Moja mama sa zmenila

5. dec 2022

Ahojte baby, pisem anonymne lebo toto je pre mna dost citliva tema. Volakedy bola moja mama super, viedla ma k spravnym hodnotam. Inteligentna zena, moj vzor. Avsak hlavne od zaciatku covid sa dala strasne na stranu konspiracnych teorii, ci uz ohladom covid, ockovania…potom uz to islo…prisla homofobia , dokonca jej vadia duhove hracky pre deti. Alebo aj konspiracne teorie ohladom vojny. MYslim si ze do velkej miery ju ovpyvnuje aj jej manzel takymito sprostymi nazormi, alebo uz fakt neviem. Ja mamu velmi lubim a zaoezi mi na nej, ma pekny vztah aj ako babka l vnucatam ale pomaly si s nou prestavam rozumiet. Ma svoj nazor svoju pravdu a absolutne ju nezaujima ze nieco moze byt aj inak ako si ona mysli. Ked s nou nesuhlasim hned sa mi vysmieva atd. Ja neviem mate niektora podobnu skusenost? Vobec neviem ako dalej alebo co s tym. Dakujem

syslik81
5. dec 2022

moja mam je taka ist a.. ja som jej povedala narovinu ze by mala vypnut net a zacat zit a vzdy ked zacne tremu co nechcem pocuvat jej poviem nech zmeni temu alebo ju zmenim hned ja a spytam sa na pocasie al na nieco ine-to uz vie ze sa somnou o tom o com chce neporozprava ... ale zas ona vie aj to,ze ak by sa nekludnila predomnou ja som schopna sa neozvat aj niekolko mesiacov.. tak sme sa naucili respektovat jedna druhu a vyhybame sa temam kt by nas rozhadali

autor
5. dec 2022

@syslik81 tiez to takto riesim ale nie vzdy sa to da..ona je uplne ovplyvnena takmito promitivnymi somarinami kazdej kktine veri, napr Infovojne mna to hrozne trapi lebo predtym bola uplne super mala pohodove nazory so vsetkym sa za nou dalo prist a teraz radsej vsetko hovorim cudzim ako jej

negymama
5. dec 2022

Moj otec takto, kedysi rozhladeny inteligentny clovek s doslova s encyklopedickymi vedomostami, doma ma knih plne police az po strop /a ma ich precitane/.
A teraz tak jedina tema, kde to clovek vydrzi pocuvat, je zahradkarcenie. Najhorsie je, ze on sam zacina s tymi konspiracno nenavistnymi recami. Niekedy len vezmem kavu a presuniem sa do inej izby a prejdem to mlcanim. ..

gemerka17
5. dec 2022

Nehovorte o daných témach. Hotovo. Mama sa nezmení. Ona zas môže považovať tvoj názor za konšpiraciu. Kvôli takej blbosti sa hádam nerozhadate. Hovorte o počasí, choďte na výlet, nedopust aby ste konverzovali o témach, ktoré vás môžu rozhadat. Nestojí to za to.

syslik81
5. dec 2022

to sa uz ale nezmeni .. vela ludi co mam starsich medzi priatelmi sharuje lbosti , ako liecit rakovinu kvetinkami ako vyrobit lektvare a podobne ... to uz radsej zdielacky o vyhru ci recepty kt aj tak nik nikdy neuvari ... ak sa ti dari menit temu tak bud rada obcas to vydrzis a zivot ide dalej ..ona je spokojna tak bud rada ze aspon nieje v sekte

lauriik
5. dec 2022

Moja mama presne toto iste. Kym nebol covid tak sme normalne fungovali. Potom prepadla konspiracnym strankam, sama infovojna a neviem este co sleduje. Vsetkemu slepo veri. Vytahuje na mna take veci, ze ja sa nestacim cudovat. Ja sa jej uz dlhsie snazim vyhybat, stretnem sa s nou uz len ked musim lebo mna vzdy tak vytocia jej nazori. A ona si mysli, ze vsetci ostatni sme idioti ked neverime tomu co ona 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Podla mna uz ani jej kamaratky nechcu s nou travit cas lebo to sa neda. Ked chce deti postrazit tak jej ich dam ale inak sa jej vyhybam ako sa da.

