Moje dieťa má všetko

21. nov 2024

Ahojte. Napíšem anonymne, lebo tak trošku tuším, že budem za nevďačnicu… Idem sa vám viac menej vyrozprávať, lebo ako sa blížia Vianoce, tak ma to ťaží.
Moje dieťa má všetko. Má všetky možné hračky, naozaj prebytok. Blížia sa Vianoce, on ani nič nechce, po ničom tak naozajstne netúži. Však ako by aj mohol, má všetko. Ja som z toho nešťastná. Na každý sviatok dostáva kvantum vecí. Lebo však rodičia, starí rodičia, iní príbuzní… dokopy nájde minimálne 9-10 balíčkov pod rôznymi stromčekmi. Lebo však každý mu chce dať. A nie že by som bola nevďačná, že ho majú radi… ale on už nevďačný je. Neváži si hmotné veci absolútne. Rozbalí darček a hľadá další a další a nakoniec sa čuduje, “akože toto je všetko?” Reálne ho zaujme 1 vec, ostatné len niekde pohodí. Rodina nadšená a ja v duši trpím. Vyrastá z neho materialistický chamtivec.
A ja neviem čo s tým. Ako vniesť vďaku do týchto pretekov v štýle “ja mám preňho lepší darček ako ty” ?
Nedajú si povedať. Nikto nechce prísť s maličkosťou, nikto nechce kúpiť vec, ktorú potrebuje. Každý len zábavky a najlepšie čím väčšia vec alebo čím viac, tým lepšie.
Stojím pred dilemou, čo tento rok urobiť s našimi Vianocami… rozmýšľala som, že mu zabalím iba knihu, ale tuším, že bude smutný, aj keď si číta rád, bude čakať hračku čo si želal, ale tú bude mať inde u rodiny ☹️ neviem či sa na to chcem pozerať ak by ho to rozplakalo. Ja by som bola najradšej, keby mu ostatná rodina nedala nič, alebo sa zložila na jeden dar pod náš stromček. Ale to samozrejme nejde. A mne to kazí celé sviatky a to ešte nie je ani december 😫
Už som rozmýšľala, že nejaké hračky darujeme, aby chápal… no mám aj druhé dieťatko a zas až tak dobre na tom finančne nie sme, že by som hračky teraz rozdávala a potom malému kupovala, keď dorastie 😏

Ja ani neviem, čo som týmto výlevom chcela povedať, ale ak ste dočítali až sem, ďakujem. Všetky vaše komentáre si rada prečítam…

nin12345
21. nov 2024

A aky je stary? Ja ta chapem nase dieta ma tiez vsetko a vsetci nosia a nosia a nosia a ja to ani nemam kam davat a vyslovene ma to obtazuje a ani sa s tym nehra

mariska1989
21. nov 2024

Tak keď nie ste ja tom finančné dobré prečo mu teda doprajes Jade aké hračky . A ty si myslíš že nebudú neskôr novinky? Nemusíš darovať môžeš to predať za slušnú sumu a tým pomôžeš kúpiť pekný darček niekomu inému pod stromček . . A prečo by sa nedalo dohodnúť až ostatný nedávajú nič . Normálna vec u nás to tak funguje a Ježiška si riešim sama pre svoje deti . Takže buď chcem zmenu alebo nechcem zmenu

autor
21. nov 2024

@nin12345 bude mať 6 ☹️ ani my to nemáme kam dávať, má preplnenú izbu a k tomu máme plnú pivnicu… niečo sme darovali, niečo odložili mladšiemu, ale stále tu žijeme zavalený hračkami. A o mesiac ich dostane dalších 10+ ja som na prášky…

oktobermimi
21. nov 2024

Ja by som mu to rozpredala, rozdala... nevazi si? Okej...nemusi ich mat. Hotovo. A rodine zas a znova DÔRAZNE vysvetlit ze jednoducho nie a ak tak tak co mu.kupia nech maju u seba doma ked pride ku nim ze tam ma nieco svoje ze niesi skladisko ved to je nenormalne... a velice rychlo si rozmisla 300veci lebo "vianoce" ked im oznamis okej kup ale nehaj si to doma...

