Dnes mám dosť, inak by som tu ani nepísala, ale ttak by ma zaujímalo či viete a ako viete svokre odpovedať na jej rady, ktoré hraničia s rozkazmi. O necelý rok mi končí rodičovský, chcem ísť do práce. No moja svokra má o tom zrejme lepšiu predstavu ako ja, stále mi hovorí aby som šla do práce akože už lebo v septembri už práca nebude a ja neviem odkiaľ na tento termín prišla (s mojim dieťaťom nemá kto byť jasle tu nemáme...) chcela by som pracovať od septembra keď pôjde malá do škôlky, a hovorí mi kde mám ísť robiť a že mám ísť ďalej na vysokú školu aj čo mám študovať...Mám byť učiteľkou v škôlke alebo v škole lebo vraj " iná práca nie je"...neviem no nemám pocit, že by všetky ženy robili učiteľky lebo "iná práca nie je" Vš mám len bc soc. prácu a chcem pokračovať ale rozhodne nie učiteľstvo(mám na to svoje dôvody) , na vš sa mi nedarilo ledva som ju dokončila a to som sa neflákala, proste na to nemám, aspoň nie na učiteľstvo...Ak si nenájdem prácu vo svojom odbore zoberiem hocijakú inú, akú nájdem ,je mi jedno či budem robiť predavačku či upratovačku je mi to fuk, len nechcem aby mi niekto rozkazoval čo mám robiť. No a navyše svokra je kuchárka vš nemá tak čo mi ona ide mudrovať? Nemá šajnu aké to je celé noci sa drviť a sledovať ako sa 2/3 vašich spolužiakov nedostane do tretieho ročníka. Na vš nemám ani peniaze takže si musím na ňu najprv zarobiť ale svokra si myslí že to je pohodička pracovať starať sa o
3ročné dieťa a študovať, hej školu takto spravím a budem mať do riti samé A-čka. O zamestanniach, v ktorých nepotrebujete mať vš, hovorí ako o niečo podradnom, akoby sama dosiahla neviem aký úspech...kuchárka...A zbožňujem keď zabije, že ona sa už za mňa v škôlke pýtala...bože ja na to nemám školu...nechcem tam ísť, nemajú voľné miesto...prečo ich s tým otravuje ...už sa teším ako stretnem riaditeľku škôlky a bude sa ma pýtať prečo sa nepríde o prácu pýtať osobne...
@nikomutonepoviem Ako? Velmi jednoducho-nech sa stara o seba a o svojom zivot....A ak by m niekto spomenul,ze sa na nieco za mna pytala,tak by som mu slusne povedala,ze o nicom neviem a nech si to riesi s dotycnou svokrou....
Ako prepac - ale ty si nesvojpravna alebo co-ze sa ti svokra "montuje" do zivota? Na zaklade coho? 😕
A to ju nevies ignorovat? Nestykat sa s nou a nehovorit jej o svojich planoch?
Pardon ta preklepy....
Ja keď som bývala u svokrovcov a svokra mi dávala životné rady a výrazne sa odlišovali od môjho názoru, tak som ju proste ignorovala. Normálne som povedala niečo odveci, že napr.idem do izby niečo zobrať a uz som sa nevrátila 😀 neskôr to asi pochopila, pretože to zredukovala. Ak však príliš dobiezala do niečoho, tak som jej normálne povedala, že mám na to iný názor a rada by som si niektoré veci riešila inak,ako by to ona riešila. Tebe radím to isté.
@nikomutonepoviem podakuj sa jej za rad a nazor a sprav si podla seba.
Ved obciansky mas.
Mozn ma.trosku pravdu v tom,ze v septembri je menej volnych miest,kedze uz aj absolventi skoncia a hladaju si miesta,ja som.kvoli tomu hladala miesto este pred dovrsenim 3rokoch a hned som aj nastupila a radsej si tych pat mesiacov zaplatila sukromnu skolku.. Mozno blbost v mojom.pripade,lebo som.tak prisla o moznost najvyssej podpory,ale baby tu na koniku ma tak zblbli,ze zeny po dlhej MD (bola som 5rokov), si miesto nenajdu,ze som pekne krasne posielala zivotopisy 2mesiace pred 3.narodeninami..
