Moja svokra si nikdy neumýva ruky

kyttykat
8. sep 2015

Rodicov nemam poblizku, tak som velakrat odkazana na pomoc mojej svokry. Mne by to az tak nevadilo, lebo svokra je v podstate dobry clovek a pomaha nam ako sa da, ja si ju vazim... Ale co sa mi na nej nepaci a zaraza ma je to, ze neudrzuje dostatocnu osobnu hygienu. A to je upratovacka v nemocnici. Ona si skoro vobec neumyva zuby, stale jej smrdi z ust a NIKDY si neumyva ruky. Ruky si umyje iba vtedy, ked ide do sprchy a to je tak raz za tri dni, aj to neumyselne, lebo ruky sa v sprche aj tak umyju, ci to chce alebo nie. Preco mi to vadi? Lebo mam male dieta a dalsie sa narodi kazdym dnom a budem potrebovat jej pomoc. Ona ma este k tomu taky hnusny zvyk, ze skoro nikdy nepouziva pribor, ked krmi maleho, a maleho krmi spinavymi rukami. Alebo minule prisla z nakupu zo supermarketu, ved tam chyta kosiky, peniaze, klucky atd a hned ako prisla domov, tak odhodila nakup a so spinavymi rukami zacala cistit zeleninu, krajat chcleba a varit. Ked si predstavim kolko chorob sa prenasa spinavymi rukami - zltacka, angina, chripka, streptokoky atd..., tak sa mi az to jedlo, co vari nechce jest. Alebo pracuje cely den v nemocnici(!!!!!!!!), po sichte pride ku nam na navstevu a uz ju vidim ako vybera ovocie z kabelky, vysucha ho do neumytych ruk a podava ho jest malemu. Uz som jej to STOKRAT taktne povedala, ze si asi zabudla umyt ruky a ona ze nie, ze ruky ma ciste. Mne je to uz trapne poucat dospelu zenu, ako si ma umyvat ruky hned ako pride domov, alebo nekrmit maleho rukami, ale priborom, lebo toto je zakladna hygiena kazdeho cloveka, ved to uz vedia aj male deti. Povedala som jej to uz nespocetne krat, tak raz sa aj urazila. Ale ked mne je zle z toho, ze robi v nemocnici, kde su kadejake choroby a epidemie a neunuva sa ani umyt ruky, ked pride k nam a hned zacina krmit maleho rukami a nie priborom. Ja sa potom bojim, aby maly nedostal nejaku chorobu.Mne sa to zda byt maximalne hlupe. Ale ked jej nieco poviete, tak sa urazi a nepride sem aj tyzden a my jej pomoc potrebujeme. Manzel jej to tiez povedal, ale nic, akoby hrach na stenu hadzal... Co robit, jak ju prinutit k tejto zakladnej hygiene uz len kvoli detom?

moni244
8. sep 2015

@kyttykat nedonutis, len sa musim prestat spoliehat na jej pomoc a zvladat to sama alebo si zvyknut

kyttykat
autor
8. sep 2015

@moni244 Ja osobne si zvyknut mozem, mne to vadi hlavne kvoli detom... A budem chodit coskoro do roboty, nemam nikoho, kto by mi postrazil male..

libka1
8. sep 2015

@kyttykat vidim ze svokra ma straaaaasne vela chyb. Preco vlastne stojis o jej pomoc? 😅

libka1
8. sep 2015

@kyttykat a to ti nevadi ze ked ti ich bude strazit budu kopirovat jej navyky?

kyttykat
autor
8. sep 2015

@libka1 Ako som uz pisala, je jedina, kto nam pomoct moze.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@libka1 Myslis, ze mi to nevadi? Moj starsi uz chodi do skolky, tak ten vie, ze ruky sa musia umyt.

