Môže mať narcista a manipulátor nízke sebavedomie?

14. máj 2021

Už dlhšie tu čítam rôzne témy, z ktorých vyplynie podľa komentárov buď že ide o jedinca narcistického alebo naopak s nízkym sebavedomím. Ako sa to teda rozlišuje ak sú tam ale podobné znaky? V jednej téme: môj muž neustále kritizoval moje konanie, negatívne, až urážlivo sa vyjadruje o druhých, má tendenciu ponižovať ľudí, atď. Pri rozvode bol psychologičkou označený za silného narcistu. V inej téme: stále ma ponižuje, nadáva mi, ako robím všetko zle, zle sa starám o deti, neviem sa dobre starať o domácnosť, atď, v diskusii označený ako človek pravdepodobne s nízkym sebavedomím, ktorý si ho povyšovaním nad iných posiluje.
Ako to teda je? Može mať narcista, príp manipulátor nízke sebavedomie? Či iba mne sa zdá že tieto podobné znaky pasuju aj na jeden aj druhý typ osobnosti? Ako to teda rozlíšiť, kedy je to prejav totálnej samolubosti a kedy komplexov?

aniko2
14. máj 2021

Podľa mojich znalosti sa hlavne treba zamerať na to o kom rozpráva. Ak o sebe JA by som to spravil lepšie, ja ja a ja = narcis. Ak má potrebu hovoriť o chybách iných a ubližovať im tak on sám má nízke sebavedomie.

majamat
14. máj 2021

prakticky nadmerne sebavedomie tiez nie je zdrave a tiez sa to povazuje za patologicke. neviem presne ako to je,a le prakticky nadmerne sebavedomie asi mozno ani neexistuje. tusimsom kedysi neico take citala.
sebavedomie je neico co citime vovnutri, aky mame pocit zo seba, to ako sa clovek sprava je skor dosledok nedostatocneho ebavedomia a moze sa spravat neisto,a lebo moze toto nedostatocne sebavedomie zakryvat tym, ze sa privelmi rpesadzuje, pripadne ponizuje inychl.
tu je tiez neico podobne, aj ked je tam rpiznana aj existencia namerneho sebavedomia. nemam moc cas to citat, ale evidentne narcis nedostatocne sebavedomie mat moze.
https://www.interez.sk/ako-spoznate-narcistu-po...

miskazlm
14. máj 2021

Narcistická osobnosť má neustále potrebu zaoberať sa vlastnou hodnotou. Navonok sa to často javí ako postoj "som viac (lepší, šikovnejší, múdrejší...) ako ostatní". Vo svojej podstate však má hlboko zakorenené presvedčenie, že je menej ako ostatní a takýmto hyperkompenzačným mechanizmom ochraňuje sám seba pred zranením.

annamarin
14. máj 2021

Pokiaľ dobre viem tak narcisti proste navonok maju vysoke sebavedomie a možno aj sami veria tomu, ze su sebavedomi. Ale v skutočnosti to tak nie je, lebo človek s vysokým sebavedomím nemá potrebu druhých stále opravovať, rýpať a povysovat sa.
Pod veľa vrstvami sebavedomia sa skryva pravy opak.

ciernysokol
14. máj 2021

Presne, ako pise majamat. Nadmerne sebavedomie by existovat nemalo. Narcis podla psychologov nizke sebavedomie ma.

number19
14. máj 2021

Ako spominane vyssie narcizmus moze byt istou sebaobranou/ochrannym mechanizmom voci pochybnostiam o vlastnej sebahodnote. Aj ked sa to tak nezda, ale vacsina narcistov ma naozaj problem so svojou identitou a sebauctou.
Narcizmus vlastne vyvstane z tychto neistot.
Takze odpoved na otazku: ano.

asia83
14. máj 2021

Konečne normálny príspevok. Teraz k téme. Človek, ktorý ponižuje iných, zrejme ponižovaný v detstve bol. Ďalej, prikláňam sa k názoru psychologičky. Je to narcis, ktorý si ponižovaním iných dokazuje svoju dokonalosť. Mimochodom, najhorší je narcis s nízkym sebavedomím. 😉

number19
14. máj 2021

Este dodam.
V prvej teme ti ex oznacili spravne. Dosledok: narcis.
V druhej teme ho tiez oznacili spravne. Pricina: nizke sebavedomie, zakomplexovany.

Takze v tvojom muzovi identifikovali 2 temy (zdroje) jednu diagnozu. Narcis.
Pricina - dosledok.

autor
15. máj 2021

Dakujem vsetkym, pekny vikend

verkaveverka
17. máj 2021

Áno, ich sebavedomie len hrajú, ale v skutočnosti druhým veľmi závidia

ivka0708
11. mar 2023

@aniko2 ma to z práv o mimozemšťanov?