Myslíte si, že môže v živote nastať situácia, kedy človek stratí pokoj na jednom mieste? Vysvetlím situaciu, roky sme bojovali so susedmi kvôli tomu, že si púšťali hudbu, ale nie obyčajnú, ale naozaj nepríjemnú s basmi takými, že sa nám otriasal dom v základoch. Potom začali problémy s ďalšími susedmi, doma si v podstate nikto nevie nájsť svoj priestor a dochádza k roztržkám. Dlhé roky som čakala len na tú chvíľu kedy uplynie 5 rokov, aby sme mohli predať dom a odísť odtiaľto. Nenašli sme si tu nikoho na okolí a tak sme stále sami a ja som sa časom utiahla sama do seba. Mám obavu zmeniť miesto, lebo sa bojím toho, že všetky tie zlé veci sa znova budú opakovať a znova budem nútená hľadať inde miesto pokoja. Preto sa teda pytam, je to chyba vo mne (zle sa na všetko dívam) alebo je to otázka rozhodnitia sa odísť inde?
Za roztrzky doma susedia nemozu . Za to mozu ludia co v dome žiju. Cize stahovanie stym nic nezmeni.
@miadi ak ľudia v tom dome stratia pokoj, tak prečo by to tak byt nemohlo? Nejde o susedov v tomto smere, skôr v tom, že chyba osobný priestor na sebarealizáciu a to môže spieť aj do roztrziek.
@staromodna tak naco sa pytas ked si vies odpovedat ? Chces len pocut to co si myslis.
@staromodna pozri, nikto ti tu nevyveští z pár riadkov, či to pomôže. Každopádne, ak sa tam teraz necítite dobre, načo odkladať sťahovanie a trápiť sa tam ďalších x rokov? Ja by som do toho určite išla, keď to nepomôže, aspoň som to skúsila... 🤷. A hľadaj domov s "priestorom na sebarealizáciu" - nech už to znamená čokoľvek.
@staromodna co znamena nenasli sme si tu nikoho na okoli? Akoze ty sa citis nepokojne vo svojom dome, ale citila by si sa fajn ak by ste mali dobrych susedov? Co od nich ocakavas?
Chcela som Ti napisat svoju skusenost, ale nie celkom rozumiem tomu, co si napisala. Najskor som to brala tak, ze Ti vadí hluk od susedov, ste doma z toho podráždení a hádate sa. Asi sa chcete pred tým utiahnut v nejakej "tichej" izbe, ale je Vás viac a každý nemôže. Ale potom si napísala, že nejde o susedov, takže uz to nechápem.
Myslim ze to je taka prirodzena reakcia na zle miesto, ze si akokeby vytesnila vsetky tie zle vplyvy, aby ti z toho nepreplo.
Ak mate moznost odist, neboj sa toho. Horsie to snad nebude, aspon mozes ako tak zacat odznova.
@staromodna A prečo si čakala dlhých 5 rokov??? Prečo ľudia majú taký problém pochopiť, že nehnuteľnosť môžu predať úplne kedykoľvek a nemusia čakať na žiadnych 5 rokov?
@staromodna kým nenájdeš pokoj v sebe,nenájdeš ho nikde
Môže taká situácia nastať samozrejme. A čo na to hovorí tvoj manžel? Nemusíš mi odpovedať. Skúste si sadnúť a všetko dobre zvážiť. Nemusíš byť niekde kde sa cítiš zle. Zmena je niekedy dobrá.
