Dobrý deň,
rada by som sa na vás obrátila s prosbou o radu. Som už staršia a nerada by som tu rozoberala svoje 25-ročné manželstvo. Môžem povedať len toľko, že to nikdy nebolo až také zlé, ale kvôli deťom som mala pred rokmi urobiť rázny krok, na nič nečakať a rozviesť sa. Moje deti si zaslúžili mať chápavejšieho a schopnejšieho otca, ale zrejme som veľa premýšľala, odkladala, dávala druhé šance.
Môj problém či moja prosba sa týka syna. Asi pred piatimi rokmi sa mi zdôveril s tým, že sa mu páčia chlapi, nie ženy. Priznám sa, že ma to zaskočilo. Viem, že pre matku je ťažké pozerať sa na dieťa aj inak ako na svoje dieťa, ale nikdy som nemala ten pocit a ani som nespozorovala žiadne indície, že by práve môj syn mal byť iný. Vždy veľa športoval, mal priateľov a rozprával aj o ženách. Bola to moja chyba - moja nevšímavosť - ako žena a mama zavalená prácou a inými problémami som si už zrejme nechcela pripúšťať ďalšie. Neskôr sa mi zdôveril, aké to bolo pre neho ťažké, že sa bál povedať mi to skôr, aby som ho nepresviedčala o opaku alebo sa zbytočne netrápila. Odvtedy ho povzbudzujem k tomu, aby rozprával o všetkom, čo ho trápi a nech sa na mňa nehnevá, keď nie som schopná počúvať alebo trepnem hlúposť. Som často unavená, uletia mi nervy a potom to ľutujem. Na druhej strane si uvedomujem, že on tieto veci nechce a nedokáže riešiť do detailov so mnou ako so svojou mamou, a hoci mi tvrdí, že už je šťastný a vyrovnaný, nemám ten pocit. Manžel to nevie a ani sa mu to nechystám povedať. Poznám ho a nechcem, aby sa zmenil jeho pohľad na jediného syna. Okrem toho, keby si ho viac všímal, povedal by mu to syn spontánne sám, ale zrejme ani on nemá takú potrebu a vie prečo. Syn sa mi raz zdôveril, že má veľa homosexuálnych priateľov a známych, ale ešte nechce riešiť vzťah, lebo má strach a zrejme mu už niektorí aj zlomili srdiečko. Prekvapili ma ale iné veci. Vraj by sa o tom veľmi chcel s niekým porozprávať, byť v tomto pred niekým úplne slobodný, najlepšie s kamarátkou alebo kamarátom v jeho veku, ale že takých nemá a je v tom všetkom sám. Nechce mať len homosexuálnych priateľov, ale pred inými v tomto nemôže byť úplne sám sebou, pretože majú strach a predsudky. V tomto ho chápem a nikdy som mu nepovedala, že si to len namýšľa. Viem, že ľudia jedno hovoria, ale iné cítia, iné robia (kopec ľudí hovorí, že nemá predsudky, no ich správanie hovorí niečo iné) a on je veľmi vnímavý chlap. Veľmi ma bolí, že sa mi vzďaľuje a ja sa len z diaľky pozerám, ako sa trápi. No zároveň viem, že potrebuje aj iné pochopenie, iné prijatie a že prijatie mamy mu nestačí. Nie som si ale istá, či by ho nejaký heterosexuálny muž prijal za svojho kamaráta, aby to bolo o vzájomnom zdieľaní, dôvere a malo to teda nejaký pozitívny efekt. Zaujímal ma váš názor, či vôbec poznáte mužov, ktorí by niečo také dokázali a či by ste vy samy dokázali môjho syna prijať za priateľa a pristupovať k nemu ako k mužovi. Pamätám si, ako mi hovoril, že ho bolí, keď ho žena hneď odpíše pre jeho homosexualitu a začne sa k nemu správať ako ku kamarátke. Toto on nechce. Je to sympatický mladý chlap, ktorý miluje šport a chce, aby k nemu aj ostatní pristupovali ako k chlapovi, no zrejme ho už zožiera pretvárka, ktorú musí v bežnom živote dennodenne používať, aby sa necítil byť menejcenný. Párkrát sa už zdôveril a zle to dopadlo. Ďalšia moja otázka je, či poznáte také mamy a takých otcov, ktorých dieťa sa borí s podobnými problémami. Veľmi by mi pomohlo sa s nimi skontaktovať. Ďakujem za reakcie a všetkým prajem príjemný deň.
