Ahojte, úplne som nešťastná. Nežijem s otcom môjho dieťaťa takmer od narodenia dcérky. Priezvisko má mala po mne, chcem sa vydať za mojho priatela len teraz nastala dilema či sa zmeni aj malej priezvisko po mojom priatelovi. Neviem si ani predstaviť, že by som sa mala volať inak ako ona. Nechceme biologickeho otca zbaviť vyživovacej povinnosti. Musel by si ju osvojiť, alebo priezvisko nehra rolu vo vyživovacej povinnosti? Už plánujeme svadbu a teraz toto :(
Ďakujem za každú reakciu
Tvojim vydajom sa dcerino priezvisko automaticky nezmeni. Po osvojeni dcerky tvojim manzelom uz biologicky otec nebude mat vyzivovaciu povinnost, tu prevezme na seba tvoj manzel, ak by ste sa (nedajboze) neskor rozviedli, bude platit na nu alimenty on, hoci nie je bio otec.
@mamickazuzanka Nejde o priezvisko, ale ci je biologicky otec zapisany v rodnom liste.
AK je, tak je aj oficialne otcom dietata, cize ma vyzivovaciu povinnost a tiez iste prava. Cize ak spravne chapem, tvoj pripad. Je uplne jedno, ake ma mala priezvisko. Priezvisko tvojho buduceho manzela by mohla mat jedine, ak by s tym suhlasil tvoj byvaly, co je asi malo pravdepodobne... nemoze si ju ani osvojit bez suhlasu otca, teda ak je otec uvedeny v rodnom liste.
Ked nechces mat ine priezvisko ako tvoja dcera, tak si po svadbe nezmen priezvisko ani ty, a mas vybavene. Pripadne navrhni priatelovi, nech si zoberie on tvoje - aj to je mozne 😉
@mamickazuzanka predpokladám, že keďže otec dieťaťa platí výživné, je zapísaný v RL. To znamená, že so zmenou priezviska dieťaťa musí súhlasiť aj jeho otec. Ak by si dieťa tvoj nový partner osvojil ( s tým by otec taktiež musel súhlasiť), prestal by mať biologický otec vyživovaciu povinnosť, už by to nebolo jeho dieťa.
tak si nemen priezvisko ty, alebo si daj priezviska obe 🙂
@mamickazuzanka koho mas v rodnom liste diertata,toho priezvisko ma dieta.Zmena iba po dohode s biologickym otcom dietata mozna.
Problem s menom sme riesili aj my pred casom.Mne sa po rozvode narodil syn,otcom bol moj priatel,nie byvaly manzel.Kedze mam priezvisko po byvalom muzovi,dostal ho aj syn po narodeni.Neskor som si otca mojho syna vzala a ten ma po svadbe priezvisko ako my,po mojom byvalom 😉 aj to je riesenie 😉
@stellamaris nie celkom presne, lebo moze mat dieta uvedeneho otca v rodnom liste a predsa mat priezvisko po matke 🙂
@stellamaris vzala si si priateľa a priezvisko máš po bývalom? Niečo mi ušlo?Nezmenila si priezvisko svadbou? Bývalý je asi nadšený, že?
@bonaqa2013 presne tak,ja som druhy krat vydata a nemenila som priezvisko.Jednoducho sa vsetci volame po mojom byvalom.Ten najprv nadseny nebol,ale zmieril sa s tym.Ked videl maleho,tak bol aj rad,ze aspon niekto ma jeho priezvisko,kedze deti nemal.Inak moj byvaly zomrel minuly rok a toto cele s priezviskom sme vysvetlovali aj prekvapenej policii.......inak priatel a moj druhy manzel si zmenil priezvisko rad,aspon ho ma kratsie a lahsie sa podpisuje 😉
@stellamaris partner si zmenil priezvisko po tvojom bývalom manž? Asi to nie je časté.
@bonaqa2013 ano,zmenil.Caste to nie je,ale bolo to najjednoduchsie riesenie.Inak obidvaja vychadzali spolu dobre,tak nebol problem.