negymama
5. dec 2022

Ale inak ta uplne chapem. lebo sa neda uplne od toho odosobnit, hlavne este ked sa to tyka deti. Moj otec nema problem este aj pred detmi "sipiet" od zlosti na "buzerantov, ciganov, zidov, nacistickych ukrajincov atd." 😲 Esteze mam deti vacsie a vedia si sami utvorit obraz, sami doma povedia, ze dedo je aky rasisticky. 😔 A to ho maju radi-

autor
5. dec 2022

@syslik81 nie vzdy sa to dari ona silou mocou mi chce ten jej nazor vnutit….fakt by som s nou nerada prestala komunikovat uz aj tak mame taky povrchny vztah kvoli tomu lebo uz s cimkolvek za nou prodem na vsetko ma nejaku takuto mudrost

autor
5. dec 2022

@syslik81 ah a ja by som si velmi priala aby bola ako predtym, moja mudra mama…

autor
5. dec 2022

@negymama tiez sa bojim do buducna aby taketo kraviny nevstepovala mojim detom

negymama
5. dec 2022

nechcem ta strasit, ale bude ...bude sa snazit to vnutit aj detom pomedzi kolace a babickovsku lasku...😝

mandzula
5. dec 2022

@gemerka17 mam to s mamou velmi podobne ako autorka. Ani si nevies predstavit, s akou lahkostou vie premostit na to, co mi chce "prezradit", a to z akejkolvek neutralnej a nevinnej temy. Ja som s nou uz v takom stadiu, ze od nej vzdy odchadzam s bolavym zaludkom a nervami a redukujem navstevy na minimum, aby som si chranila zdravie.

liljana
5. dec 2022

Zial neporadim, maju to ako nabozenstvo. O nabozenstve sa nediskutuje, v nabozenstve sa veri. Ale potvrdila si mi teoriu, ze vsetky hoaxy vacsinou pochadzaju z jedneho zdroja (ruska GRU, nakolko vsetky tieto hoaxy sa zacali sirit po roku 2014, prvy rusky utok na Ukrajinu) a labilni, menej vzdelani ludia tie konspiracne hoaxy preberaju jeden za druhym tak, ako im to v tom zdroji poda. Taki Svedkovia jehovovi online.

olafienko
5. dec 2022

@syslik81 presne aj ja tak menim temu😃 ako by si o mojej mame pisala…mne je jedno ake ma kto nazory na tie covid ukrajina temy🙈naozaj sa o tom nepotrebujem bavit🙈preto hned menim temu, duplom ked su to vzdy take hoaxove mudrosti

gabika128
5. dec 2022

Tiež podobná situácia u nás. Aj sme sa pohádali, akoby nevedela hovoriť o ničom inom, iba o týchto negatívnych veciach, konšpiraciach a na všetko nadávala. Najhoršie sú mobily, tam sa postupne popridávala do rôznych skupín a už to išlo, prvé čo ho otvorí, tak sa to na ňu valí jedno za druhým. Ja rada diskutujem na rôzne témy, v politike nemám žiadnych politických favoritov, ktorých by som do krvi obhajovala, ani nebudem neustále nadávať na tých, ktorý by tam už podľa mňa ani nemali byť. Ale ona si ide svoje bludy doslova, lebo počúva nejakého Jana z hornej dolnej, ktorý pridáva videá na fb a hovorí totálne od veci.
Och, nejdem sa rozčuľovať. Mne pomohlo sa po jednej nepríjemnej hádke, kedy už na mňa vyletela a kričala po mne ako sa za mňa hanbí, sa na ňu v kľude pozerať, potom som ju nechala doplakať, povedala som jej že sa s ňou o takýchto veciach nechcem teda rozprávať, že ju ľúbim a chcem s ňou mať dobrý vzťah. Toto jediné pomohlo.
Žiadne vyvracanie názorov, poukazovanie na nezmysly, vysvetľovanie, nič nepomohlo....

maribell
5. dec 2022

Pridávam sa do klubu. Moji rodičia tomu tiež prepadli počas kovidu. Večne len infovojna u nich hučala na plné pecky, až von to bolo počuť 😵. Na fb čo zdielali bola jedna veľká hanba. My sme sa však na tieto témy odmietali baviť. Ani raz sme sa do toho nedali vtiahnuť, takže už nás tým našťastie nebombarduju (vedia, že s nami taká debata nemá zmysel). Ale akonáhle sa stretneme u rodiny, tak koniec. Tam tomu tiež veria, takže len o tom kotkodakaju. Ja som večný optimista a ozaj nerozumiem, prečo má niekto potrebu neustále na všetko nadávať a hundrat, že nás niekto ovláda, atď. Mne už to príde ozaj ako sekta, doslova im to vymylo mozog. Pritom sa dá rozprávať o toľkých pekných témach ☀️.
A súhlasím, žiadne vyvracanie názorov. To je len voda na mlyn. Skôr pomôže totálna ignorácia.

