Môj vnuk nepôjde na 1. sväté prijímanie

30. sep 2024

Ahojte,
Som z toho uplne hotova. Ide o to ze moj syn a nevesta dali vnuka na eticku vychovu a tym padom nejde na prve sv prijimanie. Ked som sa ich pytala ze preco nejde na prijimanie tak maly nechce. Maleho do kostola nevodia ale tak je normalne ze dieta ide a nepytaju sa ho ale oni vraj to tak robit nechcu. Ako ich presvedcit?

really8
30. sep 2024

Aj ja som uplne hotova. Aj sliepky. Od rana nechcu zrat. Skandal ze si spravili podla seba a nie podla teba

melanta
30. sep 2024

A prečo ich máš potrebu presvedčiť? To nie je tvoja rola. Tvoja rola je mať rada vnúča, či má alebo nemá prijímanie. Čo si za kresťana, že neakceptuješ názor blízkeho?

crazy_cat_lady
30. sep 2024

toto je tema na rozduchanie vasni? jeho rodicia su predpokladam ateisti.. a nie, nie je normalne, ze sa dieta nepytas a vezmes ho do kostola, lebo podla teba (vo vseobecnosti) je to spravne rozhodnutie. nech sa dieta casom rozhodne samo, ci chce chodit do kostola/spravit si prijimanie/birmovku atd.. a ty urobis najlepsie, ked sa budes starat o seba 🙂

januska12323
30. sep 2024

Presvedčiť? Ty nemáš presviedčať ale akceptovať ich rozhodnutie.

sense
30. sep 2024

Ziadno...rešpektuje ich rozhodnutie...

andrea2323
30. sep 2024

To že táto téma je v kategórii “rodinné problémy” je ako z inej galaxie.. asi ste nemali problémy nikdy 🫡

lucka_ke
30. sep 2024

aj moja mama bola hotová z toho, že jej vnuk nechodil na náboženstvo a nebol na 1. prijímaní, držalo ju to dosť dlho, pri každej návšteve som mala prednášku, ale žiaľ... ak syn bude chcieť pôjde sám

anjelicek26
30. sep 2024

Ved snad rozumies, ze nechce, nie? Keby chcel, pojde.. do kostola si s nim mohla chodit ty a aj vytvorit vztah k Bohu, rovnako krstni rodicia... ked toto vsetko "nebolo", tak rozumiem tomu, ze dieta ide na eticku dovodu... nema zmysel ist na prijimanie len kvoli tomu, ze "aby bola babka kludna"...rozumies vyznamu sväteho prijimania vobec? To je o viere dietata samotneho... rozhoduje o tom ono... o krste rozhodli rodicia, ale tu uz ma rozhodnut ono same.

autor
30. sep 2024

@crazy_cat_lady su veriaci maju obaja vsetky sviatosti. Maly je pokrsteny

mila23
30. sep 2024

to ze maju sviatosti este neznamena ze chodia do kostola. Ak ani vnuk nechodi do kostola...naco ma mat 1.sv. prijimanie? Aby bola babka spokojna? Ked ani predtym ani potom do kostola chodit nebude? to ma aky vyznam?

ukgirls
30. sep 2024

to ze niekto ma sviatosti je len dosledok toho,ze sa ich nik nepyta... ale katolikov ci veriacich to z nich nerobi ... deti by sa mali vediet rozhodnut -ok krst je moc zavcasu ato vacsinou rozhodne rodic alebo premotivovana babka ,ale zvysok si uz vie dieta povedat

sulavikova
30. sep 2024

Konečne majú aj mladí svoj rozum. Nie ako je u nás tradícia: svokra celý týždeň jazyk brúsi a v nedeľu ho vyplazuje v kostole!

lucka_ke
30. sep 2024

aj my s mužom sme sobášení v kostole, malý je krstený, ale do kostola nechodíme, máme svoj svetonázor a nedokážeme sa už stotožniť s cirkvou, ktorá dopustí pedofíliu a nič s ňou nerobí

katica06
30. sep 2024

Ďalší ktorí sa brali v kostole iba pre pekné fotky

autor
30. sep 2024

Ide o to ze nas sa nikto nepytal ze ci chceme ist a sli sme. Mne tato doba pride zvlastna ze sa dietata na vsetko pytaju rodicia

osky
30. sep 2024

Tu si radu nepytaj.
Pridaj sa do skupiny veriace mamicky,tam ti skor poradia.

