Ahojte, Zaujima ma nazor nezainteresovanych, ako by ste to riesili vy kocky...
Mam 9 rocnu tretiacku. V skole ma kamaratky a tie sa tento rok zacali venovat nabozenskej vychove
- chystaju sa na 1 sv priimanie. Dcerka ma teda uprosila, aby mohla chodit s nimi - nabozenstvo nemaju v ramci vyuky v skole. Kostol je pri skole a tak som teda na naliehanie dcerky aj ja ako rodic isla odovzdat prihlasku panovi kaplanovi. Vysvetlila som mu, ze my s manzelom niesme veriaci, povedal, ze nieje problem staci ak sa dcerka zucastni hodin naboz vychovy (nv a bude v kostole navstevovat nejake tie prikazane a detske omse. Vysvitlo aj, ze pokial chce prijat sviatost eucharistie, musi byt pokrstena. A tu je problem... Dcerku nv velmi ocarila, tesi sa tam... Uz nielen preto, ze tam chodia kamaratky, ale aj samotna viera ju neuvritelne oslovila, sama si studuje veci okolo.. Uz teraz vie viac ako ja - ateista...
NO sviatost krstu by teda mala prijat... Lenze v rodine nemame jednoducho nikoho vhodneho... Kto by splnal vsetky tie sviatosti krst, prijimanie, birmovka.. Jednoducho jej nema kto ist za krst rodica...
Farar navrhuje, ze on teda vyberie niekoho z fary, koho ja ako rodic v podstate vobec nepoznam a ani dcera toho cloveka nepozna... Neviem ci by sa este po krste niekedy v zivote vobec stretli... V mojom ponimani, ked uz krst, tak by to mal byt niekto, kto sa o nu postara napr ked sa nam rodicom nieco nahodou stane.. A tato osoba z fary taka urcite nebude... Za krstnu som chcela teda dat manzelovu sestru, ktora ma sviatost krstu a priimanie, no nema birmovku.. Takze sa to nasmu fararovi nepaci a nesuhlasi...
Poviem uprimne, ze sa mi toto nabozkovanie paci cim dale tym menej.. Pripada mi to, akoby taka manipulacia nielen deti, ale aj ich rodicov... Nechcem dcere branit, od mala ju vedieme k samostatnosti a zodpovednosti, k tomu, aby robila svoje vlastne rozhodnutia no niesla za ne aj nasledky a vysledky... Chce tam chodit, nechcem jej branit... No na druhej strane... Znacne to obmedzuje aj nas ako celok - rodinu... V nedelu 10.30 omsa... Nejake poucenia pre rodicov raz do mesiaca, najnovsie dalsie poucenia pre rodicov, ktorych deti sa chystaju na krst...
Manzel tvrdi, ze jej to mame tvrdo stopnut, ze my sme rodicia a rozhodujeme... On je tvrdo proti akymkolvek cirkvam... A bude vybavene...
Mam sa este stretnut s tym fararom... Mam aj moznosti klamat a dat ju pokrstit v inom kostole, kde ta svagrinina nebirmovka nebude problem... Ale neviem... za cenu klamstva knazovi... Ved uz ak fararovi budem klamat, tak aky to ma vlastne vyznam... Kaplan nam povedal, ze nebude overovat, kto akeho krst rodica vybral, ze nam doveruje... Svagrinku moc nemusim, dcerka sa pre nu rozhodla sama a ja to respektujem... Neviem akoby akceptovala tu cudziu osobu z fary, no zda sa mi, ze kaplan by ju az zmanipuloval, aby suhlasila... na druhej strane ma napadlo ju vziat za kaplanom, nech jej on sam vysvetli, preco ona krstena nemoze byt... Preco nemoze mat krstnu mamu, ktoru chce...
Poradte, co by ste robili som v koncoch... rada odpoviem na pripadne dotazy.
Dakujem
@nelinka2009 no..to že ste malej vyhoveli úplne vo všetkom neriešim,beriem to ako ked sa dieeťa rozhodne pre šport,či hudobný nástroj a rodič si nohy ide dolámať aby mu všetko vybavil..viera je viera..
