Nemám skutočnú otázku je to môj výlev.....
Boli sme traja súrodenci, 20.rokov po bratovi keď už naši nedúfali narodili sme sa my dve so sestrou, jednovaječné ale rozdielne.ako oheň a voda. Do roku nám zomrel otec, a ani dom nestihol dokončiť , mama to mala ťažké.
Sestra s rodinou bývajú s mamou, ja s mužom deťmi a svokrou vo vedľajšej ulici, brat bol rozvedený pred časom zomrel. Sestra odkúpila môj aj bratov podiel z rodičovského domu a potom si nabrali hypo aj ďalšie úvery ona, jej muž aj mama, nevládali platiť tak chcela odo mňa požičať tie peniaze čo mi dala za dom, keď som jej nevedela dať peniaze, lebo boli viazané, odula sa od vtedy sa so mnou nerozpráva.
Pred časom dcére zistili závažné ochorenie, všetky úspory,rezervu ale aj .požičané peniaze sme minuli na jej liečbu v zahraničí, mama chcela tiež prispieť ale sestra jej to nedovolila, zrazu aj jej syn mal podobný zdravotný problém aj ona chcela peniaze, no ak by bol chlapec ozaj tak vážne chorý ako ona tvrdila ležal by v nemocnici, a nenechal s deťmi po ulici.
Už im kvôli dlhom odpojili plyn, aj na elektrike dlhy,keď jej muž spáchal samovraždu. Rodina sa poskladala na pohreb, z jeho poistky sa zaplatili dlhý a chvíľu bol kľud. Od vtedy sestra strieda partnerov, ťahá z nich peniaze kým sa dá, nepohrdne ani ženatým ani o 20rokov mladším.Teraz sa vešia na brata dcérynho priateľa, jemu sa to tiež nepozdáva.
Mama bude mať čochvíľa 90, je imobilná, sestra berie na ňu opatrovatelský, pritom pracuje na čierno u jedného známeho. Ona vlastne nikdy nikde nerobila na ttp v kuse ani len rok, len sem tam brigáda a príspevky.
Akože je mi fuk koľko chlapov má, kľudne nech má aj viac naraz, či robí na čierno, či nie jediné čo mi vadí že o mamu nie je postarané. Ona býva na prízemí sama, sestra má samostatný vchod. Mám od mamy kľúče, chodím k nej keď sestra nie je doma aby som sa o ňu postarala, keby to sestra vedela bol by zas cirkus.
A čo chceš počuť? Sestru bije život dosť, mama ak je tvrdohlavá, nech ostane doma, ak jej tam je lepšie. Na tvojom mieste by som investovala energiu do svojho života, detí, všeobecne rodiny.
Neurobis nic, nez to, co doteraz... K mame sem-tam zajdi, pomoz, co sa da.
@martinkatinka mám dve práce cestou z prvej roboty do druhej som každý deň u mamy, treba jej pomôcť s hygienou, stravovaním sem tam s nákupom
@tiana080 sestru bije život? Ako fakt ? Podľa príspevku je to osoba s IQ hupacieho koníka, vychcana, nevychovana, ktorá urobila zle rozhodnutia a prediera sa životom čudným spôsobom.
@autorka - pomôž mame, bud s ňou v týchto chvíľach. Ponúkať ze môže ísť k tebe môžeš naďalej, nechaj to ako otvorenú možnosť, nech to mama vie. Zvyšný čas sa zameraj na seba a svoju rodinu, sestru nerieš.
zvláštne je najmä to že sestra nepracuje poriadne... a do dôchodku asi ďaleko
mame pomôž koľko vieš resp. koľko sa ti dá.
@deti95060810 pred 15r ako sa jej skončila druhá materská vybavila opatrovanie na mamu, pred deťmi opatrovala na papieri babku, v skutočnosti však opatrovanie bolo na mame, mama má svoj vek a je s ňou ťažko ale vychádzajúc z veku jej súrodencov môže žiť ešte roky,
Sestra na ňu berie opatrovateľský a nestará sa? To sa dá napadnúť. S mamou nič nespravíš keď je tvrdohlavá.
@januska12323 viem že sa to dá nahlásiť ak to že robí na čierno sa dá nájsť ale mama o tom nechce ani počuť, kebyže sa o tomto sestra dozvedela tak bude zle nedobre.
Nechcem sa k nej zachovať tak ako ona ku mne. Ak key ako spôsob ,,pomsty,, za to všetko čo mi vyviedla, mi to hovorila aj suseda
@januska12323 to že by sa vôbec nestarala povedať nemôžem ale mama bude mať 90 rokov, je to s ňou ťažké
Tak autorka vylev máš za sebou, rady nechceš, aby ťa to však psychicky nezruinovalo skus navštíviť psychologa, pomôže aj so sebavedomím a zastania si samej seba. Nový pohľad od nezainteresovanej osoby nebude zlý.
