Mile Damy,
mam taky problem, ze muz je pod neskutocne silnym vplyvom svojej rodiny. Byvaju od nas 211 km, jeho stari rodicia az 295 km. On ich teraz navstevuje min. na jeden cely vikend do mesiaca. Ja tam nechodim, kedze nepotrebujem pocut urazky na moju adresu a pre ponizenie tiez mozem chodit niekam blizsie... Uz vychovali okrem toho mojho chlapa aj jedno dusevne narusene dieta, co sa lieci na psychiatrii, ale inak ma aj "pracu" takze vraj "normalna", ktore je rozmaznane, nepozna hranice, vydiera celu rodinu ("ked to tak nebude, ja sa zabijem!"), holt sodoma-gomora. Podmienkou mojho chlapa kedy mat deti je, aby sme aspon kazdy 4. tyzden ako rodina (=kocovni cigani) chodili po strednom a vychodnom Slovensku na navstevu a aby deti travili u jeho rodicov prazdniny. Argumentuje tym, ze dieta predsa potrebuje aj negativny vzor (ktory napr. pri stolovani vydava rozne "zvuky", nevie sa stolovat lebo asi nepozna vsetok priboru a cely den grgajuc vylyhuje pri telke...). Ja s tym nesuhlasim a uvazujem o rozchode, kedze sa bojim, ze ja by som bola stale iba utlacana a jeho rodicia aj z nasich deti by vychovali sebecke rozmaznane monstrum ako z ich dcery.
Aky vplyv by malo na zivot dietata taketo stale stahovanie a'la "kde domov muj" a opravdu negativny vzor starych rodicov a jeho sestry?
Dakujem Vam za radu!
@beeseh ahoj, neporadim ti, len moj nazor: ono to vobec nie je kocovanie. A kazdy 4. vikend fakt nie je vela. Prazdniny si musite dohodnut. Samozrejme by som im deti nedala na cele prazdniny. Ved vy ste rodicia, vy sa mate postarat. Viem ta pochopit, ze sa ti ich spravanie nepaci. Ale ked tam pojdete raz za mesiac na dva dni, tak deti tak rychlo toto ich spravanie neprevezmu, neboj sa.
Ked nechces "tak casto" jazdit k nim, dohodni sa s muzom, jeden mesiac vy tam, jeden svokrovci k vam. Ked nemaju moznost, musi staci raz za dva mesiace. Aj ked musim povedat. mne osobne by to bolo vela, mat rodicov ci svokrovcov kazdy druhy mesiac u nas a vidiet ich kazdy mesiac. My mame rodinu daleko. Ovela dalej ako 200-300 km. Navstevujeme sa hlavne na nejake rodinne oslavy, aspon co sa svokrovcov tyka. Muz nema tu potrebu tam stale jazdit. Tento rok sme boli dva razy u svokrovcov, dva razy na SK u mojich rodicov a moji rodicia boli na Vianoce u nas a muzovi v maji na vikend. Tot vsjo a to bohate staci. Mame vlastnu rodinu, vlastne starosti, obaja robime, cez tyzden sa poriadne ani nevidime, tak vyuzivame vikendy a na to nepotrebujem kazdu chvilu este dalsich xludi.
Ty sa musis rozhodnut. Porozpravat sa s muzom. Vztah je aj o uzatvarani kompromisov.
