Muž asi potrebuje psychiatra, neprijal syna

23. sep 2023

Ahojte. Máme 3 ročného syna, ktorý nieje samozrejme ideálny. Zle spáva, zle zaspáva, býva agresívny, zle papa atď atď. Muž ho neustále porovnáva s inými deťmi, vždy na ňom videl len to negatívne. Až teraz som si to uvedomila. Keď niekomu opisoval syna, vždy len v negativach, že v noci nespí, nič neje atď (a pritom má obľúbené jedlá len je vyberavejsi). K nemu sa zle zvyčajne nespráva, majú fajn vzťah, ani ho nepodceňuje ( kým syn nemá mega nervy a nespolupracuje, potom kričia obaja), ale stále to vesia na krk mne, že prečo práve my máme také dieťa atď atd??.Celý jeho život vidí len to zle. Začal si myslieť že syn je na autist.spektre a je o tom presvedčený, celé dni len googli príznaky, je zničený, poriadne nespi. Nevylučujem že syn niečo má, ale čo robí muž je, že iba zhoršuje celú situáciu, neustále o Tom hovorí a nevie sa stotožniť(jeho rodina by to neprijala, sú to blázni)... Syn má naplánované vyšetrenia až budúci rok.Je veľmi šikovný, plynule rozpráva, to si muž nikdy nevšimol. Keď vidí ,,normálne deti,, je v smútku, a na nich vidí len to super čo my ,,nemáme,, stále hovorí ako syn škôlku nedá a že ho vyhodia. Áno má horšiu adaptáciu a nechce tam veľmi jesť. Už to naozaj psychicky nezvladam, ale ani nie naše dieťa, ako muža a jeho extremne negatívny postoj, večne. Áno sme tri roky obaja nevyspati.. Začala som mu hľadať online psychológa, myslím že to potrebuje. Čo myslíte vy? Viete mi prípadne niekoho aj odporučiť? Ďakujem

autor
23. sep 2023

Dodám ešte, že keď syn aj spravi nejaké pokroky, je v niečom samostatnejší, stále sa muž obráti na to zle, príklad : povedala som ,,ako krásne už chodí sám na wc,, a on že, čo z toho, keď aj tak nevie sám zaspať a vrieska.

ivkav5
23. sep 2023

Pred tým, než napíšem svoj názor sa opýtam…s mužom si sa už o tomto aj snažila porozprávať? Že sa ti nepáči jeho postoj a pod.?

slavka1988
23. sep 2023

Nie každé dieťa je ,,ukážkové,,a vlastne ktoré aj je?zle spia zle papajú ,hádžu sa o zem ale sú to obdobia ktoré určite prejdu treba len odolať ,vydržať a kľudne sa porozprávať aj so psychologickou 🙂 manžel si to zrejme predstavoval inak ale nech posedí s mamičkami v parku a veľa mu povie že akoby opisoval aj ich dieťa 🙂 určite v tom nie ste sama a to ai musí uvedomiť aj manžel 🙂

autor
23. sep 2023

@ivkav5 áno samozrejme, casto. Keď niečo negatívne hovorí neustále, už ma to vytáča priam. On je ok aj že mu nájdem psychológa

lonely66
23. sep 2023

no boze, je tam toho. aj mne sa stalo mnohokrat, ze pri jednom narocnom dietati som hovorila casto o negativach (nie pred nim). ale s partnerom alebo inymi ludmi. brala som to ako formu ventilacie. pises, ze muz sa s nim zahra, maju dobry vztah, nepodcenuje ho. to je dolezite. to, ze sa vykeca tebe moze byt forma ventilacie. mozno ocakaval viac a chce to len cas a muz to chcel ihned. vsak sa o tom s nim porozpravaj. ale normalne. napokon, celkom nerozumiem naplanovanym vysetreniam. podla doterajsieho opisu je dieta v norme. dajte ho cim skor do zariadenia (jasle, skolka) a uvidite, ci pride progres. verim, ze ano.

