto sa bude casom zhorsovat, moze sa stat ze doma budete mat len koridory a vsetko uhladne zalozene jeho "zbierkou".

maxalla
18. apr 2023

S tym zbieranim... nemohlo by ist o OCD? Nejaku lahku formu.

ema22270
18. apr 2023

To bude asi nejaka diagnoza podla opisu, ze zbiera aj ine veci- nejde o to, aby cital, hral, ale, aby to vlastnil. Ide to velmi do penazi, neviem si predstaviť kazdy mesiac minat tolko penazi za hry. A to kupujeme celkom dost hraciek synovi (postavicky z marvel, alebo puzzle) - ale taketo palky to uz je cez ciaru.

jaskolka
18. apr 2023

Prepáč, ale normálne som sa zasmiala pri tom opise. To aký normálny dospelý chlap kupuje spoločenské hry ako pominuty? Myslela som ze ide o nejaké automaty,ale toto? Ja by som ho v tom dračiku zvozila pri pokladni, nech sa zahanbi poriadne.
Nepoviem kúpiť dve, tri hry a zahrať si ich raz za čas, ale toto je strelene. Alebo normálne psychiatricka diagnóza.
Navyše si neviem predstaviť, to je vôbec toľko druhov spoločenských hier? Keby muž mi na toto oplieskal peniaze, letel by z domu a hra s nim.

liv1
18. apr 2023

Blikaju ti kontrolky spravne, aby raz z neho nebol zberac. Ja by som sa isla poradit s psychologom cim skor, ak mas moznost toto zastavit, alebo spomalit, treba to urobit. Ak je to nakupovanie chorobne, tak to len tak dohovorom nepojde

zuzinabila
18. apr 2023

Ja ta tomu rozumiem,ked mate ale vela penazi nazvys🙂niektore dobre hry stoja ozaj od 40 vyssie..a su ludia,ktori hry miluju,ako aj nasa rodina🙂ale to nepochopi niekto kto hra len Človece nehnevaj sa😀my sme mali tiez viac hoer ako sme stihali hrat ,hrame vacsinou v zime a skoro kazdy den.hry su aj o rozvoji myslenia,emocii,ale vravim,to musi byt clovek do toho zazraty.postupne sme mnohe predali,kedze cas uz nepusti..niektore aj so ziskom oproti kupnej cene.dobra hra sa ukazuje aj ako investicia,lebo ked je na trhu vypredana,v pohode predas za co si kupila alebo aj za viac.takze moja rada je skusit predat,ked citite ze tie peniaze chybaju.a inak,ovela lepsia je dobra hra ako hlupa telka😀myslim ze vacsina co ti tu reaguje nevie co je to spolocenska hra...sle urcite nech to manzel riesi,lebo je to uz zrejme u neho cez ciaru

zuzinabila
18. apr 2023

@jaskolka ze v Dráčiku🤣su aj hry pre dospelych,vies😀

tiezjedna
18. apr 2023

Ostrý dohovor v tom zmysle, že keď je takto brutálne finančne negramotný, tak budeš musiet peniaze spravovať ty a on bude dostavať proste iba “vreckové”. Ak si ho uvalí za hry, jeho vec, ale nebude ohrozovať rodinný rozpočet.

popoluskaxy
18. apr 2023

@zuzinabila netreba spoločenské hry postaviť na piedestál… rozvoj myslenia ti zaručí aj dobrá kniha, rozhovor s druhým človekom alebo plánovanie permakulturnej záhrady. Spoločenská hra je záplata na problémy dnešnej doby, ak to mám teda doviesť do krajnosti. Pretože ľudia starajúci sa naozaj o svoje potreby pestovaním zeleniny, ovocia, chovaním zvierat, sadenim stromov, atd. tieto hry k životu nepotrebujú. 😉

tiezjedna
18. apr 2023

@zuzinabila tu ale vôbec nejde o to, či sú hry prospešné alebo nie... 🙄

diamondsspaces
18. apr 2023

Nakupovanie vyplavuje dopamín po ktorom sa cítime príjemné . Toto isté má moja neter, má zlý deň, niečo jej nevyšlo , pohádala sa a už ide do obchodu míňať na blbosti len preto aby si uspokojila mozog. Psychológ. Musí sa naučiť kontrolovať sa keď jeho mozog niečo chce .