7lenka11
21. nov 2024

Akože naše babky a krstní sa tiež predbiehajú. Na meniny dokážu deti dostať kvantum darčekov, o Vianociach ani nehovorím. Ale my sme to stopli hneď v zárodku. Natvrdo sme nastavili finančné hranice, Vianoce po novom s nami konzultujú. Vlani dostala ročná dcera dokopy viac ako 20 hračiek 🤦‍♀️🤦‍♀️ nebudem tu ani písať, že mesiac po Vianociach má narodeniny.. akonáhle cez rok dostane ďalšiu plastovú hlúposť, hračku alebo niečo totálne nepotrebné, ostáva to u starých rodičov.. ja nemám chuť mať doma skladisko.. my sme teda dali možnosť: buď budete počúvať a kúpite, čo vám navrhneme alebo kúpte milión somarín, ale ostávajú u vás doma…

kitycat
21. nov 2024

Dohodni sa s rodinou, nech nic nekupuju ak nie teraz, tak na dalsie Vianoce, ze to dietatu zacina prerastat cez hlavu.
Vie uz pravdu o Jeziskovi?

Nech daju financie a ty mu odlozis na sporiaci ucet.

Ozaj nechapem, vy ste chudobni a preto vam osttani nakupuju kade co?

Vidim to u muzovko brata, svokrovci kupia vnuckam na narodeniny oslavenkyni 3 datceky a neodlavwnkyni jeden, nech nie je smutna a kupuju hovadiny. Hrozne

nin12345
21. nov 2024

@oktobermimi ano toto idem urobit ja tento rok presne lebo starkovci bohuzial nerespektuju ze nemaju kupovat takze to vsetko pekne krasne ostane u nich ja to ozaj nemam kam davat a to su kvanta veci

madeincssr
21. nov 2024

AUTORKA, jedna zo "samosvornych" moznosti je ta, ze darceky inych pribuznych, ako vasej uzkej rodiny, budu (skladovane) doma u tych darcov - aby sa syn mal s cim hrat, ked je u nich (starki, krstni, ujovia/tety...) A dosledne na tom trvat. Ja ked som bol maly, som sa veru velmi tesil na debnicku s hrackami u starkych, ktore mi tym padom boli vzacne.

autor
21. nov 2024

@mariska1989 my rodičia kupujeme na Vianoce 1 darček - obsahuje knihu a podľa veľkosti 1-2 hračky. Ale u rodiny dostane toho na mraky. Niekedy nevieme ako do odniesť do auta. A samé hlúposti, s ktorými sa zahrá 2-3 dni ☹️ ja nehovorím, že sme na tom biedne, ale rozmýšľame čo kúpime. A nebudem predávať napríklad skvelú stavebnicu za 20€, keď ju potom kúpim mladšiemu novú za 60 🤷🏻‍♀️ ja v tom nevidím logiku. A hlúposti, čo podostával sa mi nepodarilo predať ani po 5€ 🙄 chceme sa dohodnúť už šiesty rok… a nič. Rodina to proste tak nechce. Aj sľúbili a nakoniec aj tak nakúpili…

oktobermimi
21. nov 2024

@nin12345 pre mna je toto realne nepochopitelne, mne to pride ako naschval, nerespektovanie ziadosti mladych...a este ak to su dake upizukane uhucane hluposti co sa nedaju pocuvat... taaake nech si veru uziju starkovci 😁 a na tu foru, by som im tam deti o par dni nehala na prazdniny aby si to uzili v plnej parade a ver mi druhy raz uz to nespravia 😂

andaluzia12
21. nov 2024

Videla som toto minulý rok na štedrý deň, trávili sme ho u príbuzných. Po večeri prišli ďalší príbuzní s deťmi, tromi.. ženy, to bolo to najhoršie čo som doteraz na Vianoce videla.. tie deti len trhali a trhali a čakali, kým im niekto podá ďalšiu krabicu. Tiež majú doma všetko, absolútne nevďačné. Hrozne, fakt niečo hrozne .. aj ich rodič toho roku prehlásil, aby sa to už napakovalo. Každý max jeden darček …

autor
21. nov 2024

@oktobermimi ver mi, že 90% už 1-2 roky nechávame tam. Keby nie, už potrebujem kúpiť další byt. U svokry má plnú izbu, zariadili mu herňu. Ale to, že darčeky nechám inde vôbec nerieši môj problém… že syn je nevďačný. Lebo nechápe…..

anjelicek26
21. nov 2024

My uz roky pred kazdymi vianocami vytriedime veci, s ktorymi sa nehraju a odnesieme do azylaku... je to nasa novembrova "tradicia"... nase deti maju tento rok na zozname 1-2 veci aj ked kedysi boli pod stromcekom kopy darcekov, takze ziadna rozmaznanost sa nekonala, vyrastli s toho, ich zaujmy sa zuzili, pochopili hodnotu penazi a aj to, ze nemusia mat vsetko...prislo to postupne same...nastastie je to komplet v nasich rukach, rodina posle po 1 darceku (co je super a som rada, ze sa toho drzia) takze +4 darceky co je ok...stryko vzdy posle knihu/hru, druhy peniaze, dedko peniaze a teta vzdy nejaku totalnu blbost, za ktoru ju idem dorazit (a deti nadsene)...