Sprav si tak,ako to chces ty,ona ti do toho nema co kafrat! Moze dat naozaj len radu ci vyjadrit nazor..
Ahoj, najlepšie je mať svokru ďaleko ako ja, človek síce nemá pomoc s deťmi, ale aspoň sa nestará do výchovy a do nášho života. Mňa by asi porazilo, keby mi mal niekto niečo diktovať, ja to priam neznášam a nerobí mi to ani vlastná mamina.
Ja to vidim tak, ze svokra Ti chce iba dobre, resp. rozmysla dopredu...ziadna tragedia
Vieš, možno to nemyslí zle, len ti to ako buzeracia pride. Možno ti chce pomôcť. A možno len potrebuje niečo riešiť a nakoľko tvoja práca nie je vyriešená, tak si v kurze. ;) Urob to jednoducho. Na ktorúkoľvek z jej rad reaguj: dobre, ano, skusim, hej, tak... A urob si po svojom. Nediskutuj o možnostiach, riešeniach, nicom. A podľa možnosti, zmen tému. Na akúkoľvek. Ak sa vráti k pôvodnej, zasa jej "pritakaj" a zasa ju zmen. Je to jednoduché ;) Skús.
No vieš čo...so sociálnou pracou si mozeš akurát tak vytriet zadnicu, takze podla mna ani neuvazuj v pokracovani v tomto neuplatnitelnom odbore. Vyhodiš prachy za študim, ktore sa ti nikdy nevratia...len budeš mat titul a to je cele. Sociálna práca je dost devalvovany odbor a nepotrebny...niečo ako filozofia..
Svokra ma to čo tebe chýba a to je iniciatíva...ona je moc a ty si málo. Ludia bezne študuju aj popri detoch a praci ked chcu, je to naročne ale ak to človek chce tak si to zariadi. Ja by som skor ako nad dalším študiom uvazovala nad osamostatnením ak s nou byvaš a ak nie tak si uprac sama v sebe čo chceš dalej robit a čo so zivotom.
To uz ako kleslo naše školstvo ked ludia s vš premyšlaju nad pracou upratovačky...
@sardinka336 ahoj, k tej VŠ ti poviem toľko, že v našom meste je upratovacia čata, kde baby robia od 07:00 do 15:30, upratujú paneláky, umývajú tam dlážky a spoločné priestory. Zarobia okolo 400 eur v čistom. Popravde, keď mi začnú obe baby chodiť do škôlky, nebudem váhať a rada sa k nim pripojím. Aspoň budem v normálnom čase doma a budem sa môcť venovať rodine. Môžem zvysoka osrať vysokú školu a kariéru, keď nebudem mať čas na svoju rodinu. A peniaze? Kvôli sto dvesto eurám navyše, čo by som mohla zarobiť inde mi to tiež nestojí, keď manžel zarobí dobre. To je napríklad môj názor na to, čo ide robiť vysokoškoláčka. Ak jej ide len o pracovný čas a nejde jej vyslovene o kraiéru a peniaze, tak jej fakt môže byť jedno, či pôjde robiť upratovačku, predavačku alebo akúkoľvek ( podľa niektorých, tým nemyslím vyslovene teba) podpriemernú prácu.
Ja to tiez strasne neznasam ked idu poucovat ludia ktori nedosiahli az tak vela aby mali na to.ponizovat napr predavacov alebo pracujucich vo vyrobe.. Ja robotu mam nie nejak extra platenu ale mam a tiez vsade sa za mna prihovara hoci ja nemienim zmenit pracu dufam ze sa nic nestane a budem moct pracovat dalej este nemam zmluvu na neurcito takze tak ... Ignorujem to uplne vobec sa tym nenecham uz rozladit ja pracu mam a nie som odkazana na to aby mi dakto hladal druhu .... Nevsimaj si to najdi ai pracu aka sa ti hodi do cesty s takou skolou neurobis vela ked sa tam tak trapis nema zmysel pokracovat a ked na to.nemas financie momentalne tak aj tak len nejaku pracu si musis najst a v tej skolke to nebude bohvieco musis mat na to povahu a pevne nervy 🙂 drzim palce
chapem ze ta to stve. ale svokra nechce zle aj ked jej iniciativa by sa ani u mna nestretla s pochopenim.. argument ze nechces do skolky ani skoly nezabera?
