Musím mame prispievať?

8. aug 2024

V juni som dokoncila vysoku skolu, koncom augusta odchadzam pracovat do zahranicia, zatial to vidim na cca rok. Byvam s mamou v dvojizbovom byte. Presnejsie, pocas VS som travila u mamy tak 3 vikendy v mesiaci, lebo koli skole som byvala na intraku. Ja poberam od otca a jeho manzelky vyzivne 650 eur, z toho 200 eur musim dat mame. Otec mi poslal nejake peniaze teraz v lete, aby som mala na zaciatok v zahranici.

Mame je nezamestnana, rozvedena 10 rokov, byt dostala od otca pri rozvode. Pobera ciastocny invalidny dochod nieco nad 200 eur a par eur doplatok do zivotneho minima. Dnes mi oznamila, ze otec by mi mal posielat vyzivne nadalej a ja by som mame z toho mala dat 200 eur ako doteraz i ked budem cely rok v zahranici a domov pridem asi len na Vianoce. Ze u nej byvam a mam tam trvaly pobyt. Mam povinnost jej priespievat?

viestta
8. aug 2024

Otec ti vyzivne posielat nemusi, pretoze uz si ukoncila studium, takze nema voci tebe vyzivovaciu povinnost. Mal by poziadat na sude zrusenie vyzivneho. Povinnost prispievat nemas, maximalne tak uhradit poplatky za smeti, ktore ti na zaklade trvaleho pobytu vymerali. a druhej strane je moralny aspekt, pomahat matke kedze nema financie na zivot. Ale tu ide aj o to ci nepracuje pre nepriaznivy zdravotny stav, tam by bolo moralne prispiet alebo nepracuje lebo sa jej nechce a v tom pripade nie si povinna sa o nu starat. Ja to vidim tak, mozno niekto bude mat iny nazor.

weleda123
8. aug 2024

Nechápem. Výživné je predsa na dieťa. Ty nemáš z výživného povinnosť prispievať na život druhého rodiča. Mama je na tom až tak zle, keď nemôže pracovať?

elanor
8. aug 2024

pokial si ukoncila VS a viac uz nestudujes, otec uz nieje povinny ti posielat ani euro, cos je dost mozne, ze s tym skor alebo neskor aj prestane.
A pokial ty nebudes doma, tak teoreticky nemas ani ziadne povinnosti sa podiealt na domacnosti, v ktorej nezijes, mozno jedine, zakladne veci ako cast najmu, fondu oprav, smeti a podobne somariny, rozratat na 1 osobu. Resp. nech mama spravcovi nahlasi, ze v byte zije sama, a vyrataju jej novy predpis zaloh na 1 osobu, lebo naco budu nahlsene 2 osoby ako doteraz, ked tam realne nebudes.
Ako je natim mama? Lebo ciastocny invalidny je siroky poje,. Keby to nebolo az take, a chcela by min. daku brigadu by si nasla. Alebo skor, ona uz nechce, a iba sa na invalidny vyhovara?
Akoze, zakonnu povinost nemas, skor tu moralnu, ze ta vychovala, atd., asi zalezi na okolnostiach, vztahoch... Prispiet jej z vyplaty mozes, kolko budes moc, ci chciet, ale narokovat si asi nemoze.

dadis
8. aug 2024

Ty si doteraz davala mame 200eur? 😳 Obaja rodicia boli povinni ta zivit pocas VS studia. Ak by si pracovala, to je ine.

lenuska9999
8. aug 2024

Výživné patrí tebe a nie máme. Ona sa ma o teba starať aj zo svojho, nie len z toho , čo dá otec. Nič v zlom , ja by som teda neprispievala. Na čo keď tam ani nebudes ? Veď nemusí ti ani kupovať jedlo , ani nemá na teba nejaké iné výdaje. Tvoje výživné neslúži na to, aby si živila mamu. To sa mi snáď zdá toto. Tvoja mama by sa mala postaviť na vlastne nohy. Či čaká , že aj keď si nájdeš manžela, odstahujes sa a budeš mať deti, tak jej budeš posielať po 200 e ? Nemôžeš si dať veci k otcovi a zmeniť si aj trvalý pobyt ? Otec vie, že celý čas dávaš zo svojho výživného máme ?

kp7333
8. aug 2024

Pokial zijes v byte s mamou, tak by si sa mala podielat na nakladoch na stravu a energie. A je jedno, co i z vyzivneho alebo penazi z brigady... atd. Ked sa odstahujes, tato povinnost ti zanikne, lebo si budes hradit vlastne naklady.

autor
8. aug 2024

Mama ma sklerozu multiplex. Ma ju uz dlho, ciastocny invalidny jej priznali asi pred 5 rokmi. Asi raz do roka ma ataku - brnenie v nohach, stravi par hodin v nemocnici koli kortikoidom. Inak podla nej sa citi velmi zle. Nikdy nepracovala, preto ma tak nizky invalidny a musela som prispievat. Mama je komplikovana povaha, rozvedeni su 10 rokov, rozvod sa tiahol 3 roky a 3 roky som otca vobec nevidela.

