Dobrý deň, píšem ohľadom mojej rodiny, hlavne otca. Mám pomaly 19 rokov bývam s nimi. Môj priatel chodí do práce do Rakúska na týždňovky. Idem vždy na víkend k nemu. Ale počas týždňa čo som u rodičov, pytaju odomna peniaze alebo mi ich sami od seba berú z mojej karty. Proste si len ide otec do obchodu s kartou a zaplatí si. Chodím na celoročne brigády. Keďže potreboval pomoc tak som mu nechala kartu doma že keď budem v práci, tak nech ide do obchodu niečo kúpiť no nemyslela som si, že kartu bude mať stále pri sebe on. Nadáva mi, že nič nerobím, že sa mám o nich starať. Matka je nezamestnaná má 52 rokov. Otec má 69. Prídem v Sobotu ku nam aj s priateľom o 12:00. My že žiadna hádka alebo niečo také nebude. Nakoniec áno, o nič sa nestaráme, nič nerobíme, on musí pliesť košové výrobky aby boli peniaze. Podotýkam mám ešte brata ktorý má 14 rokov.
Kartu si zober nazad, otec ju nemôže využívať bez tvojho vedomia. A ty sa odsťahuj. Rodičia sú dospelí musia sa starať sami o seba.
@janinah stále ma budú buzerovať že nepomáham z ničím všetky peniaze co mam mi vždy zoberu
@januska12323 už len keď poviem ze aj pre seba potrebujem peniaze tak je zle. Proste len oni potrebujú... a otázky na co to potrebujem a pod...
@xddddoxxxx Jediné, čo pomôže, je vziať otcovi kartu/ju nahlásiť ako stratenú, dať zablokovať a za poplatok si vybaviť novú. A odsťahovať sa. A do budúcna byť viac asertívna, trvať na svojom a nenechávať si brať veci a peniaze.
@stvura lenže tu niesu každý deň peniaze lebo nevedia hospodáriť a ja mam každý deň dávať peniaze a neostane mi pre seba vôbec nič? Ako jak to mam zvládať? Ja už to nezvládam ani fyzicky ani psychicky. To ze od priateľa v Sobotu a v Nedeľu dôjdem domov aj sním a oni hneď na nás vyskočia vždy dôjdete neskoro dom vždy to ako vy nemáte starosti že tu doma nič není?
@xddddoxxxx mne je to ľúto. Aj tvojho brata. Byť tebou - sadnem si s nimi. Poviem, že si potrebujem zariadiť svoj život, mama nech ide aspoň brigádovať. Vybavila si novu kartu. Dohodla sa len na sume k bývaniu príspevok+ co prejes. Bratovi by som sa tiež snažila pomôcť. 🍀❤️
Nasťahuj sa k frajerovi, keď tam môžeš byť cez víkend určite môžeš aj cez týždeň. A nenechaj zo sebou zametať, na svoje peniaze máš právo jedine ty.
@xddddoxxxx prečo bývaš s rodičmi ? chodíš na vš ? nemôžeš ísť bývať dočasne k priateľovi a zamestnať sa tam ? alebo si nájsť stálu prácu a ísť niekam do podnájmu ? sú aj podnájmy, kde prenajímajú v dome alebo v byte 1 izbu . zatiaľ by ti to stačilo pokiaľ by si si ušetrila.
tiež by som rodičom nič nedala, nech ide mama pracovať ak je zdravá.
na jednej strane chápem, treba pomôcť keď nemajú,, na druhej strane sa ani nesnažia a teba len vyciciavajú
@xddddoxxxx pokiaľ pracuješ odstahuj sa , kartu vymen rokov máš dosť ja som sa osamostatnila v 18 a v pohode. Ostante obidvaja Rakúsku ak máš možnosť, najdi si tam pracu normálnu na plny uvazok a nechoď tam , na víkendy bratovi môžeš pomôcť ak budeš mat z čoho , ale im nič.
@xddddoxxxx keď tam nebudeš tak nebudú mať koho dirigovat
@xddddoxxxx ty si neuvedomuje jednu vec, si dospelá, ty už nič NEMUSÍŠ čo sa týka financovania svojej pôvodnej rodiny. Ty sa MÁŠ starať sama o seba. Zbaľ si veci a ži a funguj s frajerom alebo sama.
@xddddoxxxx Mne hneď ako skončila škola, mám 21 rokov. S priateľom po škole sme odišli do svojho. Či sa to páčilo rodičom alebo nie. V máji som zmaturovala v 2022 roku a v auguste už sme bývali na druhom konci Sk od rodinný 😀😀. A potom sme odišli do zahraničia spolu. Nič nieje lepšie ako sa osamostatniť, a žiť svoj život.