Ja ta chapem,a viem co.myslis
Ale je to ich rozhodnutie.
Ked nechcu,mozes sa aj na hlavu postavit...

kavasmliekom
30. sep 2024

No úplná katastrofa, že sa pýtajú na synov názor. Keď bude chcieť, pôjde neskôr. Aký má význam ísť na prvé sväté prijímanie len kvôli vám, keď oni to tak nevnímajú?

anjelicek26
30. sep 2024

Je to jeho zivot a jeho viera. Pre mna cele zle chciet po dietati "mna sa nikto nepyta, idem a ani neviem preco" na sväte prijimanie... na co mu to bude? Kvoli peknej oslave a fotkam? A ano sme veriaci, chodime do kostola, deti tiez, maju vsetky sviatosti, ale rozhodli sa oni... keby nechceli, nepojdu... alebo pojdu jedneho dna, ked prijde ich cas...

domka222
30. sep 2024

A načo má ísť na prijímanie, keď do kostola nechodia? Či len preto,že by mal a babka si to praje? Ak nie je vo viere vychovávaný, tak načo tam majú "šaškovať"

felycity
30. sep 2024

Rozumiem, že ťa to mrzí, ale je to ich dieťa a tak sa rozhodli. Pokiaľ to bude vnuk tak cítiť, vždy si to môže dorobiť. Pokiaľ nechodí do kostola a nie jek tomu vedený, myslím, že to nemá zmysel. Mali by sme sa naučiť rešpektovať rozhodnutie rodičov. Aký význam to má pr eteba, keď nie sú praktizujúci vieru? len , že to bude mať ? to Mi nepríde zrovna správne...

sulavikova
30. sep 2024

@domka222 no vám dopriať tak moju “pseudosvokru”, tak vás vždy na metle pred prvým piatkom naháňa, že je treba ísť na spoveď🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

prasiatko30
30. sep 2024

😂😂😂😂🍿🍿🍿🍿

mykaellle
30. sep 2024

Toto je téma, ktorá rozdelila mnohé rodiny. Poznám deti, dnes už dospelých, ktorí chodili do kostola, lebo museli. Pod hrozbou trestu, vyhrážok, strašením, boli v kostole pečení a varení a po svadbe do kostola nepáchli. Svokra, mamina, prosím, akceptuj, ak chceš, sama buď príkladom, nielen chodenia do kostola, ale životom. Toleranciou, láskou, pokojom... prijatím. A milovaním blížneho. Veď Boh nie je v kostole, poznám mnoho ľudí, ktorí veria v Boha, no spoločnosť ich označuje ako ateistov, lebo nechodia do kostola. Je to tak v náboženstvách: Kto nie je s nami, je proti nám.

michaela329
30. sep 2024

Rešpektovať ich rozhodnutie? Vnuk ak bude chcieť a nájde a cestu k náboženstvu, tak si sviatosti dorobi.

dskjhfdlkdjhl
30. sep 2024

Autorka-Tvoj syn ma vsetky sviatosti a do kostola nechodi, svoje dieta vo viere nevychovava. Ako je to mozne?

ns994
30. sep 2024

Pride mi to diskusia na rozburenie vasni. Chapem, ze pre teba je to zrejme dolezite, si veriaca, zijes vo viere. Dobre chapem. Nuz ale nie kazdy to tak ma. Asi chcu rozhodnutie nechat na synovi. Ved nik nevravi, ze raz nepojde. Mozno pojde. A z vlastnej vole. Najde si k viere cestu. To, ze oni maju sviatosti. Mozno ich nechceli. Ale maju lebo ako vravíš, nas sa nik nepytal.. tak to chcu nechat na synovi. Zas na druhu stranu, ked to bude mat ale nezije tak, nechodi do kostola, nema o vieru zaujem... Naco je to dobre? Ale asi hlavne ty budes spokojna co ? Ci bude moje vnuca mat alebo nemat. Aj tak ho budem lubit.

autor
30. sep 2024

@ns994 niekde som tu citala diskusiu a tam ze dietata sa netreba pytat ... ze sa mu to zide do zivota

kris_tin257
30. sep 2024

Hmmm mám krst prvé sväté aj birmovku, nikdy mi to na nič nebolo (rodičia ma na to všetko dali skrz otcovu pobožnú rodinu vraj) svadbu som nechcela mať v kostole ale civilnú, ani jedno dieťa som nedala pokrstiť... Neviem čo na to otcova rodina asi by som sa ich mala opýtať 🤔

kikushaa
30. sep 2024

Tiez sa ma pred xy rokmi nepytal, islo sa a hotovo. Do kostola sme nechodili a v stvrtej triede som sa uz aktivne katechetky pytala na evoluciu, dinosaure, atd. Od dalsieho roku som uz potom chodila na etiku, a hlasim sa ku ateistom 🤭🙈

mell27
30. sep 2024

A načo mu je to prijímanie, keď rodičia nepraktizuju a nevedú dieťa k viere? Aby boli jeden deň ceremónie? Úplne zbytočné, viera nie je o tom či máš sviatosti, skôr by vás malo trápiť iné...