Musela som dať mamu do domova dôchodcov a veľmi ma to trápi

majocka35
26. nov 2018

chcela by som sa s vami poradiť ohlavne mojej mamky. Boli sme nútený ju dať do dd a mňa to neskutočne trápi. Nemôžem na to proste prestať myslieť.

dominika6
26. nov 2018

pokiaľ bola s tým ona vysporiadaná a šla dobrovoľne,tak trápiť ťa to nemusí...horšie situácie sú,ked mladí majú kde ubytovať rodiča a len pre ich pohodlie ho doma nechcú a rodič v DD trpí..

sissy27
26. nov 2018

@majocka35 nuž poznám to... ale tak keď jednoducho potrebuje 24hod opateru a nedá sa to riešiť doma, tak bohužiaľ... Chodievaj za ňou tak často ako sa len dá, venuj sa jej, zober ju trošku na vzduch, robte spolu aktivity, ktoré jej zdravotný stav dovolí... Teda predpokladám, že ste ju tam museli umiestniť kvôli zdravotnému stavu.

majocka35
autor
26. nov 2018

@sissy27 išla dobrovoľne . Kvôli bratovi bolo to na neho veľa starať sa. Mladý chalan 28 ročný. Ja mamu nezdvihnem ani nič. Ale ide o to že ma to psychicky ničí. Deti ma potrebujú atď.

lucia147852
26. nov 2018

@majocka35 a co nezvladal? Ved da sa vybavit aj pomoc ktora pride umyt, a tak...alebo opatrovatelka na cas kedy je v praci...

dominika6
26. nov 2018

@majocka35 mali ste jej vybaviť opateru na 8h...mladý muž sa takto zbavil zodpovednosti

majocka35
autor
26. nov 2018

@lucia147852 optrovateľku sme mali. Umývala som ju rok ja. Psychicky to nedával . Mama vyžadovala pri sebe niekoho stále posledné mesiace. Brat už nemohol ísť ani do práce proste nikam. Dovolili mu pracovať z domu čo je super ale chcel ísť do spoločnosti. Je silný introvert a v práci je šťastný. A ako bonus mamkina povaha ťažká veľmi.

belllinka
26. nov 2018

@majocka35 Netráp sa, to sa dá pochopiť.
Ja keď budem stará a budem potrebovať opateru, určite nemienim byť na ťarchu svojim deťom, aby sa o mňa starali deň, noc, umývali ma a prebaľovali....

majocka35
autor
26. nov 2018

@majocka35 Nemali sme veľmi už na výber. J v dobrom zariadení doplácame jej 400 eur. Len minule mama spomenula že ísť inam , alebo domov. Brata sme s maželom dávali 2 hodiny dokopy.

sissy27
26. nov 2018

@lucia147852
@dominika6 lenže to aj niečo stojí... my keď sme to riešili (aj keď je to už dávnejšie), tak to vychádzalo na neskutočné prachy, neutiahli by sme to nijako. A to nie je služba, ktorá bude pri pacientovi nonstop 8-10-12 hodín, to len prídu nachvíľu zohriať obed, podať lieky... Ak potrebuje pacient aj hygienu spraviť, nakŕmiť, polohovať atď, to sú zas ďalšie príplatky... Nie vždy je to také jednoduché ako to vyzerá. Skús si dostať imobilného človeka, možno aj s nadváhou, ktorý nespolupracuje, do vane v panelákovej kúpeľni. A potom z vane. A to je len jedna vec, ktorú ani nebudeš robiť denne. Nakŕmiť 5x za deň, lieky, prebaliť tiež tak každé 4 hodiny,aj v noci, ak nechceš riešiť zapareniny ( u dospelého je to ozaj peklo)... a je toho oveľa viac.
@majocka35 ak potrebuje zdravotnú starostlivosť, tak je to takto lepšie. Aj keď to znie kruto. My sme si tým prešli (s babkou, nie s mamou). Tiež som sa naplakala, výčitky neskutočné, ale skrátka v domácich podmienkach to nešlo. Aj keď mi to prišlo ako najprirodzenejšia vec na svete postarať, ale bohužiaľ, u nás nie sú podmienky tak nastavené, aby sa to v pohode dalo zvládnuť.

pralinka86
26. nov 2018

Vlastná skúsenosť, je to takto lepšie. Hlavne kvôli nej, bude tam mať starostlivosť den noc. Hocikedy hocičo sa môže stať, je pod dohľadom. Je to aj ista forma socializácie, ak teda ešte vie, je ochotná sa rozpravat s inými. Je to ťažké, ale je to fakt lepšie takto..
Dospelý človek je ine ako dieťa.. je to náročné fyzicky a samozrejme aj psychicky

majocka35
autor
26. nov 2018

@pralinka86 ďakujem aj za tvoj názor. Rozprávať môže v pohode nemôže chodiť.

majocka35
autor
26. nov 2018

Mamka je aj psychiatrický pacient takže o to horšie. Po 3 hodinách návštevy mám chuť utiecť. Ťažké je to veľmi. Aj mi jej je nesmierne ľúto.

