Môže fungovať taký vzťah? Partner užíva Xanax, trpí úzkosťami

simini22
7. máj 2019

Pozdravujem. Máte niektorá partnera, ktorý trpí poruchami úzkosti a užíva pritom xanax? Dá sa s takým človekom plánovať budúcnosť?

kikaaa444
7. máj 2019

@simini22 prečo by nie . Ak ho ty dokážeš prijať aj s jeho poruchou tak určite áno . Hlavne sa mu neotoč chrbtom daj mu najavo že si jeho oporou a verím že čoskoro sa z toho dostane a bude žiť aj bez xanaxu👍🏼 Horsie by bolo keby bol schyzofrenik

karolin55
7. máj 2019

Ja som mala partnera čo ma kontroloval 24 hodín denne a zo vsetkeho ma podozrieval...( Podvádzanie, klamanie, učila som sa na maturitu a on mi prišiel deň pred maturitou vynadať že som spala s iným, šla som mame pomôcť roznášať poštu tak povedal že chodím na byt k cudzím chlapom. Dokonca ma podozrieval že spím s jeho bratom.... Nešiel do roboty aby ma mohol sledovať... Aj ho vyhodili.... Čakal ma pred školou už ráno.... A aj poobede... A to neni všetko... Potom ma začal bezdôvodne mlátiť... Chcel sex nasilu.... 😥😥😥)... Tak toto je iná CHOROBA ako uskost... Namyslal si veci ktoré sa nikdy nestali... Schudla som pri ňom za necelé 2 mesiace 17 kg... A skončila som nakoniec ja na psychiatrii... Tak stakym človekom sa nedá žiť!!! Ocom ty rozpravas tak to sa da riešiť ak ho fakt máš rada a aj on teba ale stále hovorím ODTIAL POTIAL... Ak to nejde tak to nejde...

mala_hobitka
7. máj 2019

@simini22 To záleží od prejavov úzkosti. Ak má čas od času ťažký deň-dva a inak je ok a fajn tak prečo nie? Každý má zlé dni a potrebuje povzbudiť a utešiť ... len niekto o málo častejšie ako je bežné. Ak je ale to také že je každú chvíľu "v keli" alebo významne pod liekmi tak ťažko môžeš niečo plánovať pretože taký človek je starosť sama o sebe. A partner má byť ten s kým je život jednoduchší, nie ťažší.

simini22
autor
7. máj 2019

V prvom rade som sa týmto príspevkom nechcela nikoho dotknúť. Chcela som len poznať Vaše skúsenosti a trošku sa zorientovať v užívaniu xanaxu. S priateľom sme spolu vyše roka, lieky užíva pár mesiacov... chcela som si s ním plánovať budúcnosť, mať spoločný domov, rodinu, no zdá sa mi, že on o to nestojí, resp. sa nato stále necíti ako tvrdí. Odmieta spoločné bývanie, pritom bývam v byte sama. Vo vzťahu mi chýbajú základné veci, pocit, že vás niekto ľúbi, objatia, bozky, dotyky, on je úplne chladný, že ma ľúbi počujem len vtedy, keď sa nato opýtam. Aj napriek tomu, že mu neraz poviem čo mi chýba, čo by ma potešilo nič s tým nerobí aby sa aspoň niečo zmenilo. Vždy som bola názoru, že na vzťahu treba pracovať, no musia byť nato dvaja a ja mám pocit, že som nato sama. Prestáva mi stačiť, že mi v slabej chvíľke povie, že mu na mne záleží, že so mnou chce byť keď jeho slová sú len slovami. Neviem kedy sa ako cíti, lebo mi nič nepovie aj keď sa opýtam, všetko dusí v sebe... Je toto jeho správanie ovplyvnené liekmi, alebo toto je on, jeho povaha?

opica_skorica
7. máj 2019

@simini22 Konanie, činy, to je oveľa smerodatnejšie než slová. Keď ti svojim konaním dáva najavo, že mu na tebe záleží, tak povedať ti to nemusí ani jeden raz a budeš spokojná, lebo to cítiš z jeho skutkov.
Ohľadom úzkosti je zvláštne, že nehovorí o tom, čo ho trápi.

