Ahojte, chcela by som sa Vas opytat na názor k mojmu problemu ,lebo uz ozaj stracam realny pojem,kde vlastne robim ja chybu. Vopred vdaka za kazdy Vas nazor, lebo viem, ze ste sa zamysleli nad niekym cudzim - teda mnou a dali ste mi svoj cas .TAKZE : Moj problem ma nazov MAMA.Ide o moju mamu.Moja mama je tzv "psi cumak" osoba ,ktora pomoze ,vzdy,ale voci mne sa chova studeno...o to viac, ked zistila, ze po 7 rokoch od rozchodu s mojim EX som si nasla niekoho ,kto si ma ide vziat za manzelku. Dokonca mi povedala, ze nepride na svadbu. Vobec sa nezaujima,co a ako pokrocili pripravy ,priam ma ignoruje.Stale sa snazim hovorit s nou pekne,zial.Aj telefon mi vypla ked som sa opytala, ze preco je stale tak nervozna. Ja uz nezvladnem dalej. Dava ma dole, toto jej chovanie a podla mna sa z toho priam tesi.
Bohužiaľ, keď sa takto správa, tak by som si svadbu riešila ďalej, tešila sa, mame dala pozvánku a nechala na ňu, či príde alebo nie, nech si vyberie a podla toho sa ďalej zariadila.
Jej city si nevynutis. Musíš sa s tým zmieriť.
Bohuzial bude to stale horsie, viem co pisem. Zazivam to cely zivot az sa to prave teraz vystupnovalo tak, ze som si povedala, ze staci, dost. Mam sestru a musime si navzajom stacit.😊 samozrejme muza deti, ale myslela som tu povodnu rodinu.
@irisadam poradim ,ze sprav si SVOJ zivot a napln si ho peknymi vecami . nie si nikomu nic dlzna. inak povedany, aky si ho spravis - taky ho budes mat, je to len na tebe. je to velmi tazke, kedze sa jedna o tvoju mamu, ale na druhej strane taketo nieco nie si povinna trpiet nikomu ..ani svojej mame.
hod s nou este rec , ze by si to rada vyriesila a zistila preco su veci takto a ak to nikam nepovedie zariad sa uz podla toho. mozno potrebuje psychologa / psychiatra ?? kazdy je strojcom vlastneho stastia - aj mama aj ty.
drzim palce .
@oli18 vobec nie je jeho nazor cisto muzsky. Ked to s mamou nejde ani z voza ani na voz,tak nech sa jeduje sama. Nemusi svojimi naladami otravovat inych. A co ked je to mama?? Ved mamy nie su len laskave a obetave. Su to tiez ludia aj so zaporami a niekedy su aj zakerne a zle.
@oli18 nemyslím si, že je jeho názor mužský a bez empatie. Ja mam na to taky istý názor a som žena a myslím, ze dosť empaticka. Taktiež mám s mamou všelijaké starosti a musela som sa od toho odpútať, lebo keby som ju stále mala riešiť, nemala by som šťastný a možno žiadny svoj život.
musi to byt velmi smutne mat mamu, ktora nie je oporou a uprimne si to neviem predstavit, pretoze som mala uzasnu mamu a myslim, ze viac ako ona ma nikdy nikto nemiloval..
ak je taka ako pises, je zbytocne sa nad tym dalej trapit.. uzivaj si, ze mas dobreho partnera, tes sa zo zivota hoci aj bez nej a aspon budes vediet akou mamou nikdy nebudes chciet byt svojim detom.. po par mesiacoch jej zavolaj ako sa ma, ale uz by som ju na tvojom mieste viac neriesila a nezatazovala si zivot.. je dospela a na kazdy vztah treba dvoch, ked ma taky postoj, tazko to zmenit.. vela stastia v zivote.. 😊
Asi každý má niekoho takého v rodine.
Ja som sa vždy snažila byť za dobré. Ale časom som to vzdala.