Prave toto mi robi starosti, ze on je este tak hrozne nezrely a drzi sa rodicov ako kliest. Ved aj my mame dom, zahradu, zvierata - to akoze potom ja budem po nociach prat a zehlit mu kosele do prace??? Jemu taketo veci vobec nie su podstatne, vsak poupratujeme neskor, ved ta zahrada je zbytocna, ovocie a zelenina sa daju aj kupit, vsetko moje je zbytocne. A chodit tam na navstevy, k starkym co urazaju matku? Co sa nevedia spravat? Nie su vobec zodpovedni! Najviac z toho ma desi ich postoj k dcere. Je im jasne, ze vo vychove orbili vela vela vela zavaznych az nebezpecnych chyb a nic s tym nemienia robit, len ju dalej motivuju v tom, aka je. V celej rodine nie su ziadne hranice, pravidla, nic, proste rob iba to, co ta momentalne bavi. Chlap by bol inak v pohode, ale jeho rodina ma desi. Nemienim sa uskromnovat len aby sme si za svokra mohli pravidelne platit viactisicove kaucie, aby sestricka mala na dalsi luxus, aby maminka ani len nahodou nemusela nic robit, starkym drevo rubat a kosit, lebo ved oni nikoho ineho nemaju... Mam z toho plne zuby a momentalne chcem iba utiect od nich co najdalej, strasne ma do toho nuti :(
Čo si sa zbláznila? Život je aj tak dosť zložitý aj bez takýchto komplikácií. N
Nezabudni hlavne na to, že v akom modeli rodiny vyrastal, taký istý model bude aj on sám presadzovať vo svojom živote, je to proste podvedomé, ak nezažil nič iné, proste nič iné nepozná a tak, ako sa chová jeho otec k jeho mame, tak isto sa bude chovať on k tebe. Na toto nezabudni, ja by som ho poslala niekam a veľmi rýchlo...
A tvrdiť, že dieťa potrebuje negatívny vzor? To čo je za kravinu? Dieťa a vlastne každý jedinec sa vychováva príkladom, takže toto je argumet jak od opíc...
Utekaj od neho, kým nie je neskoro. Ja som to zažila, ver mi, bude to peklo...
ja len dúfam, že sa to dá do poriadku a hlavne muža osvieti a všetko mu to dôjde . keď chce nech tam chodí sám. ty to ignoruj ale nenadavaj mužovi. vysvetlí. držím veľmi palce.neskutočné ako sa stále toto rieši veď čo si kto koho všíma... veď starí majú svoj život, rodičia tiež a my sme im spestrením a môžu byť šťastný keď chceme sami ísť k nim a sme tam spokojní. nie manipulovať atď . ľutujem ťa .
Keby neboli chvile, ked je moj chlap naozaj super, uz by som davno bola prec... kym mame pokoj od jeho rodiny, vsetko je ok, je to idealny chlap, ale raz do mesiaca mu prepne a ide na "cecek matere". To ani nehovorim, ze kazdy den si telefonuju, oni sa proste informuju aj o kazdom prdnuti, sorry za uprimnost... Bolo by to lahsie, keby bol aj v normalnom, bezrodicovskom stave, hajzel ☹ Ja uz tiez mam svoj vek, velmi nemozem cakat s detmi, po ktorych neskutocne tuzim. Neviem, ako mu otvorit oci, ze jeho rodina ma vzdy nenavidela a ublizovali mi a ze sa ich proste bojim, neviem ho dostat na ten bod, ze by dospel.. ja som v pekle uz teraz... ☹
Ak sú v takomto kontakte, inak to nebude, si najivná, ak si myslíš, že áno.
Ako sa chová jeho otec k jeho matke? To si poriadne všimni...presne tak isto sa bude chovať k tebe aj on.
Prečo ťa vlaste urážajú a ubližujú ti? aký majú na to dôvod? Neznášajú ťa len preto, že si im "ukradla" syna?
Ja by som z toho vzťahu utiekla, dobre, ale naozaj dobre, si to rozmysli, či s ním budeš mať dieťa, ak je to teraz zlé, dieťaťom sa to len zhorší. A byť s ním kvôli tomu že je pár chvíľ, kedy je naozaj super? bude to stále tak?
ak si ekonomicky dosť silná na to, aby si sa osamostatnila, ak to bude naozaj nahouby, keď sa vám narodí dieťa, tak fajn, ale ak nie, stokrát dobre si to premysli, nech netrpíš ty a ešte aj dieťa...
@danavdana K rodicom sa sprava ako k Bohu, nemaju ziadne chyby, su perfektni, uzasni, nemylni, nikdy by nic zle mu nespravili, stale im treba pomahat blablabla, proste ako sekta ☹
Mna nenavidia, lebo ano, ukradla som im syna, este sa k tomu u mna ma ovela lepsie nez doma a aj on sam si to priznal (tak ano, ja varim, peciem, periem, zehlim, upratujem a nie iba raz do roka...) plus som vegetarian, intelektual, potrpim na slusnom spravani, viem sa stolovat, mam vlastny dom... holt som pre nich prilis "snob" ☹ Uz mi kamaratka radila aj to, ze nech si vsetko ignorujem, aspon budem mat dieta a ked to neprestane, tak si buchnem dverami, aj keby som mala jest iba raz denne a pochybujem, ze sud by zveril dieta do rodiny, kde jeden clen rodiny je psychiatrickym pacientom, svokor zasa frequent flier na policajnej stanici... uz fakt neviem, ako dalej, mam z toho depresiu, cele mesiace mi uz nic nejde,nic ma nebavi, proste iba prazdnota a strach ☹
@beeseh
K rodičom sa správa ako k Bohu... a jeho otec k jeho matke sa ako správa? to by ma zaujímalo...