čo sa krstu týka,zájdi za iným kňazom a okrstite ju tam,kde nebude problém s birmovkou..hlavne aby ste to stihli do prijímania a bude to čisto formalita za pár minút..
nesúhlasím s tvojím názorom,že ak by sa niečo stalo,prvoradý je krstný rodič čo sa má o dieťa starať..to nikdy nefungovalo a nikdy ani neplatilo..a nik to ani neurobil
@erikafer no ja som tomu chcela byť otvorená... Ale nemôžem si pomôcť, čím ďalej, tým viac v Tom vidím len manipulácie... Ako aj mám za niečo ešte platit... Tak to skutočne celé hasné...
@nelinka2009 Ahoj. Prečo by si mala farárovi klamať? Proste mu povedz, že za krstnú mamu ste vybrali manželovu sestru a ak odmietne dcéru za týchto okolností pokrstiť, že ju pokrstíte inde, kde to nevadí. Niektorí farári robia strašné haló z toho, aby všetko bolo presne tak, ako to PODĽA ICH NÁZORU má byť. Nie, že by boli radi, že chcete rozšíriť rady ich "ovečiek", ale ešte Vám budú robiť prieky! To akože cudzia osoba má byť lepším krstným rodičom, ako vlastná teta, len preto, že nemá birmovku? 🙄
Sme síce veriaci, ale nie nejako bigotne,už máme za sebou jedno sv prijímanie. Podľa mňa je pekne, že takto podporujete dcéru. Aj naša neter sa takto rozhodla, hoci tiež nebola pokrstená pretože tam chodili aj jej kamarátky. A išlo to. Ja by som išla za farárom a povedala mu to tak ako to tu píšeš, že dcéra si švagrinú vybrala a vy nesúhlasíte aby mala cudzieho krstného. A že ste radi že ju takto cirkev chce prijať, ale pokiaľ farár nebude súhlasiť aby mala túto krstný, nedáte ju teda pokrstiť. Išiel by sám proti sebe, ak by trval na tom, dokonca som niekde čítala, že dieťa krstného ani nemusí mať. My sme mali tiež len jedného. Inak ja som pokrstená neba,ani naši zobrazí v kostole, ale od prvého ročníka som chcela chodiť na náboženstvo. Mali e tak odlorneho farára že nebol ochotný ani za mak ustúpiť a pred všetkými mi povedal že nemám viac chodiť na náuku kým nebudú rodičia zobrazí v kostole. Dodnes sa pamätám aká som bola nešťastná. Neskôr nám babka vybavila iného farára a mali e všetky sviatosti naraz.
@nelinka2009 a ešte ma napadlo,že ak bude iný kňaz prístupnejší opýtajte sa ho,že či v jeden deň urobí malej krst a aj prijímanie..
@nelinka2009 neviem prečo kňaz robí problém..krstný rodič ktorý nemá birmovku sa tak akurát píše do matriky ako svedok krstu,čiže kľudne môže ísť aj tá švagriná...
@nelinka2009 Ja si myslím, že dcérke by ste mali vysvetliť, že by to mala odložiť. Vy nie ste veriaci a ona sa neskôr môže rozhodnúť inak. Teraz sa jej to páči, dali ste jej možnosť spoznať vieru, normálne jej to povedz, že si myslíš, že by to mal byť niekto z rodiny, nech počká.
@dominika6 prepáč, ale ty poznáš všetkých že vieš že to tak nefunguje a nefungovalo? Ja osobne poznám pár prípadov kde nie starí rodičia,alebo iná rodina,ale práve krstnou rodičia sa starajú o deti, dokonca si ich adoptovali po smrti rodičov. Ja som svojim deťom tiež tak vyberala krstných, aby sa na nich mohli hocikedy spoľahnúť, podľa mňa to jedno nieje. Potom môžem zavolať hocikoho z ulice.