Páčilo sa mi také príslovie ,, ľudia ťa nemusia mať radi a tebe to moze byť jedno "
V duchu sa jej poďakuj že ti dala život, že ťa vychovala. Rob to čo slušnosť káže.
Pozvala si ju na svadbu, nechce prísť ? No a ?
Povedz jej s úsmevom na tvári ,, maminka, ja som šťastná a nemienim si to šťastie nechať zobrať ".
Hotovo.
Zi svoj život. Užívaj si lásku ktorú máš a netráp sa pre niekoho, komu si ľahostajna.
Je to smutné že nemas maminku ako iný, ale kolky majú zas otcov alkoholikov, alebo naopak, nemajú žiadnych rodičov.
Každý máme niečo. Nič nie je ideálne a rozprávkové.
Preto sa netráp. Práve si zariadujea vlastnú rodinu a staraj sa už len o ,,teplo VÁŠHO domova,,
Neboj ani mne nebola. Dôvod bol že s otcom boli v rozvodom konaní. Svadba v Maji v Juli ich rozviedli a na další rok v Marci sa zobrali. A už si druhý krát 8 rokov spolu. A predtým to je už 37 rokov
Rodinu si clovek nevybera, no asi sa uz privelmi o nu zaujimas,skus prestat a uvidid,si jedine dieta?
@irisadam prešla som v rodine niečím veľmi podobným a po neustálych rokoch nešťastia s niektorými rodinnými príslušníkmi som sa rozhodla že ľudia, ktorí mne a mojim deťom neprinášajú v živote radosť a lásku, do môjho života a života mojich detí nepatria. Vzťahy sú dvojsmerná premávka - dávať ale aj brať. Tvoja matka TI berie svoju lásku, pozornosť, uznanie a kvalitu vzťahu matky a dcéry. Z vlastnej skúsenosti Ti môžem povedať že by sa ti veľmi uľavilo ak by si sa od matky odpútala a nebola závislá na jej pozornosti, láske a priateľstve. Ja som to dokázala odrezať a dnes som šťastná iba s ľuďmi ktorí sú šťastní so mnou a ktorí mi /a ja im/ prinášajú lásku.
Mam nieco podobne v rodine, ide o manzelovu sestru. Nie je vylozene psi cumak, ale vzdy sa divne chovala, za hocico sa na mna nastvala, tiez som vzdy rozmyslala, "doslaka, co zle som zas povedala". No a nedavno vyslo najavo, ze je psychiatricky pacient, takze ma starosti sama so sebou, proste skoro vsetky situacie z minulosti mi po tomto zisteni zapadlo do seba ako puzzle. Mozno je to aj pripad tvojej mamy. Ma problem sama so sebou. Odporucam iba odputat sa a zit si svoj zivot. Aby ta veci tykajuce sa jej osoby iba nahnevali a nezranili.
skús sa jej spýtať, či by ti nepomohla s prípravami na svadbu...možno sa cíti odstrčená
@irisadam Vzťah matka-dcéra sa pokazí častejšie ako matka-syn. Je mi veľmi ľúto, čo musíš zažívať. Musí to veľmi bolieť. Bola si vôbec chcené dieťa? Máš súrodencov? K tým je aká? Tvoja mama je rozvedená (náhodou)? Ak áno, možno jej pripomínaš ex... možno na tebe niečo nemá rada. Alebo proste nesúhlasí s tvojím partnerom. Moja mama by sa správala tak isto, keby som si chcela zobrať bývalého frajera, ktorého neznášala... pritom mame dobrý vzťah.
Môj názor je ze by si sa smamou mala konfrontovať jednoducho jej povedz ako to vidíš ty a opýtaj sa jej na rovinu ale do očí kde je problém a prečo sa voči tebe tak správa.. Daj jej možnosť nech sa vyjadrí a zároveň ju upozorní že sa môže stať že jedného dňa ty nebudeš mať záujem o ňu, ak nemá ona o teba a tvoj život....