A on by mal zaujať jednoznačný postoj k ich chovaniu sa k tebe, mal by buchnúť po stole a rázne im dať najavo, že sa budú chovať k tebe slušne, lebo si jeho priateľka, spravil to niekedy? Ako je možné, že sa k tebe takto chovajú? Ak im to umožní, nestojí ani za prd. Abyy sa raz s nimi proti tebe nespolčil...
Nie si snob, si proste nezávislá žena a áno, som v tej istej pozícii a som považovaná za akože snoba, len preto, že nie som závislá chudera.
Dieťa by určite súd zveril tebe, súd dieťa vždy zverí matke, pokiaľ nejde o nejakú total asociálku, toho sa neboj, ale ak už teraz nad týmto uvažuješ, je myslíš, v poriadku mať s ním za takýchto okolností dieťa?
Skús sa s ním nachvíľu rozísť, možno zistíš, že je kopu normálnejších mužov na svete a ani ti moc chýbať nebude.
Život je naozaj plný množstva problémov a púsťať sa do takto závažnej veci, keď už máš teraz také veľké pochybnosti a považuješ to už teraz za peklo... čo ak je niekde nejaký bezproblémový muž, čo čaká na teba a ty budeš pre ňho všetkým a Bohom? ty máš byť u muža prvá...nie rodičia.
Vraj jeho rodicia maju perfektny vztah, ale neviem. On sa sprava dost hulvatsky a nezodpovedne, ona je zas dost leniva a znudena, neviem... obcas sa mi zdalo, ze mala cervene oci, ako keby plakala alebo jedno schytala, aj nalady ma raz tak raz onak. No a takisto mi je divny vztah otca a dcery, nechcem nikomu ukrivdit, ale on ju az moc preferuje a rozmaznava............ Dalsia vec ze jeho rodina (rodicia aj sestra) presne vedia, kolko zaraba, kolko ma kde usetrene.
Mam uz dost vela rokov, na dieta mam mozno este rok-2, ked mam stastie, uz som uvazovala aj o umelom oplodneni, ale to dieta by predsalen potrebovalo otca ☹ Farar mi povedal, ze dieta svojho otca vzdy zmeni, ale ja neviem, ked on je este sam take decko...
Oh, a preco sa ma nezastal? Lebo ze vraj "hehehehe, no ocino si iba vtipkoval" a vraj mu to povedal vtedy, ked som tam nebola...
@beeseh len taký postreh - ak máš pocit, že to v tej rodine psychicky nie je O.K. - pozor na gény. Ak je v rodine nejaké psychické ochorenie, môžu ho zčasti zdediť Tvoje deti.
@1andrea111 nuz ano... len mam pocit, ze tu psychicku poruchu v nej vypestovali samy rodicia, ona totiz uz oddavna manipulovala s kazdym a vela veci robi iba preto, aby bola "ina", aby bola v strede pozornosti. Pred detmi by som urcite chcela spravit geneticke testy...
@beeseh
Tiež by som začala tými testami... ale neviem, dobre si to naozaj rozmysli, lebo tým dieťaťom budeš s ním spojená už navždy a chtiac-nechtiac aj s jeho rodinou, pretože to dieťa k nim bude brávať. V tej ich rodine je až príliš veľa problémov...a na genetiku naozaj pozor, sklon k násilu a alkoholizmus sa dedia...
A to že sa ťa nezastal a zľačoval to ešte? No horšie už ani nemôže byť, ty musíš hrať u ňho prím...
