Ahojte, poradíte mi prosím ako "prinútiť" muža byť viac doma s rodinou ako v práci? Od skorého rána je v práci do večera a so mnou a malým synom je minimálne. Domov sa chodí v podstate iba vyspať. Potom je s nami iba cez víkend, aj to v nedeľu chodí na futbal. Máte niekto podobnú situáciu, ako ste to riešili? Vždy ak mu priamo poviem, aby bol s nami častejšie a že všetko riešim iba na lebo on je celý deň v práci tak mi na to povie, že niekto musí aj zarábať, čo ma neskutočne štve, pretože sme chceli dieťa obaja, no od kedy tu je s nami sa starám o neho iba ja a vlastné o všetko, aktuálne prerábame dom a všetko okolo domu riešim ja lebo muž nie je nikdy doma, už som naozaj zúfalá. Áno viem, že iní majú horšie problémy, no predsa skúsim či mi niekto vie poradiť. Ďakujem
@fefi môj manžel je workoholik. Nezmeníš to. Sme spolu 21 rokov. Viem o čom píšem. Raz za čas sa nám prispôsobí, väčšinou na môj tlak. Odchádza o siedmej ráno, a ešte teraz nie je doma. Neviem o koľkej pride. Väčšinou je to takto každý deň, až na piatok a víkend. No stane sa, že cez víkend pracuje cez deň pár hodín.
Máme dve deti, 8 r. a 21 mes.
@vler určite to nie je za dom, lebo takto je to u nás už dlhšie ešte aj pred prerábkou v podstate to bolo tak vždy ale som myslela, že dieťaťom sa to zmení keďže ho chcel veľmi rovnako ako ja, no teraz mám pocit, že sa starám o 2 deti, pretože "musím" vždy niečo pre neho robiť doma, teda on by si to tak predstavoval ale ja neskáčem ako povie lebo on tiež nerobí to čo ja chcem od neho
@domkakvet práveže sme obaja chceli teraz niekedy aj druhé dieťa, no vážne premýšľam, či to s ním chcem, keď sa velmi nezaujíma ani o to prvé, a hlavne sa nemám ani komu zdôveriť, neskutočne ma to už štve a neviem ako sa ďalej pohnúť, tak veľmi by som chcela aby s nami trávil viac času, keď som celý deň na všetko sama ešte aj keď príde z práce strašne ma to ubíja
@fefi ja niekedy cítim frustráciu. Pre to máme aj väčší vekový rozdiel medzi deťmi. Dlho, dlho som chcela byť rodič jedného dieťaťa. A ako už niekto spomenul, po narodení druhého sa to určite nezmení. Ty si režim s deťmi spravíš, no ten pocit, že na veľa vecí, dôležitých každodenných maličkostí si sama sa prehĺbi. A áno, smeruje to k vzďaľovaniu sa jeden od druhého.
Môj zmenil prácu. Inak by som odišla. Nepotrebujem manžela, aby som mala jednu osobu naviac, ktorej treba navariť a oprať prádlo. Keď nevidel ako jeho syn povedal prvé slovo, ako urobil prvé kroky, tak som mu dala ultimátum. Zarába teraz síce menej, ale je spokojnejší, vidí vyrastať deti, aj manželstvo máme odvtedy omnoho harmonickejšie ♥️
Problem je ten, ze ty si si myslela, ze sa zmeni narodenim dietata. Nezmeni, takze najlepsie je zabudnut, ze by z neho mohol byt niekedy rodinny chlap.
Podla mna by len pomohlo, keby to doma bolo zaujmavejsie ako v praci. Ale ked musi "robit", v praci mu za to aspon zaplatia - doma je to len nekonciaca robota.
Ak sa vam da, tak zacnite spolu travit viac "zabavneho" casu, proste byt spolu. A potom mozno pomoze, ked sa z dietata stane vacsi partak, a mozno si najdu cestu k sebe ked podrastie.
A urcite by som teda nemala druhe dieta; jedine ze by si prijala, ze to bude rovnake.
aj my sme to tak mali.. az ho to sameho vytocilo a dal vypoved 😁
a je workoholik alebo len uteka z domu. moja kolegyna vzdy hovorila ze si z chaosu doma chodi do prace odpocinut.
@fefi niekedy je to naozaj náročné, s ním a jeho pracovným tempom. Sú dni, keď mi to vadí. Veľmi. Možno ani nie to, že je preč, ale že to považuje za samozrejmosť, pre neho je to totiž aj nedotknuteľná téma. Vieme sa na tom riadne posekať. A pri tom človek nežiada nič viac len čas pre deti, mňa, nás ako partnerov. Je to náročné.
Inak je dobrý partner (máme spoločné názory na dôležité témy, rozumieme si aj po toľkých rokoch aj intímne, cítim sa pri ňom v bezpečí, nepije, nešetrí na mne a ani na deťoch a ani na ľuďoch na ktorých mne a aj jemu záleží) a je starostlivý otec. S deťmi si vie poradiť aj sám. Vo všetkom (až na varenie a pranie).
Ale vie ma naštvať pracovným tempom a tým nepochopením, že bývam psychicky niekedy unavená. Fyzicky ani nie, aj teraz som práve docvičila. Viem si spraviť čas na seba, aj popri deťoch. Starí rodičia sú u nás naozaj len na tú zábavu pre vnúčatá. Sem tam postrážia ak potrebujem vybaviť lekára alebo úrady. No to je výnimočne.