libka1
8. sep 2015

@kyttykat bud si zvyknes alebo si najdi opatrovatelku. Co ine ti poradit? 😅

kyttykat
autor
8. sep 2015

@libka1 " 😅 "

nanervy_2
8. sep 2015

normalne vysvetlit ze ty si matka a ze chces ucit deti aby si umyvali ruky zakazdym ked pridu domov a bola by si rada keby to videli aj u nej... a ziadne narazky ci si nezabudla umyt ruky... normalne napriamo, prosim chodte prikladom mojim detom a umyte.... prosim respektujte ze ucim jest deti priborom a pouzite pribor....
a opakuj si ze aj s tvojim manzelom tak robila a zije ;)

libka1
8. sep 2015

@kyttykat no darmo 😅 , vidis ze ked si jej to povedala tak sa urazila a nechodila. Nezmenis ju... Mas len 2 moznosti...

katka.gzd
8. sep 2015

vies co hamba nehamba ja bysom ju zakazdym hned ako pride poprosila nech si ide umyt ruky. na odpoved, ze ma ciste nepocujem, poprosim znova, ci by nemohla aspon kym je novorodenec pretoze sa bojis o jeho zdravie. A trvala by som na tom. s kludom, bez emocie v hlase poprosit....kym to nespravi... a ak ku vam chodi kazdy den, tak by som to robila kazdy den az kym si z toho nespravi navyk, ze rovno od vchodovych dveri je prva cesta do kupelne.... nic ine ti poradit neviem

libka1
8. sep 2015

@nanervy_2 aj ked na tuto hru pristane a bude umyvat ruky, tak myslim ze len pred nimi. Stareho psa novym kuskom nenaucis 😅 Ale zas, co oci nevidia, srdce neboli 😀 Ale aj to mam pochybnost ze sa prisposobi.

mamulienka30
8. sep 2015

@kyttykat ludia moji niektore veci sa hovoria cez kvetinu, ine cez starsie deti... ved povedz synovi, nech sa babky zacne pravidelne pytat, ci si umyla pred jedlom/po zachode to je jedno ruky? U nas najstarsia dcera robi policajny dozor od malicka, maminka, ocko, bratia, ruky umyte? Ano a dajte ovonat!! Jej nic neunikne 😀

moni244
8. sep 2015

@kyttykat ja neviem, ale naco sa furt spoliehat na inych? Stary rodicia nie su na opatrovanie, ked ide rodic do prace, treba si to zariadit tak, aby si sa nespoliehala na rodinu. Ja tiez tu nemam rodinu a ide to

jasminet
8. sep 2015

@kyttykat medzi dverami povedat synovi - milacik, zober babicku do kupelne nech si umyje ruky, podaj jej prosim aj uterak.... milacik, tu mas vidlicku, nech sa paci, ukaz babicke, ze vies papat sam priborom ako velky chlapec...

darina1952
8. sep 2015

@kyttykat tak mňa napadlo jediné riešenie a to kúpiť prípravok na dezinfekciu rúk http://dezinfekcie.heureka.sk/sterillium-klasic...
a mať ho hneď pri vchodových dverách a pri vstupe do bytu/domu striktne od svorky vyžadovať aby ho použila, inak ju nepustíš do domácnosti a k deťom! ...je to síce "drzé" ale ako matka detí to od nej môžeš vyžadovať. A kúp si k tomu pumpičku na ľahšiu aplikáciu 😉
A keď jej to nevie vysvetliť ani jej syn, že sa má pri deťoch dbať na čistotu a má si umyť ruky hneď ako k vám na návštevu príde, tak potom ju k sebe nevolaj, a keď budeš potrebovať pomôcť s deťmi k lekárke a podobne, tak nech si manžel zoberie paragraf a ide s tebou... veď aj on je rodič a nie sú to len Tvoje deti 😉