@gemerka17 prečo... Čo by si spravila ty na mojom mieste?
Napísala som ti to. Sesta nech si žije ako vie, pokiaľ sa to nedotýka teba a tvojich najbližších, nerieš. Môžeš max rozdať rady. A o mamu sa staraj tak ako ti dovoľuje tvoje zdravie a financie, bud jej oporou v jej rozhodnutiach, má 90 rokov, tam veľmi s človek nepohnes ak sám nechce. Sestru ako dospelú nezmeníš, ani jej správanie a prístup k životu.
@gemerka17 medzi mojich najbližších patrí aj mama, a podľa mňa mama trpí, ale na sestru by zle slovo nepovedala
Sestra je vychcana,leniva,v živote nepracovala ani nebude opatrovatelsky si vybavila aby nemusela pracovat ,ale raz jej to skonči mama tu večne nebude čo bude sestra robit potom bez prijmu?Na jednej strane ta chapem že chceš pomôct mame ,ale na druhej strane by si nemala sa starat ty ,ale ona kedže berie na nu peniaze nahlasit ju nechceš ,lebo sa bojiš pekla v rodine tak neostava ti nič ine len pokračovat v tom čo robiš doteraz
Ako presne mama trpí?
@gemerka17 chodila som k psychológovi pár rokov, rozoberali sme ak tému: sestra. Bolo/je veľa krívd cez ktoré som sa iba ťažko preniesla od odpisovania domácich úloh, váženie stravy v detstve cez cirkus s ktorým nám pokazila svadbu
nechapem na co toto konzultujes s mamou, vies o nejakom porusovani tak to nahlas ty, s nikym to nemusis diskutovat. Tak prisla jej kontorla a nebola tam, prisla kontorla k zamestanvatelovi = cierna praca = ty si to nenahlasila a vybavene :D Kontorly chodia aj "len tak".
Neviem vlastne o co ti ide, ano vyrozpravaj sa z toho, postazuj sa. Ale to je tak vsetko, ulavi sa ti trochu ale v tejto situacii nezmenis nic. Kazdy tam je dospely, co bolo v minulosti, kto je aky.. je kazdeho vec. Ty si proste teraz na stare kolena riesis nejake sovje "dlhy" voci sestre.. vysporiadaj si to v sebe a nechaj ju, nech si zije ako chce. Ty vies spravit max to co som pisala na zaciatku, ale otazne je komu tym pomozes. BUde este aj bez prace a prijmu.
Mama je svojpravna, to ci trpi alebo nie, ty neries... uz to je dost ze sa pred sestrou skryvas, lebo by bolo zle, ze ides k mame :DDD ako sorry, moje sestre keby do mne skakala s kludom flasnem jednu, tak ako za detstva a absolutne neriesim. Do mna skakat nebude :D este aby som sa jej bala (nie, konflikty nemame, to len ked si to predstavim, nezvykneme sa u nas v rodine takto skryvat a riesit problemy nepriamo kadejako, proste odchytim si toho s kym mam problem a poriesi sa.. )
Vies ono ked povazujes za krivdu hodnu psychologa odpisovanie ulohy a kraviny, tak neveim... trosku na svojej precitlivelosti treba popracovat a naoazj nehladat stale problemy v minulosti a nemachat sa v tom furt. Zit si svoj zivot, a nechat sestru nech si poradi so svojim, ako len chce.
@janinah je veľa spôsobov ako môže starý človek trpieť, od samoty po zanedbanie starostlivosti. Ozaj to tu nechcem dopodrobna rozpisovať. Sestra si neželá aby sme tam chodili a ,, ovplyvňovali,, mamu, takže ,, legálne,, tam nemôžem ja muž ani deti. Keď chodíme, chodíme potajomky, rozprávame sa potichu aby to hore nepočuli. Nasledoval by cirkus a ohováranie. To isté platí pre pár ďalších ľudí.
Mama celý život chodila denne do kostola, už nevládze, ale ani pred tým keď sa ešte s chodítkom motala a chcela by ísť nemohla, jej rovesníci už vymreli. Omšu pozerá či skôr počúva v telke keď je vygooglim kedy bude omša, ona to nerobí. Ležať celé hodiny v špinavých plienkach tiež nie je najlepšie.
Pamätám sa keď som tam bývala u nás na poschodí bolo fajn teplo adole na prízemí zima, u mamy je niekedy zimšie ako vonku a dá sa vydržať iba v bunde, niekedy tam neni ani 17st, ale mama je prikrytá.
@simca06022011 možno je pre niekoho normálne že niekto nikdy nenapíše domácu úlohu z vlastnej sily, nikdy, keď nám v nabrali jedlo ona chytila váhu a vážila aby som náhodou nemala gram viac. Keď som šla na internát a ju nevzali iba do učňovky tak prepadla a nedokončila by školu, keby mama nezrušila môj intrák a musela som denne dochádzať cez tri okresy a ešte písať sestre úlohy v 3r na strednej. Ten rok čo som sa musela učiť aj za ňu som ledva dala.Tak asi treba som submisivnejšia a nechala som sa. Raz som ju síce na1tr.zs udrela ale jej kamošky ma potom roky bili až šikanovali.