Moj nwzor je, ze jej to nestopnite, ak ju to bavi. Ale tomu fararkovi by som urcila jasne hranice. Nebude jej predsa on vyberat krstnu mamu. A ta mimochodom sa nema starat o tvoje diwta, ked sa tebe nieco stane, to s tym nema noc spolocne. ak by k tomu doslo, su potrebne pravne kroky a nie cirkwvne. Krstny rodic ma viest dieta k nabozenstvu a ma sa o neho starat duchovne. Nie davat zlate retiazky a pod. Takze moja rada, vyber ty, resp.dcera, fararovi oznam, ze ste sa rozhodli pre svagrinu a ak s tym on nesuhlasi, dcera prijme krst inde, ved jemu to moze byt jesno, ale cudziu osobu k tomu nechcete a basta. Nebudes klamat. Povedz mu narovinu.
@nelinka2009 z hľadiska viery, nemá zmysel ju dať pokrstiť "načierno" inde. To už rovno môžeš klamať, že švagriná birmovku má... Ale aký by to malo celé zmysel. Môžeš urobiť kompromis. Za oficiálneho krstného rodiča prijať človeka, ktorého navrhuje farár, a kohokoľvek si vyberieš- ako tzv. svedka krstu. Je to tiež oficiálna pozícia, takže uspokojíš aj potrebu mať tam nejakú blízku osobu. Veľmi oceňujem tvoj prístup k potrebám dcérky. Áno, ste rodičia, ale nedovoľujete jej nič, čo by jej škodilo. Práve naopak. Ak jej to vydrží, za pár rokov budeš rada, že v nedeľu nespí doobeda, ale chodí do komunity, niekam, kde hľadá zmysluplné veci. Ak sa tam vyberiete spolu, čo je zlé na tom, že ju v tom podporujete ako rodina a spolu trávite čas? Ak ako ateisti prijmete čas omše ako čas na odpočinok, zamyslenie, bez akejkoľvek činnosti, mobilov... všetkým vám to postupne prospeje. Stíšenie, pokoj a chvíľa pre seba dnes chýba všetkým. Ateistom, hľadajúcim aj veriacim 😉 Je úžasné že dcérka sama hľadá cestu už teraz. V neskoršom veku jej to prinesie mnoho pozitív, odpovedí... A pravidlá v cirkvi, nuž poviem ti, že s tým mám ja problém celý život. Ale čím som staršia, tým viac ma to posilňuje v mojom vzťahu s Bohom. Cirkev, to sú ľudia. Všelijakí. Dobrí, zlí, omylní, zatrpknutí... Všetci sme nejakí. Dôležité je, aby sme sa navzájom tolerovali, a pracovali hlavne na svojom raste a hľadaní správnej cesty 😉 Každý si zodpovedá za svoje...
Cirkev má jednoducho nejaké pravidlá, cez tie vlak nejde. Ale všetko sa dá keď sa chce a vy máte možnosti aby ste boli spokojní vy aj dcérka. Podporte ju, nechajte, nech ide kam chce a koľko vydrží... Ono väčšinou po prijímaní to nadšenie opadne 😕 Vidím to aj u nás v kostole. Ty k tomu aspoň pristupuješ úprimne. Veľa rodičov, ktorí sa pekne hlasno radia k praktizujúcim kresťanom, to vydržia do prijímania, kvôli okoliu, rodine, alebo samotnej oslave ktorá nasleduje po dôležitej sviatosti, ale niekedy mám pocit, že je v rodine omnoho dôležitejšia... 😕 Po prijímaní je kostol zase poloprázdny a rodiny tam prídu maximálne na Vianoce a Veľkú noc 😕
Každopádne držím palce vám, aby ste vydržali byť jej oporou a dcérke, nech jej vydrží entuziazmus 😉
Nie je problém mať za krstného rodiča cudzieho človeka,nebudem písať podrobnosti,ale ja som zapísaná ako krstná viacerým deťom /tajné krsty za socíku/ a nikdy tie deti som potom už nevidela ani ony mňa.V prípade potreby sa o ne isto postarali ich blízki príbuzní,nemusia mať štatút krstného rodiča.Mám len malú poznámku skôr na tvojho manžela- ak by sa mi dieťa o niečo tak veľmi zaujímalo /hocičo by to bolo/ tak sa o to zaujímam aj ja,potom budem vedieť zaujať stanovisko,nielen že zatrhnem to tvrdo,lebo mňa toto nezaujíma a vybavené.