A preco by mala -alebo hocikto iny-nieco niekomu argumentovat....😁 Nevidim na to vobec dovod-je to moj zivot - urobim ako ja uznam za vhodne a nebudem sa spovedat a argumentovat - a uz vobec nie svokre.
@simculllka ja s tebou uplne suhlasim...kašlat na karieru aj vysoku školu ak nemam zaujem. Samozrejme zavisi aj od regionu nakolko je možné si vyberat pracu ...ja osobne nemam chut umyvat panelaky v lete v zime, vlačit kyble s vodou, zametat pri ,,popelniciach,, ved to vidim u nas čo tie kočky robia, a robia to super ja ich vzdy pochvalim ...domacich prác mám nad hlavu aj tak. Aj ja si chcem hladat pracu na pol uväzok alebo s normalnou pracovnou dobou. Ale pozicie ako upratovačka a predavačka nechavam na dobu ked nebude nič lepšie...nič proti predavačkam ale ja som zmätkár a pred kasou mám rešpekt. To skor chyznu uz ked tak by som išla robit na par hodin...no uvidime ešte ako skončím.
@sardinka336 nuž hej, zas robiť to dlhodobo by ma asi nelakalo, ale aspoň by som pre začiatok získala kondíciu a schudla hádam 😀 😀 táto predstava ma na tom najviac láka 😉
@nikomutonepoviem "mudre"rady svokier vedia poriadne otravit zivot. Ale vidim to tak ze tvoja to nemysli az tak zle. To ze ona to dotiahla "len" do kuchyne nie je argument. Ona veri ze mas na viac a nechce aby si tak drela. S titulom mas vzdy viac moznosti sa zamestnat. Do kuchyne, upratovat ci predavat mozes ist kedykolvek. A to ja si vazim kazdu pracu. Mozno tvoja svokra trosku tlaci na pilu a vase predstavy sa kapanek.lisia ale mysli to.dobre, ver mi.
Ty tiež nemas prilis optimizmu, všetky miesta sú obsadené....A ku koncu roka berú za pás....
Autorka,keďže si VŠ už vyskúšala a zistila,že to nie je také ľahké resp.nie si študijný typ a teraz pri dieťati a vl.domacnosti by to bolo ešte ťažšie týmto smerom by som nešla.nepises či spolu so svokrou žijete ale jej dobre mienené rady ber jedných uchom druhým von.Normalne by si som jej povedala, že prácu si chceš nájsť a vybrať sama.Nemas ledva dokončenú ucnovku, aby si s tým mala taky veľký problém.Tvoj prístup sa mi páči, že ak nenájdeš čo by si chcela prijmem hoc aj predavačku vieš pri dieťati veľa žien nerieši kariéru postup, ale v prvom rade prác.dobu,ktorá sa bude dať zosúladiť s dieťaťom.
Mne, keby povedala, že mi vybavuje prácu v škôlke rovno by som jej povedala a to čo Vám napadlo?
Asi musíš byť trocha drzejsia😀
Ja vôbec v tomto nevidím to čo ostatné baby, že si malo iniciatívna a svokra To chce dobre🙂
Ty sama sa rozhodnes kedy a akú prácu si budeš hľadať!
Svokra má niečo,v čom ju nedoženieš- životné skúsenosti..a že ti nechce zle pochopíš,až tu upratovačku ozaj budeš nútená robiť hoc si Bc.zo soc.práce a narobíš sa a zarobíš akurát tak na slanú vodu.Poznám zopár žien,čo dorábali vš popri deťoch,lebo "zmúdreli" /okolnosti ich donútili/ a tie by boli za takú buzerantskú svokru asi aj dosť vďačné,že im naliala rozumu...Bola by som zvedavá na názor tvojho manžela.