olafienko
5. dec 2022

@gabika128 presne! Mna to ubijalo ze sa stale rozpravala o takych negativnych temach.minuly cas lebo sa stretavame podstatne menej.ja som bola niekedyuplne zdeptana po navsteve u nej, a pritom ona si o sebe mysli ako sa snazi byt pozitivna a tak, ale ona sa v tom tak vrta a ide na to cez rozne divne čakra matra fatra videá, a tak to riesi ze v konecnom dosledku teda na mna pozitivne vobec neposobi

54tinka54
5. dec 2022

S týmto má problém veľa rodín, koľko ľudí sa už takto rozhádalo alebo vzťahy ochladli.. je to výsledok toho, ako politici polarizujú spoločnosť, počas doby covidovej bolo veľmi veľa nelogických a nezmyselných nariadení ktoré sa stále menili.. človek sa potom začne vzpierať systému, hľadať vysvetlenia .. dezinfo weby túto situáciu len využili.
Neber to od nej v zlom, proste sa snaž vyhnúť takým témam na ktoré máte rozličné názory. Kľudne jej to aj narovinu povedz, že rešpektuješ jej názory, ale ty ich máš iné a nech to rešpektuje aj ona. A že sa jednoducho o takých veciach nechceš baviť.
A inak presne viem o čom hovoríš, moji starí rodičia, internetovo zdatní, sú takí istí.. sledujú samé dezinfo weby, velebia Putina a pod. Ale snažia sa rešpektovať to, že ja sa s nimi o týchto veciach rozprávať nebudem a ani o tom nechcem počúvať.🙂

minarova22
5. dec 2022

Každá máte iný názor na nejaké veci, buď ho budete akceptovať alebo sa vyhýbajte témam, pri ktorých to nezvládate 😁 A mimochodom, to, že máte každá svoj názor, to ešte neznamená, že musí byť pravdivý a preto sa radšej ľúbte a užívajte si spoločný čas 💚🌺

morgane1975
5. dec 2022

Covid mnohým poničil vzťahy. Taká je doba… u nás brat hystercil jak divy pól roka sme sa vôbec nebavili a ani doteraz ma nemusí. Ledva pozdraví keď ma stretne. Ja si to neberiem k srdcu. Mám svoj život. Vy si tiež žite svoj, mamu vypočujte a možno raz bude lepšie keď táto bláznivá doba pominie…

bielavila
5. dec 2022

Ignorovat, nenechat sa vtiahnut do tychto debat za ziadnych okolnosti, okamzite premostit na inu temu, nazory na politiku moze mat kszdy ake chce, ja ich nikomu neberem, ale ani o nich nepotrebujem od inych pocuvat, a ked uz je to nevyznutne, ze ozaj mele a mele svoje tak jednym uchom dnu druhym von, ja vdaka bohu taky problem s rodicmi nemam, mojich tato sektarine nezasiahla, ale kolko ludi na fb som takto mala🤦🏼‍♀️ ja som ich proste blokovala a svokor napr tiez obdivuje putina a my mame taky krehky formalny vztah ze ahoj ako sa mas, co zdravie, deti su ok… a teda vobec s nim nevediem debaty, ale raz na mna s tymto isiel ze putin je super a tak tak som iba trosku zvysenym hlasom povedala nech mi pride v sobotu pomoct na hranicu naberat caj pre utecencov a tam jeho proputinske prezentacie ku mne aj skoncili😂

jarnajar
5. dec 2022

Stalo sa to môjmu svokrovi, inak zlatý človek. Mama sa drží, ale občas aj ona s niečím príde. Majú to z facebooku. Ja to mame občas prejdem a povypínam jej tam blbosti. Sama ma o to požiadala, že to môžem posúdiť. Ona je ale prístupná rozhovoru, svokor absolútne nie. Keď vidím, čo si dôchodcovia zdieľajú je mi až zle. Sú vyslovene cieľovkou.