@erikafer "Viera to je moc aj na Dieta aby si samo rozhodlo" ?🤔 Viera je "moc" na každého. Ale rozhoduje sa vždy každý sám 😉 Viera je príliš hlboký a intímny "stav"(?) Nikto sa doň nedostane príkazom, či zákazom 😊
Tomuto farárovi by som sa vyhla oblúkom. Čistá manipulácia a vymývanie mozgov od útleho veku. Vy ste rodičia, rozhodujúce slovo máte vy. Obaja vnútorne cítite, že to nie je ok, treba to stopnúť, alebo pohladať iného.
Tie,čo píšete,že farár by mal ustúpiť a že poniektorí nie sú takí prísni....pravidlá cirkvi plati apre nich rovnako,len majú možnosť "ustúpiť" v nejakom konkretnom prípade,ak to považujú za prospešné a dobré pre dušu toho človeka a vidia,že niet cesty postupovať inak a teda podľa pravidiel...ale v takom prípade si to všetko berú na seba a svoju zodppvednosť pred Bohom ,a to je teda už riadna záťaž pre nich,preto b ysom sa hanbila trvať na niečo podobnom- obísť zákony,ak sa len trochu dá im vyhovieť /ako v tomto prípade/.Nemôžete sa teda hnevať,že jeden pokrstí nezosobášeným,druhý nepokrstí a pod....nevidíte do toho,ste laici.
@nelinka2009 k tomu čo sa ti nepáči: aj keby ide na ,,šport,, (aj keď sa to nedá porovnávať) tak by ste s a museli prispôsobovať na časy, podmienky atď. Proste to treba brať tak, že všetko má svoje podmienky. Ja som veriaca ,,pasívne,,. Mám všetky sviatosti do kostola ale nechodíme. Ale mám voči týmto veciam rešpekt. A proste sú farári, ktorý sú viac zásadoví, iný menej. netreba to brať osobne ani nejak vzpurne. proste niektorý viac idú po záasadách iný menej. Ja by som ju dala pokrstiť u iného, ktorý by nerobil takú vedu zo švagrinej. Alebo by som sa ešte skúsila normálne porozprávať s týmto. Inak je zaujímavé, že malá začala s tým kresťanstvom keď vy ste ateisti. Ja by som nebránila.
@janinah prepáč ale časy komunizmu sú už riadne dávno preč. Do kostola chodí čím ďalej tým menej ľudí, chodím tam a vidím to a myslím že aj cirkev by sa mala pohnúť ďalej. Tu má dieťa evidentný záujem, chce byť veriaca a nájde sa pre mňa úplne hlúpa výhovorka a podhadzuje sa nejaký cudzí krstný, ktorý ju nikdy nebude viesť k viere, pretože s ňou ani nikdy nebude,aký to má potom zmysel? Len dať niekoho aby bol? To je podľa mňa tiež upravovanie si cirkevných podmienok. Na nauke nám jasné farár povedal ,že krstný rodič je tu preto aby viedol deti k viere aj keby rodičia nemohli, resp nechceli.
@nelinka2009 Úlohou krstného rodiča nie je postarať sa dieťa v prípade, že sa rodičom niečo stane, ale viesť dieťa k viere. Preto kat. cirkev vyžaduje, aby mal všetky sviatosti a spĺňal určité kritéria. Toto sú "oficiálne" podmienky a mali by platiť všade. Avšak nie každý kňaz ich vo svojej farnosti striktne uplatňuje - Váš tak robí. Tu nejde o to, aby Vám staval prekážky, on len dodržiava pravidlá.
Skúsiť ho podplatiť, ako Ti tu navrhovala @erikafer, by som neskúšala. V konečnom dôsledku, by to mohlo narobiť viac škody ako osohu.