Byvame spolu so svokrovcami a pravdupovediac nieje to boh vie co.Neustala kontrola nad kazdym krokom,kam ideme,na co a preco a kvoli comu... .V kuchyni nemam sancu volaco uvarit a prichystat bez toho, aby mi moja svokra nedychala na krk ci to nahodou nerobim "inak" nez ona.Odvtedy som si povedala a "dost",odvtedy vari len ona.Nie nadarmo moja babka stale vravela,ze v kuchyni musi byt len jedna gazdina!S manzelom im mesacne financne prispievame,ale tak ci inak kvantum nakupov urobime aj mimo toho,ibaze to co kupim ja ...toho sa nedotknu,pecivo stvrdne,masove vyrobky sa vyhodia,mliecne zase pokazia.Kdezto viem,ze to taktiez jedavaju aj oni,lebo to kupuju.S manzelom mame 5-mesac.dceru,ktora sa narodila 18.augusta,odkedy sme prisli z porodnice nic som nepocuvala len to,ze ci ju dobre obliekam,ci jej nieje zima,ci to je dobre,ze je tak,alebo hentak...a preco ju uz nekojim a preco to je taka flasa a pod...odpovede stylu mala som silny zapal a prisla som o mlieko bola u nich vyhovorka.Ked mala trocha zamrnci bolo povedane,ze nech si trocha poplace aj to potrebuje,ale teraz je to tak,ze ked zaplace tak "co jej je,ze tak place".Mala som s nou par mensich konfrontacii,ale k nicomu to neviedlo.Ked sa nieco udialo hned volala manzelovej sestre a svojim dalsim nevestam,ze co sa vlastne deje a toto,tamto som urobila tak a preco nie inak!Jednoducho ohovaranie ako tak,ktore trva este dodnes.Ked poviem,ze ideme na navstevu k mojej mame tak sa tvari akoby som tam nesmela...proste je to ubijajuce.S manzelom hoci nemame vysoke skoly,ale ja mam pracu,ktora ma bavi a manzel ma svoju firmu na ukor ktorej je v praci od rana do vecera.Cize som s malou viacmenej len ja,lebo svokre ju nenecham ani keby co bolo po tom vsetkom ako mi "ublizila".Nemozme si nic urobit,prerobit,zariadit podla svojho.Co je najhorsie ja uz takto nevladzem a snazim sa to zvladat kvoli mojej dcerke.S manzelom sa na ukor toho v poslednej dobe casto hadame,lebo chcem,aby sme sa osamostatnili(otazka penazi to nieje),on tvrdo,ze stale nieco hlada,bud vhodny pozemok,alebo volajaky dom,ibaze zial v priebehu jedneho roka na nic neprisiel tak samozrejme,ze to uz beriem ako vyhovorku.Po novom ked pride k otazke spoloc.byvania tak mi poviem,ze sa mozem zbalit a mozem ist.Nie aby som nemala kam ist,lebo mam ibaze ma mrzi jeho lahkovazny pristup 😟 a uz neviem ako dalej,ale drzim sa,lebo mam malu dceru,ktora ma potrebuje.To je asi tak v "skratke" co sa tyka mojho spolunazivania so svokrovcami,cize z casti viem co to je,samozrejme so vsetkou uctou voci vynimkam 😉A co sa tyka vzdelania? Nikdy som nerobila vynimky medzi ludmi,kazdy ma to na co sa citi.A dristy o tych skolach....vysoka skola este nikomu rozum a inteligenciu nenaliala 🙂
@ablanka vedela si ,že ideš bývať ku svokre a zrejme poznáš aj porekadlo Môj dom-môj hrad.Najprv ste si mali poriešiť bývanie a potom dieťa a teraz by si sa nemusela trápiť...no čo už,už len vydržať...ale u vás to nevyzerá na osamostatnenie,tak sa snaž vydobiť si aspon malé ústupky,ako prvé vlastnú kuchyňu....
a súhlasím s tvojou poslednou vetou,ale treba sa vyučiť povolaniu a je jedno či je to učňovka kaderíčka alebo ukončená medicína,len to povolanie resp.papier k nemu treba mať a nie nejaké polovičné Bc. z takej "vychytenej "školy ako je sociálna práca.