@rorino áno, tiež som zastávala tento názor, kým som nepadla tak hlboko, že som sa uzatvorila sama do seba, takže nie vždy je to tak, pretože žiaľ, niekedy okolnosti vypália tak, že ten pokoj sama v sebe už nájsť nedokážem
@h2 kvôli daniam, ináč sa plazia vysoké dane a máloktorá realitka by to odporúčala práve preto, že to začína byť viac kontrolované
@sardinka32 pretože kvôli tým susedom už nechodím vôbec von na našu záhradu. Zhnusilo sa mi to tu všetko na okolí. Prídem po deti do školy či do škôlky a cítim sa ako nejaký mimozemšťan pričom som nikomu nič neurobila, skôr som sa uzatvorila do seba. Vadí mi to, že doma všetci trávime spolu čas v obývačke spolu s kuchyňou. Nemám sa kde realizovať. Ja osobne mám rada ticho, ale v čase kedy potrebujem variť, tak deti pozerajú väčšinou svoje rozprávky a vkuse to mám za chrbtom a to mi napríklad neuveriteľne prekáža, ale neviem ako inač to urobiť, aby si mohli pozrieť svoje programy obľúbené, ale bez toho, aby ma to rušilo, práve z tohto dôvodu vidím, že tu nemáme to, čo by sme potrebovali a to každý svoj priestor
@staromodna A myslíš, že sem napíšem to, čo napíšem, bez toho, aby som o tom čokoľvek vedela? Áno, platia sa dane. Ale nie zo sumy, za ktorú sa nehnuteľnosť predáva, ako si to veľmi veľa ľudí nesprávne myslí. Ale len zo zisku, ak tým človeku nejaký vznikne. Čiže to, za čo dom predáte, mínus suma, za ktorú ste ho kúpili, mínus suma všetkých prestavieb a investícií, ktoré ste do toho dali. Tým dostávame sumu, ktorú ste na tom "zarobili", čiže o koľko ste v pluse oproti tomu, kde ste boli pred kúpou toho domu. A až z toho sa platí tá daň. Tak, ako sa platí z každého zárobku, ktorý človek nadobudne. To by ináč bolo, ako napísať, že radšej sa nezamestnám, ale budem na podpore, lebo ako zamestnaná by som síce mala plat, ale musela by som platiť odvody.
Jasné, že keď chce niekto predať dom po 4 a pol roku napríklad, tak sa mu už oplatí počkať. Ale 5 rokov života sa niekde trápiť, lebo "5 rokov nemôžem predať!!!", je blbosť.
@staromodna pozerám, že si tehotná a máš 2 deti nie si psychicky unavená?ako by si sa chcela realizovať?Podľa mňa už hľadáš problem vo všetkom bývaní, že máte kuchyňu s obývačkou, že deti...ticho mať ešte pár rokov nebudeš.Tiez sa skôr prikláňam k tomu, že si nevieš nájsť svoje miesto a všetko je zle.O 3 r si povieš, že ste sa mali odsťahovať a mať pokoj.Odisla by som, keď sa na tom mieste necítis dobre
@h2 áno, lenže 5 rokov dozadu stáli nehnuteľnosti polku z dnešných súm, takže viem prečo sme to takto nemohli urobiť
@staromodna Aspoň napíš "nechceli". Lebo môcť ste mohli.
Nevieš nájsť pokoj sama v sebe. Miesto to nezmení. Zmeniť sa musíš ty.
Určite by som vyhľadala psychológa.
Vlastne ti vadí všetko aj rozprávky ktoré pozerajú deti. To už problém je.
Veci sa deju okolo nas a my na ne reagujeme. Len nasa mysel ovlada, ako sa na veci pozerame. Ty si presvedcila samu seba, ze to tam nenavidis, ako je to nanic atd. Skus trocha preprogramovat svoju hlavu, myslienky, pusti si nejake meditacie, na googli najdes. A neupinaj sa tak na nehnutelnosti a nabuduce ked budes kupovat popytaj sa susedov kludne, ze ako sa tam naziva
@bosorkabb hm, prečo by to mal byť problém? No nie každý je extrovert a nie každý má rád hluk za chrbtom. Ja mám rada ticho napríklad a vadí mi to za chrbtom, prečo utekať pre toto za psychológom? Povie mi nejakú kúzelnú formulku a mne prestanú vadiť hluky? No tieto veci sú žiaľ aj práve "vďaka" za tie susedské gardenpárty. Od vtedy áno, vadí mi to, ale nemyslím si, že psychológ môže v tomto smere pomôcť a pokoj hľadať na mieste, kde žiaľ už nikdy nebude, je ťažké. Ja som sa aj s tými susedmi snažila milo, pozdravila, rozprávala a teraz už rok sa na nich ani len nepozriem, z druhej strany sa dva týždne stala dosť škaredá vec a nechcem to rozoberať, ale riešenie všetkých zúčastnených bolo nulové a toto bolo z môjho pohľadu poslednou čerešničkou, len nechcem urobiť chybu kvôli tomu, že deti tu majú ako také zázemie, preto som sa sem opovážila dať túto otázku
Už som sa niekedy zamýšľal, je zvláštne že povedzme auto alebo aj lacnejšie veci ako napríklad TV máme v záruke a hocikedy reklamujeme, vymeníme. Ale najväčšiu investíciu v živote kupujeme bez vyskúšania. "OK, beriem ten byt a na skúšku sa nasťahujem na tri mesiace" asi nebude fungovať. 🙂
Ja už som sa v rámci hľadania pokoja sťahoval, a... zase zle. Potrebujem pokoj na sústredenie na prácu a trt. A dopredu to nebolo nijako vidieť. Tak už jedine ozaj niekam na samotu (ale takú s elektrinou a teplou vodou) lebo takto to tu ozaj znenávidím a budem zlostný starý pán zazerajúci z okna a hromžiaci na oblaky.
