Moja matka je postrach

12. aug 2020

Ahojte. Začnem priamo, bez omacok. Moja mama neznáša môjho priateľa. Vraj je podľa nej taky a taky, nepozdravi, nepodakuje, je tichý, vadí jej ze sa nedokáže rozprávať s hocikym, najmä mojimi bratmi. Tí sú totiž dosť spolocenski a ukecani a ona nevie zniesť že niekto je opakom. Po dvoch mesiacoch od rodinnej oslavy teraz vytiahla, že nech sa priateľ prizná k nejakej vete, ktorú povedal na moju adresu. Vedela som že mal nejakú blbú pripomienku ale on niekedy trepne hlúposť ktorú ani nemysli vážne. Na to som jej samozrejme povedala ze prečo ma stále potrebu ho urážať, alebo jeho otca, či ju to baví veď ona pozná iba jeho zlomok, pretože on je dobrý človek, pomôže mi, navarí, uprace, keď som na tom nebola finančne najlepšie počas školy hradil mi cestovné, obedy a školné... Nikdy to odomna nepýtal, keď bolo treba ísť k doktorovi vždy so mnou vstal a išiel bez pripomienok. Dodala som že keď mali bratia na svoje priateľky nejaké poznámky tak vtedy chápala že to myslia zo srandy a nerobila z toho vedu ale v prípade môjho už z toho robí drámu. Ďalej, nemala rada bratovu ženu, hovorila aká je kurva ktorá ho využíva až jej tlak nevydržal a odsťahoval sa. Vyvolavala mu kde je, či zase s tou picou a kedy príde domov.... A teraz zrazu sú pomaly najlepšie kamarátky. Mne príde ze bratia ako jej deti majú nárok na chyby, ale môj priateľ nie a bratom dokáže ospravedlniť všetko....

autor
12. aug 2020

Dodám že priateľ ma dokáže vytočiť, nie je bez chyby ale nebolo pravidlom že by nepozdravil alebo nepodakoval. Hundre si popod nos a nie je ho vždy dobre počuť, z toho sú takéto nedorozumenia. Ja chápem ze nemá potrebu sa s každým rozprávať a trochu trvá kým sa otuka, ale ved nie sme všetci cez kopirak....

sissy27
12. aug 2020

A akú radu očakávaš? Tak ako nie sú všetci rovnakí, tak ani nemusí mať tvoja mama rada každého od začiatku alebo môže naňho časom zmeniť názor. Mne by tiež vadil “chlap”, ktorý nevie normálne zreteľne pozdraviť a ešte aj v mojom dome.
Ak tam bývate tak sa odsťahujte a je po probléme. Možno potom aj mama prehodnotí podobne ako švagrinu.

autor
12. aug 2020

@sissy27 nie, nebývame tam. Len mi je ľúto, že chyby deti dokáže ospravedlniť bez nejakých väčších výhrad ale na druhých je takáto kritická. Nie je to prvýkrát.

autor
12. aug 2020

Ide aj o to, že mi to šplechne do očí v hocijakej situácii, povedzme sa rozprávame o niečo a zrazu sek a začne kydat na priateľa. Už som mala chuť jej povedať, či som si mala nájsť alkoholika ako ona aby bola spokojná

jana_eyre_2
12. aug 2020

Veď jej úprimne povedz že takéto správanie a ohováranie je horšie ako to, že si tvoj priateľ zahundral popod nos poďakovanie.. ked vieš že tvoj priateľ je dobrý človek, máš ho rada, on teba tak jej povedz, že tam jednoducho nebudete chodiť ak sa bude tak správať.. a teda ja tiež nerada kecam o hoc čom s hocikým, som introvert, ale poďakovať, pozdraviť je základ slušnosti.. keď je tvoj priateľ fajn človek, pouc ho o tom.. vykecavat sa nemusí, ale zase slušnosť sa dodržiava.. to je niečo čo vyžadujem aj od svojich detí.. 😉

mariejenka
12. aug 2020

Radim, nebavit sa na temu priateľ, ked zacne len tak z voleja kydat,sa dvihni, mamka rada som ta videla, vidime sa neskor papa...