Podľa mna je super, že sa ti tvoj syn zdoveril, ale pochybujem, že nejaký heterosexuálny muž bude ochotný byť jeho kamarát, lebo napr. može mať obavy, že tvoj syn ho bude vnímať ako sexuálny objekt. Mnohé ženy majú za kamarátov homosexuálov práve preto, že tí ich nevnímajú ako sexuálny objekt a možu sa im zdôveriť. Ja poznám jeden veľmi smutný prípad, ked takýto mladý muž sa nedokázal zdôveriť rodičom a spáchal samovraždu, až po jeho smrti prišli na to, že bol gay. Písal si totiž denník. Ja som mala jednu spolužiačku lesbičku a veru ľudia ju dosť ohovárali, ale to už bolo dosť dávno, ona sa s tým netajila vôbec. Určite je to prenho ťažké a na Slovensku ľudia stále majú predsudky ako hovoríš. Možno keby odišiel niekam vonku cítil by sa slobodnejšie.
moj manzel ma kamarata,ktory je gay..spoznali sa cez pracu,sedeli spolu kedysi v kancli,skamaratili sa a potom sa mu raz kamos zdoveril ze je inak orientovany,dokonca zenaty :D pre mojho to bol trosku sok,ale ten kamos je neskutocne dobry clovek,vela raz pomohol,takze nakoniec to muz neriesil a su nadalej velmi dobri priatelia,navstevujeme sa,su pravidelne v kontakte..takze myslim ze ano aj hetero chlapi mozu mat dobre priatelske vztahy s homosexualnymi chlapmi.tvoj syn to ma trosku tazsie ze je na Slovensku,tu je to stale take "sokujuce" pre okolie.je super ze si ho priala v pohode,ale asi viac pre neho urobit nemozes.pripominaj mu ze mu budes oporou vzdy ked to bude potrebovat, tato istota,ktoru mu ponukas je podla mna skvely zaklad,na ktorom si moze budovat svoj osobny zivot, a jednoducho tymi sklamaniami by si zrejme presiel aj keby bol hetero,takze povzbudzuj ho nech nepozera na svet pesimisticky,aby sa casom nedostal do depresie alebo nemal ine problemy.vela stastia
Velmy dobre si sa zachovala a ze si ho vypocula a vlastne pocuvas,si dobra mama,vela ludi by sa mu ani do oci nemohlo pozret ☹ .a neznasam to.Mam viacej znamych homosexualov a vobec ich neberiem ako homosexuala ale ako osobnost.Pretoze ,to ze su homosexuali hovorili otvorene,ale viacej hovorili o sebe ako o cloveku,napr. ja mam rad turistiku idem na čunr,pojdeme na disko alebo na koncert,a take veci, a nie to ze pretoze som homosexual tak mam rad modu a ucese a bla bla. Musi sa vyrovnat s tym ze je homosexual a ked sa stym vyrovna bude sa aj lepsie citit,a kludne hovorit o tom otvorene,kludne aj pred ludmy a ked sa s nim nebudu chcet priatelit tak to potom niesu priatelia.
@mariamay Ďakujem. O Linke Valentín veľa počul a o takúto formu "pomoci" nemá záujem. Jeho kamarát s ňou mal veľmi negatívnu skúsenosť. Necítil sa tam dobre a keď chcel odísť zo spoločenstva, bol bombardovaný listami ako v nejakej sekte. Sama som sa potom zaujímala o to, čo sa tam deje a zistila som, že pán vedúci to chytil za nesprávny koniec, niečo tam nie je v poriadku, ale zúfalí mladí ľudia a fanatici si dajú aj takto pomotať hlavu. Tam proste musíš rešpektovať ich pravidlá, ak chceš s nimi byť. Jeden druhého tam ťahali ku dnu (nechtiac a samozrejme nie všetci, ale stávalo sa to) alebo sa tam tvorili tajné páriky. Okrem toho on nepotrebuje pomoc, ale dobrých a normálnych priateľov, priateľky, lebo zatiaľ na nich nemal šťastie.