jana2679
7. máj 2019

Ahoj, napíšem ti IP

simini22
autor
7. máj 2019

Dodnes neviem z čoho tú úzkosť má, čo ju vyvoláva a podľa toho čo hovorí to nevie ani on sám, alebo mi to len nechce povedať. Nejaké problémy mal už aj predtým ako sme sa spoznali... no všetko do detailov mi povedať nechce. :(

deti95060810
7. máj 2019

a prečo užíva xanax - pozor, je to liek na ktorý vzniká veľmi rýchlo závislosť...Ak má tekéto problémy mal by ísť na vyšetrenie a uživať antidepresíva....
inak ľudí čo užívajú Ad je veľmi veĺa, takže s takýmto niečim by som sa vzťahu nebála...

simini22
autor
7. máj 2019

Spomínam si na naše začiatky randenia, prišlo mu občas nevoľno, pocity na zvracanie, triaška... chodí k psychiatricke na kontroly, užíva ešte jeden liek, no neviem si spomenúť jeho názov, má to na predpis.

miadi
7. máj 2019

@simini22 odmieta spolocne byvanie .. to by aj stacilo nie? Ako chces snim planovat buducnost kazdy vo svojom byte? Uz rok spolu len randite nikam sa to neposuva a on je este k tomu na liekoch ( a ty snim chces mat raz deti) hmm Ja by som do toho nešla prvy rok vztahu by si mala mat pocit ze je uzasny a ze Ta miluje ako nikto predtym.

monca0021
7. máj 2019

@simini22 ahoj.. tak napíšem ti svoju skúsenosť. Ja mám panicku poruchu trpim úzkosťou silnými depresiami plus mám aj tetaniu a poviem ti nič nieje lepšie ako mat milujúceho partnera v mojom prípade už manžela. Je somnou od začiatku choroby a aj keď to bolo pre neho ťažké zvládol somnou byt pol roka zavretý doma keď som mala depresie silne. Momentálne mám úzkostné stavy pár krát ale je stále somnou podporuje ma a chce byt somnou dokonca života. Úzkosť je v dnešnej dobe proste taká chystá choroba ako ina. Keby mu bolo niečo iné tiež premýšľas či snim ostať? Určite je to pre teba obmedzujúce ale ak ho ľúbiš zvládnete to a môžte žiť plnohodnotný život. Beriem dvoje antidepresíva a občas si robíme aj z toho srandu. Bola som 3 krát liecena ambulantne a žijeme 🙂 nikdy nedám dopustiť na môjho muza a rodinu pretože on a moji rodičia sú všetko čo mám a pomáhajú mi ako len vedia. To je pohľad z tej druhej strany čo si z toho vezmeš je už na tebe. Držím palce nech si šťastná 🙂

lenkaam_1
7. máj 2019

Vies co ja ked som brala xanax bola som leniva ale ze totalne na vsetko drobne bezne veci mi robili problem urobit ale zas vtedy k priatelovi som sa chovala normal aj sme riesili byvanie atd

simini22
autor
7. máj 2019

@lenkaam_1 Píšem IP

sintra
8. máj 2019

To, co ti vo vztahu s nim vadi, za to xanax nemoze.

evinkakub
8. máj 2019

@simini22 ja myslím, ze ak je takýto, bol takyto aj pred uzivanim liekov, nie? A ak nie, to musíš vedieť ty sama, ci nastal nejaký zlom. Tým pádom si vieš sama aj odpovedať.

mala_hobitka
8. máj 2019

@simini22 Ste spolu veľmi krátko a už ťa ten vzťah nenaplňuje. To nie je na plánovanie budúcnosti. Ty proste úplne mylne predpokladáš že on ťa miluje, chce s tebou žiť, chce ťa objímať ale kvôli chorobe a liek to nerobí. To je úplne mylné. Jednoducho on s tebou nezdieľa svoj život, svoje pocity ani myšlienky...a ani neplánuje. A to fakt nie je chorobou ani liekmi. Taký je celkovo alebo taký je iba k tebe. Ale podľa toho čo popisuješ ten vzťah berieš váže iba ty, on nie...a to nie je liekmi to je jeho vlastným postojom k tebe a vašej budúcnosti. Nad tým sa zamysli či chceš takto žiť až do staroby. Nečakaj že časom bude iný. To čo ponúka teraz je skoro všetko čo môžeš čakať do budúcna.

