Ahojte, chcem sa spýtať ak s tým máte skúsenosť, prípadne s dedičským konaním v podobnom zmysle ako je tento náš:
S mužom sa chceme nasťahovať k jeho otcovi, býva v dome sám. Chceme ísť k nemu a vyplatiť z domu švagra- mužovho brata. S ním sa nestretávame ale on chodieva za otcom. Ak ho vyplatíme budeme ho musieť aj tak púšťať na návštevy do domu za otcom? Bude tam môcť chodiť? ďakujem
@nezbedna z právneho hľadiska nikto nemôže vstúpiť na tvoj majetok / pozemok bez tvojho súhlasu... z morálneho hľadiska je to trošku divné - vieš si ty predstaviť, že by ti niekto neumožnil vidieť tvoju mamu, otca, súrodencov ?
na vašom mieste túto ponuku neprijmem a zariadim si bývanie inak... alebo teda ak si chcete nechať dom, tak svokrovi nájsť iné bývanie, kam si bude môcť bez obmedzenia pozvať koho on chce...
@nezbedna , a čisto teoreticky, vládali by ste utiahnúť aj byt aj dom? Hoc aj dať byt do prenájmu, ale aby ste sa mali kam vrátiť, keby to nebolo OK ...Totiž zakázať synovi navštevovať otca mi príde nesprávne, na druhú stranu vy máte tiež právo na svoje súkromie a to v rodičovskom dome dosiahneš ťažko, stačí počítať pár tém na koni...a pokiaľ tie vzťahy sú už teraz takéto napäté, tak to bude ešte o to horšie
teraz býva s otcom ten švagor? tak nech to aj tak ostane....
@nezbedna - asi je to tak, ze svagra vyplatite a otec na vas prepise cely dom - s bremenom/pravom dozitia v dome (aspon tak sa to robi, aby sa aj rodicia poistili, ze ich deti nevysackuju na ulicu) v tom pripade si myslim, ze nemozete zakazat otcovi navstevy - bude tam mat pravo byvat a vy by ste ho nemali obmedzovat ... ale nie som pravnik, je to moj laicky nazor. treba saopyta niekoho z praxe ... ale takto mi to logicky vychadza.
otec vám môže dom aj darovať /s právom dožitia/ a nemusíte švagra ani vyplacať,ak to má prepiť...ale zrejme ho nechcete ukrátiť,možno by bolo lepšie mu kúpiť 1izb. byt namiesto dať mu do ruky hotovosť....
janinah ma skvely napad - len s tym musi suhlasit aj otec, aj surodenec. a tiez zalezi na tom, ako sa otec stavia k druhemu dietatu ... mozno po dohode by ho domov nevolaval ... ale zalezi ozaj na vzajomnom dohodnuti sa vsetkych troch. a svagor asi nevyzera velmi konstruktivny ...
ak ma svagor robit problemy, a vy chcete otcovi pomoct, tak asi treba hladat ine riesenie. ale bude to tazke - starky asi dom nepreda :( a chce v nom dozit. ale keby sa dal presvedcit - a kupili by ste mu nieco blizko vas, aby nebol sam - to by mohlo byt riesenie ... aj ked stary koren sa uz velmi tazko presadza a nie kazdy starky to zvladne psychicky ...
@nezbedna pochopila som spravne, ze dom je otcov? Tak aky dovod mate na vplacanie svagra? Nemozete ho vyplatit z niecoho co nie je jeho. Otec moze urobit to, ze bude vam dom preda alebo prepise darovacou zmluvou s pravom dozitia. Z pravneho hladiska po odkupeni domu svagra pustat nemusite, z moralneho zalezi na otcovi ci chce syna vidiet.
@nezbedna v žiadnom prípade toto nerob. Keď dopredu vieš, čoho je švagor schopný. To je pekné, že ti je otca ľúto, že je stále sám. Ale riešenie sa dá nájsť iné. Dajte do prenájmu dom a otcovi prenajmite garsónku niekde blízko Vás. Ak sa tam presťahujete a švagor bude robiť to čo popisuješ (podpáli dom, bude hádzať kamene do okien a čo ja viem ako Vám znepríjemňovať život) tak ti nebude ľúto tvojich detí tvojej rodiny, že musí toto všetko znášať, že bude ohrozené vaše zdravie, váš pokoj v rodine?
Aby otec nezostal v dome sám, tak na to je riešení veľa. Len sa s nim treba dohodnúť a vysvetliť mu, čoho je schopný švagor a či mu stoji za to, aby Vám(aj jemu) švagor ubližoval a strpčoval život.
Pre pokoj v rodine a pri takom švagrovi ako ho opisuješ by som toto (sťahovanie sa k otcovi do domu) nikdy neurobila, bola by to cesta do pekla.
@nezbedna, to je skor otazka na to, ze ake mate vztahy. Ide za svojim otcom, tak by ste ho pustit mali. Na druhej strane ak ste na noze, a bude to vas dom, tak vas nikto prinutit nemoze.