gwendolyn
5. dec 2022

Presne preto som mame uz niekoľkokrát odmietla založiť konto na fb aj s vysvetlením, že z toho ohlúpne, našťastie si vždy dá povedať.

zmrzlinka2021
5. dec 2022

Mám pocit že starších ľudí ten internet prevalcoval, nedokážu triediť informácie, nikdy väčšinou necestovali.

zmrzlinka2021
5. dec 2022

@jarnajar dôchodcovia sú najľahším terčom a Fico to vir

tehula2016
5. dec 2022

Och zeny, to je strasne to len citat, nieto este zazit..ja nastastie nemam tento problem s mamou, neviem si ani predstavit toto riesit..mna len zarazalo a este stale zaraza, ze tolko starsich ludi ma fb - ja som si myslela, ze je to prevazne socialna siet mladych, ale covid mi otvoril oci, ze to tak nie je..

gabrielamodrykonik
5. dec 2022

Nepride vam divne, ze vasi vzdelani a vekom skusenejsi rodinni pribuzni maju iny nazor na niektore veci a udalosti ako mladsia generacia ovplyvnovava predovsetkym mainstreamom? Nezabudajte, ze starsej generacii okrem ineho nikdy nechybal zdravy sedliacky rozum.

veve889
5. dec 2022

Ja som tiez rodicom povedala, ze na tieto temy sa s nimi bavit nebudem. Vzdy ked sa pokusali ma presvedcit o ich pravde som to stopla s tym, ze ja to vidim inak a ked s tym neprestanu tak odchadzam/vypinam telefon. Moj otec uz pred coronou pocuval nejake protipoliticke radio a ako zacala corona sa to len zhorsovalo. Zatiahol do toho aj mamu. Smutne na tom celom je, ze rodina a znami sa im vyhybaju, lebo vsade kam chodia snazia sa vsetkych presvedcit o ich pravde.

zmrzlinka2021
5. dec 2022

@gabrielamodrykonik
Toto sa nevztahuje na cele spektrum starsich ludi, poznam aj vela rozumnych starsich ludi, rozhladenych, vnimavych, ktori vedia rozlisit konspiracne teorie od faktov. Podstata tohto celeho je jedna vec, to je ako pises "zdravy sedliacky rozum".

Ludia nevedia, co je zdravy sedliacky rozum a tym ze nase skolstvo nie je zamerane na kriticke myslenie, poznavanie, logiku, fakty, ale iba na biflenie kvanta hovadin, ludia nechapu ani co znamena pouzivat zdravy sedliacky rozum.
Uvediem priklad - vidis, ako sa zmraka, ide ciernava a na balkone alebo dvore susis pravdlo. Co spravis? Na zaklade celozivotneho pozorovania a skusenosti tzv. "zdravy sedliacky rozum", ides po pradlo. Tiez sa chystas na cely dne do prirody, opät skusenosti - treba vziat vodu a jedlo. Toto je zdravy sedliacky rozum.

Zdravy sedliacky rozum neuplatnis pri faktoch, ako napr. ockovanie, ekonomicky system, fungovanie tohto a hentoho... pokial nemas na to kvalitne vzdelanie, dlhdobu prax v danej veci, tak len tapes, a vymyslas si.

Vacsinovy problem toho, co sa pise aj v tejto teme je to, ze tito "starki" sedia na internete, na socialnych sietiach a staci ked kliknut raz na kravinu, podobne kraviny sa zacnu na nich rutit a vytvarat im svet. Oni nie su ako my nauceni triedit informacie, pracovat s faktami, a uz vobec nie so studiami, odbornymi publikaciami... vyrastali v uplne odlisnom svete, nikto im nevysvetlovat silu informacii, pracu s informaciami, podlozenost informacii... staci sa s nimi bavit o danej veci do vacsej hlbky a neraz idu do agresivity, zvysovania hlasu...su nervoznejsi....

Z mojho pozorovania - vacsina takychto ludi zacala / zacina psychicky dost upadat, ziju v enormnom strachu, negativite, za vsetkym je "niekto", niekto ich chce ovladat... uverili dost tvrdej a neludskej propagande.

Vek neznamena mudrost. Mam 38 a poznam 15 rocnych ludi, ktori su fantasticki, mudri, otvoreni..

Na velmi vela veci proste v tomto svete ti nestaci sedliacky rozum, pretoze nezijeme v 18tom storoci...

autor
5. dec 2022

@zmrzlinka2021 moja mama ma 45 rokov