Moja mama ma ponižuje pred synom

21. máj 2023

Ahojte, ani neviem aky dat nazov tejto teme, ale v podstate ide o to, ze moja mama zacala rozpravat pred mojim synom (3.5 r) veci ako napriklad: ja ti vysmrkam soplik, maminka ti moc tlaci na nostek.
Alebo maly zakasle a ona hned boze ako kasles, maminka ti nedava liecky.
Alebo minule mu dala cukriky a ja som povedala, ze uz mal dnes sladkeho dost, ze nie, tak ona vravi malemu: maminka je zla, zakazala ti.

Ja jej samozrejme vzdy poviem, ze co mu rozprava take kraviny, on si to potom pamata a minule pred kamaratkou zadrel ze maminka mi nedava liecky a proste pamata si to.

Co mam s tym robit? Mame vzdy jasne poviem ze si neprajem aby taketo veci rozpravala, chvilu si to zapamata a potom zas vzdy nieco na tento styl rozprava malemu.

stanislavicenka
21. máj 2023

Bud to matka pochopi, a ked nie, tak obmedzit kontakt. Toto by som siani ja nezelala.

mima1608
21. máj 2023

Treba jej asi na rovinu bez okolkov povedať, že buď s tým prestane, alebo jednoducho obmedzíte kontakty, lebo ti podkopáva autoritu u dieťaťa. Iné riešenie asi nie je.

vanilkovazmrzka
21. máj 2023

Prestan chodit k mame, ked sa sprava jak krava. Dobre slovo na nu ocividne nefunguje.

levandula7
21. máj 2023

a aký je tvoj vzťah s matkou? každopádne, toto je od nej dosť hnusné a toxické, tiež by som dala ultimátum a ak by sa nespamätala, obmedzila by som jej kontakt s malým.

matullienka
21. máj 2023

Tak ako píšu baby hore, dôrazne povedať, že si to neprajes a ak to nebude rešpektovať nebudeš tam so synom chodiť

morgane1975
21. máj 2023

Obmedzit kontakt kym sa nespamata. Ak sa starate zodpovedne o dieta nema co taketo poznamky mat. Ja riesim teraz nieco podobne len s tym rozdielom ze moja mama pred mojim synom nadava na jeho otca, mojho exmanzela. Takze dnes jej bude dane posledne ultimatum a ak sa situacia zopakuje bez dalsich reci sa zdvihneme a odideme. Blokneme s nou kontakt a bude vymalovane. Hranice musia byt. Nie je mozne aby taketo reci bezdovodne trusila pri vasom dietati..

kacena4
21. máj 2023

je to bakba a tie rozmaznavaju vnucence, je normálna ty sa zamysli ci je toto ponizovanie

lukbe
21. máj 2023

@kacena4 rozmaznávať môže,ale nie rozprávať hlúposti🙈.

matullienka
21. máj 2023

@kacena4 podľa teba sú tieto hlúpe poznámky ok? No za mňa nie a sú riadne cez čiaru. Toto hlúpe správanie babky nemá s rozmazlovanim nič spoločné.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gejb
21. máj 2023

Babka nevie kde je jej miesto. Chce docieliť aby v jeho očiach bola najlepší človek na svete a aby ju mal radšej ako teba - svoju mamu. Dvíha si tým ego.

zuzanna33
21. máj 2023

Také matky aj svokry bývajú! Len smutné je že práve preto že kopírujú to čo zažívali oni keď mali malé deti či už tiež od svojej mami ,svokry ale to ich neobhajuje nič nepomôže len dať stopku na dlhší čas

sandyan
21. máj 2023

@kacena4 toto ma od rozmaznavania velmi velmi daleko..ty by si dovolila taketo reci na tvoju osobu? Ved co,babky maju rozmaznavat😀trosku mimo nazor...
Decko si tieto sproste reci vsugeruje raz dva,poznam to z vlastnej skusenosti,moja stara mama bola podobna a to sme byvali s nou,nastastie sme velmi rychle odisli..