@mamickazuzanka A nebolo by pre teba dobrym kompromisom mat dve priezviska? Nieco na styl Bistruskova-Malinova alebo Bistruskova-Malina a podobne :D sorry lepsie mena na v tej rychlosti nenapadli :D
Navrh na sud na zmenu priezviska po sobasi. Ak sa s otcom dietata dohodnes, je to super. Ak nie, sud rozhodne najma v zaujme maloleteho dietata. Zmenou priezviska nezbavujes biologickeho otca jeho prav a povinnosti voci dietatu.
ja som asi z nej planéty, ked tomuto nechápem. Prečo si nepripustiť fakt, že dieťa má meno po svojej matke, prečo by nevedelo žiť s priezviskom po matke? Prečo by si sa nemohla volať inak ako ona? Co je na tom? Priniesol to život. Nie su v živote horšie problémy, ako iné priezvisko matky a dcery? Ja mnohokrát nevychádzam z údivu, čo všetko sa tu rieši, aké banality. Pozri dieťa ti ochorie vážnou chorobou?! Tiež si nebudeš vedieť predstaviť žiť s vedomím, že tvoje dieťa je choré, ale musíš s tym začať bojovať a čakať na možno zázrak. Čo je horšie-lepšie, ako jedno blbé priezvisko dieťaťa, ktoré si mala s nesprávnym chlapom, nežiješ s ním? Malá má dva roky a už riešiš meno pre ňu po cudzom chlapovi!? Pozri sa okolo seba, čo všetko musia ľudia riešiť, častokrát veci neriešiteľné.
A ku koncu sa priklánam na stranu báb, čo ti radia si nechať svoje priezvisko, prípadne prijať aj meno priatela. Ved nevieš čo ti prinesie spoločný život s novym partnerom. Podla mna je to krehké, uponáhlané, všetko treba nechať dozrieť.
priezvisko je jedna vec a otcovstvo je druha vec to by si musel tvoj novy manzel osvojit dceru vtedy by biologicky nemusel platit...inac to nema nic spolocne
@mamickazuzanka ked ti to nahodou s tymto neklapne, tak jej o 2 roky budes chciet zmenit meno zase? Chudak to tvoje dieta... Tiez ta zrejme vobec nezaujima, ze tvoja dcera mozno raz bude chciet vediet, kto jej otec a preco ma meno po nejakom cudzom ujovi.
Navyse, peniaze od byvaleho by si chcela, ale on svoje dieta podla teba hadam ani vidiet nemusi - hlavne nech plati, ze asi tak nejak. Si obycajny pokrytec. Ak uz chces rozhodnut za svoje dieta a zit s nim bez vazby na biologickeho otca, tak maj aspon trosku dostojnosti a nerob si naroky na jeho peniaze.
@mamickazuzanka , tiež si myslím, že riešiš v podstate banalitu - bud si nechaj svoje priezvisko aj po sobáši, alebo si daj obe, alebo nech muž prevezme tvoje priezvisko. Najjednoduchšie však bude, keď malej ostane pôvodné priezvisko a ty budeš mať po svojom novom manželovi.
Že si nevieš predstaviť, že budeš mať iné priezvisko ako dcérka? Zmení sa tým niečo vo vašom vzťahu? Veď to sú nepodstatné veci. Moje 3 deti majú iné priezvisko ako ja a nebadám žiadnu traumu na nich ani na sebe 😉 😀 😀 😀 .
Navyše v dospelosti aj tak tvoja dcéra s veľkou pravdepodobnosťou sa vydá a tak či tak bude mať iné priezvisko ako ty. Snáď to psychicky unesieš 😝.
@mamickazuzanka ahoj 🙂 https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/zmena-otca-v-rodnom-liste-2/ tu je diskusia ohladom zmeny otca v RL a na svoju otazku najdes odpoved v uplne poslednom prispevku 🙂