oskvarka
8. sep 2015

@kyttykat no moja svokra je chora na invalidnom dochodku a z higienou to ma podobne ona si este na tom zaklada ze preco sa vseci tak stale pruderne upinaju k umyvaniu ruk - napr aj po pouzitio WC...blee... nastastie sa az tak pretrhnut neide s tou pomocou a nie ze by som jej pomoc nepotrebovala ale radsej dakujem neprosim aj ked nikoho ineho blizko nemam... skratka sa spolieham na seba.. este ze svokra je ako velke decko a ked pride na navstevu tak skorej potrebuje ona starostlivost ako by pomohla aj ked s detami to celkom vie je bivala ucitelka ale skorej tak vek 3-8 rokov... ale tak mali uz zacina byt vo veku kedy sa mu aj moze venovat ale je zase leniva za nim behat tak sa vydz pyta ci ho moze ist (2 rocneho ) vozit von v kociari aby sa nim nemusela behat 😀 no normalne taka pomoc :D... ako mozno keby spal ale zial vtedy nikdy nedojde a pospi aj doma a netreba ho vozit... ale vratim sa k tym rukam ked bol maly mali tak som si vydupala ze do 3 mesiacou bez umytych ruk sa ho nechiti.. to bola moja podmienka a posielala som ju umyt si ruky ako male dieta a aj ked sa tvarila mierne urazene videla ze neustupim a mm si ma zastal takze nemala na vyber... rovnako to aj svagrina robila.... a odvtedy to riesim len ze ked dojde ku nam a ide sa nahodou malemu venovat tak jej pripomeniem alebo ked ide z vecka alebo ked ide vysypat smeti inak uz nebuzerujem malemu sa venuje malokedy a to ze si ich umyje po prichode ku nam uz som ju normalne tak na 80 percent naucila 🙂 ... teraz ideme mat tiez druhe babo tak zase bude vojna :D... este ze nieje taka starostliva .. len tie male babetka ma rada... btw z ostatnou hygienou to nieje tiez u nej ktovie co kazdy rok jej na vianoce kupujem sprchovy gel a avivaz a tak... vlasy si umyva malo a to sa jej moc mastaia takze casto je ako bezdak.. sprchu tiez pouziva tak raz za tyzden co pri jej 120 kiloch je fakt des... a zuby si neumyva vobec tento rok mam v plane ako darcek jej kupit zubnu kefku... a ako bonus si raz v zivote doma umyla zachod... ked sme jej povedali ze som tehotna s malim.. ze aby som sa u nej dobre citila a nebala sa chodit na vecko 😀 😀 😀

kyttykat
autor
8. sep 2015

@mamulienka30 Tak toto je jedno zo super rieseni. Ja som uz tiez syna zacala ucit, ze ked mu dava nieco rukami, tak nech odmietne. zatial sme len na zaciatku a to nase novorodeniatko nebude moct povedat nic. :(

maslenka47
8. sep 2015

@kyttykat ja si zase na druhu stranu myslim, ze to s tou hygienou prehanas. Dieta nie je z porcelanu ani zo zlata, aby si si musela umyvat ruky zakazdym, ked sa ho ides dotknut alebo ho krmit.

Napriklad take "bacily" z nakupu su uz 100krat mrtve, nez sa vobec dotrepe z obchodu domov. Deti si bezne strkaju aj svoje vlastne prsty a hracky do pusy a umyte teda vacsinou nie su 🙂

S nicim to netreba prehanat, ani s hygienou. Ja si napriklad umyvam ruky vacsinou len cistou vlaznou vodou - aj to nie vzdy. A predstav si, deti ziju a a nemaju ziadnu zltacku. Keby som si umyvala ruky mydlom zakazym, ked idem dietatu nieco strcit do pusy alebo sa ho dotknut, tak sa mi spravi exem, mam to odskusane.

So svokrou sa mozes narovinu porozpravat a hladat kompromis. Ak tu pomoc "potrebujes", tak je to v tvojom zaujme. Necakaj, ze ona bude skakat, ako ty zapiskas. Povahu cloveka neprerobis, a ked chces, aby vam pomahala, budes musiet ustupit hlavne ty.

Na smrad "z huby" mozes svokre podstrcit zuvacky alebo mentolove cukriky.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@moni244 Si samostatna uzasna zena, ale prepac, nemozem nechat novorodenca sobotu nedelu doma sameho.

oskvarka
8. sep 2015

@kyttykat a hlavne este to pusinkovanie z jej neumytov tvarov a zubami mi desne vadi a to je asi najhorsie pre moje babo nastastie nema blby zvyk ze na usta.. ale aj tak bleee... a aj mna zvykne vybozkavat ked odchadza.. no des... ona si potrpi na taku falosnu naklonnost strasne...

moni244
8. sep 2015

@kyttykat preco sameho? A to ides od novorodenca do prace? A manzel je kde?