Otec mi dal teraz v lete peniaze na zaciatok, od septembra mi uz vyzivne platit nebude, len ak budem nieco potrebovat. Do zahranicia idem hlavne koli jazyku a chcem co to nasetrit.

autor
8. aug 2024

@kp7333 Ja som 5 rokov byvala na intraku, domov som chodila len 2x alebo 3x do mesiaca na vikend - ako kedy. Brigadovala som v nakupnom centre.

roja01
8. aug 2024

Ak si chces ponechat u mamy trvaly pobyt, mala by si jej posielat mesacne 1/2 z predpisu preddavkov na "najom", jedenkrat rocne 1/2 dane z nehnutelnosti a z poistneho na byt a samozrejme platbu za smeti za tvoju osobu.
Ak uz nechces mat trvaly pobyt v maminom byte, toto platit nemusis. Avsak by bolo vhodne, keby si porozmyslala, ci treba financne pomahat ak mama nemoze zo zdravotnych dovodov pracovat. Odpovedz si aj na otazku, kto v buducnosti s najvacsou pravdepodobnostou zdedi byt po mame?

autor
8. aug 2024

@roja01 Tak trvaly pobyt si mozem dat k otcovi, to nebude ziadny problem. Zatial mam u mamy.

matullienka
8. aug 2024

Ono prispievať nemusíš povinnosť zatiaľ nemáš, no ak si nájdeš zamestnanie myslím, že mama by mohla požiadať súd aby ti to nariadil, druhá vec je, že môže povedať keď sa budeš chcieť vrátiť, že k nej nie, že si nebola ochotná prispieť tak ťa tam nechce. Je to na tebe ako sa k tomu postavis

autor
8. aug 2024

@matullienka Ale ja som tiez po nej vyzivne nechcela za poslednych 5 rokov, ked som bola na VS. Dokonca som jej ja prispievala.

matullienka
8. aug 2024

To, že ty si nechcela nezaručuje, že nebude chcieť ona. Ty ju musíš poznať lepšie ako my tu, či je schopná žiadať to od teba súdne

kluska
8. aug 2024

Ja to vidim tak, ze treba predat byt a kupit nieco mensie, len pre nu. Peniaze co zostanu tvojej mame, s nimi bude gazdovat tak, aby mohla zaplatit aj najom a aj stravu a ine veci. Plus mohla by si najst nejaku brigadu. Ty si kludne chod do zahranicia, mala si velmi stedre vyzivne, asi mas bohateho otca. Ked sa tam uchytis, tak mozes kludne pomahat mame ked budes chciet. Moralne by si sa mala o mamu postarat kedze uz je sama. Ty najlepsie vies ako to vsetko je. Vyzivne maju na dieta platit obaja rodicia.

asocial
8. aug 2024

Končis skolu, konci vyzivne. Otec, keď ti niečo posiela, tak už len dobrovoľne. Otec sa zachoval veľkoryso, dal ti aj príspevok na zahraničie. Predpokladám, že budeš pracovať - v tom prípade by mi bolo blbé brať peniaze od otca.

Je smutné, ako je na tom tvoja mama, z toho nezaplatí ani nájom. Závisí veľa aj od toho, aky máte s mamou vzťah. Nie je tvoja povinnosť živiť mamu, ale... Ak máte dobrý vzťah, je tu nejaký moralny aspekt veci...

autor
8. aug 2024

@matullienka Ale to snad nemyslite vazne toto. Ona mi za celu dobu na VS nedala ani euro, dokonca som ja na jej ucet posiela 200 eur. To kolko jej mam prispievat? A setrit mam z coho?

autor
8. aug 2024

@asocial Vztah sa zhorsil ked som sa zacala stretavat s otcom.

matullienka
8. aug 2024

Ja ti nepíšem, že máš jej prispievať, ale keby to dala na súd a ten to to určí tak si nepomôžeš bohužiaľ je to tak. Teraz je to na tebe či budeš a koľko alebo nebudeš nič.

kluska
8. aug 2024

@matullienka no ale tak sud urcite bude zaujimat ci jej mama si splnila voci nej vyzivovaciu povinnost

autor
8. aug 2024

@matullienka A kolko a podla coho to sud urcuje? Ja som ju na sud nikdy nedala a otec mi to radil niekolkokrat.

toso2007
8. aug 2024

Úprimne, mne je fakt smutne keď čítam takéto príspevky, mám 22 syna a nevykaslal by sa na mňa keby som potrebovala jeho pomoc

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petko81
8. aug 2024

Podla mňa nemusíš.daj si trvalý k ocovi.mama moze predat byt a kúpiť jednoizbový
Garzonku.
Drzim ty prsty nech sa ti dari

toso2007
8. aug 2024

A ako si vyrastala, bez mami ?

autor
8. aug 2024

@monsterablue Neskonci, otec jej dal byt po svojich rodicoch.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
8. aug 2024

@toso2007 Tak mama mi neprispela nikdy na nic. Vzdy som bola nou odkazana na otca. A ked budem zakladat rodinu tak, co? Z coho jej mam potom platit?

matullienka
8. aug 2024

Určite tam zvažujú veľa faktorov, nikto ti tu nezaručí akoby súd rozhodol a akú by vypočítal výšku, no tú možnosť má. Ty ju musíš poznať či je schopná žiadať to súdne.
Držím palce.
Hlavne keď píšeš, že mama ma sklerózu aké má prognózy? Naozaj by nezvládla ľahšiu brigádu?

autor
8. aug 2024

@monsterablue Ma biologicku liecbu hradenu poistovnou. Ja kapacky chodi raz za polrok.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz