Dobrý deň
Chcela som len jednu otázku ohľadom krstín moj strýko ma nezavolá za krstnú svojmu malému (čakala som že zavolá preto lebo on je krstny mojej malej)
Ohlásila som sa že idem na návštevu vtedy mal malý asi 4tyždne a jeho priateľka povedala že nie len toľko ďalej som to neriešila keďže ja keď som prišli z pôrodnice v sobotu pondelok už boli u nás pozerať malú potešila som sa že prišli ale ona neviem prečo sa takto zachoval doteraz sme mali dobre vzťahy.
Pozvala ma na krstiny malého iba SMS ani nezavolala a to iste aj mojej mame( moja mama je sestra jej priateľa)
A ešte je tu jedna vec keď prídem k ním tak ona mojej malej sebavedomo hovorí že je krstná (pritom nie je pokrstena a nie je ani strýkova manželka ) čiže nie je jej krstná doteraz som s tym nemala problém ale ona ho odhovorila od toho aby som bola krstná keďže on bol moja prvá voľba čakala som že aj ja budem jeho ako vy ste sa zachovali vy ?
Ešte som chcela podotknúť že bývajú s mojou babkou aj dedkom z maminej strany babku som zvykla navštevovať ale odkedy sa malý narodil tak som tam ani nebola.
Keď pôjdem na krst tak plánuje vrátiť 300€,fľašku a tortu tak ako dával stryko.
Budem rada za odpovede
Veď,čo my mame vedieť a poznať zvyky vo vašej rodine? Nejdeš za krstnú,podľa mňa,nemusíš žiadnu tortu,flasu a peniaze. O torte som vôbec nepočula. Nejaký darček môže byť,ale vracať darčeky nemusíš,ak nie si krstná. A ešte, tvoje dieťa má krstnú? Tak prečo sa nevieš ohradiť,že ono už jednu má,že tá pani nie je krstná,keď ťa to evidentne trápi.
@lukbe moja mala ma iba jedného krstného rodiča
no tak si za krstnych rodicov zvolili niekoho ineho, mozno ma aj ona nejaku blizku osobu a sice ty si mozno bola jeho prva volba (tazko povedat) ale jej prva volba nie, rovnako tie navstevy, no tak nechcela v 600-nedeli navstevy ani ja som nechcela, boli tu len nasi rodicia a vsetci ostatni skratka museli pockat 🤷♀️ a na margo torty a darcekov, tortu ty urcite nezabezpecuj, ak nemate vyslovene zvyk, ze kazdy nosi a dar by som tiez nevracala v rovnakej hodnote, nie si krstny rodic
@edita23455 aha,tak ona sa tam automaticky nanominovala. Ale ak nie je krstná,povedať jej to môžeš.
berieš to nejak moc tragicky... zbytočne robiš hádky a nepríjemnosti.
ako sa rozhodli je ich vec, buď rada že nemusíš nič kupovať.. 😉
ak vrátiš dar - to už načisto spraviš zo seba trubku...🙄
Rozmýšľala som že tie krstiny neprídem ale neviem či je toto dobre riešenie určite chápete že som sa urazila a to ja sa nezvyknem uraziť pre každú blbosť áno dáva sa torta aspoň u nás
@edita23455 nezvyknes sa urazit pre kazdu blbost a teraz tu riesis totalnu blbost.
Boze snad nebudes hrat zdutu ;( Normalne Tam chod, babatku dones Darcek,oni vyberaju krstneho rodica a ziadne "my vam vy Nam" nie je povinnost... Vyberaju osobu,ktora je im a dietatu blizka a veriaca.
@edita23455 tak nebudes krstna. Co je na tom? A ako ma oslovovat "tu tetu"? Nepride ti to ako dost velky gulas, ked uja volakrstny a jeho partnerku bude oslovovat ako?
Neprezivaj tolko veci, ktore vobec niesu dolezite. Tes sa z toho, ze maju zdrave babatko, ziju pekne a hlavne sa staraj o svoju rodinu. A naozaj sa neurazas za kazdu blbost. Teraz si uplne dotknuta, urazena za zavazny priestupok voci tvojej osobe 🙄
Strýko nemá povinnosť volať ťa za krstnú len preto, že on je tvojej dcérke. Ak si to očakávala, tak chápem, že ťa to sklamalo, ale naozaj je to jeho voľba a jeho partnerky.
K babke by som chodiť neprestala, len preto, že tam oni teraz bývajú. Predpokladám, že majú oddelenú svoju časť, tak tam ísť nemusíš. Ale stále je to asi babkin dom, takže s ňou by som sa stretávala, ako ste boli zvyknuté.