mariska1989
21. nov 2024

Lenže nemôžeš vedieť že sa s tým bude hrať . Dám ti príklad mám 3 dievčatá. 2 sa hrali v pohode s bábikami a tá posledná zbožňuje auta . Nechcú vedieť koľko má áut 🙈 zober si že by som odložila tie bábiky lebo mladšia tak akurát na nich by padal prach . Pozri ak máš moc dráhu vec a je to to ľúto tak daj bokom nepredaš . Ale čo je možné tak predaj aj keby za 2/5€ základ bude že sa toho zbaviš. A ako píšu druhý nechaj hračky u tých ktorí to dali . Neboj všimnú si kopu hračiek a pochopia o čom ste im hovorili .

oktobermimi
21. nov 2024

Kurnik lebo moja myslienka bola o tom okej nevazis si tak ti zoberem totalne vsetko neham ti len 1knizku/dinosaura/auticko... aspon na par dni aby si uvedomil ze proste ma byt rad a vazit si co ma lebo nemusi mat nic... pisem.ako retard ale anad ma chapes😁

autor
21. nov 2024

@7lenka11 ja sa snažím stopnúť, ale oni ma majú vieš kde… ešte moja strana ako tak, tam ide aspoň kompromis, mužova strana to je anarchia… a to, že darčeky nechám u nich synovu nevďačnosť a materialistickosť vôbec nevyrieši 😪

oktobermimi
21. nov 2024

A muz to ako riesi z jeho rodinou??

leidin
21. nov 2024

Má vkus a vlastné preferencie. Nemusí sa mu páčiť každý darček, keď nikoho nezaujíma, čo chce. Mám pocit, že tvoj ,,charakterný” prístup je len závisť, že má toľko pozornosti. Však aj tebe je jedno, čo chce, ty by si mu darovala len najpotrebnejšie veci, to čo je…materská láska a vedenie. Ak bude zle vychovaný tak kvôli tomu, že nedostal normálny skutočný rozumný cit ale len afektovaných hlupákov do rodiny.

jaass
21. nov 2024

Autorka. Ja som bola taká, že raz keď budem mat dieťa tak žiadne hracky, max na Vianoce a narodeniny. Haha iste 😀 každý malému kupuje milión veci a my s mužom ich už len posúvame ďalej. Synček bude mat dva roky a sa ho aj pýtam, že tato hračka je zabalená, dáme ju inému dieťatku? A kývne, že áno 💪 ale zas, neber to tak, že ma vsetko tak že si nič neváži. Ja som zas nastavená tak, že pokial nastavis dieťa aby si veci vážilo tak si ich vážiť bude. Ide tam o to vysvetlenie. A keď ti to vadi, že si smutná tak jedine to musíš stopnúť. Nám pomohlo, že svokra stále kupovala hracky a povedali sme jej, že hracky nie, kupovala aj tak, povedali sme jej, nech nám radšej dá peniaze a bola urazena, ohovarala nás, že pýtame peniaze😅 a pritom my nechceme ani hracky ani peniaze. Ale tak nedá sa stopnúť tak muž išiel na ňu takto….

autor
21. nov 2024

@andaluzia12 každý max. jeden darček (1 balík ktorý obcahuje 3-5 vecí) u nás absolútne nepomohlo. Lebo balíkov je cca 10. Takze 30-50 hlúpostí… oni nedokážu kúpiť a zabaliť jednu jedinú hračku. Preteky ako veľká pardubická 😪

zarrinka
21. nov 2024

Ja som takto synovi zbalila s nervami všetky hračky do veľkých škatúľ. Zostalo mu tak 20 ks. Ani si nevšimol, že mu chýbajú pretože väčšinou sa hral s Legom. Keď potom po rokoch otvoril škatuľu bol happy, že našiel hračky na ktoré si ani len nepamätal. Sám ochotne väčšinu vytriedil a tie sme darovali. Ak dostal od príbuzných, väčšinu sme odložili preč priamo z auta po príchode domov.