Ja som tiež kresťan a táto otázka je pre mňa mimoriadne dôležitá, ale v takejto sfére by som si od farára moc nenechala radiť, jednak je to (povedzme si pravdu) furt len muž a jednak o bežnom živote moc toho nevedia. Ber do úvahy aj to.
Ja by som sa do akýchkoľvek zväzkov s tvojim priateľom nešla - ak by zaujal jednoznačný postoj a zastal sa ťa, tak ok, ale ak nie, nemáš o čom...
Keď už by išlo len o to dieťa, nenájdeš nejakého slušného kamaráta, o kom vieš, že je ok a radšej mať s ním dieťa? Lebo byť s takouto adams family navždy prepojená, to budeš stále žiť v strese..stojí to za to?
Ak sa s ním rozídeš hneď ešte máš kľudne šancu niekoho nájsť a do roka môžeš mať dieťa. Naša asistentka si teraz v 40tke našla priateľa a po dvoch mesiacoch planuju svadbu a idú mať dieťa..
Držím ti palce, snáď sa dobre rozhodneš. Ono to dieťa môžeš potom aj sama vychovávať, ak by bolo zle, ale už sú to samé problémy a komplikácie a kým stále existuje možnosť mať ho s normálnym mužom s normálnymi sociálnymi väzbami, tak prečo sa viazať zrovna na tohto.
@beeseh
Ešte ma napadlo to, že práve by bolo, podľa mňa, dobré, keby si tú jeho rodinu teraz čo najviac navštevovala a podľa toho sa rozhodni. Cielene si všímaj, ako sa chová otec k matke - lebo toto budeš mať potom doma a všímaj si, že ak ťa začnú napádať, alebo nadávať ti alebo čokoľvek, že aký postoj zaujme tvoj priateľ. Nie je nič lepšie pre tvoje rozhodnutie než to, vidieť ho v prostredí, v ktorom vyrastal 🙂
@beeseh Nuz, z toho co citam, ja by som s takymto chlapom teda dieta nexcela. Nezabudaj, ze ma vzor rodiny, v ktorej vyrastal. Chtiac nechtiac to berie ako nieco prirodzene. A ked pride dieta, prebudi sa dieta aj v nom a nevedomky sa bude snazit kopirovat to, co robili jeho rodicia. To cestovanie by ma az tak netrapilo, to je v tom, co si popisala u mna ten posledny problem. Pretoze my s malym cestujeme minimalne raz do mesiaca tiez - ku svokrovcom ci k mojej mame. Zariadila som si to tak, aby som nic zvlastne nemusela trepat, oblecenie, plienky, bebu a ine potrebne veci mam aj u svokrovcov aj u mamy. A chodim na tyzden, nie na vikend. Tiez so svokrovcami vo vsetkom nesuhlasim a vo vela veciach mi lezu na nervy, ale je to ich vnuca a on je tu rad. Pre mna je podstatne to, ze moj manzel je na mojej strane, co do stravovania aj vychovy nasho syna. Ak by ale len raz pocul, ze ma tu niekto uraza a ak by mal pocit, ze to tu negativne vplyva na nase dieta, tak skoro by sme sa tu neukazali. A to s tym negativnym prikladom? Ojojoj a kolko deti Tvoj chlap vychoval, ze je taky odbornik? Dieta bude kopirovat prave tie zle veci, pretoze nimi vzdy vzbudi u okolia pozornost. Takze na to bacha.
Chapem, ze tuzis po dietati, no mala by si si urcit priority a uvedomit si, v akom prostredi a v akej rodine xces, aby to dieta vyrastalo. Ked uz sa raz to dieta narodi, bude neskoro plakat nad rozliatym mliekom. A zo skusenosti Ti poviem, ze este len po tom, co sa stanes matkou Ti zacne prekazat na chlapovi a jeho rodine milion dalsich veci, nad ktorymi teraz mavnes rukou.
@beeseh na tom, že chce aby ste chodili na návštevu k jeho rodičom a starým rodičom nevidím nič zlé, ale naopak nerozumiem prečo svojich rodičov považuje za negatívny vzor? Predsa chcem aby moje deti vyrastali v harmónii a medzi ľudmi s ktorých si môžu brať príklad, a vopred si určovať takéto podmienky sa mi tiež nepozdáva, je ťažké posúdiť chcieť s ním dieťa alebo nie, ak si ty sama uvedomuješ tento problém asi aj vieš že všetko nie je v poriadku, držím palce pri riešení
@beeseh Daj si aj ty podmienku ze tak mozete jazdit ale len na vikend raz za 2 mesiace. Ale jedine ak rodina sa bude k tebe slusne spravat a budu ta respektovat. Inak to nie je navsteva ale cesta do docasneho vazenia.