Keď pôjdeš na krstiny, patrí sa doniesť dar, ale nie si krstná, tak sa nijako revanšovať nemusíš, nie si povinná dávať to všetko, čo dal on. Tak isto, ako on nie je povinný dať ťa za krstnú a ani to neurobil. Mimochodom, zaujímalo by ma, kto teda budú krstní rodičia, keď pre strýka si bola prvá voľba a ona zjavne nepochádza z kresťanskej rodiny, keď sama nemá krst.
@edita23455 to nie je dôvod na urazenie. Naozaj si môžu zavolať za krstných podľa svojho uváženia. Pozvali ťa,kúp malému darcek a nerob si žiadne problemy s tortou ci peniazmi.
@lukbe áno máš pravdu ale vieš nechcela som ju uraziť
Autorka len jedna rada: DOSPEJ.Si dospelá žena,matka ale správaš sa jak rozmaznana 10 rocna
@h2 za krstného volal bratranca teda syna mojej krstnej a ona neviem ani koho volala lebo ona nepochádza z kresťanskej rodiny
@edita23455 ak je strýko krstny otec, bolo to Tvoje rozhodnutie. Nikto Ťa predpokladám nenutil. Tak rešpektuj ich rozhodnutie. Nikde nie je napísané, že musíš byť krstná mama. Zbytočne sa hneváš
@edita23455 neviem teraz, ako to myslis,že si ju nechcela urazit. Na jednej strane si urazena,že ťa nepozvali,na druhej chceš vrátiť všetko,čo ti kúpili,aj keď nie si krstná. Potom napíšes,že nepôjdeš. Fakt netuším,či chceš.
@h2 Babka sa kvôli tomu pohádala s nimi skôr ako sa bábätko narodilo že ako si to predstavujú nezavolať ma ako krstnú ja som o tom nevedela podotýkam že babka už im to vytkla ale tak babka je kresťansky založená a dba na tradície i keď ja žiadne rozbroje nechem robiť určite niesom konfliktný týp a vlastne máte pravdu je to ich vec zbytočne sa do toho starám
@viestta ma ju oslovovať teta
Mat taketo problemy 🙄
A preco by ta mali zavolat za krstu? Nech si zavolaju koho chcu.. ty si si zavolala ich, oni si mozu zavolat niekoho ineho. Nechapem, co vobec riesis.
Tak uzasne krestanska rodina, ale evidentne vam nic nevravi to povestne Jezisove "v inom oku smietku vidia ale vo svojom tram ten nie"...a nad tym uvazuj "pani krstna"...
@diewcatqoo každý mame niejaky problém
@edita23455 a je taky strasny prehresok ak ich bude volat krstna a krstny?
Môj muž a jeho brat sú dvojčatá, môj muž by povedal že majú spolu bond, proste ja to nepochopím. Prvé dieťa sa nám narodilo s 2tyzdnovym odstupom. Všetci v okolí si mysleli že si deti budeme navzájom krstiť. Ja som chcela sesternicu a muž svoje dvojča - švagrova žena sa však urazila a naspäť nás nevolali...je to ich voľba. Čudovali sme sa ale tak majú čo chceli
@viestta ja už neriešim toto oslovovanie je mi to jedno
Teda ja mam krestansku výchovu ale nikdy som nepočula že “tradícia” že keď si volala jeho za krstného tak automaticky musí volať aj on teba
To nie je žiadna tradícia, to je možno zvyk v niektorých rodinách a často narobí viac škody ako osohu - vid vaša rodina
Babka sa nech tiež ukludni. Robiť hádky, to je naozaj take kresťanské
Je to vec len a len rodičov koho si zvolia za krstnú mamu či krstného otca
Chápem ženy no nevadí je zo predsa jedno máte pravdu ale ďakujem je odpovede
@edita23455 nedá mi....si krestanka? Tak sa podľa toho chovaj. Predpokladám, že vieš ako sa správny kresťan chovať ma. Ale podla toho co.pises a ako sa vyjadrujes o tej žene...zamysli sa
@edita23455 To každý hosť kupuje tortu? To čo za blbosť? Nebudeš krstná mama, tak žiadnu tortu nekupuj.
Tak rozhodli sa inak, byt krstným rodičom nie je povinnosť ale výsada a rovnako očakávať keď ty a ja tiež nie je úplne ôk, oni si môžu dat koho uznajú za vhodne.
A tiež nemusíš "vracať dar" koľko oni tebe toľko ty im.
A vy budete podľa mňa rodina "veľkých kresťanov", keby šlo o vieru tak sa takto nesprávate ani ty a ani babka....
@edita23455 rozhodli sa inak, ze teda krstna nebudes, to znamena, ze dary zabezpecovat nemusis, nic im nevracaj, ber to z lepsej stranky, oni budu kupovat a ty nemusis, ked, ze niesi krstna a viac by som to neriesila a pozvanie sms podla mna staci, nie kazdemu sa chce obvolavat.