@zutera Zrejme nemas skusenost s osobnym poznanim Boha - Jezisa Krista, pre ktoreho nic nie je nemozne...Biblia je plna zazrakov a ludia, ktori to zazili, svedcia o tom...takze nic vymyslene....Ak clovek rozmysla cisto na ludskej urovni, tak potom je jasne, ze pre neho nielen tato vec je blaznovstvom ...ale napr. v Biblii je aj to, ze to co je pre tento svet blaznovstvom, Boh si vyvolil, aby skrze slabych zahanbil silnych ....Okrem ineho ...teda aj inych faktov ..volne povedane, kde konci cisto rozumove zmyslanie, zacina viera ...A vsetko je mozno tomu, kto veri!!! Prajem Ti, ak si este nezazila Boziu lasku, aby si ju osobne bytostne zakusila na svojej kozi :a Tvoj pohlad sa na mnohe veci zmeni 🙂
@alieria Tak to mi je luto, pretoze ja som skutocne pocula len dobre veci na tuto linku ..napr. kamaratka este za slobodna si pisala s chlapikom, ktory sa jej po case priznal, ze je homosexual a prezival podobne veci ako Tvoj syn ..dala mu kontakt na tuto linku a skontaktoval sa s nimi ..co viem z jej rozpravania, v mnohych veciach mu pomohli, v nieocom aspon nasmerovali ..Cize myslim si, ze pokial Tvoj syn osobne neskusi co to obnasa (ale pises, ze nechce) tak je to skoda hned na zaciatku zavrhnut, zvlast ak uprimne hlada ..
@edvelyn Prepac, ale neviem o tom, aby som sa niekde vyjadrila, ze homosexualita je choroba...Poskytla som pani link, kde sa o nej trosku hovori - precitaj si aj Ty a potom skus komentovat: http://www.forumzivota.sk/homosexualita/
....pretoze zjavne o tom nemas nic nastudovane, len opakujes frazy davu, ktory dnes ide proti tomu, co je zdrave a normalne a to co je zvratene (homosexualne spravanie) poklada za uplne normalne ... Ale nebudem na tuto temu s Tebou diskutovat, pretoze je to strata casu ...a keby si chcela, tak si o tom mozes nastudoavt kopecinformacii, nielen jednostarnnych...o. i. aj to, ze homosexualita donedavna bola WHO povazovana za chorobu a pod. ....este jedno ...rozlisuj prosim ta medzi homosexualitou a homosexualnym spravanim ..vsetko dobre Ti prajem, o. i. aj prave poznanie ...apropo ..Len ta ryba je zdrava, co ide proti prudu ...mrtve sa nechaju unasat prudom
poznám osobne túto rodinu http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/7786/61108 Soňa bola moja spolužiačka na gymku, kde učila aj jej mama, Dušan so mnou chodil na angličtinu aj na výšku. paradox osudu - ich otec je sexuolog.
pozri si ten dokument a ak budeš chcieť, pošlem ti do správy kontakt na Dušana a on ťa môže spojiť so svojimi rodičmi
@mariamay Sama som si povedala, že nechcem, aby mal niečo spoločné s Linkou Valentín a teda v tomto sa so synom úplne zhodneme, aj keď sme o tom už dlho nehovorili. Nepotrebujem, aby mu ublížil nejaký fanatik a jedna zlá skúsenosť mi úplne stačí na pochybnosť, či zodpovedný za Linku Valentín pristupuje k homosexuálom správne. OZ Rieky sú už v tomto trochu iné, ale, žiaľ, spolupracujú s Linkou Valentín, takže takéto združenia, plané nádeje na uzdravenia a fórum života u mňa nemajú šancu a v tomto synovi plne dôverujem, on sám si všetko najprv overí a potom koná, lebo je už veľmi opatrný. Katolícke spolky fanatikov do toho nechcem miešať, lebo tie viac pália ako pomáhajú. Môj syn raz chcel založiť združenie, ktoré by tvorili ľudia s podobnými problémami a požiadal týždenník Katolícke noviny a zverejnenie inzerátu. Zamietli ho bez vysvetlenia a viem, že sa ho to veľmi dotklo. On je taký, že nemyslí na svoje problémy, ale radšej myslí na iných.
syna treba brat takeho aky je. Mam vela znamych, ktorí su gayovia - medzi tanecnikmi je to skoro normalne. 🙂 Ziju si svoj zivot, bavia sa s babami, s chalanmi. Jeden moj kolega sa to snazil tajit, ale aj tak to vyslo na povrch a jemu sa potom ulavilo. Mam jedneho znameho, ktory je gay, ale pre dobro rodiny a aby nikto nezistil (co uz vedia vlastne vsetci) si nasiel babu, ozenil sa a maju dieta. Napriek tomu vyhladava chalanov. Homosexualita nie je choroba. 🙂 Syna treba podporit, vypocut. Takto orientovany jedinci si horsie hladaju kamaratov a preto je dobre,ak ty, ako jeho mama dokazes mu byt butlavou vrbou. Mozno nebuses so vsetkym suhlasit, ale jemu to velmi pomoze. A - treba sa s tym zmierit. Syn svoju orientaciu nezmeni. Moze ju len zakryvat.
