Môže sa notoricky klamár zmeniť?

20. feb 2023

Ahojte, ani neviem,čo očakávam od tejto diskusie, asi len potvrdiť si to,čo mi je jasné. Cca po roku vzťahu sa prevalilo, že môj priateľ je notoricky klamár, klame všetkým a všade . Má finančné problémy. Môže sa notoricky klamár zmeniť k lepšiemu? Mám ho rada,chcela by som mu pomôcť, ale myslím, že to je len zbytočná strata mojej energie.

divokykonik
20. feb 2023

Správne uvažuješ. Veľmi správne. 🙂 On sa nezmení.

akiana
20. feb 2023

Hypoteticky ano, realisticky nie.

Skusim najprv prvu moznost - ak by si naozaj uvedomil, ze ma problem a dlho a intenzivne pracoval s psychologom a svojim okolim, dokazal by korigovat svoje spravanie. To by vsak vyzadovalo najprv vela sebareflexie, a potom velmi velku snahu, nieco zmenit. Nie ani tak pre seba, pretoze jemu tie klamstva vyhovuju, ale pre druhych.

Teraz druha a ovela realistickejsia moznost - nie, pretoze on benefituje zo svojich klamstiev a evidentne nema dostatok sebareflexie a empatie, aby videl, ze tym ublizuje ostatnym a nici si vztahy.

Zaver pre teba: prva moznost je nepravdepodobna a nema garantovany vysledok, a aj keby, ty nemozes cakat roky na jeho posun smerom k lepsiemu. Druha moznost je skor realisticka, a preto nemozes v takomto vztahu zotrvavat.

paulinam99
20. feb 2023

Význam cudzieho slova „ notorický ” v Slovníku cudzích slov

notorický – zrejmý, viditeľný, všeobecne známy, uznaný; nenapraviteľný, nechvaľne známy

.... dávam Ti do pozornosti slovíčko NENAPRAVITEĽNÝ

P.S.: Koniec diskusie 😉

ronny182
20. feb 2023

Nikdy sa nezmení, čím skôr preč, nestrácaj čas... Vlastná skúsenosť

autor
20. feb 2023

@ronny182 asi tak bude najlepšie

autor
20. feb 2023

@akiana v slabej chvíli si prizna, že má problém. Zo začiatku sa javil ako veľmi úprimný človek, nepochybovala som o ňom. Až neskôr vyšli na povrch nejaké veci,ktoré mi vysvetlil. Ale za posledné dva týždne vyšlo najavo toľko toho,že som v šoku.

kiwi3
20. feb 2023

otazka je, ci je naozaj notoricky kamar. ak ma finacne problemy, tak sa tymi klamstvami asi snazi nieco zakryt a pomaly sa mu to nabaluje... teda neviem, v com vsetkom klame, ale tak ci tak, neverim, ze sa zmeni ani v pripade, ze by bol notoricky a uz vobec, ked si narobil dlhy a problemy. preco by si mala ty vobec riesit cudzie problemy? cim skor odides, tym lepsie

autor
20. feb 2023

@paulinam99 beriem na vedomie 😊👍

akiana
20. feb 2023

No len tu nestaci, si nieco v slabej chvili priznat po tom, co ho ty konfrontujes. Pretoze pri tom to aj ostane, on si to v slabej chvili prizna, ty mu odpustis, a o par dni/tyzdnov prides na nejake dalsie klamstvo, a tak dokola.

autor
20. feb 2023

@kiwi3 klame nielen vo veciach financií. Klame napríklad,keď mešká niekoľko hodín, tak aby to odôvodnil, tak povie,že stratil doklady. O pár dní vyjde na povrch,že doklady nestratil

viestta
20. feb 2023

Keby klamal o dovolenkach na miestach kde nikde nebol, to by sa este dalo prepacit, ale ked ma nezadany chlap financne problemy tak to uz treba byt v strehu aj keby o tych dovolenkach neklamal.

akiana
20. feb 2023

To je dost velky problem. Pretoze ak by klamal len o peniazoch, este pochopim, ze sa asi za to hanbi, dlhy su dost citliva tema. Aj ked klamat samozrejme nie je spravne za ziadnych okolnosti. No ked ti klame uz aj o tom, kde je a preco nie je tam kde ma byt...ktovie co sa snazi zakryt. Mozno kontinualne klamanie nie je jediny problem, ktory ma.

autor
20. feb 2023

@akiana áno,on povie,že povedal som ti pravdu. Ale až vtedy to prizna, keď už odhalím, ako sa veci majú. Vtedy prizná a povie,však som ti povedal pravdu 😁

beata_k
20. feb 2023

Bez sance aby sa zmenil. Mozno s pomocou odbornika, ale ty ho urcite nezmenis. Stracas s nim zivot.

