Chcela by som sa trochu vyrozprávať. Mám brata a odmala za neho musím riešiť jeho veci, všetko čo sa jeho týka. Preukaz na autobus som s ním musela vybavovať, keď pracoval, tak nebol schopný vstať do práce, tak ho vozil otec a občas som musela ja. Vtedy som bývala ešte u našich. Viac nepracuje ako pracuje, nechce sa mu pracovať. Keď ide do práce, otec ide ráno do obchodu nakúpiť, urobí mu desiatu. Toto bolo tak pred desiatimi rokmi. Teraz má brat 33, posledné dva roky nepracuje. Hlavne mama ma otravuje s jeho záležitosťami, napríklad mi volala, ja som bola zrovna v meste, tak ma hneď požiadala, že brat má v zásielkovni balík, nech mu ho vyberiem, keď už som v meste. Proste bratovi sa tam nechcelo, tak využila, že som v meste. Potom chcela, aby som mu napísala životopis a motivačný list, aby som ho vzala k zubárovi do Leopoldova (z Hlohovca je to pár minút autobusom).
Včera ma dorazila, ležím doma, som chorá a mala som ísť s bratom na Úrad práce, ale nemohla som , som chorá. Mama mi volala, že čo to má znamenať, že nech si nevymýšľam a idem s ním.. nechápala som, jej bol môj zdravotný stav úplne fuk, ju trápilo, že s ním nejdem na úrad..
Pohádala som sa s ňou a napísala mi sms, že som obyčajná klamárka. Ja už som hotová z nej.
Nemusis hladat dovody preco nie.
Aj odpoved NIE je odpovedou.
Urazi sa mamina? A? Je to jej rozhodnutie.
Ty nie si predsa jej zamestnanec.
Vobec by so neriesila emocne vydierania.
vo svojom vlastnom zaujme, a v zaujme tvojho uplne neschopneho brata (rodicia si mozu zagratulovat, co z neho vychovali) sa nauc byt asertivna, NIE je skratka NIE.
nie si povinná dospelého 33ročného človeka nikam voziť, ani za neho vybavovať jeho úradné záležitosti, zvládne to aj sám
Asi by som sa odstahovala do ineho mesta idealne na opacny koniec republiky. Rodicia si neuvedomuju, ze vyuziva ludi okolo seba? Ked sa im nieco stane, tak co z neho bude, ako sa o seba postara?
Je to sucast zanedbania resp sikany od rodica, ked dieta supluje jeho ulohu. To spravila tvoja matka, co najskor sa odpoj, rodinu si clovek nevyberie, ostatnych ludi vo svojom okoli mozes.
Ty si tu už písala však? Už som to tu čítal.
@bloger aj ja si pamatam.
Proste to nerob a je vybavene.
Povedala by som jednoznačne a jasne nie, a hotovo. Nebudem za dospelého lenivrho neschopného"kona "riesut veci, ktoré si ma jeden dospelý človek riesit sam.
Keď sa rodičia urazia, nech sa urazia. Keby veľmi vykrikovali, pridala by som k tomu aj vetu, že takého neschopného trula z neho vychovali oni, tak nech si to teraz aj oni riešia. A zložila by som, alebo sa zdvihla a odišla.
Ak nemá žiadnu diagnózu,len lenivosť,odstrihla by som sa,skúsila im povedať,vysvetlit a skončila to s nimi,pokiaľ ide o takúto "pomoc".
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/lenivy-30-rocny-brat/
Autorka, toto nie je náhodou tiež tvoja téma?
Treba povedať nie, nespravím to. Ved to je hniľo jeden. Ze ho hanba nefacka. Tak pánko doma a ešte aj sestru za sluzku.
Mama ta pekne mamipuluje. Toto sme mali v rodine, manipulovanie, rozkazovanie, organizovanie života. Odstrihni sa. Nenechaj si kaziť život
@jaskolka Áno, je.
Musíš len umrieť. Normálne by som povedala nie, brat je zdravý, nech ide sám alebo nech znáša dôsledky. Dovidenia.
A teda prestali by ste sa s mamou úplne kontaktovať? Povedali by ste jej prečo?
Áno,pokiaľ ide o záležitosti s bratom treba povedať,ved ta vydiera,neverí ti. Ak on nie je chorý,tak je lenivý,nech začne na sebe pracovať. Ty musíš vedieť,či je v poriadku.
Ja by som jej po tej sms, ze som klamarka, prestala dvihat telefon, nech si mysli co chce
ako pise @tenerifka ....NIE znamena NIE. A basta. Toto vie uz aj moja 4 rocna dcera. ked poviem nie, tak sa nediskutuje (aj ked samozrejme deti stale skusaju), ale na konci je to aj tak NIE. Toto ked nechapu dospelaci, tak dakujem pekne. Ale sama vies, prvotnu rodinu ci clovek nevybera. Povedz bratovi jasne, ze je uz dost stary aby si konecne svoje zalezitosti vybavoval sam a mame to tiez vysvetli polopate, ked nechape.