brezza
23. sep 2023

Moj syn je na spektre a spravanie je velmi podobne tomu tvojmu. To samozrejme neznamena, ze aj on je autista, ale rodic vyciti, ze nieco nie je v poriadku. Skuste centrum vcasnej intervencie, predtym ako sa dostanete ku klinickemu psychologovi. A chapem aj tvojho muza. Ani moj sa s tym doposial nezmieril, jeho rodina diagnozu dokonca popiera. Je to tazke, hlavne pre rodicov. Hlavne tie otazky do buducnosti, co bude. Ked chces pridaj sa k nam do skupiny autizmus (alebo muz, aj ked zatial diagnozu nemate). Hlavne sa vela o tom rozpravajte, povedz mu ze sa ti nepaci jeho postoj.
K tomu spanku- skuste melatonin davat, je neskodny.

kandelabra
23. sep 2023

Muz zaraba este na vacsi problem, pretoze 3 rocny uz rozumie a ked bude stale pocuvat len aky je zly a same negativa o sebe, tak zacne verit tomu, ze taky naozaj je. Jeho spravanie sa este viacej zhorsi, moze zacat robit naschvaly, lebo naco by sa snazil, ked uz vlastny otec zlomil nad nim palicu....

ivkav5
23. sep 2023

Tak to je potom super, keď by aj spolupracoval.
V prvom rade si myslím, že potrebujete vyriešiť zdravie syna. Ak máte podozrenie, že má akýkoľvek druh autizmu, tak to rieš čím skôr a nečakaj do ďalšieho roka, pretože akékoľvek ďalšie zanedbanie a naťahovanie času môže byť zbytočné a viesť ku ďalším komplikáciam🙏
No a v druhom rade, tiež mi príde, že skôr máte vy s mužom to kritické obdobie, že máte už ponorku jeden z druhého a tebe vadí, keď poznamená čokoľvek na malého a jemu zasa vadí, že ho nevypočuješ a nepodržíš..Muž si zrejme prechádza zlým obdobím, pretože to už trvá príliš dlho a asi sa mu to jednoducho nakopilo. Nie je to určite jednoduché ani pre chlapov, znášajú tieto veci omnoho horšie než ženy, tak sa skús aj ty nastaviť tak, že vypúštaj čo hovorí a nepripúštaj si to tak..
No a posledná vec, určite takto nekomunikujte o týchto veciach pred synom. To je najdôležitejšie a to by som teda čím skôr vysvetlila mužovi.
Prajem ti veľa šťastia a hlavne veľa nervov, aby sa vám situácia čím skôr upokojila.

modro_zelena
23. sep 2023

@kandelabra uplne si to vystihla. otec je velky problem a okamzite by mal zmenit nastavenie mysle lebo dieta citi aj to co nie je vyslovene a ked rodic nie je spokojny, dieta to vie. takto sa to bude len zhorsovat. Urcite autorka dobre vravis, ked si myslis ze muz by mal daco so sebou robit. Deti su nase zrkadlo. Inak nemyslim si ze vas syncek bude autista, ti vacsinou mavaju problem s vyjadrovanim a hlavne v tak malom veku. Mam synovca autistu a ten teda este aj teraz v 20rokoch nevie poriadne sklonovat ani sa vyjadrovat. verim ze Vas pribeh dobre dopadne a hlavne skus upokojit manzela, musite si byt navzajom oporou, bez toho to nejde.

alickapusinka
23. sep 2023

Tvoj muž nech je rád že ma zdravé dieťa. Ja si nemyslím že by bol autista. Ak by sa mu narodil a bol by postihnutý ležiaci potreboval by opateru na 24 hodín s toho by sa zošalel. Je tu mnoho rodín ktoré majú ležiace deti a musia žiť. A VY mate zdravé no bože tak nechce spať sú rôzne povahy deti. ON ho nechce preto hovorí toto. Podľa mňa ja si myslím že by vám bolo lepšie samým dvom. Má to význam tvoj synček už vníma a uvedomuje si že otec vidí na ňom len to zlé dobre nie. Je to smutné ak sa to bude zhoršovať zo strany otca tak čo zo syna urobí. Bude sa syn podcenovať každému hovoriť že je zlý lebo otec mu to tak hovoril. Sú deti ktoré nechcú spať a sú náročnejšie na výchovu ale to bude len chvíľkove potom to pominie. ON v tom dobrom hľáda len zlo.