Moji rodičia sú síce pokrstení katolíci, ale vieru nepraktizujú. Pre krst a ostatné sviatosti som sa rozhodla sama, tak ako tvoja dcéra, keď som mala 10 rokov a som svojim rodičom vďačná, že ma podporili a nikdy mi nekládli prekážky. Ja som doma nikdy nikoho vieru praktizovať nenútila, ani nepresviedčala a oni mi nebránili. Vyraziť v nedeľu ráno o hodinu neskôr na výlet nie je až také obmedzenie pre zvyšok rodiny (prípadne sa dá omša absolvovať aj v sobotu poobede - má platnosť na nedeľu). Vydala som sa za ateistu a viera a jej praktizovanie u nás nie je dôvodom konfliktov.
Padol tu návrh, aby ste teda súhlasili s krstným rodičom od vás z farnosti, ktorého vyberie farár a švagrinú stanovili ako svedka krstu. Je to určitá forma kompromisu.
Ak ste však silne proti, možno by ste sa mali pozhovárať s dcérou, či nechce toto svoje rozhodnutie - prijať krst - odložiť na neskôr. Kým trošku nedospeje. Aby mala čas ešte svoj názor prehodnotiť - nebude ale môcť absolvovať sv. prijímanie spolu s kamarátkami. Ale v takom prípade by som jej nebránila vieru naďalej praktizovať! Nech spozná viac učenie kat. cirkvi, keď chce byť jej súčasťou a komunitu ľudí, ktorí ju tvoria. Lebo celá cirkev je ľuďoch, ktorí ju tvoria a rovnako má svoje tienisté aj svetlé stránky.
@janinah neunuvala ísť na birmovku? To snáď nemyslíš vážne. Poznám ľudí ktorí majú všetky sviatosti a nepraktizuju vieru tak ako niekto kto má len krst. Píšeš presne tak ako to niekedy bolo, deti museli mať všetky sviatosti a polovica tých deti ani nevie načo to má a prečo tam chodili. Už pápež František povedal že radšej ateista ako pokrytecky veriaci. A je to svätá pravda. Vidím to všade naokolo. Ľudia ktorí urobili najviac zla sedia poväčšine v prvých laviciach. A ešte ani niesu z kostola von a už nadávajú.
@janinah práveže muž vie až moc...
Zaujíma sa o históriu... Preto ten odpor
@janinah viesť ku viere... Mala sa tam vedie sama,nikoho na to nepotrebuje
@nelinka2009 zaujíma sa o historiu...ale nezaujíma sa o vieru a duchovno.....vidí len,čo popáchala cirkev v minulosti,nevidí čo robí Boh a čomu učí....stavím sa,že neovláda ani 10 božích prikázaní...ok,zrejme je takto spokojný,ja by som nebola /kvôli dieťaťu/
@montemotherone zle možno nič... Len si viem predstaviť aj kvalitnejšie strávený čas s rodinou ako vysedávanie v kostole 😃😄😅 navyše muž tam nevkročí, dvojročný neobsedí 😃😄😅 no sama sranda a úprimne mňa tie kázne moc neberu
@janinah ale ovláda... Aj podľa nich zije
Raz pridu otazky este je stale dieta. Aj dospely casto potrebuje niekoho s kym moze vieru riesit. Kedze ste obaja neveriaci tak s vami to asi nepojde tak akobt mozno chcela. Ale ano da sa zvolit aj pro forma krstny rodic. Ja som mala kamaratku. Nechala som sa pokrstit v 16. Nemate v okoli znamu, tvoju kamosku ktora splna podmienkky?
Ak Vaša dcérka chce pristúpiť k 1.sv. prijímaniu, nebráňte jej. Tam sa nenaučí nič zle a veľakrát dieťa prinesie vieru do rodiny. Krstnou mamou nemusí byť iba niekto z rodiny, môže to byť aj kamarátka, susedka, učiteľka, mama jej dobrej kamarátky.... Kňaz si nevymýšľa - krstný rodič má byť pre dieťa vzorom v duchovnej oblasti a preto musí splniť nejaké podmienky. Príprava na 1.sväté prijímanie má byť radostným časom, neznechuťte jej to.