nikpa
21. máj 2023

Keď jej nestačí, že jej to povieš resp. si to potom pamätá len chvíľu a znova sa to opakuje. Tak nabudúce keď jej to budeš zase musieť opakovať, dopln to aj to, že ťa nebaví jej to stále omylat dokola a ešte raz, tak berieš dieťa za ruku a v tom momente odchádzate. A treba to aj dodržať! Keď to raz spravíš, nabudúce si rozmysli čo povie lebo ona dobre vie čo robí a ako sa správa...

katkine_terapie
21. máj 2023

@kacena4 toto nie je rozmaznavanie, toto je dehonestacia jej dietata (dcery) v ociach inych (vnucata a ktovie koho este). Tomu, kto to spravi neumyselne staci povedat jeden, dva krat, max 3 x ak ide o menej chapaveho cloveka. Ten, kto toto opakuje, aj ked ho niekolkokrat upozornis, to robit proste chce, aby sa on citil lepsie na ukor niekoho ineho.

katkine_terapie
21. máj 2023

Autorka: Mamu pokojne upozorni, ze ti taketo jej spravanie nie je prijemne, necitis sa vtedy dobre a nevplyva to dobre ani na budovanie autority vo vztahu ty a dieta. Povedz jej, ze predpokladas, ze to nerobi zo zlym umyslom, ale tebe sa to nepaci a budes rada, ak s tym prestane, inak budes musiet obmedzit vas kontakt. Pockaj ci sa spravanie bude opakovat aj nabudude a potom dodrz, co si jej povedala. Btw nenechaj sa zatiahnut do toto, ak by v tebe chcela vyvolavat pocity viny npr. "ty nevies, ze to je sranda" alebo "ved takto sa s detmi bezne rozprava" alebo "si zbytocne precitlivena" alebo ako tu uz bolo spomenute "babky su na rozmaznavanie". Nie! Ty to nechces, tebe to vadi (je jedno, aky mas na to dovod), tak je na mieste, aby to druha strana respektovala. Standardne to empaticky clovek pochopi.

mimi3008
21. máj 2023

Obmedzit kontakt. Paaanecku, jak som ja na take svihnute babky alergicka...Vyplieskat ich je asi malo. Ako tak vidim, asi sa s takymi babkami, ktore maju potrebu byt pre vnucata top, najlepsimi a najblizsimi osobami, este pred mamou a tatom, vrece roztrhlo. Moja babka nam taketo nieco nikdy nerobila a ani teraz nerobi pri mojoch detoch. Zato moja mama ano...

nevenka
21. máj 2023

@gejb tiez to tak vidim

mamelka
21. máj 2023

Treba povedať, ale úprimne? Čítam,ze si už povedalz,nezmeni to. Ja som počúvala od jednej osoby na mna(aj predo mnou) ,,joj zlá Mama...Mama je prísna, že? ...,, a veľa toho. Prestala som tam chodiť dievčatám som povedala,ze seje do nich daná osoba len negatívne o mne a nechcem aby to počúvali.

mamelka
21. máj 2023

@kacena4 toto určite nepatrí medzi normálne veci🙈 seje do dieťaťa negatívne veci o mame. Toto nemá s rozmaznavanim nič spoločné.

rorino
21. máj 2023

Keď neprestane,tak dieťaťu povedať,že bavinkam už má veľa rôčkov,tak zabúda,že kaslik potrebuje dlhší čas,kým prejde,alebo že bavinkam zabudla,že už som ti lievik dala,veď som jej to vravelausime babinku chápať,a najlepšie by bolo,keby to babinka sediaca v druhej izbe počula,to to je len taká úvaha,,keďže nevieme,čo sa jej odohráva v hlave,keď sa takto správa🤷

jennky13
22. máj 2023

@matullienka stale nad tym rozmyslam ako sme naucili robit instatne riesenia. Nepaci sa ti ako reaguje mama na tvoje dieta ? - obmedz navstevy , alebo ju uplne vymaz zo zivota ( trosku nadsadzaka ) To naozaj ? Ale pre dieta je siroka rodina dolezita. Babky , dedkovia , bratranci, sesternice , ujovia , tety...... to su vsetci dolezití ludia pre deti. Oni rovnako ako rodicia ovplyvnuju ich zivoty a su nenahraditelni.
A to naozaj ukratime deti o tieto vztahy len preto, lebo sa nam nepaci, co hovoria, ako reaguju na deti.
Nie je iny sposob ako to detom vyvsetlit a naucit ich milovat babku, dedka....takych aki su .
Zamyslime sa nad tym a hlavne ako sa pred svojim dietatom spravame k nasim rodicom, presne tak sa mozno budu spravat potom oni k nam ked vyrastu a budu mat vlastne deti.