Dobry den, poznam gay ludi, viacerych, suhlasim ze zatial spolocnost ma mnohokrat predsudky. Nemyslim si ze by hetero muz mal problem s gay muzom mat kamaratstvo, je vsak potrebne si uvedomit ze tak ako tu bolo uvedene, ze ked sa s takym muzom spriateli tak ked sa mu neskor zdoveri, nebude z toho ziaden problem (ak teda nebude ten druhy muz bigotny veriaci ci fanatik). Zo zivota viem ze sa to da a je to velmi fajn. Mame i gay znamych a manzel s nimi problem hovorit a byt nema. Ale pozname i take pary, kde manzel ked sa stretne s gay znamymi manzelky, cely cas sedi ticho s ocami upretymi do podlahy a nezapaja sa do diskusie. Je fajn, ak si syn uvedomuje ze je to mozno nelahke najst spriaznenu dusu v hetero svete, ale nech skusi zensku kamaratku ak si nevie najst dovernika medzi muzmi. Cez dievca sa mozno k dalsim kamaratom dostane. Zeny maju rady gay muzov, pretoze ich netahaju za nos a su prijemni spolocnici 🙂 tot moj nazor, prosim nekamenujte ma, je uz piatok.
@alieria ....to najdôležitejšie si mu dala, pochopenie a toleranciu najbližšieho človeka.Podľa mňa je to ale skor on, kto sa s tým ešte celkom nezmieril...vie už kto je , ale zrejme ho ešte stále trápi to, že je taký.Inak by si nehladal silou mocou hetero kamaráta.....rovnako, ako sa cíti chlapom on, cítia sa tak určite aj ostatní, keby sa tak necítili nie sú geyovia, ale.....(nespomeniem si narýchlo ako sa hovorí tým , čo sa cítia byť ženami)....takže u kamaráta nie je dôležitá jeho orientácia , ale to aký je povahovo.....
ja napríklad nepovažujem geya ,za kamarátku....je to pre mna chlap , ako každý iný. Ale tiež by som sa s ním cítila byť v lepšej pohode ako z hetero mužom....lebo by som nemusela riešiť, či niektoré veci, ktoré by som mu povedala, by náhodou nebral, tak, že sa ho snažím "uloviť"
@edvelyn su ludia, ktori s touto orientaciou nie su vyrovnani a chcu zmenu. o liecbu ci terapiu maju zaujem a ta moze byt uspesna. nie u kazdeho, ale to ziadna terapia nedava zaruku takehoto uspechu
@alieria kolko ma rokov, s otcom nema dobry vztah? ideal je, ak je otec pre deti prvym muzom, s ktorym maju vztah - ci dcera alebo syn, u oboch je to dolezite. zial, velakrat to tak nie je, ale mozno by stalo za to skusit investovat do vztahu s otcom - nemusi s nim rozoberat konkretne tieto svoje pocity, ide o ten vztah s muzom. mozno keby si sa ty trosku stiahla - nemyslim to v zlom, ale dala priestor nech buduju vztah oni dvaja - spolocna cinnost, sport, praca okolo domu, nejake zdrave chlapske superenie.
@edvelyn mne tak isto blbci čo miešaju do toho panbožka a čo ved je normalny a teraz čo iba na Slovensku môžu ľudia odcudzovať koľko hercov spevakov je homosexualov a len preto sa oženia a maju deti aby si na nich okolie neukazovalo a neponižovalo ich to ale časom sa aj tak rozvedu
@mariamay ako väčšiu hlúposť ako tie linky čo si sem dala som už dávno - ale naozaj dávno nevidela.
Ľudia, ktorí považujú homosexualitu za chorobu sú sami chorí.