@irisadam tvoja mama nesuhlasi s tvojim vyvolenym. To je pointa
@irisadam ja mám taký vzťah s otcom raz som mu povedala že mu nemôžem pomôcť lebo sa potrebujem učiť na skúšku tak sa nasral že sa somnou prestal rozprávať aj som sa s ním skúšala udobriť a ospravedlňovať aj keď som vlastne nemala ani za čo tak on to aj tak nebral a 2 roky sa so mnou nebavil. medzičasom som sa odsťahovala a mala som sa vydávať on hneď povedal že tam nepríde tak som bola zúfalá a ešte ani v deň svadby som nevedela poriadne či príde či nie ale nakoniec prišiel a tam sme sa nejak udobrili. celkom to fungovalo zo 3 roky kým nemal manžel oslavu narodenín tak si manžel trochu vypil a vieme ako to chodí no moc proste nespolupracoval a tak otec mu mô otec začal nadavať do k.... takže manžel samozrejme nasratý a otec ešte mu viac začal nadavať - pritom dovtedy ho mal radšej ako mňa fakt spolu dobre vychádzali. na druhý deň manžel bol nasratý za to všetko a vraví že s ním skončil že už pochopil čo som si s ním prežila celé detstvo ale na moje naliehanie sme sa šli otcovi ospravedlniť a dopadlo to tak že povedal že jeb.....ších ľúdí ako sme my dvaja za celý svoj život nevidel a ako to je neodpustiteľné pritom my sme mu ani pol zlého slova nepovedali a ponadával nám ešte viac a vtedy som si povedala že koniec bodka ja toto v živote fakt nepotrebujem počuť a nechať sa stále ponižovať aký je on dokonalý a ja najhoršia (mám skončenú vysokú školu, nefajčím, nedrugujem, nikdy sa za mňa nemusel hambiť od 14-tich rokov stále brigády a podobne a aj tak som mu nikdy nebola dosť dobrá) pár mesiacov ma to fakt trápilo ale už nie už som si povedala že sa budem obklopovať len ľudmi ktorí ma majú radi a vieš čo? ako mi zasa zmizol zo života som celkovo spokojnejšia vyrovnanejšia mám oporu v manželovi a nemusím sa báť že keď sa mu namiesto ahoj pozdravím čau tak on mi za to vynadá
@irisadam ahoj, mam matku podobnu s tvojou. Tiez vykrikovala,ze na moju svadbu nepride a mozme si s mojim otcom, ktory to bral normalne, si mozme tancovat spolu, pripadne na nas pred svadbou este zautocila, ze vraj sme milenci, akoze ja a otec. Teraz, po 10 rokoch manzelstva , tvrdo utocila denno denne na mna cez mojho otca, obrala ma onho, velmi rada klame, vymysla si, place, robi akekolvek sceny a divadla, ohovara, tak sa jej to podarilo ze uz sem nechodia ku nam nielen oni, ale ani moj otec, a volat s nim takisto nesmiem, lebo ona neznesie to, keby jemu zavolal hocikto, uz vykrikuje do telefonu. Mna nenavidi a neznasa, uz len preto, lebo ma nechcela, sama mi to povedala, ze som neplanovane dieta z jej strany a ze vobec nechcela , no a vysledok? Ked nepride, je to pre nas vykupenie. Nikomu taky clovek, ako je ona, nechyba, ked tu zopar razy, na ruke sa to da spocitat, za tych 10 rokov bola, nesmiernu hanbu robila po cinziaku, kde byvam. Opita jak doga lezala na schodoch, vykrikovala, vyblakovala, susedia sa len pozerali, ze od koho henta ide, u koho bola, smiali sa z nej, jednoducho, je to pre nas vsetkych vykupenie cely ten cas, co sme s takouto osobou neni a keby sme sa s nou mali nejako planovane stretnut, mne konkretne je mesisc dopredu zle psychicky, aj fyzicky, na vracanie az, a ak sa navsteva zrusi, nastava obrovska ulava. Preto nechapem tvoje chcenie byt s takou osobou, co ti nic nedava, iba ubera ci na energii a tvojom ja, musis sa tesit z toho, ked je vo vzdialenosti 15 km a nie pri tebe. Si zober, ze kolki cudzi ludia ti davaju svojou pritomnostou na duchu a energii viac nez tvoja pravoplatna matka, tak potom sa za nou necapaj a nech si je, kde chce byt. Ty si vyber tiez okruh ludi, ktori chcu byt s tebou a ty sa pri nich dobre citis. Zivot je rychly nato, aby sme ho zabijali s ludmi, ktorym my zato nestojime a na oplatku oni zato nestoja nam. Radsej svoj casopriestor investuj do niecoho hodnotnejsieho, co ta naplna a co ta naplnat bude. Peknu a vydarenu svadbu ti inak zelam a vsetko dobre. Dojde na moje slova a ty budes rada. Nemozeme mat vsetko.
