Otec sa o mňa celý život, nezaujímal. Nikdy sme nemali dobrý ba žiaden vzťah. Je bezdomovec. Musím mu platiť pohreb ja? Ako jediná jeho dcéra?.
Keď sa nenájde nikto kto by zosnulého pochoval, tak to zabezpečí obec na vlastné náklady.
Nemusíš, pokiaľ nemáš záujem dediť. V takom prípade pohreb zabezpečí obec, kde mal otec trvalý pobyt. (A nemusíš mať pre to žiadne výčitky.)
@zuzka000420 😳😳😳 akože žartuješ 🤣
Nemyslím to v zlom, každého osobna vec len chcem povzbudiť.
@zuzka000420 mam dve malé deti, hypotéku a ja budem platiť pohreb nejakému alkoholikovi ktorý mi čapal mamu, nezaujímal sa v živote svoje vnúčatá pomali nevie ako sa to druhe volalo a ty mi tu hovoríš ze mi dal život... To vie každý debil decki urobiť.
Ja ťa chápem, že vie lenže si jeho dcéra. Tak či onak nič sa nezmení aj keď si to nepriznás, keby nebolo jeho nemáš deti ani hypotéku a nebudes tu ani ty . Ale dobre chápem, že je to ťažké pre teba, zaplatí to obec určite.
Nikto Ta nemoze donutit, aby si mu zaplatila pohreb. Ak sa nenajde pribuzny, pochovaju ho na naklady obce. Len potom nebudes ani dedit, keby mal nejaky majetok.
@muchotrafka298 nemám záujem po ňom dediť nič.
Nič nemusíš platiť pochová ho obec.
Rozumiem, avsak niečo preplaca za pohreb urad, ten príspevok sa má/l teraz zvysovat, možno by ti vysla za to kremacia a niekde by si popol rozsypala.
@tramtada31 ten príspevok je 200€ po novom. Za to ani rakvu nekúpi, nieto kremaciu zaplatí. Pohreb vybaví obec.
Nemusíš. Ak nemá žiaden majetok, nebudeš nič dediť. Ak by mal, odmietneš dedičstvo. Nech ho pochová obec na svoje náklady. Nie je dôvod, aby si to robila ty, ak sa o teba celý život nezaujímal.
@zuzka000420 on nie je otec. Ak sa niekto celý život nestará, nie je rodič. Je len darca biologického materiálu. Prečo by autorka mala svoje deti ukrátiť o financie na pohreb niekoho, pre koho ona neexistovala? Nech za to radšej zoberie deti na predĺžený víkend do aquaparku.
No v ziadnom pripade
@katie253 Ano, pozeram teraz marianum a tie sadzby. Inak podľa mna je toto dobrý biznis. Marianum je v sprave mesta Bratislavy, tak by to pre Bratislavcanov malo byt dotované. Tie polozky, že 20 eur na demontaciu madiel z rakvy s podobne polozky, cena prenajmu saly vacsia ako sme mali za prenajom saly na Bratislavskom hrade aj s personálom, to nie je s kostolným poriadkom.
@katie253 príspevok bude platný až od januára 2025 tých 200 eur
@alickapusinka tak potom je príspevok 80€ aktuálne.
@tramtada31 Marianum v BA, 700 či 800 eur, predminulý rok, kremácia bez obradu, bez uloženia urny. Len čisto vyzdvihnutie mŕtveho z nemocnice, kremácia bez svedkov, odovzdanie urny. Príspevok 80 eur ozaj nikoho nevytrhne z biedy. Dokonca ani nový príspevok 200 eur. Marianum sú priam úžerníci. Sú drahší ako čisto súkromné spoločnosti.
Ja by som zaplatila,svedomie by mi nedovolilo,aby toto mali platiť úplne cudzí ľudia a na náklady obce,ktorá určite nemá peňazí nazvyš.
