Ahojte, prosím Vás...bol niekto niekedy v rovnakej situácii? Ide o to, že muž je ateista (aj jeho rodina) neverí v Boha (v nič), verí jedine vo vedu, vedecké dôkazy, atd...ja, naopak, veriaca, od mala tak vychovaná...vo veľa veciach sa zhodneme, avšak v tomto vôbec nie...ja by som chcela naše dieťa (2r) vychovávať vo viere, aj sa snažím, avšak môj muž s tým nesúhlasí, chce, aby nebol malý klamaný bájkami o stvorení sveta za 7 dni, atď...prosím Vás, ako ste to riešili, ak ste sa v takej situácii ocitli?
Ďakujem pekne
Trosku neskoro to riešiš .
Ak si mysli, ze su to bájky, tak potom by si nemala čítať ani rozprávky, nemal by pozerať TV, nemal by veriť v Mikuláša, Ježiška, ... aby neuveril v nieco, co nie je.
Ak malý vyrastie, sam sa rozhodne, či tomu chce veriť, alebo nie. Neucis ho ničomu zlému, ani mu to nijak neublíži. Ja som niekde čítala takú myšlienku, že: ,,ak ja verím, a po smrti zistim, ze Boh neexistuje, nic sa nedeje. Umriem a tým to konci. Ale ak ty neveríš, a po smrti zistíš, ze Boh existuje, tak budeš mat riadny pruser. " 😅 takze asi toľko by som mu povedala
Trošku iná situácia, lebo moja rodina je veriaca, ale ja som veriť prestal z racionálnych dôvodov, ale nesnažím sa deti robiť na svoj obraz. Chlapec bol teraz na prvé sväté, ak chcú ísť do kostola, nebránim, neodhováram, nepresviedčam nikoho o tom, že boh neexistuje. Vieru u každého človeka rešpektujem, debaty o (ne)existencii boha s nikým nevediem. Ži a nechaj žiť... tvoje deti sa v dospelosti aj tak samé rozhodnú, či v boha veriť budú alebo nie...
Vysvetliť že nie si nejaká fanatička a že tá viera aj človeku dosť pomáha, mnohým ľudom to dodáva nádej že bude lepšie, modlitbou sa im uľaví. psycholog je drahý, toto je zadarmo 😉
U nas bol zaklad krst sväté primanie ale nikdy nas mamina nenútila chodit do kostola vždy sme chodili iba zo starkou... a na birmovku som nešla to sa mi už nechcelo si robit... podla mna netlač na to..
Ešte doplním, že veľká časť kresťanstava je "miluj blížneho svojho ako seba samého" a s tým predsa nemôže mať žiaden ateista problém. Čo je zlé na tom učiť deti nepokradneš, nezabiješ, nezosmilníš, atď?
@marsmykkok zadarmo? Ako sa to vezme... platíš po každom vstupe a za kazdy úkon 😉☝
@marsmykkok presne dnes som mu toto všetko povedala, že viera ma neraz dostala z problémov, modlenie sa...ja rozumiem, že niekomu to príde smiešne, ale mne osobne to pomáha...
Ahoj,my sme presne v takej situácii-ja veriaca-praktizujúca a manžel total ateista.Môj manžel je aledosť tolerantný-deti chodia do kostola, na cirkevnú školu, chodia na spovede, veľmi si ho za to vážim, viem že by to každý nedovolil. Ale zase sa snažím rešpektovať aj jeho nevieru a nepreháňať to,deti poznajú aj jeho názor a nespochybňujem im ho, neskôr sa sami rozhodnú.Ale manžel je asi v tomto tolerantnejší.Zase z pohľadu viery je rovnako dôležité aj manželstvo, nielen viera,takže aj pre pokoj v manželstve treba urobiť všetko,aby bol aj manžel spokojný.Je to o vzájomnom rešpektovaní sa....
U nas to prislo inac prestali sme v urcitej faze obaja veriť mame sice deti pokrstene ale nic viac nechavame to na nich do kostola nechodime ani jeden hoci muz bol vychovavany veriaci takze nech sa dieta rozhodne co a ako ma sice len 2 roky ale mozno sa mu tam pacit nebude a ak hej nechaj tomu volny priebeh a urvite nenutit manzela a netreba to prehanat a hlavne nenutit a ked on nechce nechat tak a do kostola chod sama
Baby, je to zapeklita situácia, keďže počas nášho chodenia sa modliť, snažila som sa ho k tomu priviesť, dokonca sa nechal pred svadbou pokrstiť v mojej viere, maly je takisto pokrstený, chodili sme do kostola pred pandemiou...avšak posledné mesiace, neverí, smeje sa z toho, aj zo všetkých, ktorí veria, tvrdí, že som zblbnuta, atd...
chod do sk.Veriace mamičky,je tam veľa múdrych žien so životnými skúsenosťami
U nas presne opacne,ja som ateista a ked prisla debata ci dieta pojde na nabozenstvo alebo etiku,tak stacil moj pohlad a bolo vybavene. Moj muz presne vie aky mam na to nazor a ani sa nepokusal presadit nabozenstvo🤣🤣🙈
Veda a viera vobec nie su v protiklade, to mate obaja zvlastnu predstavu ze tomu tak je. Ked vidim Kuffu, Zaborsku a spol., tak mam tiez velky problem pridat sa do tejto "particky". Ale tak snad to je len taky historicky omyl. Skuste si pozriet kazne T. Halika, tie su velmi fajn a pre mna su niecim, co ma drzi pri viere aj v tychto casoch neskutocnej ludskej hluposti: https://www.youtube.com/channel/UC22PpoAHR7BZhx...