autor
21. nov 2024

@oktobermimi povie im a oni nič 🤣 svokra v tomto vedie. Aj prisľúbila, že nič nekúpi, dohodli sme sa na spoločnom dare a minule sa prekecla, že ona aj tak už niečo kúpila. Aj proti našej vôli. Ja už nemám silu… ani sa pre to neteším na Vianoce ☹️

reanda
21. nov 2024

nemas problem.. len si ho vytvaras.. za to, ze tvoje dieta nie je vdacne podla tvojich predstav a za veci, za ktore by podla teba vdacne byt malo, tak uz si si to urcila, ze z neho vyrastie 'materialisticky chamtivec' .. pricom, keby si sa nad tym zamyslela, tak prides na to, ze je to blbost, lebo chamtivy a materialisticky clovek je prave taky, ktory hmote pripisuje prilis velku dolezitost, narozdiel od tvojho dietata, ktoremu je to jedno, lebo nepocituje nedostatok.. nevytvaraj svojmu dietatu do buducna scenare, co z neho bude.. netvor problem tam, kde nie je.. tvoje dieta to, ze ma mnozstvo hraciek, nemusi vobec nijak negativne ovplyvnit.. a ty si tym kazis cele vianoce a prenasas negativitu aj na rodinu, co mu chce tymi hrackami urobit radost..
vykasli sa na to, nechaj dieta, nech sa so situaciou vyporiada tak, ako jemu vyhovuje a ty ries len problemy, ktore skutocne existuju.. napr. ked ste zavaleni kopou zbytocnych plastovych hovadin, s ktorymi sa deti nehraju, ani ich nikto nechce kupit, tak to proste vyhod a hotovo.. a na vianoce sa tes.. tes sa na to, co mas na nich rada, nie uz teraz si v prdeli z toho, ako to zas bude nejake, ako ty nechces a co zle to vsetko urcite v buducnosti prinesie

oktobermimi
21. nov 2024

@leidin moment takze autorka zavidi svojmu 6r synovy ze ho rodina jej muza prehnane rozmazluje a krpaty si nic nevazi? A teda chce nejako poradit ako ho naucit vdake a vazeniu si veci ktore dostal lebo tu akurat fajnovo hrozy ze takto o rok jej ohlasi pche! Toto? Som cakal iphone16stku...ale teda autorka zavidi🤔

andrejka1974
21. nov 2024

Treba väčšinu datovať a keď si ich neváži tak mu nič nové nekúpim pokiaľ sám nepodaruje je to rozmaznané dieťa a už teraz to máte ťažké a pokiaľ nezasiahnete teraz v puberte si už neporadite

koniarova
21. nov 2024

Prečo myslíš, že tá nevďačnosť pramení len z kopy darčekov? Moji teda od malička dostávajú darčekov veľa, aj drahšie veci, po ktorých túžili. A nevďační veru nie sú.

baluinka
21. nov 2024

boze akoby som o svojej svokre citala...uz ma teraz oblieva pot z toho,co moja skoro 4rocna dostane tento rok za kvantum chujovin,nenavidim to..povedat si samozrejme nedaju..a to ma v januari narodeniny..🙈

autor
21. nov 2024

@reanda máš pravdu, možno som to zle pomenovala, možno som ho zbytočne onálepkovala… no každopádne sa nestotožňujem s tým, že syn necíti vďaku, že nedokáže po ničom túžiť, lebo už nemá po čom… potom hračky ničí, lebo však má iné, je mu jedno či nejakú hračku má alebo nemá. Ja si nemyslím, že je to v poriadku ☹️

gleep1
21. nov 2024

Dcérka ma 4 roky a u nás si pod stromčekom nenájde ani jednu hračku. Nájde si striebornú mincu do svojej kolekcie, nočnú lampičku, parádny planovaci kalendár, asi 10 kníh, zopár oblečenia, fotoaparát a tašku na fotoaparát. U mojej mami si nenájde tiež hračku, nájde tam vysielačky z kolekcie ako je fotak takze jej to bude pekne pasovať. U mojej sestry nájde niečo na tvorenie, tiež nie hračku. Presne z dôvodu ktorý píšeš- myslím si že hračiek ma dosť a zatiaľ ďalšie nepotrebuje. Ale viem že sa pod stromčekom nerozplace, naopak, bude za všetko rada. Skús porozmýšľať nad tým čo nie je hračka a co mu aj tak spraví radosť. Určite také veci sú ☺️🙏

No a hračky pravidelne triedim. A všetky nemá k dispozícii, raz za 2-3 mesiace nejaké z nich obmenim.

autor
21. nov 2024

@koniarova môj po ničom netúži a za to čo dostane nie je vďačný. Snažím sa vysvetľovať a nepomáha. Ja neviem… z čoho podľa teba tá nevačnosť prameni??? Ja to vidím najviac na Vianoce a narodeniny, tak preto to prikladám za vinu kvantite. On proste ničí, lebo môže, lebo však má aj iné tak načo by si šetril hračky.