@nikca101 mozme si podat ruky. Detto to iste. Ked moja matka nepride, teraz bude mat muz narodeniny, tak to bude vykupenie a my tam tiez viac nepojdeme. Ked pride, ale zle to dopadne, takisto ku nim viac nepojdeme. Budeme ticho celu dobu s manzelom a nech si rype sama, ale so sebou, lebo odpovedat jej nikto nebude. Nic ine. Aspon vidim, ze nie som takto sama.... pekny den.
@kassandra25 tak to som rada že niesom sama už som si totiž myslela že to asi bude vo mne že ja som tá vadná a robím stále niečo zle :D my tam už tiež viac nikdy nepôjdeme a podľa toho ako poznám otca tak on zasa k nám tiež nikdy takže máme kľud a aspoň sa teda vyhneme tým scénam ktoré vám robí vaša matka..je mi to ľúto ale obom je nám lepšie keď sú v dostatočnej vzdialenosti no nie? akurát my sa teraz snažíme s manželom o bábatko takže zasa zápasím z otázkou že keď otehotniem či im to mám vôbec povedať alebo nie?myslím že ich to stejne nebude zaujímať tak ako ich nezaujímame my.. tiež prajem pekný deň 🙂
Mám aj ja takú podobnú, pomôže, ale tie reči okolo toho sú strašné....neriešim s ňou nič čo nemusím, začala vyčítat , že všetko sa dozvedá ako posledná...tak som sa jej iba povedala nech sa opýta sama seba prečo asi. Neriešim, nechodím na návštevu ked nemusím. Bývame od seba 100 metrov a ani raz za 3 roky neprisla sama od seba na návštevu, iba ked dostane pozvánku na sviatok.
Veru rodinu si nevyberáš, a ak nemá záujem nezaujímaj sa ani ty. Zbytočne sa trápiš kvôli osobe, ktorá ti za to nestojí, aj ked je tvoja mama.
Ani moja mama mi nebola na svadbe. 2 týždne pred svadbou mi oznámila ze ide s jej manželom na dovolenku aby nebola a potom prišla len do kostola. Nakoľko boli naši rozvedení, nechcela strpieť otcovu rodinu a neskôr ani môjho manžela. Tiež je to dlhý príbeh 🙂
@irisadam Vzťahy s rodičmi sú pre deti dôležité. A je jedno, či má dieťa jeden rok, alebo sedemdesiat. Pretože aj nedoriešený vzťah s matkou, ktorá už nie je medzi živými, môže "strašiť" ďalej.
Natrafila som na jednu knihu, kde autorka na príkladoch skutočných vzťahov matiek a dcér osvetľuje čo ako a prečo.
https://www.martinus.sk/?uItem=581789
Trochu bližšie o knihe tu na ytb videu -
Rodinu si clovek nevybera a nechapem tu potrebu udrziavat kontakt s ludmi, ktori len ublizuju, aj ked je to aj mama. Ludia sa malokedy zmenia a este horsie to je, ked nechcu komunikovat. Ja s takymi moj cas nestracam, a drzim si v zivote len ludi, s ktorymi je radost zit. Rodina, nerodina