Ale vobec nechapem tvojho chlapa v dvoch veciach:
1. vobec neriesi ako sa k tebe jeho rodina sprava a este k tomu chce aby si tam pravidelne chodila a este snad aj pomahala (=otrocila)
2. do takeho prostredia chce zobrat deti? co mu sibe?
No ty kokos mat chlapa co dovoli svojej rodine ma urazat a este k tomu caka ze tam poslusne budem sediet by u mna skaredo narazil. Ja sa poznam. V takych situaciach sa standartne menim na sopku - ale zas to je moja povaha.
@tdz jeho otec je hulvat, ktory sa nevie stolovat a spravat sa, nezodpovedny majster priestupkov, matka nevari, "lebo potom by jej z toho bolo teplo" a dospela sestra okrem toho ze proudly inak orientovana a rozmaznana manipulatorka, ktora je psychiatrickym pacientom, sa sprava ako oni spoluobcania z luniku IX. (daj mi, kup mi, chcem). Nemaju sebakontrolu, sebareflexiu, proste si myslia, ze su taki uzasni, ze vsetci mame padat na hubu pred nimi. Ked toto neni negativny vzor, tak neviem co... a napriek tomu ich zboznuje a chce im zverit vlastne deti na cele letne prazdniny... ☹
@mala_hobitka ano, asi mu naozaj sibe... alebo skor, este sam je decko ☹
@beeseh To teda je. Ale to co on naucil v rodine ty nezmenis. To by musel chciet on sam. A to nechce lebo on tak vyrastal a nepride mu nam nic cudne - bez ohladu na to ze bezny clovek to povazuje za chore.
Nechcem ti brat iluzie ale kamaratka ma doma tiez chlapa co sa v rodine nic cenne nenaucil - do zivota nepouzitelneho chlapa co doma prstom nepohne, musi mat vzdy pravdu a nikdy sa neospravedlni. Kebo taky je keho otec a matka vzdy vsetko robila za neho a potom aj za deti takze chalanko caka kym problem vyriesi niekto iny. Kamoska sa planuje tento rok rozist.
@mala_hobitka no, u nich praveze nikto nic nerobi a nikomu to ani nevadi. Som z toho neskutocne unavena a uz sa s nim nedokazem ani hovorit, proste je mi z toho celeho iba zle. Je to ako keby som cakal na to, kedy sa konecne uz so mnou rozide on, aby som nebola zasa ja ta zla...
@beeseh Nuz daj s nim rec ze takto to nejde. Uvidis ci a ake riesenie navrhne.
Odpoved si si dala sama - cakas, kym sa on rozide s tebou...necakaj, sprav to sama, ulavi sa ti..on to nespravi, ved si sikovna, samostatna, kde by druhu taku nasiel...
@beeseh negativny vzor ? a načo im bude?? povedz mu, že zo začiatku dieťa potrebuje svoje prostredie a stereotyp, aspon do dvoch rokov minimalne navštevy, raz za pol roka, aj to budeš mať dosť. inak v inych veciach Ta neobmedzuje? môjmu zas vadilo, ked som chcela isť k našim... nechapem, doma mu matka navarila, oprala, tak neviem, čo mu chybalo, s deťmi to tiež neprehana, akurat si oddychne, vyspi, ked sme preč. to su take divne maniere. ak neustupi, tak radšej rozchod, ak nie ste manželia. lebo ked už teraz vieš, že by ti to vadilo, tak potom by to bolo 20x horšie.
----toto je iba teória - tvoj muž skoro pochopí, že bábo sa nedá vláčiť hore-dole, potrebuje kopu vecí, býva aj choré, idú mu zuby .... pôjdeš do práce a nebude na kočovanie čas... 😒
netráp sa zbytočne dopredu ... ak je tvoj chlap relatívne normálny, daj mu čas a šancu ...