Závidím ľuďom, ktorým zvuky nevadia. Dokonca som niekedy googlil "ako ohluchnúť" lebo hudbu ktorú mám rád už mám zapamätanú tak by to možno bolo lepšie. 😉
Edit: Ale pravdaže čakať 5 rokov je naozaj hlúposť, ja som si tiež z podkladov ako tak vyrátal daň (áno, som taký blbý že som to neodflákol), ostať dlhšie by ma porazilo.
@neviditelnypes Ďakujem za pochopenie 🙂 je milé vedieť to, že to aká som neznamená byť zlá, mám proste svojský charakter, ale totálne súhlasím, stáva sa zo mňa zlostná žena hromžiaca na všetko čo sa tu šuchne. Toto mi pomohlo pochopiť to, že tá zmena je proste nutná
@staromodna ja som introvert a naučila som sa akceptovať veci a ľudí okolo. Ak mám deti viem že hluk bude vždy. Je to súčasť rodinného života. Miesto to nezmení kým sa nezmením aj ja.
Psychológ je na to aby sa človek vyrozprával, poskytne iný pohľad, vie a pomáha prísť na koreň problému. Je to bežný postup.
@staromodna ak ti vadi aj cas, ked deti kukaju telku ako ty varis, tak problem bude v tebe. My sice byvame v dome ale ked mam pred svojimi dňami, tak mi tiez vsetko vadi a najradsej by som bola sama. Ale deti su vzdy v obyvacke aj ked varim, hoci maju kazdy svoju izbu. Tak som to vymyslela tak, ze ked chcem vojsť do svojho sveta alebo som nervozna sama zo seba, dam si sluchadla a pocuvam hudbu, podcasty, nieco meditacne alebo motivacne. Pri tom varim, upratujem…. Mam bezdrôtové sluchadla a teda mozem sa pohybovať bez obmedzenia po dome. Vyskúšaj to, co sa tyka toho priestoru pre teba o ktorom si pisala.
@bosorkabb nerozumiem prečo z celého príspevku sa vypichlo to, že mi vadí, že deti pozerajú rozprávky. Nepoznáte umiestnenie a rozloženie domu a tak problém padá na mňa. To, že je doma hluk je normálne a prirodzené a tak to má byť, keď sú deti malé, problém však nastáva v tom, keď sa človek vyslovene doma dusí práve preto, že svoj osobný priestor nemá. Vyjdem von a z každej strany ma obrechajú psy, na prechádzky sa nedá ísť tu po okolí, zároveň sa ľudia na mňa dívajú ako na mimozemstana a ja sa mám ísť vyrozprávať k psychologovi? No žiaľ, ak to nejde na jednom mieste, tak to nejde a urobiť s tým neviem nič, keďže som sa o veci snažila posledných 5 rokov až do momentu, kedy človeku dojde a dosť, takto sa ďalej ísť nedá a ako vidím, nie som sama v takýchto otázkach a ako vidím, je normálne, že sa ľudia sťahujú. Mňa od sťahovania sa brzdí len jedno, aby sme nenašli horšie ako je to tu
@staromodna ja tiež nemám rada hluk, ale keďže celý svet sa netočí podľa mojich preferencií, poradím ti to isté čo @betulinka1 ... slúchadlá na uši a nejaké super podcasty, prípadne hudbu. Aj ja žijem v oblasti, kde ma obrechajú psy keď idem po chodníku, ale brať to takto citlivo ako ty to neberiem. Mi to pripadá, akoby si bola v nejakom úzkostnom leveli, kde ťa ešte aj psy obrechajú, všetci sa dívajú na teba ako na mimozemšťana. A to z akého dôvodu? Prečo by sa na teba dívali ako na mimozemšťana? Keď odmietaš psychológa a terapiu, nájdi si aspoň podcasty od terapeutov, psychológov na youtube, je tam toho veľa, možno ti to pomôže.