A čo sa ešte nezhodneme, je môj pracovný život. Podriaďoval a bude sa musieť podriadiť tomu jeho. A toto je niekedy pre mňa asi na tom všetkom to najhoršie. Byť vo väčšej miere závislá finančne na partnerovi. Aj keď ako píšem, dopraje mi, mám prístup k peniazom. On to berie tak, že sú to naše peniaze aj keď väčšinový príjem je jeho zásluhou.
@pralinka25 práveže je workoholik, on v práci neoddychuje, chodí niekedy totálne vytočený a viem, že má toho veľa ale mal ponuky na podobnú prácu aj bližšie ako 100km od domu, ale neviem čo ho stále drží v tej práci, ani kolektív nemajú veľmi dobrý. On sám je naštvaný, že tam musí chodiť a robiť dlho, a nezaplatia mu ani keď robí navyše prácu a nadčas ale je presvedčený, že keď to je raz jeho práca tak to proste musí spraviť a hotovo, a proste si nedá povedať ani len neporozmýšla nad zmenou práce. Ešte aj ráno musím ja kvôli nemu vstať, a odviesť ho na vlak, pretože máme jedno auto, ktoré ja cez deň potrebujem, potom vždy je aj malý hore hneď a už nezaspí tak lahko, večer zase treba ísť pre neho, proste si ani ja neviem oddýchnuť nikdy to ma najviac štve na tom, že všetko berie ako samozrejmosť, že spravím pre neho ale on pre nás nerobí toľko.
@mamamasama tak to je super, že sa dokázal aj on prispôsobiť, a hlavne, že ťa vypočul a urobil o čo si ho žiadala a prosila. Tiež som toho názoru, že je dôležitá rovnováha v živote. Inak človek bude stále pociťovať, ako to nazvať - možno neúspech? - neviem to správne vyjadriť.
@fefi a vidis to jeho pracovne nasadenie na peniazoch?
mala som kedysi tiez workohoika. uzemnila ho az vazna choroba. teraz sem tam znovu uleti ale uz menej ako kedysi. na druhej strane ja som to ze fakt maka videla na prachoch (hoci ta dan ktoru jeho workoholizmus so sebou niesol za to nestala) spoznala som ho ako chudobneho studenta - nesla som po jeho prachoch) tie ma nezaujimaju dodnes.
tiez sme to takto nejako mali ako vy.
@pralinka25 veď toto, že nevidieť to na peniazoch , pretože ešte aj to má vyše polovicu výplaty na ruku, čiže keď bude niekedy PN nedostane skoro nič. Ja neriešim tie peniaze, kvôli sebe, že ich chcem od neho, tiež sme sa spoznali ako študenti, len keby bol aspoň ohodnotený podľa toho koľko pracuje o to mi ide. Najhoršie je, že keď sa niekomu aj z rodiny s tým zdôverim tak hneď je zle, prečo to riešim, že on si to vie vyriešiť aj sám ale nedá si povedať ani od vlastnej mami. A pritom doteraz sme sa nikam nepohli a riešiť to on sám je v nedohľadne.
Treba si s nim sadnut, ze ak chce takto makat, nech ide makat tam, kde sa to aj odrazi na peniazoch. Takto sa zodrie a efekt nulovy.. zamestnavatel si ho podla vsetkeho nevie dobre ocenit...
Moj muz pracoval 7-19 prakticky 19/20 rokov nasho vztahu, mna to nikdy nenapadlo riesit, bolo to proste takto a bol taky aj pred tym, nez sme sa spoznali, vsetku reziu som riesila ja, lenze ja som taka, ze mne to nevadi, vzdy to fungovalo... mali sme vikendy, dovolenky, veceri sami pre seba...vzdy chodil domov tak, aby deti pomohol okupat a ulozit spat... a odchadzal az ked boli vsetci obleceny a naranajkovany... podla mna robil maximum, viem, aku narocnu pracu ma... teraz robim ja full time, on zvolnil, vystriedali sme sa... vozi decka do skoly, na kruzky, uci sa s nimi, lieta po lekaroch...
@fefi uvedomuje si že dostáva čierne peniaze a vlastne ide o podvod?
Ja som čakala že za to že kašle na rodinu, donesie domov aspoň tie 4 litre
@zmrzlinka2021 tak on si to uvedomuje, ale myslí si, že inde to bude rovnaké proste má takú prácu, ktorú si tak ľahko nenájde bližšie od domu, ale keď mal ponuku kde ho už druhý krát volali na túto prácu tak to nezobral, lebo by mal menej síce na začiatok ale nedal si povedať, a proste ani za ten čas, ktorý by mal viac na to byť s nami ho nepresvedčil tak ja už neviem potom, a samozrejme že tie peniaze ktoré domov nosí nie sú horibilné, je to malá firma a šéf pán podnikateľ, chce na zamestnancoch a vlastne na všetkom ušetriť jak sa dá. Najviac ma dostal, keď som chcel od neho aby išiel s malým na očkovanie s nami aby mal aspoň 1 dnes voľno tak povedal, že im už paragraf nebudú preplácať na celý deň iba na 2 hodiny denne, ostatné musí si dorobiť
@fefi workoholika nezmenis. Tiez mam doma takeho a uz som rezignovala. Nezmenim ho a tak si uzivam cas,ktory mame. Obcas si spravi volno,pride skor,prisposobi sa. No takej frekvencii ako si ja predstavujem,tak k tomu sa nikdy nedostane. Jeho otec je taky isty,takze viem,ze to treba len respektovat. Vedela si, s kym si robis dieta.