Tak inak, co ti toto lutovanie sa po rokoch dava a pomaha? nic. Na co to stale vytahujes? Ano zivot nebyva fer a co? tiez som mohla byt inde, sestra bola zivel a zachranovala som xy krat situaciu doma, zrusila som Vysoku v ba a isla do bb, len aby nevyvadzala doma, a aj tak nepomohlo (len u nas to nebola chyba sestry).. a co? pomoze mi to v kuse vytahovat? NIE. Keby si ju teraz neriesila a neporovnavala stale, co ona a co ty, tak co sa stane? Len by si bola spokojnejsia a kludnejsia a bez vnutorneho problemu, ktory ta zoziera. Uz ste zo skoly davno prec... roky predpokladam, rovnako tak mate pradavno svoje vlastne rodiny, zivoty.. dlhe roky. Mama ma 90, cize predpokladam, ze mate okolo 50tky. Ak nie viac.
Preco si nezijes svoj zivot a ju proste nenenechas? NIe sestra ti nedopraje, ma divny zivot. tak to ber z pozitivnej stranky, ty si ta sikovnejsia, pracovitejsia, mas sa lepsie. Lebo ano, mas sa lepsie, napriek vsetkemu. Ona je v podstate vo svojom veku nesamostatna, neschopna a jej to vyhovuje. Naucena, ze kazdy za nu vsetko robi a je ticho (kazdy = ty), ved aj teraz sa trasies utakat obriadovat matku, a nenahlasit ze sestra robi nieco zle... :D
A mama? no je to tvoja matka, ale ona si vybrala a zariadila, takyto zivot, a takto si dceru vychovala a vsetko co opisujes ju nechala robit a podporovala ju v tom = v prvom rade za jej spravanie mozu prave vasi rodicia, a to ked si precitas tvoj prispevok pre mna, ti musi byt jasne.
Teraz v podstate problem opatery, je vaznejsia vec ako tvoje krivdy z detstva. Matka viditelne nedokaze uz zariadit si doma nic = treba teda zdvihnut hlavu, nebyť potentovany, a bud mame najst opatrovatelku, alebo nejaky "domov", alebo ju proste zobrat z tade prec, kludne aj po drame so sestrou a hadke, ohladom toho ze sa nestara... ja by som pekne nabehla tam aj ked je doma a uakzala jej ako tam matku nechava, nejak citlivo (s ohladom na maminu) si spravila predtym dokumentaciu k tomu ako tam zije, v zime, neobriadena, cely den sama, leziaca, kym pani na cierno pracuje ale pobera opatrovatelsky. A nahlasila by som ju, aj ked anonymne, ak sa nijak normalne nedohodnete. Mame by som tiez svoje povedala, proste bud pojde ku nam alebo inam, ale ako nejaka "chudera" (neviem ako to napisat) by som sa tam tajne nezakradala mamu obriadovat, ked sestra nie je doma. Maj nejaku hrdost a uctu, nie si uz 15rocna a prave preto, ze si sa pred sestrou triasla v mladosti, tak nechapem, preco to robit aj v dospelosti.
Neviem ci ma mama este podiel na svojom dome, ak ano, tak dokonca nemoze jej navstevy sestra ani len vyhadzovat...
@simca06022011 nuž o možnost študovať na vš som tiež prišla. Celé roky som vstávala o 4tej aby som bola v škole o 7:45, doučovanie na vš bolo o 7:00, to by som mala vstavať o 3tej v noci, a domov busom večer o 8mej, a ešte sa aj učiť. Proste som príjmačky nespravila. Po strednej som sa zamestnala začala šetriť na štúdium a keď sa šéfka v práci dozvedela že ma prijali vyhodila ma. A peniaze boli fuč.
Ty si sa vlastne nechala tyranizovat svojou sestrou v detstve, mama to dovolila a je to cele hrozne. Tiez pochadzam z rodiny, kde to lahke nebolo, ale toto je uz asi tazke aj citat, neviem. Nas otec zas pil ale nebola som bita, chvalabohu. Akoze pisat za sestru ulohy? Neviem, toto by ma asi nik nedonutil a toto vsetko dalej co pises je uplne hrozne vsetko. Nahlasila by som to, alebo neviem asi by som sa na nich uplne vykaslala isla niekam daleko aj do mamy aj od sestry, ocvidne ju aj tvoja sestra tyranizuje financne (berie peniaze a nestara sa o nu) a to je trestne. Ty sa chodis o nu starat zadarmo tajne cele zle!
Navrhla som mame nech príde k nám ale ona chce dožiť svoj život doma.