Neplatila by som. Ak je to ako pises, nemusis si to vyčitat.
Nemusis. Nedala by som ani halier. Rodic nie je ten co sa vyprazdni za tri minuty, ale ten co vychova. Takze u mna take bachorky neprejdu. Nestaral si sa ked som bola dieta, zozer si co si si sam navaril.
Ahoj, nemusis. Ma nejakych inych pribuznych? Manzelku, ine deti?
Tu nikto nevie,aky to bol otec (nerozumiem reakciam, ze len darca spermii, ked nikto nevie viac)
Sama vies, co citis, co si prezila. Ludia sme rozni, slabi, nezodpovedni. Niekedy sa nevieme postarat o seba a nie este o deti.
Rodicia by mali vychovavat, na detoch obycajne ostava pochovavat... niekedy zlyha vychova, inokedy nema kto pochovat. Dovody su rozne.
Chapem, ze mas hypoteku, deti.... to je casto zivotna situacia pozostalych, ked pochovavaju blizkych - hypoteka, rozvod, choroba, nedostatok penazi, nezamestnanost, zle vztahy so zomrelym.
Mozno zlyhal pri vychove, nemusis mu to odplacat rovnakou mincou, mozes sa zachovat podla seba, nie tak ako on.
Viem o dvoch otcoch, ktorych pochovala obec, deti ich zavrhli a odmietli pochovat. Boli alkoholici,pretlkali sa, nenali to lahke. ale aj ked sklamali svoje deti, neboli zlymi ludmi a mali znamych, ktori o nich hovorili v dobrom (nikto nie je len zly)
Rakvy sú aj papierové-sociálne, popol sa dá niekde vysypať, upravovať mrtveho nemusia podľa mňa ak si to neželáš, detto obrad, kvetiny a tak. Ja by som normálne išla do pohrebníctva, povedala situáciu, že je to môj otec iba na papieri, nech povedia ako najlacnejšie vedia urobiť úkony, že nemieniš platiť 1000 eur a viac, že potom nemáš záujem a nech si riešia s niekým iným. Možno keby len tá sociálna truhla papierová, prevoz tela a kremácia sa platila nebolo by to veľa-pár stovák a máš pokoj aj s obcou a tak, že ťa nebudú otravovať a nebudeš riešiť či ho už pochovali a tak. Ak môžu robiť lacné pohreby obce, prečo by si nemohla aj ty urobiť lacný pohreb a majú na tebe ryžovať a núkať ti truhly za 800 eur, kvety za 100, úpravu tela za 100 a podobne.
Nemusíš nič.
@melanta je otec a prečo? Lebo to hovorí Biblia. Cti si rodičov, aby si dlho žila.
Zle polozena otazka, nemusíš,ci chces je na tebe
@zuzka000420 ja tak nemam rada taketo komentare. Ale respektujem tvoj nazor. Moj nazor je, ze otec nie je ten co splodi. Ale ten, ktory miluje, vychovava dieta….
@zuzka000420 na to, že je jeho dcéra mal v prvom rade myslieť on. Autorke to pripomínať nemusíš. Keď on sa nesprával ako otec nemusí sa ani ona správať ako dcera. Vďaka takýmto názorom aký máš ty je Slovensko jedna beznádejná alkoholická krajina, kde obeť drží ústa a krok a ešte sa má "postarať" o rodičov, ktorí sa nikdy nestarali o nu. Potom sa cudujme, že alkoholikom sa tu dobre žije, keď je o nich postarané a nemajú dôvod žiť normálne a pracovať. Veď dcéra sa postará, dcéra ho pochova. Ešte aj staré babky z dôchodku si šetria na pohreb a nejaký alkoholik ani prstom nepohne. On je ten posledny, ktorý si to zaslúži.
Či musíš to ti neporadim, ale keby som bola na tvojom mieste , určite by som to zaplatila. Veď ti dal život, to je to najcennejšie.