Môže sa moja mama nasťahovať do domu, kde priebeha dedičské konanie?

sadlifesama
5. okt 2023

Dobrý deň, prebieha nám dedické konanie, kde moja mama musela predať byt, v ktorom teraz bývala aby mohla vyplatiť druhú stranu z domu, ktorý chceme od druhej strany odkúpiť. Mojou otázkou je, že či sa do daného domu môže moja mama nasťahovať aj keď nemá trvalý pobyt, kedže by nemala v podstate kam ísť. Z domu, ktorý chceme odkúpiť, ale vlastní nejaký podiel, ktorý vlastnila ešte pred dedickým konaním.

listy456
5. okt 2023

@sadlifesama nechapem co s tym ma spolocne trvaly pobyt?? ten o nicom nerozhoduje. Moze ist kam chce kym ju vlastnik nevyhodi. Kedze ona daku cast vlastni tak je spoluvlastnikom nie? cize ma ciastocne pravo uzivat nehnutelnost

kacena4
5. okt 2023

ak je majitelkou aspon casti domu moze, a tiez, ak jej aj majitel (teda keby nemala podiel) povolil

januska12323
5. okt 2023

Trvalý pobyt nie je dôležitý. Mama je vlastníkom časti nehnuteľnosti tak má aj právo na jej užívanie. Kým neprebehne dedičské vlastní to čo doteraz.

aaaa1111
5. okt 2023

ano, mama je spoluvlastnik, takze moze dom uzivat

sadlifesama
autor
5. okt 2023

Ďakujem veľmi pekne za odpovede! Veľmi mi to pomohlo!

birika
5. okt 2023

@aaaa1111 nemusi tam byt pisomny suhlas spoluvlastnika? my sme potrebovali

aaaa1111
5. okt 2023

@birika ak je dom neobyvany, suhlas byt nemusi. dokonca ani v pripade, ak je dom obyvany, nie vzdy musi byt suhlas. to zalezi od toho, ci sa spoluvlastnicky podiel dokaze vyuzivat bez narusania sukromia toho, kto ten dom obyva

birika
5. okt 2023
draik
5. okt 2023

O užívaní sa rozhoduje väčšinou podľa podielov.

cacianka
7. okt 2023

@birika ak by išiel bývať do domu/ bytu niekto iný ako vlastník, súhlasit musia spoluvlastníci.
Nie spoluvlastníci medzi sebou.

draik
7. okt 2023

@cacianka
Samozrejme, že sa musia dohodnúť spoluvlastníci medzi sebou, ak chce jeden z nich nehnuteľnosť užívať. Väčšinový spoluvlastník či väčšina môže menšinového vyšachovať.