byt svokrou kopnem ta do zadku a vy..rem sa na teba... ako nehnevaj sa ale hras sa na mudru a nemas vobec potuchy co je to zivot... si myslis ze sediet za pokladnou alebo upratovat je easy job ok chod to robit..ale ty mas zabezpecit hlavne buducnost tvojim detom a nie sebe.. isto by ste sa mali lepsie keby mas lepsiu pracu a to vie i ta "hlupa" svokra .. zrejme taka blba nebudes ked mas VS i ked to dnes uz ma takmer kazdy co ma peniaze, ale ... tak ked si vedela ze to robit nechces a mas na nieco ine da sa rekvalifikovat na nieco co ta bude bavit a zivit teba a tvoju rodinu... flakas svoj zivot a to je skoda a este si i zla na osobu, co si to mozno ani nezasluzi... ale jediny kto si co nezasluzi si ty za tvoju sebeckost a neuctu... si mala cely cas co si sedela na materskej moznost premyslat nad buducnostou ist na daky kurz alebo nieco rozumnejsie.. zvytocne si teraz podrazdena zo svojho spackaneho zivota a vylievas si to na svokre ..
@ablanka ked idem k niekomu byvat snazim sa s nim vychadzat. Ked sa neda odchadzam. Ty si cudzia osoba v jej dome. Snazi sa komunikovat ale ty vsetko zjavne vnimas negativne nech povie alebo urobi cokolvek 😒
@ablanka a načo robíš nakupy ked sa toho nedotknu? Nekupovala by som ..len čo zjeme my. Vzdy by som sa opytala čo mam kupit, či niečo netreba ale aby som kupovala ,,nasilu,, tak to nie...a kedze tvojmu muzovi to tak vyhovuje ako je, zvlášť ak to nie je otazka penazi, tak ja osobne by som ,,demonštrativne,, odišla keby som mala kam...aby ma muz vyhadzoval no prepáč...
Mladý maju byvat sami...to je mudrost odveká...zatial ti ine neostáva len ,,šúchať nohami,,.
@janinah....a muz jej povie, ze sak varí mamička...tak načo ti je kuchyna? Ved píše ze to nie je o peniazoch...čize jej muz bud nechce, alebo sa mu do toho nechce a odklada to alebo iny dovod...neviem..to by nam on vedel povedat čo.
@sardinka336 nedotknu sa nakupeneho zle je no garantujem ze ak by sa dotkli aj tak by bolo zle.....nedam dieta za to ako.mi ublizili........toto stadium kedy je uz vsetko co druha strana urobi zle je konecna, tu uz len odchod pomoze....
@sardinka336 však nech skúsi o tú kuchyňu požiadať......na odchod je vždy čas....mužov dôvod je jasný,mamička navarí akovždy bol zvyknutý,žena v posteli je,pokračovanie rodu zabezpečil...hádam to nebude meniť pe takú "maličkosť "ako nešťastná a nespokojná manželka..
@marcelatje to co som pisala bolo zhrnute do takeho maleho "vycucu"...bolo to poukazane na povodny prispevok danej osoby,samozrejme kazdy si z toho vezme len to co mu v tu danu chvilu vyhovuje a patricne na to reaguje.Budis....tisic ludi,tisic chuti 🙂
No moja, soc.praca je uz teraz uplne v pase. Je to sice pekne mat titul ped menom, ale inak ti ten papier nestoji za nic. Pokial nemas fakt dobre konexie tak uplatnenie moc nenajdes. jedine ze si masochistka a budes pracovat dobrovolne s bezdakmi, stetkami a drogistami.inak su uz vsetky miesta obsadene a o praci na urade ani nesnivaj. Tam neni sanca uplne ze nie...ucitelov vsade treba, ale na to aby clovek bol ucitel, to musis mat v sebe. Inak sa budes trapit.
Inak da sa robit kazda praca, ale len docasne. A tvoja svokruska ma v jednom pravdu, cim viac sa blizi koniec roka, tym menej je roboty. berie sa vacsinou za pas, tam vsade beru a kedykolvek...niekedy je lepsie zatat zuby, prekusnut hrdost a nastupit do tej skolky na nejaky cas, kym sa dostanete financne ako-tak do pohody aby ste mohli vyskavovat napriklad vo svojom a nie so svokrou za zadkom 🙂