alickapusinka
23. sep 2023

@kandelabra úplne s tebou súhlasím do bodky. Presne tak.

marcelka49
23. sep 2023

Krasne motto;) muz je netrpezlivy, kazda odborna pomoc pomoze🙂

ivkav5
23. sep 2023

@marcelka49 toto je super, to si uložím👏🏻👏🏻🥰

brezza
23. sep 2023

@modro_zelena nesuhlasim s tym vyjadrovanim. Takto sa to rozhodne neda skatulkovat.

lenickalienicka
23. sep 2023

Ahoj. Skusal s nim byt niekedy sam, bez teba? Mozno par dni?

elli333
23. sep 2023

@modro_zelena su autisti u ktorych je rec uplne v poriadku, dokonca zacinaju rozpravat velmi skoro. Napriklad aspergerov syndrom sa diagnostikuje prave na zaklade toho, ze dieta ma autisticke crty, ale zaroven nikdy nebol u dietata problem s recou a vyjadrovanie je uplne v poriadku plus je tam priemerna alebo dokonca nadpriemerna inteligencia. Cize urcite sa neda skatulkovat ,ze ked je rec v poriadku tak dieta nieje autista 🙂

natuska87
23. sep 2023
araavdva
23. sep 2023

Mam dieťa na spektre. Konkrétne asperger a adhd.
Od malička nespí, o zachvatovch hnevu, frustrácie ani nehovorím. Je náročná, väčšina rodiny sa tvári že je vraj iba rozmaznana. A mne tie reči veľmi " pomáhajú" .
Tvoj muž tiež ešte nespracoval v sebe to že dieťa nikdy nebude obraz aký si rodič chce namaľovať. Nie každé dieťa je osobnosť sama. A čím skôr to prijme tým lepšie. A keď píšeš že sa nebráni ani psychológovi tak smelo do toho.
Zo synom choďte tiež ak to tak cítite a budete vidieť čo a ako.

barborachors
23. sep 2023

Myslím že toto nie je len o tvojom synovi. Tvoj muz asi nie je velmi trpezlivý človek a prehnaný perfekcionista to si musela vediet ak ty sama, este pred dieťaťom. Pracovala by som s mužom.

miadi
23. sep 2023

Mne to pride ze moze byt nejaka diagnoza. Adhd Alebo ine. Tvoj muz je na to zamerany Mozno az moc a ty naopak strkas hlavu do piesku a nechces to vidiet riesit . ( sudim z vety ze preco ti to vešia na krk tebe - a komu inemu by mal? Vy ste rodicia vy mate komunikovat o problemoch o vsetkom) dalej si zhodnotila ze jeho rodina su vsetci “ blazni.” To je totalny disrespekt. Nemas problem odsudit onalepkovat inych no nechces pocut ze syn mà nejaky problem . Tu agresivitu nepovazujem za normalne chovanie, Tvoj muz mà pocit ze ho nepocuvas nevnimas ked nechces vidiet ci mà v niecom aj pravdu a Preto ti to dookola hovori a tebe len ide na nervy a chces riesit len jeho . Ale zda sa ze nejaku terapiu by ste mohli skusit vsetci. Vy ako rodicia aby ste sa naucili zvladat tazke situacie agresivitu atd. To co muz hovori o malom nie je negativne su to fakty . Urcite vidi aj to pozitivne ale tie znaky nejake diagnozy su vyraznejsie. Alebo mas pravdu ty a maly je uplne ok len Tvoj muz je blazon ako cela jeho rodina .