deti95060810
20. feb 2023

ale kdeže... ak by len k horšiemu sa zmení.. k lepšiemu nikdy nie.

autor
20. feb 2023

Máte asi všetky pravdu. Mám ho rada,myslela som,že som stretla niekoho normálneho. Rozumieme si,máme spoločné záujmy, pomôže v domácnosti, nikdy sa neprizera len tak. Ale toto sú vážne závažné veci

autor
20. feb 2023

@viestta neklame o dovolenkách. Klame o tom, že vôbec tie problémy má, klame asi o všetkom, on podľa mňa sám nevie, čo je pravda.

viestta
20. feb 2023

Ta dovolenka bola len nadsadzka, kazdy obcas zaklame o nepodstatnostiach.

autor
20. feb 2023

@viestta chápem. Klame v podstatných veciach. Jeho rodičia vedia viac,než ja, ťahajú ho z prúserov, asi aj to je chyba. Mali ho nechať padnúť na hubu

viestta
20. feb 2023

Tak sa nehraj na samaritanku aj ty a chod hladat nejakeho normalneho chlapa.

kiwi3
20. feb 2023

tak to asi notoricky klamar aj bude, ti obvykle klamu aj vo veciach, v ktorych vobec nemusia a pri ktorych je uplne jasne, ze im na to ludia neskocia, len si proste nevedia pomoct. okrem toho este tie dlhy... uf. no fakt by som sa na tvojom mieste zacala zmierovat s tym, ze to len vyzeralo, ze si stretla niekoho normalneho, ale cas ukazal nieco ine. treba sa pozerat na to, co je realita a nie v co si dufala... zial.

babulkomale
20. feb 2023

Nie.

dodo1981
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dodo1981
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
20. feb 2023

Ja som asi hrozne hlúpa a mám dáky spasitelsky syndróm, či čo. Práve mi volal, že potrebuje mi všetko povedať, aké problémy má. Vypočuť ho vypočujem, a ak potrebuje pomoc s riešením financií, tak mu pomôžem, lebo v tom sa vyznám, no už mu balím veci. A len tak na okraj, mne peniaze nedlhuje, vždy mi všetko zaplatil, aj na domácnosť prispieval

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kubkovamama
20. feb 2023

Nikdy sa nezmení a ty neustúp inak sa budeš trápiť celý život.Pekne ho dobaľ a aj s tou pomocou si to ešte premysli.Mala som takého ex a bohužiaľ ako otec môjho prvého syna..sa ho nezbavím celý život a tie situácie čo zažívam/e už 16r sú tragikomické a vyčerpávajúce.Treba si dávať obrovský pozor akého chlapa si pustiť do života,teraz je kvantum narcisov,klamárov,uchylov,dlžníkov a kadejakých podivínov.A na veľa vecí prídeš až po rokoch

simca06022011
20. feb 2023

mozno myslel stratu dokladov, tak, ze ich stratil a hladal (a nasiel... ) :D nemusi to byt klamstvo.. ale teda, podla mna sa nezmeni, ale ak niekto je naozaj zvyknuty klamat a vymyslat si, tak aj keby sa zmenil, verila by si mu? ASi nie. NEstracaj cas.

autor
20. feb 2023

@simca06022011 s tými dokladmi to bolo klamstvo, povedal, že mu ich našla osoba XY, ja som volala osobe XY pod inou zámienkou a zistila som,že nič nenašiel. Tak potom priateľ povedal,že ich nestratil, a priznal sa aj kde bol a prečo klamal.

autor
20. feb 2023

@kubkovamama s tou pomocou to myslím tak,že ho vypočujem, pozriem dokumenty, má nejakú exekúciu a zvážim, čo viem v tom pomôcť. Určite nebudem pomáhať finančne, ja som mu nedala za ten rok ani 1 eur, a to sa nezmení. Robím s financiami, kedysi v práci som pracovala s exekucnymi príkazmi, som v tom určite zbehlejsia, ako on a jeho rodičia. Ja mám v sebe možno vyvinutú viac ochotu pomáhať, chodila som napríklad pomáhať bezdomovcom ako dobrovoľník. Aj tam sa väčšina dostala do problémov vlastnou vinou (nehovorím, že všetci), ale napriek tomu sa im pomáhalo a pomáha. Čiže ta ochota pomáhať je niekde vo mne,aj keď si uvedomujem,že svet nespasim