Áno, povedala. Že odmietam byt asistentka dospelému chlapovi a nechcem sa nikým nechať manipulovať
Je možné, že mama nevidí, že to nie je normálne? Alebo žije v presvedčení, že je to správne a ja som tá zlá? Len sa.to snažím pochopiť.
Máš rodičov kde majú radšej jedno dieťa ako druhé. Mozno vas pripad?
Berie to asi ako samozrejmosť,že tebe ako dospelej bude neustále rozkazovať a bude s tebou manipulovať... uz tu bola aj téma kde matka tak citovo vydierala, máš rôzne povahy. Ona si to podla mňa neuvedomuje a je v tom,že to ako sa správa je normálne a,že ty keď neposluchnes si jedno nevychovane decko, zla dcéra a pre brata zla sestra. Ja ako mama by som syna paprala, dcére zakazala robiť tieto služby. Ale to je o tom kto to ako vidí. Možno sa tu ozve niekto ,,joj co by si nepomohla,veď je to brat,, ...
Tebe ale tento vzťah mama/brat nevyhovuje, mňa ti ničilo aby ma takto zneuzivali, brat doma leharos, aby pohol ritou nie.
Aj tak sa čudujem,že to tak dlho trpis
@mamelka Ale nie je normálne vychovať zo syna totálneho neschopaka. Mama na neho aj nadáva, ale všetko beží po starom. Na mňa boli veľmi prísni, na neho moc nie, väčšinou som musela všetko robiť ja za neho. A keď sa konečne ohradím, tak ma zahrnie takými rečami, že mám výčitky.
Nemaj výčitky, presne dosiahne to co chce. Toto máš toxický vzťah. Vyvolá v tebe to,že ty si ta ,,zla,, a ona je ta dobrá.
Áno rodicia vedia polavit vo výchove. Vidím aj u nás,že nás prísnejšie vychovavali ako mladšieho brata, ale nepodporujú ho v tom aby sme mu prdel obskakovali. Tu robí tvoja mama chybu.
Byt tebou poviem mame,že keď ti mieni stále niečo ohľadom brata vyčítať,že ti bude rozkazovať aby si mu neustále robila službu,tak končíš s nou. A nech si synčeka obskakuje sama.
Odstrihni sa od nich. Nebývaš s nimi nič nemusíš, 🤦🏻♀️ dokonca aj keby si s nimi bývala Tak to sú také činnosti, ktoré nemusíš robiť za nikoho. Pokiaľ je brat zdravý, iba lenivý pohodlný mamin cecek, tak skrátka ignorovať. Aj jeho a najmä mamu.
Ono očividne bol brat uprednostnený celý život, A ty aby si sa rodičom zavďačila a zapáčila si sa proste naučená slepo poslúchať aj na úkor toho, že proste ti to nevyhovuje, nepáči sa ti to, nechce sa ti ... Všetky tieto pocity sú v poriadku a máš na ne právo. Nájdi si nejakého koníčka, uč sa cudzí jazyk, začni čítať knihy, venuj sa sebe vo voľnom čase a partnerovi a prestaň robiť babysitterku bratovi. Veď ty si písala podľa dátumu pred dvoma rokmi a stále ste sa nikam nepohli stále so sebou necháš zametať 🤷🏻♀️ Ja viem že je to tvoja rodina, a máš ich rada, ale ty zase tiež nie si fackovací panák.
@klarolinne Takže mám pravdu, keď si uvedomujem, že to nie vo mne je chyba, ale v mame? Lebo tie výčitky a urážky ktoré s ani od nej dostanú...
Mozes jej povedat, nech neprenasa svoju zodpivednost na teba. Ako rodicia zlyhali, tak nech « znu, co si zasiali ». Ak to rodicia nevidia, iba klamu sami seba a ty nemas ziadnu povinnost sa starat o brata. Ak ti mama robi vycitky, vlastne to hovori iba o sebe.
A prečo s ním nešla mama na úrad?
pred rokom a pol si sem dala presne rovnaku diskusiu, a nikam si sa odvtedy nepohla ani ty, ani tvoj brat, ani tvoja mama. Nie je nikomu z vas pomoci, pokial TY nezmenis svoj pristup, lebo ONI sa sami od seba nezmenia, kedze je podla nich vsetko ok. Ty si vsak uvedomujes, ze to v poriadku nie je, tak urob dobry skutok pre dobro vsetkych, odmietni robit lemplovi poskoka a mozno este existuje pre vas vsetkych zachrana, lebo ak nie, za niekolko rokov, ked sa rodicia pominu, budes toho lenivca zivit
@komplikovana Ja som jej to povedala a ona , že citujem "Ty si jeb..tá". Viem, už dávno som to s ňou mala ukončiť, ona sa odmlčí na nejaký čas a potom akoby nič zavolá alebo napíše. Akoby sa nechumelilo.
@dota6 Buď je v práci alebo nemá čas.
Nemusíš, stačí povedať NIE