0kristina0
8. máj 2019

Ja budem za bezcitnu ale ja by som si s takymto chlapom buducnost neplanovala. Tieto psychicke problemy su dedicne a to by som ja svojim detom neurobila.

guava1989
8. máj 2019

nie vsetko je dosledkom uzkosti - moze byt, ze to proste nie je chlap pre teba, chapes. Ako pise @mala_hobitka
Ja som napriklad uzkostny clovek, ale vo vztahu k druhym fungujem normalne.

miadi
8. máj 2019

Ja poznam z detskeho centra bipolarnu mamču čo je ina diagnoza. No ma 3deti jedno za druhym a mala take stavy ze nespoznava vlastne deti ze ona neni vydata a deti nema.. bola mesiac na psychiatrii. Nic proti ludom co tskto trpia len ja osobne som vyberala partnera co taky problem nema a Keby sa casom k nejakej poruche dopracoval tak ok stojim pri nom v dobrom aj zlom. Kym by to bolo unosnè. Clovek musi mysliet aj na seba čo je prenho najlepsie a pre deti ..( ona niekedy zabuda dat detom jest atd) V podstate je jedno či je taky povahou či liekmi ak ti nevyhovuje dnes nebude ani v buducnosti.

barborka291
8. máj 2019

@simini22 od takeho ako pises, ruky prec.. budes to casom lutovat ak s nim zostane. Nie je normalne ako sa sprava, takeho chlapa ti naozaj netreba, a nejde o to ci ma uzkost a xanax.. pises, ze je chladny atd.. tam uz na nicom nepopracujes, iny nebude..

eliska13
9. máj 2019

@0kristina0 to akoby si o niekom cholerickom napísala, že jeho deti budú cholerici úplne od veci.Deti dedia gény z oboch stran to len na okraj.Uzkost sa objavuje u každého človeka niekedy v živote niekto je citlivejší a horšie to znáša.Uzkost a depresia je choroba tohto storočia, hektiky.....

eliska13
9. máj 2019

@simini22 to je povaha má taký štýl prežívania.lieky akurát potlačia strach ako ty, keď máš trému a cítiš sa neisto, búši Ti srdce....skôr by som viac riešila prečo odmieta spoločne byvanie

mamcotka
10. máj 2019

Podľa mňa by ti nebol oporou. Iba ty jemu. Tak si polož otázku či chces byť v takomto vzťahu s dieťaťom a mužom čo nebude pri tebe stáť lebo bude mať len svoje problémy. Všetko sa to bude prenášať do vzťahu a evidentne on sa bude zaoberať len sám so sebou..

srnqqa
10. máj 2019

@simini22 lieky na úzkosti môže mať xanax + antidepresíva. Úzkosťami som si prešla, záchvaty som mávala nie minútové, ale hodinové, myslela som, že to je môj koniec. Každý deň sa mi môže stať, že si niečím takým opäť prejdem, už však nie v takom rozsahu. Pokiaľ je to v "znesiteľnom" štádiu, sama si blízkym poviem - potrebujem činnosť. Pokiaľ by som bola na tom extrémne zle, potrebujem ticho, hocikto nesmie na mňa prehovoriť - nie každého hlas mi vtedy je príjemný, veľmi dobre a upokojujúco na mňa pôsobil ocov hlas. Mám dieťa - to ma zabáva, keďže je prvák, činnosti je dosť, mám 3 práce, mám (teraz) už 3 psíkov, čiže nemám kedy pozastaviť sa nad tým, či mi je zle.. 🙂
To, ako sa správa Tvoj partner, nie je prejavom ani liekov, ani úzkosti, ale jeho povahy. Ja som tiež chladnejší typ, ale zase - riadim sa tým, že dôležité sú činy a nie prednostne slová.

Na Tebe je zvážiť, či dokážeš uniesť a byť oporou a rešpektovať úzkostné stavy - často je to obmedzujúce (napr. sa budeš tešiť na dohodnutý výlet, ale proste mu príde zle a z výletu nebude nič), ale tiež povahu partnera ;) Si mladá, a pokiaľ Ti súčasný nevyhovuje, daj si šancu ;)