@0silvia0 ďakujem za pripomenutie, že nie som Slnko 🙂 tieto veci naozaj dobre ovládam a viem, že svet sa netočí iba okolo mňa, avšak chcem si ísť len sadnúť do auta vonku z dvora a obrechajú ma psy a to nie 1, ale celá ulica mi tiež nepríde veľmi vhodné a hovoríme o tom, že sa to deje sústavne, od kedy je tu 1 pes navyše, ktorý začne a ostatné sa s radosťou pridajú a nehovoríme o malých psoch. Čo chvíľa sa mi narodí dieťa a predstava, že beriem von kočík s dieťaťom a budeme takto obrechaní mi tiež nie je celkom súca, tak sa ospravedlňujem, že mám aj ja nejaké predstavy o živote a o tom ako by to mohlo vyzerať, hoci to nikdy nebude ideálne, ale zase robiť pomaly z človeka cvoka za to, že je iný je tiež mimo
@staromodna sú to zvieratá. Mne to tiež lezie na nervy keď všetci psy vyštekávajú na ulici, nikomu na svete to nie je príjemné, koľkokrát ľutujem poštárky, tie v tejto psej atmosfére pracujú denne. Tiež nie som psíčkar, že by mi tie psíky pripadali nejaké ňuňu zlaté. Aj ja som mala malé deti a trpla som aby mi ich psy nezobudili v kočíku. Ale jednoducho to beriem tak, že niektoré veci neovplyvním a keď niečo neviem ovplyvniť, tak sa tým nebudem zbytočne zaoberať a skúsim to vytesniť z mojich myšlienkových pochodov a tolerovať. U nás ešte sused chová papagáje, čiže nielen psy, ale aj škrekot papagájov každé ráno keď vyjde slnko. Ale my zas máme mačky a tie naše potvory sa zasa určite premávajú aj u nich na dvore, takže nič iné nám nezostáva, len sa nejako tolerovať.
@staromodna veď nemusí nič.
Psy budú všade pretože ich ľudia majú. Ak nebudú náhodou psy bude niečo iné. Neexistuje miesto kde je celý deň ticho ak nerátam opustený ostrov.
Všade nájdeš ľudí ktorý ti nesadnú.
Chceš niečo čo ťažko nájdeš.
Ak si myslíš že zmenou adresy niečo zmeníš tak to urob. Len mám z teba pocit že ani to nechceš.
@staromodna ahoj, všetko bude ok. My sme mali novy dom a so susedmi sme nevyšli. Nevedeli sme sa preniesť cez podraz, veľmi sme sa snažili. Pre pokoj sme sa odsťahovali do mesta a myslenie sme zmenili hneď. Veď nue všade bývajú ľudia, kt sú ti nepríjemní, nesympatickí, atd. Teraz máme na chodbe len 1 pani, kt vidím raz za rok. Hore majú psíka, to mi nevadí. Vedľa akurát fajčia na balkóne, ale tiež neriešim. S ľuďmi sa vždy pozdravím a prihovorim, snažím sa spýtať ako sa majú... časom sa už rozhovorili. Čiže nám sa tato zmena oplatila a treba sa trošku obrniť, keby niečo a rozumiem ti, ideš z minulých skúseností. Choď do toho s dobrým umyslom, všetko dobré želám.