tenerifka
23. sep 2023

psychologa potrebuje tvoj muz.
Dokonalost neexistuje, ach, to je tazko vysvetlit niektorym slovenskym muzom, pre ktorych je aj mala odchylka od normalu katastrofa.....
Ze sa bil do prs, aky on je geroj, ked sa mu narodil syn?
A teraz?
Nieco nie je na 100% a on je z toho uplne v prdeli....bud ho da psycholog do poriadku, alebo jednoducho to nie je tvor schopny vychovavat ZIADNE dieta, ani to dokonale (v jeho ociach), ani to menej dokonale....
Je to smiesne, trapne, ubohe.....
Ty si uplne na inej, vyssej urovni, uvedomujes si, ze ide v prvom rade o syna.
Bojuj o svojho syna dalej, ci uz s muzom, alebo bez neho

kikusha2212
23. sep 2023

Syncek to vyberave spravanie v jedle odpozoroval od niekoho z okolia? Nevidel niekoho hadat sa a presadzovat si svoje? Mozno si len nabral zle vzory spravania. Pises, ze plynule rozprava, chodi na wc. Co este ocakava, ze ma zvladnut?
Co sa tyka spanku, môže to byt aj zdravotny problem, bol na nejakych vysetreniach? Tiez môže mat z niecoho strach.

ullala
23. sep 2023

Moze mat aspergerov syndrom. Tie deti su vyberave v jedle, malo spia, ked su mensie a tiez amoky su caste. Casto vsak byvaju nadpriemerne inteligentni. To je nieco, na co by mohol byt muz hrdy, nie? Pripadne tiez to moze byt prejavom intelektoveho nadania - tie deti su tiez svojske. No a taktiez mu nemusi nic byt, len sa takto prejavuje 🙂 Chodte na tu diagnostiku, budete mudrejsi. Kde ste objednani?

ahhola
23. sep 2023

Vieš, mali sme oslavu 40. v rodine a pozvali aj sesternice, už 3 sme babky. Vnucence majú do 20.mesiacov.Nasi chalani ešte ani nebrblu a mladšia od sesternice rapoce ako 5.rocna.aj sa otočila na susedu, ze henti dvaja ešte nevyprávajú, samozrejme sme to počuli a týždeň nads to mrzelo. Potom som si spisala nas rodokmeň, pre tých 2 prckov, aby raz vedel kto bol na fotkách. A 65 ročná sesterká s jedináčkou, ktorá na oslave nebola, ta už pomaly dementnie, ze dcéra po 40. Jej v afekte nakricala, ze žiadne decko nemieni rodiť, nech sa s tým zmieri. Táto "nebabka" bola pritom najschopnejsia,Ing., krásavica.
Co tým chcem povedať, ze by si potrebovala nejaký pohľad do budúcna, keby sa to dalo... ze chalan bude o 10 rokov úplne v pohode a zbytočne ste si ničili nervy. Vymysli im nejaký rituál napr. Večer potme niekomu vyvenčiť psa, len oni dvaja, nech majú na seba čas bez rušivých vplyvovov.Dúfať, ze keď autizmus, tak lahucky, lebo ten ťažký je naozaj mor dnešnej doby▪️🕸️👽

lujza123
23. sep 2023

Ja len taký všeobecný postreh. Veľa ľudí vôbec nerozumie vývojovým fázam dieťaťa a potom ho považuju za zle/divne/postihnuté , pritom to dieťa sa správa ako dieťa. Úmerne veku.

Netreba si tie deti idealizovať,

Bábätka plaču, batolata vrieskajú 30 x denne, škôlkari sa bezdôvodne hádžu o zem v nervoch alebo robia slzy za každú blbosť, malí školáci su pridrzli , veľký vymýšľajú blbosti a puberta to je tiež divočina.
Ako malé to buntoší od 5 rana ako väčšie to musíš naháňať do postele o polnoci
Prieberčive v jedle a papulnate je to vo veku 1 -18

mamamoni
25. sep 2023

Keď muž tak rad googli,nech skúsi čo asi google nájde jemu...akú diagnózu?

maryetta
25. sep 2023

Popravde? To iste som bola ja pri prvom. Aj som googlila. Hladala popri veciach co sa mi na synovi nezdali ze ci nahodou nieco….
Je to proste svojeske dieta. Ktore ma podedene co ma 🙂 v niecom sikovnejsi. V niecom menej. Je vo svojej osobe jedinecny a viac neriesim 🙂

Tiez bol nespavec od narodenia. Bojazlivy. Rozvazny. Ale na strane druhej citlivy.