lilitela
8. sep 2015

@moni244 Ale je lepsie sa spolahnut na rodinu ako na cudzieho, ved kde je zaruka, ze opatrovatelka si bude umyvat ruky?

moni244
8. sep 2015

@lilitela tak ale ked ma tolko problemov zo svokrou, tak opatrovatelku noze predsa len viac komandovat, nie?

lilitela
8. sep 2015

@moni244 To ano, to suhlasim, to je vyhoda, ale nie zaruka.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@oskvarka No fuj, vidim, ze ty mas tiez toho dost. A ze je to trapne pripominat dospelemu cloveku, ze si ma umyt ruky, lebo na rucickach ziju bacilky? 🙂 Ale budem to odteraz riesit aj ja tak.

kyttykat
autor
8. sep 2015

@maslenka47 Pre teba je normalne prist domov a neumyt si ruky? A kde pisem, ze si treba umyvat cely den? A len tak na margo, vlazna voda ti ruky neumyje, iba namoci. ja tiez nestojim cely den v kupelke. Ale ked niekto robi v nemocnici a ruky si neumyje ani po prichode domov, tak to je uz diagnoza.

0silvia0
8. sep 2015

@kyttykat ja som mala zasa prehnane čistotnú babku. Keď som bola u nej na prázdninách, stará babka-susedka mi dala do dlane cukríky, moja babka mi ich vytrhla z dlane, strčila ich do sítka a umyla vodou. Podotýkam, že to bolo čokoládové dražé a také omokrenémi teda už moc nechutilo... a keď k nám prišla malá susedka na návštevu, vyzuť sa chudera musela niekde pred vonkajšími dverami, potom ju babka pošikovala do kúpeľne umyť ruky a až potom mohla chodiť a prebývať v jej veľactenom dome 😠 Takže každý extrém je škodlivý, aj prehnaná čistotnosť 😉 a mne ako dieťaťu to nebolo vôbec príjemné...
Inak môj manžel takto vyrastal, oni neboli zvyknutí si umývať ani ruky, ani zuby, spával s kocúrom, ktorý vonku chytal myši a tak.... ale imunitu mal a má vždy lepšiu ako napríklad ja, ktorá som vyrastala v paneláku a bola vedená k umývaniu rúk. Ale dnes by som to ani ja nezniesla, aby niekto s neumytými rukami chytal jedlo a neumýval si ruky po wc.

libka1
8. sep 2015

@0silvia0 tak umyvat cokoladove cukriky je uz snad diagnoza 😅

lilitela
8. sep 2015

@kyttykat ja sa fakt cudujem, ze vas este nenakazila: bohuzial najmä starsi ludia to tak maju, aj nasi prarodicia, ked sem pridu, si nejdu umyt a ked sa spytame, ze ruky si nejdete umyt? Ze na co, ved sme isli iba autobusom, alebo taxikom? 😀 Tak ich pekne zoberieme, a este aj dirigujeme: a este mydlo si zoberte a tu paci sa uterak - nechcu sem chodit, uraza ich to. 😒 Ani vyzut sa nechcu - joj ked si spomeniem, ako ma buzeruju, ked idem na navstevu ja k nim, kam si mam zavesit, kam odlozit topanky, ktore papuce si mozem dat...
@maslenka47 S tou zltackou - co neni, moze byt. Bakterie, virusy nevidno, to je ich nevyhoda. Ja som zltacku mala, ani neviem, kde som ju chytila - vies ze je to choroba spinavych ruk? A nie ze ja som si neumyla, ale niekto, kto pripravoval jedlo, ktore som zjedla - v restauracii, alebo kde. Niekto s podobnou logikou. Vies aka je to sranda? Najprv lezis 2 tyzdne v nemocnici a potom mas este nejaky cas PN a asi 3-6 mesiacov specialny rezim, setriaci - cize ziaden sport a dieta beztukova a bez drazdiaceho potencialu - ziadne hrozno, orechy, strukoviny, uz si ani nepamatam. Ja si to pri mojom dietati neviem predstavit, radsej si ruky umyjeme a znizeme tak pravdepodobnost nakazy, ktora tu je samozrejme vzdy.