@alieria ber to veľmi pozitívne, že sa ti syn zdoveril. Pozrela som si tvoj profil a vidím, že si z Bratislavy, tak v tomto to bude pre tvojho syna ľahšie. Ale prejdem k tvojej otázke- áno, poznám homosexuálov, ktorí majú veľmi dobré a kamarátske vzťahy či už s mužmi, alebo so ženami. Aj napríklad priamo so mnou, či s mojou rodinou. Jednýmii z našich najlepších rodinných priateľov je práve homosexuálny pár (dvaja muži), ktorí sú úžasní a v živote som stretla len zriedka tak fantastických, pokorných, dobrosrdečných a nesmierne rozhľadených a múdrych ľudí, ako sú tí dvaja. A zoznámila som sa s nimi cez mojho manžela, ktorý je s nimi priateľmi už viac ako 10 rokov- čiže áno, može existovať priateľstvo, dokonca veľmi trvalé, medzi mužmi homosexuálmi a hetersexuálmi, bez akýchkoľvek "postranných úmyslov".. Ďaľším príkladom je moja staršia dcéra, ktorej najlepší kamarát je homosexuál. Pritom sa na neho vobec nepozerá ako na ženu. Práve naopak, berie ho ako normálneho chlapa. Veď prečo by nemala? Samozrejme, je to kamarát. Bez postranných úmyslov. Chodí s ním často aj do homosexualnej komunity- ale nevidí žiadne rozdiely, práve naopak.. Strašne si prajem, aby ľudia prestali mať predsudky voči homosexuálom. Lebo sú to rovnakí ľudia ako všetci ostatní. Prajem ti, aby svoj syn našiel to, čo hľadá. Buď mu v tomto stále oporou.
Mne je trochu divná jedna vec- je super,že si ho ako matka "prijala" takého aký je,ale nemôžeš ty za neho žiť,nemôžeš mu ty hľadať kamarátov.Môžeš sa akurát pýtať iných rodičov,ako sa k takému dieťaťu správať,ja si myslím,že nijak zvláštne,tak ako aj k heterosexuálnemu.Je dobré,že cíti tvoju lásku a podporu,ale ostatné vzťahové veci si musí riešiť sám.Mám známu,má 4 dcéry a jedna z nich je lesba,odišla do iného štátu a občas príde sem domov s "kamarátkou",oni ako rodina to dosť taja,ale neriešia,čo by aj riešili,kamarátku uhostia,prenocujú,ale rodičia sa trápia,no čo už.
Predoovsetkym si treba uvedomit,ze ak nechceme,aby na nas niekto pozeral cez nejaky privlastok,tak ani my ndmozeme ten "privlastok" riesit. T.j.syn robi chybu,ak hlada priatelov,ktori by prijali jeho sex.orientaciu. Priatelov sa "hladat" umelo neda.... Syn nerobi nic zle,len ma inu sex.orientaciu ako vacsina spolocnosti,nikomu neublizuje,chce len spokojne zit. Nie je sa za co hanbit,ale na druhej strane nie je ani dovod pri nadvazovani kanaratstva hovorit o tak iintimnej veci ako je sex.orientacia... Syn nech funguje normalne,uvolnene,bez upatosti ako kto prijme jeho sex.orientaciu,pretoze skutocni priatelia ju prijmu,len povrchni znami nie... Drzim palce...
Nemam osobne-priamo skusenosti s homosexualmi, ale na tuto linku som pocula vela, ozaj vela pozitivnych reakcii. Nech sa syn skusi obratit na nich...urcite tam najde prijatie, kamaratov i odbornikov a mozno maju po Slovensku nejake pobocky. Nema co stratit ...pripajam aj nejake linky..skuste si to pozriet aj vy ..verim, ze pre Vasho syna existuje prijatelne riesenie, aby mohol viest pokojny a krasny zivot. Vsetko dobre prajem.
Linka Valentín, Gréckokatolícka cirkev, P.O. Box B-43, 040 01 Košice 1
e-mail: valentinskespolocenstvo@centrum.sk
Užitočné odkazy:
http://www.mojpribeh.sk/pribeh/jerry-armelli-uz...
http://www.mojpribeh.sk/pribeh/alan-medinger-uz...
http://mojpribeh.sk/rozhovor/michael-glatze/
http://teologietela.paulinky.cz/Sexualita-Plodn...
http://www.forumzivota.sk/homosexualita/