shee11
18. apr 2023

Tak 700 € je naozaj vela, aj 300. Ale my ženy by sme si tiež mali nastaviť zrkadlo. Niektorá míňa obrovské peniaze za kozmetiku, iná za topánky, za parfémy... ja som v šijacích skupinách a kopec žien má naškrečované látky za tisícky eur a stále nakupujú nové, len pre ten pocit... Proste princíp je rovanký. Ale muž si povie... je to žena, treba to rešpektovať. Ale tu ženy idú z chlapa hned robiť psychiatrického pacienta s OCD :D
Kopec mužov vráža velke peniaze do koníčkov, motorky, super drahé bicykle, niekto má rád audio systémy, zbiera LPčka...
Autorka... tvoj manžel nie je chorý, proste má koníček, ale je dôležité dať si hranice. Je super, že si to uvedomuje a verím, že sa to zlepsí..
A áno, spoločenské hry je svet, ktorý je pre mnohých nepoznaný a detinský, ale nie je to pravda. Je kopec krásnych sofistikovaných hier a vie to byť naozaj "závislosť."

jaskolka
18. apr 2023

@zuzinabila to áno, ale proste si neviem predstaviť ani toľko rôznych hier, aby ich niekto tak často kupoval.

lucik194
18. apr 2023

tak tomuto rozumiem....

tomu ked prepadne je koniec..... predpokladam ze frci na "zatrolenkach" a "deskovkach pro tri bratri"..... to su take najznámejšie ale nie uplne len pre dospelakov stránky...... .

koniec tma......

omrkni si deskovky pro tri bratrifacebook, ľudia tam zvyknu davat fotky kalaxov co maju doma.... potom pochopisbco je to závislosť na deskovkach......

odporucam jednu vec, kamoska toto mali s knihami..... kolko knih pride tolko knih musi odist.....jej muzovi praskli nervy a dostala ultimatum..... ked chce nové knihy stare musi predávať...... nakoniec sa z toho vyhrabala, predala polovicu kniznice, nove zacala kupovat na FB strankach precitane,kedze neznasa kniznice, kde tu knihu obchytalo 50 ludi pred nou.....
takze sice kupuje knihy ale sa im to nekopi doma

na tvojom mieste, dohoda s nim, zacne predávať knihy co mate doma, knihovratok knihoboot, fb skupiny...... a z tych penazi nech si financuje nakupy.
plus presne obe stranky maju bazar, idu tam aj nove hry za 70 perc povodnej...... nech kupibtam ked potrebuje.....

ja toto chapem, my sme hraci, aj deti, ale to naozaj pochopi niekto kto hráva a nemyslim tym clovece alebo rebriky..... ta hranica je tenka, lahko sa prekroci....
v BA je aspon vyhoda, ze vies hry nejake pozicat zahrat a vratis.....
my tiez kupujeme hry, ale priebežne sa ich aj zbavujeme, presne tych co nezaujali, nebavia, su pre mensich....

ak sa smiem opytat aky pocet mate, pridaj fotku

masinka
18. apr 2023

Casy ked spolocenska hra znamenala Clovece alebo Dostihy a sazky su davno prec, teraz rocne len v SR/CR vychadzaju stovky hier, celosvetovo tisice. Ked do toho "investoval" 700 E a z toho jednu za 120, tipujem ze jeho zbierka ma tak max 20 titulov, to by som za zavislost nepovazovala a ako pise lucik, pozrite na troch bratov, ta skupina ma uz takmer 40 tisic clenov, takze zaluba v spolocenskych hrach vobec nie je taka ojedinela. Samozrejme treba to ukocirovat nech tym rodinny rozpocet netrpi, ale kvalitne hry na hodnote netratia.