ankare
22. máj 2023

Preboha. Nezávidím Ti to.

matullienka
22. máj 2023

@jennky13 áno aj široká rodina je pre dieťa veľmi dôležitá s tým súhlasím, ale len za podmienky, že tá široká rodina sa vie správať a nezhadzuje rodičov a ich výchovu v očiach dieťaťa, vtedy sú tie návštevy podľa mňa kontraproduktívne keď napáchali viac škody ako úžitku a kvôli čomu? Lebo babka si nevie dať pozor na ústa čo povie pred dieťaťom a potrebuje za každú cenu zhodiť autoritu rodiča? Chceme od malých detí aby vedeli takéto správanie spravovať aké dospelí nedokážu pochopiť, že takéto správanie je maximálne nevhodné?

jennky13
22. máj 2023

@matullienka myslis si, ze vytvoris okolo dietata dokonalu bublinu ? Ani matka a otec nie su dokonalí, ani starí rodicia, ale to neznamena , ze s nimi prerusim kontakt. Deti ucime aj tym ako riesime konflikty a ako ludi prijmame , ale samozrejme aj to ako ich odmietame, lebo nie su podla nasich predstav. ☹.
Ty by si chcela, aby ta raz rodina tvojich deti vymazala z ich zivota len preto, lebo "sa nevies spravat " ?

matullienka
22. máj 2023

@jennky13 to je o človeku, keď by som si bola vedomá svojích pochybení príjemné by to nebolo, ale mohla by som si za to sama. A raz darmo nepresvedcis má o opaku, že babka, ktorá neustále zhadzuje autoritu rodiča je pre dieťa prínosom

h2
22. máj 2023

Tak toto by ma brutálne vytočilo! Keď si mama nedá povedať, vrátila by som jej to rovnakou mincou. "Babka je zlá, hovorí škaredo o maminke!" "Babka je zlá, vie, že cukrík už nemôžeš a aj tak ti ho dáva, asi chce, aby ťa bolelo bruško." Atď. Snáď potom pochopí. A keď nie, mama/nemama, prerušila by som kontakt.

autor
22. máj 2023

Ja si myslim, ze som dobra mama, aspon sa teda snazim najlepsie ako viem, neviem preco to ta moja mama robi. Ale ako tu bolo povedane, ona prahne po tom, aby ju mal maly rad. Ona je velmi komplikovany clovek. Minule bola s malym chvilu sama a ked som prisla, tak mi povedala, ze maly jej povedal, ze maminka je zla. No ved jasne, ze jej to povie, ked to od nej pocuva. Pri nikom inom take veci nikdy nepovedal, a ked som sa ho opytala, tak povedal, ze maminka je dobrucka. Ona pravidelne vytvori taku situaciu, pri ktorej ma vie ukazat v zlom svetle a ja pritom nechcem nic ine, len dobro pre moje dieta, ktore to samozrejme este nechape.

jennky13
22. máj 2023

@matullienka ja ta nemusim presviedcat o opaku, to je tvoje rozhodnutie, tvoj zivot. Mne sa vyplatilo mat vztah s rodicmi aj ked to nebolo jednoduche. Moje deti neskor sami prisli na chyba starych rodicov a vlastne sa stari rodicia od nech nechali viac "napominat" a viac pocuvali, co hovoria. Vytvorili si nadherny vztah a to teda vobec nebolo lahke s mojimi rodicmi ci svokrovcami vyjst.
Ja len, ze rodina patri k sebe ( rozumiem vyhrotenym situaciam ) , ale ustupky, odpustenie, kompromisy do rodinneho zivota patria. Prerusit vztah by sa mal iba naozaj vo vynimocnych situaciach.
Netreba vsetko vyhadzovat, co sa da opravit.