Tak toto je zvlastne, v podstate ti len vravi, ze sa dal pokrstit, chodil s tebou do kostola len preto, aby si si ho vzala, aby ti vyhovel a vlastne neveril nikdy... tym, ze ti vyhadzuje na oci to, ze si "zblbnuta" ta len uraza, chce ti tym ublizit... toto by ste si mali sadnut a vysvetlit mu, ze kazdy ma svoje presvedcenie a je to tak v poraidku... aj ked ten argument, ze nemusim sa predsa kvoli tebe zmenit - ak sa on kvoli tebe nechal pokrstit a aj do kostola chodil - asi neobstoji..on to aspon bol ochotny vyskusat.... btw. my sme veriaci a deti na zrodenie sveta za 7 dni a Jeziska s horou darcekou tiez neveria a nikdy sme im nicim takym hlavu neplietli... aj darceky maju od rodicov (boh nas naplni laskou a obdarujeme blizneho). .jasne sme si vysvetlili, ze biblia bola pisana v dobe, ked ludia este nevedeli urcite suvislosti a vysvetlovali si ich po svojom, predsalen je biblia pisana clovekom, nie Bohom, na zaklade ich skusenosti... jedine, co je nemenne, su zakladne kotvy a hodnoty krestanstva, ktore su do dnesnej doby - laska, viera, sudrznost, pomoc bliznemu... presne touto cestou treba ist a kompromis najdete.
ja som bola veriaca, momentalne nie som ateista, v nejaku tu vyssiu moc verim - spravodlivost po smrti, miesto, kam si zasluzis ist...neverim v neposkvrnene pocatie, zmrtvychvstanie a podobne, taktiez neverim, ze clovek, ktory nechodi kazdu nedelu do kostola a nema sviatosti, nie je sobaseny v kostole, si zasluzi ist do pekla a podobne somariny, ktore hlasaju fanatici...z toho som vyrastla...plus sa mi priserne v poslednom case zhnusila cirkev a cele jej pokrytectvo...to len na priblizenie...deti k nicomu ohladom viery nevediem, ucim ich moralke, slusnemu spravaniu, snazim sa z nich vychovat dobrych, cestnych ludi...myslim, ze vychova dietata v slusneho cloveka je podstatnejsie ako to, ze niekto vie citovat verse z biblie...a ucit deti strachu z pekla, ako to radi robia fararkovia, dakujem pekne
Ak ste mali cirkevny sobas, tak pri nom suhlasil, ze deti bude vychovavat vo viere. Takze aj mimo jeho osobneho presvedcenia "dal slovo". Je otazne, ako je to pre nho osobne zavezne. Btw. "Bajky" o stvoreni sveta za 7 dni su uplne v sulade napr. s Darwinovou vedeckou teoriou. Osobne ako veriaca nemam absolutne ziaden problem so ziadnymi vedeckymi poznatkami a velmi vitam ich aplikaciu v praxi, pokial sluzia ludstvu k dobru 😉
asi ho ta viera prestala bavit...to je riziko vsetkych konvertitov.
Viesť deti k viere sa dá aj bez toho, aby boli "klamane bajkami". Biblické príbehy sú len príbehy, rovnako ako napríklad tie spomenuté bájky. Sú to príbehy, ktoré nás majú alegoricky niečo naučiť, nie brať ich doslova. Skutočná pointa viery je v inom, najmä v láske v rôznych podobách, a to vede predsa nijako neprotirečí. Ale teda to je môj pohľad "necirkevneho" veriaceho, neviem, čo presne učia deti vyznávači cirkví.
@bennn dosť podceňuješ veriacich ...tolko inteligentných,sčítaných a vzdelaných ľudí je medzi nimi...a ovela múdrejší ako ty a ja...trochu ťa aj ľutujem,ak budeš raz v živote v riadnom nešťastí a problémoch,tak sa budeš môcť spoliehať len na vlastné sily,možno dákeho psychologa ešte....ja teraz v takom zlom období po smrti otca som a nebyť viery,tak úprimne poviem,že som už na psychiatrii....takže mysli si svoje,ale nemaj zbytočnú potrebu sa vyvyšovať nad veriace "ovce",oni sa tak rozhodli,ty si sa rozhodol inak,veď raz ten čas príde a ty spoznáš kto mal pravdu o Bohu....hm,len či už nebude neskoro ...
Ja som ateista, môj ex veľmi silný veriaci. Nechal ma lebo že ako by sme vychovávali naše deti. On by ich chcel vodiť do kostola, modliť sa, no hrozne ho to trápilo, dobre že sa nerozplakal pri tej predstave 🙄 Ja si teda neviem predstaviť žiť s človekom, s ktorým sa nezhodnem v takejto zásadnej veci. Ale u Vás je to asi neskoro riešiť 🙄
@bennn Mne tiez tie Vase reci pridu plne pychy... v zmysle "vsetci su blbi len ja som lietadlo"...to fakt su podla Vas vsetci v nieco/Niekoho veriaci na celom svete totalni tupci s idioti ? A vam najmudrejsiemu na smiech ? Lebo tak nejako to vyznieva z Vasich slov a komentarov. Co ste Vy sam zazili s Bohom? Mate nejaky Vy osobny zazitok, skusenost s tym "niekym" ako ho nazyvate ? Ja mam, s Jezisom Kristom. A nikto nikdy ma uz nedokaze presvedcit o opaku ;) A ako viem ze to nebola MatkaZem alebo Budha alebo Alah ? No...viem... ;)
Tak na tom ste sa mali dohodnut asi pred svadbou a dietatom... inak s nim suhlasim...