Moja mama ma emocionálne týra

evicka_secovska
5. mar 2022

Na začiatku som si myslela že je to len podpichovanie ale čím som staršia je ďalej jasné že má moja mama emocionálne týra. Vždy keď niečo urobím musí mať k tomu nejaký komentár. Hocičo si oblečiem povie že vyzerá otrasne a že prečo som si to vôbec kupovala. Alebo vždycky keď čo i len uvidí moje brucho povie mi že som tlsta a že musím začať cvičiť a ísť na diétu (čo mi vážne nemusí pripomínať pretože už sama neznášam svoje telo a to bez toho aby mi to každý deň pripomínala). Takto isto sa správa k mojej sestre ale tá to má lepšie lebo ma aspoň dobrý vzťah s našim otcom. Čo ja nemám pretože ma už odmalička vylučovali z konverzácii a chovali sa ku mne ako ku nejakému dieťaťu čo nič nechápe. V našej rodine sa vybudovali dve skupinky. V jednej bola moja mama a v druhej môj otec a moja sestra. A teraz neviem čo mám robiť. Mám sa pripojiť k mojej mama ktorá je hrozná ale aspoň ma príjme alebo sa mám snažiť pripojiť do skupiny môjho otca a sestry o ktorých viem že ma nikdy nebudú brať ako rovnocennú osobu?

pribinak
5. mar 2022

@evicka_secovska koľko máš rokov? nájdi si niekoho úplne iného a prípoj sa do skupinkou s tou osobou.

anjelicek26
5. mar 2022

Pises ako keby si mala dvanast :( Normalne sa odstahuj a mas klud a pokoj a mozno sa aj vztahy zlepsia.

fanny.fanny
5. mar 2022

@anjelicek26 ona môže mať naozaj dvanásť, prihlasuje sa tu čím ďalej tým viac detí...
@evicka_secovska skús sa porozprávať s mamou a vysvetliť jej ako sa cítiš, keď má takéto poznámky na tvoju osobu, neviem, nepoznáme ju, možno je taká od prírody, čo na srdci to na jazyku a nevie ako ťa tým hlboko raní, skús jej naznačiť, že si citlivejsia než si myslí, ja verím, že sa určite potom zmení alebo aspoň zmierni, je to predsa len tvoja mama 😔 držím palce

kornelies
5. mar 2022

@evicka_secovska Potesim ta 😆, mama nikdy neskonci. Aj v 40ke ti povie, ze vyzeras otrasne v niektorom obleceni.

whatever1
6. mar 2022

@evicka_secovska Toto ja nepochopím ako sa matka môže decku vysmievat za výzor. V takom citlivom pubertalnom veku to môže zanechať následky. Na tvojom mieste by som jej to začala oplácať.Napr."mami ja viem ze mam brucho, nemusíš mi to pripominat. Ale na rozdiel od teba som ešte vo vývoji a este len rastiem do krasy. S tebou to už pôjde len dolu vodou, bohužiaľ lepsie to už nebude. Videla si sa v zrkadle? Na tie vrásky už asi len plastika... Chudák otec...""V škole sa mi smejú aku mám tlstu/škaredú mamu"..."mami to čo máš pod ocami/na cele? Dúfam to po tebe nezdedim."...🤣 uf ja by som jej dala. Potrebuješ trošku asertivity. A hlavne nerob si z jej poznamok hlavu.

monka105
6. mar 2022

@evicka_secovska minule som počúvala jeden super zahraničný podcast, kde psychológ povedal, že predtým, ako sa človek v takýchto situáciách rozčúli a opustí, má si povedať, že ten dotyčný ho má rád a chce mu len to najlepšie, len to nevie dať najavo podľa našich očakávaní a jediné, čo môžme spraviť, je dať tomu človeku miesto hnevu lásku.