@xddddoxxxx odssťahuj sa. Nemáš normálnych rodičov ale rodičov príživníkov. Bohužiaľ sú aj také prípady, kedy si rodičia spravia deti na to aby ich tie deti živili...
A ako sa písalo vyššie. Máš 19 nemusíš v podstate nič
@xddddoxxxx priatel byva riez u rodicov?
Byt tebou, tak si hladam zdirlane byvanie s inymi mladimi babami, staci ti izba a zdirlana kupelna a wc a na vikendy mozes ist k priatelovi. Za predpokladu teda, ze ti to zie brigady pokryju.
Mas bohuzial rodicov socialne pripady. Kartu vies v banke velmi jednoducho zrusit a zaziadat si o novu, ktoru si prevezmes v banke osobne.. potom by som kupovala asi uz len 10kil zemiakov aby rodicia a brat nepomreli od hladu
@xddddoxxxx a vieš prečo sú na teba takí hnusní? Držia ťa tými výčitkami v šachu, urobia všetko preto, aby si im finančne pomáhala len preto, aby drahá nezamestnaná matka nemusela dvihnúť riť a ísť do roboty. Radšej na teba nahučia, pobuzerujú, aby si nevyšla z cviku a naďalej šúchala nohami pri nich. Pokiaľ im dovolíš so sebou manipulovať, dovtedy budú mať nad tebou moc.
A aj študuješ, alebo len pracuješ? Lebo ak študuješ tak by ťa mali živiť oni, bez ohľadu na to koľko si brigádou privyrobíš.
@xddddoxxxx
Odstahuj sa k priatelovi a minimalizuj s nimi stretavanie. Kartu daj zablokovat.
Kartu nahlas, ze si stratila, daj si poslat novu a tu uz im nedavaj za ziadnych okolnosti, dobre ju schovaj. Frajera by som si domov nevodila, pouvazuj ci by si nesla do zahranicia s nim pracovat.
@xddddoxxxx fúúú...dobre sprostí a debilní rodičia. prepáč, iný názor na to ani nemôžem povedať....ozaj, načo ťa mali ? Každý rodič pracuje, čo sa len dá, má deti, ktoré s láskou vychováva a podporuje..samozrejme v dôchodku by to malo byť naopak. a matka prečo nepracuje, tá má ešte ďaleko do dôchodku...otec má síce už vyšší vek, ale po rozume ani stopy...
@xddddoxxxx tvoj tatko je dávno na dôchodku, takže dôchodok má pravidelný, mamka nech si nájde robotu a nech sa starajú o syna. Ty si dospelá, nič im nedávaj, odsťahuj sa od nich preč. Vec vyriešená. Nenechaj sa využívať!
Kartu zablokovat a dalsiu uz by nevidel bola by v telefone pod ochranou tvare aby sa k nej nikto nedostal.hlavne nemat ziadny cash pri sebe aby ti nemali co vziat vsetko cez vkladomat .na ucet na vikend si u frajera a ked sa inak neda tak cez tyzden zdielana izba s babami to utiahnes aj s brigady.chodis do skoly?pohladaj miesto.brigady.inu robotu s flexibilnym casom alebo k brigade este jednu vecernu v bare alebo vikendovu v potravinach.aby bolo na to byvanie. brata ti moze byt luto ale on to pochopi ked bhde vacsi.musis sa od nich rychlo a naraz odstrihnut nikomu nic nehovor ani nevysvetluj zbal veci a zmizni odtial..
Aj keď sú rodičia,nás ich rada,ale ty už nemáš dôvod byť, ostať doma (ja by som ešte počkala kvôli bráškovi),alebo aspoň kvôli nemu toto ešte znášala. Potrebuješ sa ozvať ,aj keď sú rodičia, potrebuješ povedať,čo všetko máš ,, dotovať",a psychické vydieranie u teba neplatí, pretože platíš,čo do domácnosti treba. Normálne povedz,že nie si ,,dojná 🐮" a keďže sa vieš zariadiť už sama, môžu byť ešte radi. Je tam ešte bráško,pre mňa osobne by to bol jediný dôvod ostať ešte, vydržať a ostať s ním, kým by sa niečo ,, nezlomilo", alebo nespravilo.
Kartu zruš.. Otvor si nový účet.. Keďže tam bývaš, prispievaj im nejakou čiastkou a hotovo
@xddddoxxxx ihneď sa odsťahuj
Odsťahuj sa celkom aj s kartou a podporuj jedine brata.ale bez vedomia rodičov.