777januska777
12. aug 2020

Nerieš. Niektorí ľudia sú takí. Mám s tým osobnú skúsenosť. Môj manžel tiež nie je nejaký spoločenský typ a to niektorým ľuďom z mojej rodiny vadilo, ale tak ja som mala iné priority a vedela som, že je to dobrý človek. Aj keď sme svoji a máme deti, môj manžel nikdy nebol pre tých ľudí dobrí, vždy mali k nemu výhrady. Ale tak čo už, ja ho milujem a nejdem riešiť komplexy svojej rodiny. Ja s manželom sme si urobili vlastný život, ešte pár krát sa stalo, že nám do života zasahovali, ale ja som stála pri manželovi a nemali šancu. A postupne sa naučili, že mi na manžela nemôžu nič hovoriť a kritizovať ho predomnou, lebo ja sa ho vždy zastanem, ale že vždy, ak s ním aj nesúhlasím (to si potom sami medzi 4 očami vydiskutujeme), ale pred rodinou nikdy neukazem rozpor medzi nami.

annadobsonyova
12. aug 2020

U nás je oco ten, čo zvykol využiť situáciu. Bývalo zvykom, že keď som bola u nich sama, hneď začal kydať na manžela. Moja odpoveď na podobné žvásty je, nech si to vyjasní s ním, ja nie som jeho hovorca. A je koniec podobným debatám. Treba jej povedať, že dospelí ľudia si nemýlia adresáta, keď majú výčitku, tak nech sa páči ozvať sa dotyčnému a nie drancovať nervy kadekomu 😉

mareka49
12. aug 2020

Povedz jej, ved zijem ja s nim nie ty.
Dvojaky meter nie je nicim nezvycajnim.
Zastan si ho podla chuti a potreby.
Mamu tazko zmenis.
Najavo svoj nesuhlas s jej sudmi mozes davat donekonecna, mozno bude taka k nemu stale.
Doleziti ste vy

autor
12. aug 2020

@jana_eyre_2 ja mu to hovorím stále, že nech sa vyhneme nejakým nezhodám nech riadne nahlas pozdraví a hotovo a on ma odbije veď som pozdravil tak čo zase máš 🙄😅
@mariejenka ďakujem za radu 🙏
@777januska777 ďakujem, ja sa tiež snažím pred ostatnými s nim držať a potom doma sa porozprávať, ale veľmi mi ubližuje to, že ma stále nejaké pripomienky. Je veľmi panovacna a nie celkom empaticka...
@annadobsonyova ďakujem za radu 🙏
@mareka49 áno to som jej povedala, že keď jej to vadí tak Budiš, ale žiť s nim chcem ja a nie ona 🤷‍♀️jej odpoveď bola Veď ty na to prídeš

777januska777
12. aug 2020

Tvoja mama neschvaľuje tvoje rozhodnutie a partnera by ti vybrala podľa svojich predstáv, aby sedel jej. Musíš sa ju naučiť ignorovať alebo si nájsť svoj spôsob, ako sa od toho odpútať, lebo toto nie je o tvojom partnerovi, ale o tom, že tvoja mama nie je ochotná prijať, že máš iné predstavy o živote ako ti ona naplánovala. Ťažko ti poradíme, lebo na to musíš prísť sama, lebo ono ti to vždy bude zasahovať do vzťahu. U nás to tak bolo a skoro sme sa rozišli, kvôli tomu, ale ja som veľa vecí pochopila aj kvôli tomu. Ak chceš napíš mi súkromnú správu.

autor
12. aug 2020

@777januska777 píšem

sissy27
12. aug 2020

Z názvu som si myslela, že mama je nejaká zrúda, ale teda len ufrflaná pani. Tak jej proste tvoj priateľ (a ďalší ľudia) nesedí 🤷‍♀️ Čo už. Každú debatu na túto tému stopni hneď v začiatku a to je asi všetko čo zmôžeš.

marca12
12. aug 2020

To je vzdy tak,ze chyby svojich deti nevidime,ale cudzie deti vidime. S tym nic nenarobis. Ale uprimne tiez by som v rodine nechcela cloveka,ktory sa nevie rozpravat. Ako dlho sa poznate,ze sa este neotukal? Rodicia vidi to,co my nevidime. Podakuj jej za rady,ale ak sa popalis,tak sa popalis a zivot ide dalej.

amelie2017
12. aug 2020

A preco by mal kazdy rozpravat, zapajat sa, byt vtipny a neviem aky. Aj ja radsej na rodinnych oslavach sedim, pocuvam a myslim si svoje. Aj tak ma 90% kravin nezaujima. Vacsinou su to ohovaracky dalsich clenov rodiny, susedov...to su tie povinne rodinne jazdy. A potom mam clenov rodiny, kde usta nezavriem, lebo mame spolocne temy, rozumieme si.

verkaveverka
13. aug 2020

Snaz sa jej vyhýbať najviac ako sa dá.

autor
13. aug 2020

@marca12 nie že nevie, ale nepríde za tebou sám a nezačne sa s tebou vo veľkom rozprávať o všetkom. Sme spolu pomaly 4 roky ale rodinným oslavám sa vyhýbal.
@amelie2017 aj ja si myslím, dokonca som toho názoru že čím väčší tlak, tým to bude iba horšie.

janina1127
13. aug 2020

Keď ho moc nemusí, že má nejaký problém s ním tak to je stále jej problém a nie tvoj ani tvojho priateľa 🙂