lucia147852
26. nov 2018

@majocka35 jasne uplne chapem, ked je povaha tazka vsetko ide tazko. A psychika robi viac ako fyzicka slabost. Jedine uz potom navstevovat casto, ked sa da. Ak mama chape ze to proste inak nejde netrap sa ani ty.
@sissy27 viem co to je. Mali sme prababku doma do smrti, imobilnu,leziacu s plienkami. Sranda to nie je, xalezi aj ako dlho to trva, pokial je clovek schopny vladat. U nas "len" par mesiacov. Autorku vobec neodsudzujem, ani brata. Len som jej ponukla moznosti o ktorych napisala ze vyskusali. Ak to inak nejde nemaju na vyber

michaella94
26. nov 2018

@majocka35 neviem ako je na tom tvoja mamka so sebestacnostou ale ja som praxovala v DD a viem co to obnasa taka starostlivost...nemaj vycitky...tvoja mamka si tam zvykne uvidis....ludia v tychto zariadeniach si vedia vytvorit velmi pekne priatelstva 🙂

majocka35
autor
26. nov 2018

@michaella94 ďakujem veľmi pekne

majocka35
autor
26. nov 2018

A ešte jedna vec ma trápi a tou je moja depresia. Už som sa aj objednala k psychiatričke dnes a termín mám vo februári. Ako sa začali všetky tieto problémy tak som na seba cvelkom zabudla až mi vlastný syn musel otvoriť oči že sa proste utrápim.

rencina_4
26. nov 2018

tak pokial je mamkina povaha tazka, mozno to bolo to najlepsie riesenie. ono mozes byt rada, ze mas take deti. mala by si sa dat co najskor dohromady. pokial mamka nevyvolava, ze chce ist domov, tak jej tam je asi aj dobre nie?

majocka35
autor
26. nov 2018

@rencina_4 nevyvoláva len proste tam sa musí prispôsobiť. My sme okolo nej doma behali a to doslovne. A na to si nemôže zvyknúť.

majocka35
autor
26. nov 2018

A deti mám úžasné aj manžela len ten pracuje mimo. Ale keď už počuje že sa mi trasie hlas tak ma pozve na pracovnú cestu za ním na pár dní. Už som začala aj cvičiť zase so synny tak hádam sa nejako dám dokopy.

0silvia0
26. nov 2018

@majocka35 a myslíš, že to, že mama s vami všetkými cvičila a behali ste okolo nej, že toto bolo
v poriadku? Aby celá rodina poriadne nežila svoj vlastný život a behala okolo jednej osoby? Starostlivosť o chorého človeka treba brať racionálne, ale nie, že každý člen podriadi svoj život chorému človeku. Treba žiť aj vlastné životy. Ty aj tvoj brat ste psychicky na dne, myslíš, že toto je ok?

majocka35
autor
26. nov 2018

@0silvia0 veľmi pekne ti ďakujem za odpoveď.

majocka35
autor
26. nov 2018

Brat sa už otriasol a baví ho život ja som na tom horšie on žiadne výčitky nemá. A áno chápem čo mi chceš povedať. Ale keď v tom žiješ dlhšie tak sa proste prispôsobíš radšej ako počúvať výčitky.S mamou nebývam 20 rokov niesom nejaká slabá povaha . Bola som 8 rokov v zahraničí atď. Len sú to proste ťažké mesiace teraz. Ak ťa ešte môžem poprosiť o názor mamka chce ísť na vianoce domov . Ale my sa proste bojíme.

0silvia0
26. nov 2018

@majocka35 výčitky ste počúvali od mamy? A ku komu by išla na Vianoce? K tebe a tvojej rodine alebo k bratovi? A čoho sa bojíte? Že nezvládnete starostlivosť o ňu alebo skôr výčitiek z jej strany?

majocka35
autor
26. nov 2018

@0silvia0 mamka by išla k bratovi. Má prerobenú kúpeľnu atd. Výčitky z maminej strany aké deti vychovala atď. A bojíme sa výčitiek starostlivosť zvládame , zvládali sme v pohode.

0silvia0
26. nov 2018

@majocka35 no to je ťažké. Pokazené Vianoce budeš mať tak či tak. Ak ju necháte v DD, budeš mať výčitky svedomia že ste ju tam nechali na Vianoce. Ak ju budete mať na Vianoce doma, budete počúvať výčitky z jej strany. Takže to máte za jedno. Môžete si s bratom podeliť starostlivosť počas Vianoc a skúsiť sa odosobniť od jej rečí. Viem, ľahko sa to hovorí, ale asi nemáte veľmi na výber. Jeden deň nech sa stará brat, druhý deň ty. Nejako si to podeľte aby ste nemali vystresované Vianoce všetci naraz.

majocka35
autor
26. nov 2018

@0silvia0 áno presne to potrebujeme odosobniť sa od rečí. My sme inak 4 súrodenci . 3 bratia plus ja. Dvaja sú v zahraničí. Ďakujem veľmi pekne za odpovede dali mi veľa. Aj napriek všetkému mamu ľúbim a preto ma to tak trápi. Ale viac sa snažím všímať vlastnú rodinu a to sa jej nepáči.

0silvia0
26. nov 2018

@majocka35 jednaj s mamou láskavo, ale rázne. Nemôžeš ju nechať aby ťa citovo vydierala. Nemôžeš sa prestať starať o svoju rodinu a celú pozornosť venovať jej. To proste nejde. Síce to ona asi nevie pochopiť, ale ty jednaj podľa svojho najlepšieho svedomia. Venuj jej toľko času
a pozornosti, koľko môžeš, ale pozor, len v súlade so svojou psychickou pohodou a možnosťami. Nemá význam, aby tvoja rodina (manžel a deti) mali doma psychicky vyčerpanú manželku a matku. Oni si toto tiež nezaslúžia.

majocka35
autor
26. nov 2018

@0silvia0 ďakujem

lija22
26. nov 2018

@majocka35 ahoj mne to pride tak, ze uprimne si spravila vsetko co bolo v tvojich silach. teraz este slapes v starych zvykoch. casom sa ti hlava vycisti, mama si zvykne a ty aj brat budete mat konecne cas na svoje zivoty, vycitky pominu, nemas ich mat preco. 🌷

majocka35
autor
27. nov 2018

@lija22 ďakujem